Ανατροπή στην Eurovision - H EBU αποφάσισε να μην γίνει στην Ουκρανία ο επόμενος διαγωνισμός

Κατερίνα Μπούσιου
Ανατροπή στην Eurovision - H EBU αποφάσισε να μην γίνει στην Ουκρανία ο επόμενος διαγωνισμός

 (AP Photo/Luca Bruno, File)

Copyright 2022 The Associated Press. All rights reserved

Παρά τις προσπάθειες, η νικήτρια χώρα της φετινής Eurovision δεν θα διοργανώσει τον επόμενο διαγωνισμό. Το θρίλερ με τις προτάσεις και τους ενδιαφερόμενους. 

Ο φετινός διαγωνισμός της Eurovision έγινε στην σκιά του πολέμου στην Ουκρανία. Αυτό όμως κινητοποίησε εκατομμύρια τηλεθεατές σε όλη την Ευρώπη για να βγάλουν ως νικητές την Kalush Orchestra, με το τραγούδι Stefania, δίνοντας έτσι ένα ουσιαστικό μήνυμα αλληλεγγύης και ενότητας μέσω της μουσικής. Και ενώ όλοι είχαμε την ελπίδα ότι θα βλέπαμε στο Κίεβο να διοργανώνεται ο επόμενος διαγωνισμός, η EBU αποφάσισε κάπως πρόωρα να αφαιρέσει αυτό το δικαίωμα από την εμπόλεμη χώρα. Και ξαφνικά εμφανίστηκαν νέοι μνηστήρες και υποψήφιοι, ενώ ήδη έγινε πρόταση στους Βρετανούς με αμφίβολο όμως αποτέλεσμα.

Οι πρώτες αντιδράσεις για την απόφαση

Οι Ουκρανοί είναι η αλήθεια διαφωνούν με την απόφαση, αλλά δεν είναι ακόμη σε θέση να υπερασπιστούν το δικαίωμά τους, για να γίνει ο επόμενος διαγωνισμός στη χώρα τους. Η EBU με μεγάλη απογοήτευση όπως λέγεται, αναγκάστηκε να πάρει αυτή την απόφαση για να μην μπει σε περιπέτειες. Η Ουκρανία, δεν δίνει εγγυήσεις για τη ασφάλεια του διαγωνισμού. Η αλήθεια είναι πως δεν ξέρουμε ακόμη για το πόσο θα συνεχίζονται οι πολεμικές συρράξεις στην χώρα. Η ένωση των δημόσιων τηλεοπτικών καναλιών της Ευρώπης (EBU) κρίνει πως πρέπει από τώρα να δώσουν την εντολή σε άλλη χώρα να τον διοργανώσει, για να προλάβει να προετοιμαστεί.

Eurovision: Τα προγνωστικά και τα στοιχήματα δείχνουν νίκη της Ουκρανίας και στην 7η θέση την Αμάντα

https://www.instagram.com/p/Cei3m-psyEn

H πρόταση στο BBC

Η EBU έκανε ήδη σήμερα επίσημη πρόταση στο BBC, αφού οι βρετανοί ήρθαν δεύτεροι. Ωστόσο χρειάζονται χρόνο για να απαντήσουν. Η προετοιμασία ενός τέτοιου διαγωνισμού, είναι μία πολυδάπανη διαδικασία. Oι βρετανοί καλούνται για τρίτη φορά στην ιστορία του διαγωνισμού, να τον φιλοξενήσουν μετά από άρνηση της νικήτριας χώρας της προηγούμενης χρονιάς. Το 1972 για παράδειγμα το Μονακό είχε αρνηθεί να κάνει τον διαγωνισμό, γιατί δεν μπορούσε να καλύψει τις τεχνικές του ανάγκες.

https://www.instagram.com/p/CdjodO-qIiI

Θεωρείται πάντως απίθανο να μην δεχτούν οι βρετανοί. Αν όμως αυτό συμβεί, θα υπάρξει εκ νέου συζήτηση με άλλες χώρες. Οι Ουκρανοί πάντως θα αντιδράσουν. Σύμφωνα με πληροφορίες στα διεθνή μέσα, είναι δυσαρεστημένοι, καθώς η Eurovision ήταν μία καλή ευκαιρία για να στρέψουν την παγκόσμια προσοχή στην χώρα τους. Και δεν γνωρίζουμε ακόμη, αν υπάρξουν κάποιες χώρες που αποχωρίσουν σε ένδειξη αλληλεγγύης σε εκείνους.