Τι διαφορά κάνει ένας αιώνας! Φαντάζεσαι πόσο κόστιζε ένα εισιτήριο αεροπλάνου το 1921;

Μαρία Ροδίτη
Τι διαφορά κάνει ένας αιώνας! Φαντάζεσαι πόσο κόστιζε ένα εισιτήριο αεροπλάνου το 1921;

Πόσο έχουν αλλάξει οι τιμές στα πιο δημοφιλή προϊόντα

Νόμιζες ως τώρα πως κάθε χρόνο ολοένα και περισσότερο αυξάνονται οι τιμές σε διάφορα προϊόντα; Πολύ σωστή είναι η σκέψη σου. Αυτό συμβαίνει και ονομάζεται πληθωρισμός. Πρόκειται, στην ουσία, για την άνοδο των τιμών διαχρονικά και αποτελεί ένα φυσικό οικονομικό φαινόμενο, το οποίο… τον τελευταίο αιώνα έχει εκτοξεύσει τις τιμές των πιο δημοφιλών προϊόντων.

iglou

Το γυάλινο igloo που μπορείς ακόμα κι από το κρεβάτι σου να δεις το Βόρειο Σέλας (photos)

Η λογική του πληθωρισμού

Ο πληθωρισμός συμβαίνει για δύο λόγους. Είτε υπάρχουν πάρα πολλά χρήματα στην οικονομία, πράγμα που οδηγεί σε μεγαλύτερη ζήτηση και άρα ανεβαίνουν οι τιμές, είτε υπάρχουν ελάχιστα υλικά ή εργατικά χέρια για την παραγωγή αγαθών, γεγονός που ωθεί τις τιμές προς τα πάνω.

via GIPHY

Με αυτήν τη λογική, λοιπόν, από το 1921 – έναν αιώνα πριν δηλαδή- μέχρι και σήμερα οι τιμές έχουν ανέβει κατά πολύ. Είσαι έτοιμη να δεις τι ίσχυε πριν 100 χρόνια και τι ισχύει το 2021 για πολλά προϊόντα που χρησιμοποιείς στην καθημερινότητά σου;

Οι τιμές των προϊόντων σήμερα κι έναν αιώνα πριν

#1 Κόντρα φιλέτο μοσχάρι

Πρόκειται για ένα πολύ νόστιμο και μαλακό κομμάτι του μοσχαρίσιου κρέατος, το οποίο και στις μέρες μας θεωρείται αρκετά ακριβό μιας και πωλείται κατά μέσο όρο 18 ευρώ το κιλό. Το 1921, ωστόσο, με τα δεδομένα του σημερινού νομίσματος, τα 450 γραμμάρια κόντρα φιλέτου πωλούνταν… μόλις 37 cents.

#2 Νυφικό

Στις μέρες μας ένα νυφικό καλής ποιότητας κοστίζει περίπου 1600-2000 ευρώ. Τι ίσχυε έναν αιώνα πριν; Ένα καλό νυφικό κόστιζε γύρω στα 145 ευρώ.

#3 Ένα ποτό στο bar

Το 2021 ένα καλό κοκτέιλ μπορεί να κοστίσει ως και 17 ευρώ, ενώ μια μπύρα πωλείται σε μπαρ περίπου στα 4 ευρώ. Πριν έναν αιώνα, ωστόσο, οι τιμές ήταν πολύ, πολύ χαμηλές. Σκέψου ότι μια μπύρα μπορεί να κόστιζε- με το σημερινό νόμισμα- μόλις στο 1,5 ευρώ.



#4 Ανδρικά εσώρουχα

Το 2021 τα ανδρικά εσώρουχα κυμαίνονταν ανάμεσα στα 6 ευρώ και έφταναν μέχρι και τα 75 ευρώ, αν επρόκειτο για luxurious brand. Το 1921, ωστόσο, λαμβάνοντας υπόψη το σημερινό νόμισμα, ένα καλό ανδρικό εσώρουχο δεν ξεπερνούσε τα… 5 ευρώ.

#5 Εισιτήρια στο σινεμά

Το 1921 το σινεμά ήταν βωβό με το εισιτήριο να κοστίζει κατά μέσο όρο 27 cents. Σήμερα, ωστόσο, ένα εισιτήριο κινηματογράφου μπορεί να φτάσει μέχρι και τα 12 ευρώ.

Περίμενε! Έχεις να μάθεις κι άλλα στην gallery!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Το τρέιλερ της δεύτερης σεζόν Emily In Paris είναι εδώ - Επιτέλους ξεκολλάει από τον Gabriel!

5 ιδέες για να μπεις από απόψε σε Christmas mood