Πώς θα απολαύσεις τον ύπνο ενώ ταξιδεύεις με αεροπλάνο

Πώς θα απολαύσεις τον ύπνο ενώ ταξιδεύεις με αεροπλάνο

Ο καλός ύπνος σε ένα αεροπλάνο μπορεί να είναι δύσκολος, αλλά όχι αδύνατος.

Κάθε φορά που αποφασίζουμε να ταξιδέψουμε πολύ μακριά με το αεροπλάνο, ένας καλός ύπνος είναι ό,τι έχουμε ανάγκη τόσο για να ξεκουραστούμε όσο και για να περάσει πιο γρήγορα η ώρα σε μια πτήση.

Υπάρχουν αμέτρητα προϊόντα που στοχεύουν να βοηθήσουν τους ανθρώπους να κοιμούνται ενώ είναι στην ουσία καθιστοί — αλλά και ανάμεσα σε άλλους επιβάτες, αναταράξεις και άβολα καθίσματα-. Η αλήθεια είναι πως δεν μπορούμε τόσο εύκολα να κοιμηθούμε ενώ υπάρχει τόση αναστάτωση τριγύρω (και κυρίως δεν είμαστε το κρεβάτι μας) και το να πέσουμε σε βαθύ, αναζωογονητικό ύπνο είναι ένα ουτοπικό όνειρο.

Πάντα επιλέγεις τη χειρότερη θέση στο αεροπλάνο- Δεν το λέμε εμείς, οι experts το λένε

Ο καλός ύπνος στο αεροπλάνο μπορεί να είναι άπιαστος, αλλά δεν είναι αδύνατος. Με λίγη προετοιμασία, οι ταξιδιώτες μπορούν να φέρουν την άνεση του κρεβατιού τους, στην πτήση τους. Πώς; Δες μερικές συμβουλές που θα σε βοηθήσουν να κοιμηθείς εν ώρα πτήσης και να νιώθεις ξεκούραστη, ακόμη κι αν κλείσεις τα μάτια σου από την καρέκλα σου.

1. Επίλεξε το σωστό κάθισμα

Δε δίνει κάθε κάθισμα την ίδια ευκαιρία για ύπνο. Η καλύτερη επιλογή είναι τα καθίσματα δίπλα στο παράθυρο. Όχι μόνο αυτό θα εξαλείψει τυχόν διακοπές από άλλους επιβάτες, αλλά και τα τοιχώματα του αεροπλάνου είναι επίσης ιδανικά για να ακουμπήσεις, παρέχοντας σταθεροποίηση του λαιμού. Τα άτομα που κοιμούνται ανήσυχα (ή όσοι επισκέπτονται το μπάνιο πολύ συχνά μέσα στη νύχτα) θα πρέπει να σκεφτούν να επιλέξουν ένα κάθισμα στον διάδρομο για εύκολη πρόσβαση μέσα και έξω.

Να θυμάσαι πως τα καθίσματα κοντά στις σειρές εξόδου τείνουν να είναι πιο κρύα, καθώς μπορεί να διαρρεύσει αέρας.

2. Δημιούργησε ένα kit ύπνου

Το να έχουν οικείες μυρωδιές και αισθήσεις τριγύρω μπορεί να βοηθήσει τους ταξιδιώτες να αποκοιμηθούν πιο γρήγορα. Είτε οι ταξιδιώτες πακετάρουν ένα ζευγάρι ωτοασπίδες είτε απλά ακουστικά, ένας ειδικός ύπνου ισχυρίζεται ότι μόλις έρθει η ώρα για ύπνο, είναι ώρα που ο οργανισμός σου θα κλείσει τα μάτια του αυτόματα.

«Δεν μου αρέσει οι ασθενείς μου να ακούνε μουσική όλη τη νύχτα», λέει ο Δρ Robert Oexman, διευθυντής του Sleep to Live Institute, στο Travel + Leisure. «Η αλλαγή στα επίπεδα θορύβου μπορεί να διακόψει τον ύπνο». Ο Oexman λέει επίσης ότι ταξιδεύει με ένα μικρό φιαλίδιο με ένα χαρακτηριστικό άρωμα που τον κάνει να αποκοιμιέται. Όταν είναι στο σπίτι χρησιμοποιεί αυτό το άρωμα μόνο στην κρεβατοκάμαρά του. Ενώ βρίσκεται στο αεροπλάνο, θα ρίξει μερικές σταγόνες από αυτό το άρωμα στο μαξιλάρι του ταξιδιού του. Το γνωστό άρωμα ενημερώνει το σώμα ότι είναι ώρα να χαλαρώσει για ύπνο. Μια οικεία κουβέρτα που μπορείς να φέρεις από το σπίτι μπορεί επίσης να παρέχει στο σώμα αισθητηριακά, ανακουφιστικά στοιχεία.

3. Προσοχή με το αλκοόλ

Ενώ το αλκοόλ μπορεί να βοηθήσει τους ταξιδιώτες να κοιμηθούν πιο γρήγορα, συχνά περιορίζει την ποιότητα του ύπνου τη νύχτα. Το αλκοόλ μπορεί να αναστατώσει τις λειτουργίες του εγκεφάλου και να εμποδίσει τον ύπνο REM, πράγμα που σημαίνει ότι ο ύπνος που κάνουν οι επιβάτες που πίνουν αλκοόλ δεν είναι αναζωογονητικός. Δεν υπάρχει τίποτα χειρότερο από το να ξυπνάς με hangover σε ένα αεροπλάνο. Όσο για τη λήψη υπνωτικών χαπιών εν πτήση, ο Oexman δεν το συμβουλεύει. «Με χάπια οι άνθρωποι μπορεί να βρεθούν να υπνοβατούν ή να ενεργούν ακανόνιστα χωρίς γνώση», λέει. Ωστόσο, τα χάπια μελατονίνης - ειδικά για ταξιδιώτες που διασχίζουν πολλές ζώνες ώρας - θα μπορούσαν να είναι μια χρήσιμη βοήθεια.