Street artists δημιουργούν καθηλωτικές τοιχογραφίες για να υποστηρίξουν την Ουκρανία

Νατάσσα Σιδηροκαστρίτου
Street artists δημιουργούν καθηλωτικές τοιχογραφίες για να υποστηρίξουν την Ουκρανία

Σε όλο τον κόσμο, street artists ζωγραφίζουν τοιχογραφίες για φωνάξουν «σταματήστε τον πόλεμο επιτέλους».

Καθώς ο πόλεμος στην Ουκρανία συνεχίζεται, όλο και περισσότεροι καλλιτέχνες χρησιμοποιούν τη δημιουργικότητά τους για να ζητήσουν... ειρήνη. Πολλοί street artists όχι μόνο δημιουργούν αλλά δημοσιοποιούν στους τοίχους τις απόψεις τους τοποθετώντας τα αντιπολεμικά τους μηνύματα για να τα δουν όλοι.

Πολλοί από αυτούς τους καλλιτέχνες έχουν άμεση σχέση με την Ουκρανία. Το Κίεβο εξάλλου είναι ιδιαίτερα πλούσιο σε τοιχογραφίες, με πάνω από 160 ζωγραφιές κτηρίων από το 2014. Πολλοί street artist έχουν πέρασει πολύ χρόνο στην ουκρανική πρωτεύουσα ζωγραφίζοντας στους τοίχους κάνοντας παντιέρα τους το σύνθημα #standwithukraine.

oukrania polemos skitsa1

Τα σκίτσα λένε πάντα την αλήθεια! 9 καλλιτέχνες αποτυπώνουν τα όσα εκτυλίσσονται στην Ουκρανία

Ο Γάλλος καλλιτέχνης Seth Globepainter είπε στη Huffington Post ότι η τοιχογραφία του ήταν εμπνευσμένη από τα παιδιά που γνώρισε όταν ζωγράφιζε στο Donbas. Στο κομμάτι του, ένα νεαρό κορίτσι με ένα στέμμα από λουλούδια κυματίζει περήφανα την ουκρανική σημαία ενώ πατάει πάνω σε ρωσικά τανκς.


https://www.instagram.com/p/Cafin8XNiE2/?utm_source=ig_embed&utm_campaign=loading

Έχει επίσης αφιερώσει το έργο σε έναν Ουκρανό φίλο που βρίσκεται ακόμα στο Κίεβο. Ο καλλιτέχνης λέει συγκεκριμένα: «Συνήθως δεν εκφράζω τις απόψεις μου για τα τρέχοντα γεγονότα, αλλά ξέρω πόσο σημαντικό είναι για τους ανθρώπους που ζουν αυτή τη δραματική κατάσταση να γνωρίζουν ότι τους σκεφτόμαστε». Τα συναισθήματα του Globepainter επαναλήφθηκαν από πολλούς καλλιτέχνες που συνήθως δεν εκφράζουν την πολιτική του τοποθέτηση στα έργα τους.

Ο καλλιτέχνης Jenks από την Ουαλία ελπίζει ότι το έργο του μπορεί να βοηθήσει τους Ουκρανούς να καταλάβουν ότι δεν είναι μόνοι.


https://www.instagram.com/p/CafSsmGN3Aj/?utm_source=ig_embed&utm_campaign=loading

Πολλοί από τους καλλιτέχνες χρησιμοποιούν την πλατφόρμα τους για να ευαισθητοποιήσουν και να βοηθήσουν τον ουκρανικό λαό.

Δημοσιοποιώντας τη δουλειά τους, αυτοί οι καλλιτέχνες παίρνουν θέση και υπενθυμίζουν στον κόσμο ότι αυτό που συμβαίνει στην Ουκρανία δεν είναι απλώς ένα ουκρανικό πρόβλημα, αλλά ένα παγκόσμιο ζήτημα από το οποίο δεν πρέπει να απομακρυνθεί.

Δες τις καθηλωτικές τοιχογραφίες στη gallery που ακολουθεί...

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

«Θα κρατήσουμε την Ουκρανία ζωντανή» - Οι γυναίκες παίρνουν τα όπλα (και τη μοίρα) στα χέρια τους

Πώς μπορείς κι εσύ να βοηθήσεις τον ουκρανικό λαό που σε χρειάζεται

«Θα κρατήσουμε την Ουκρανία ζωντανή» - Οι γυναίκες παίρνουν τα όπλα (και τη μοίρα) στα χέρια τους