Ποια είναι η καλύτερη ώρα για ύπνο και πόσες ώρες χρειάζεσαι καθημερινά

Τσακιρίδου Χριστίνα
Ποια είναι η καλύτερη ώρα για ύπνο και πόσες ώρες χρειάζεσαι καθημερινά

Ο επαρκής ύπνος είναι απαραίτητος για να είσαι ξεκούραστη αλλά και για την βέλτιστη λειτουργία του οργανισμού.

Πιθανότατα έχεις ακούσει ότι χρειαζόμαστε επτά ή και περισσότερες ώρες ύπνου καθημερινά για να είμαστε φρέσκιες και παραγωγικές. Ωστόσο αυτό δεν είναι πάντα εφικτό λόγω του φόρτου εργασίας και των λοιπών υποχρεώσεών μας. Με την πάροδο του χρόνου, η έλλειψη ύπνου μπορεί να συμβάλει σε μια σειρά από προβλήματα υγείας, όπως καρδιακές παθήσεις, διαβήτης, παχυσαρκία, ορμονικές ανωμαλίες και μειωμένη ανοσία, σύμφωνα πάντα με το Sleep Foundation.

Η Αμερικανική Ακαδημία Ιατρικής Ύπνου (AASM) συνιστά στους ενήλικες να κοιμούνται τουλάχιστον επτά ώρες κάθε νύχτα. «Επτά έως οκτώ ώρες ύπνου τη νύχτα είναι συνήθως αρκετές για τους περισσότερους ενήλικες ώστε να αισθάνονται σε εγρήγορση και ξεκούραστοι κατά τη διάρκεια της ημέρας», αναφέρει στο womenshealthmag.com ο Mehwish Sajid, MD, ιατρός ύπνου στο Κέντρο Διαταραχών Ύπνου Υγείας του Πανεπιστημίου του Μichigan.

Πόσες ώρες ύπνου χρειάζεσαι καθημερινά

via GIPHY

Ο αριθμός των ωρών ύπνου που χρειάζεται κάθε γυναίκα ποικίλει σύμφωνα με την ηλικία, το πρόγραμμα και τις ανάγκες της. Σε περίπτωση που ξυπνάς συνεχώς κουρασμένη καλό θα ήταν να επισκεφθείς έναν ειδικό ώστε να εξετάσεις γιατί συμβαίνει αυτό.

Ποια είναι η ιδανική ώρα για να πέσεις για ύπνο

Μια πρόσφατη μελέτη στο Ηνωμένο Βασίλειο έδειξε ότι η καλύτερη ώρα για ύπνο είναι στις 10 το βράδυ αλλά αυτός δεν αποτελεί αυστηρό κανόνα. «Η καλύτερη ώρα για να κοιμηθείς το βράδυ είναι όταν νιώθεις υπνηλία», υποστηρίζει ο Dr. Sajid.

Εάν ξυπνάς πολύ νωρίς το πρωί είναι καλό να κάνεις έναν ποιοτικό και επαρκή ύπνο. Προσπάθησε να αποφύγεις την έκθεση σε οθόνες τουλάχιστον 2 ώρες πριν ξαπλώσεις. «Ο ύπνος την ίδια ώρα κάθε βράδυ σου επιτρέπει να διατηρείς έναν σταθερό κιρκάδιο ρυθμό, που είναι το φυσικό ρολόι ύπνου και αφύπνισης του σώματός σου. Ο κιρκάδιος ρυθμός σου ελέγχει την επιθυμία για ύπνο και επηρεάζει την εγρήγορση κατά τη διάρκεια της ημέρα», τονίζει ο Dr. Sajid.

5 tips για να κάνεις καλύτερο ύπνο

1) Διάβασε ένα βιβλίο πριν πέσεις για ύπνο.

2) Απόφυγε τις οθόνες και την τηλεόραση 1 ώρα πριν τον ύπνο.

3) Μην τρως βαριά γεύματα ως βραδινό και απόφυγε την λήψη πολλών υγρών.

4) Βεβαιώσου πως έχεις κλείσει όλα τα φώτα.

5) Περιόρισε την καφεΐνη το απόγευμα.

Πηγή κεντρικής: pexels.com



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: