Ο Σπύρος Γραμμένος λέει «καμία μόνη», ευχαριστεί τον Μουζουράκη & εξηγεί τι θα γίνει όταν μεγαλώσει

Ανθή Μιμηγιάννη
Ο Σπύρος Γραμμένος λέει «καμία μόνη», ευχαριστεί τον Μουζουράκη & εξηγεί τι θα γίνει όταν μεγαλώσει

Παλαιότερα, ήταν από εκείνους τους τύπους που πίνουν το καφέ τους decaffeine, με στέβια, από γάλα βουβαλιού, σε βιοδιασπώμενη κούπα και καλαμάκι μπαμπού. Τώρα είναι πιο σύνθετος καθώς δεν πίνει καφέ. «Εγώ θα ήθελα να λέω "αστεία τραγουδάκια για τον έρωτα, μα κάτι ώρες βλέπω πράγματα ξενέρωτα" και συνεχώς με κάνουν να γράφω τραγούδια που δεν θα ήθελα ποτέ να υπάρξει λόγος να γραφτούν». 

Πιο influencer από όσο κάποιος συμβατικός influencer μπορεί να αντέξει, συστημικός κονφερανσιέ, beauty editor, χερ στάιλερ, λάιφ κόουτσερ. Ο Σπύρος Γραμμένος (μπορείς να δεις το «σι βι» του εδώ) έχει την πολυπλοκότητα του απλού καλλιτέχνη -και ως πολυσχιδής προσωπικότητα- η μουσική του έχει και αποδέκτες ένα ετερόκλητο κοινό το όποιο έχει ως κοινό τόπο πολλά τραγούδια από τα άλμπουμ «Λίγο πριν από τα Τιράντα«», «16 (Δεκάξι)», ή «εκείνο» το «Σι Ντι». Και αυτή τη σεζόν, ο Σπύρος μάς έκανε θαμώνες στον «Ορφέα», μας έκανε παρέα με τα «Νούμερα» του Φοίβου Δεληβοριά, ακούσαμε τη φωνή του στην εκπομπή «Ποιοτική Μουσική σε Κακή Ποιότητα», τού χαρίσαμε κι άλλα views στα κομμάτια του στο YouTube.

grammenos-orfeas-2021-event-xmas-1024x536.jpg

Άνθρωπος με χιούμορ, αξίες και συνείδηση, πιστεύει πως παρά τους δύσκολους καιρούς που διανύουμε ως ανθρωπότητα, υπάρχει σωτηρία και αυτή είναι η νέα γενιά. Ήταν γύρω στα 15-16 όταν κατάλαβε ότι όλα είναι ΛάθΩς και στην πρώτη καραντίνα λέει πως δεν είχε ούτε ένα ευρώ πάνω του. Ήταν όμως εντάξει.

Ο Σπύρος Γραμμένος πιστεύει στον άνθρωπο, δηλώνει εκδικητικός μόνο θεωρητικά και πρακτικά ποτέ, τα μουσικά του ακούσματα περιλαμβάνουν από τους Μάνο Λοΐζο, Βίκυ Μοσχολιού και Tom Waits μέχρι Βέβηλο και Τζαμάλ. Οι φήμες λένε πως είναι ένας ρομαντικός άνθρωπος, ωστόσο εμείς δεν θέλαμε να μας επιβεβαιώσει τέτοιες «προσβολές». Η πρώτη ερώτηση την ώρα που κάναμε την τηλεφωνική μας συνέντευξη ήταν «τι παπούτσια φορούσε εκείνη τη στιγμή». «Πασούμια» είπε και ακολουθεί και το υπόλοιπο Q&A.

Σπύρο Γραμμένε, τι είναι αυτό/ά που «έγραψες» μόλις αποφάσισες να κυνηγήσεις τα όνειρά σου;

Έγραψα όλα μου τα pin σε ένα χαρτί, τα έδωσα σε έναν φίλο και μετά τα άλλαξα όλα, γιατί δεν του είχα εμπιστοσύνη. Από τραγούδια, τις «Αϋπνίες» και το «Από παγκάκι σε Παγκάκι».

Εκτός από τραγουδοποιός, είσαι influencer, συστημικός κονφερανσιέ, beauty editor, χερ στάιλερ, λάιφ κόουτσερ και εκτός από ταλέντο έχεις σαφέστατα και χιούμορ.

320786701_432394402313115_7159526631071346488_n.jpg

Αν δεν υπήρχαν τα social και δεν ήσουν γνωστός και είχες μόλις 10 δευτερόλεπτα να συστηθείς στο κοινό που γράφει μια κασέτα σε ραδιόφωνο, ποιες λέξεις θα χρησιμοποιούσες;

Δεν θα ήθελα με τίποτα να μου συμβεί κάτι τέτοιο. Είμαι πολύ κακός στο να συστήνομαι. Όσες φορές χρειάστηκε κάτι τέτοιο ήρθα σε πολύ δύσκολη θέση. Ντρέπομαι πολύ να μιλάω για μένα και δεν νομίζω ότι υπάρχει και λόγος. Γράφω τραγούδια. Ας ακούσει ο καθένας τα τραγούδια, κι ας μείνουμε εκεί. Να, πάλι το έπαθα. Ούτε να απαντήσω σε αυτή την ερώτηση δεν κατάφερα. Νομίζω πως θα υπήρχαν δέκα δευτερόλεπτα σιωπής.

https://www.instagram.com/p/B6LKa5jg-60

Πού αφιερώνεις όλα τα Σάββατα του Δεκεμβρίου (εκτός από τις εμφανίσεις σου;).

Θα ήθελα να τα αφιερώνω στην ξεκούραση, για να συνέλθω από την εμφάνιση της Παρασκευής, αλλά συνεχώς υπάρχουν πραγματάκια που πρέπει να γίνουν. Αυτό που κοιτάω τα τελευταία χρόνια, είναι να κλέβω χρόνο από οποιαδήποτε μέρα για να περνάω χρόνο με τους ανθρώπους που έχω στη ζωή μου.

Τι πρέπει να έχουν μαζί τους αυτοί που θα έρθουν να σε δουν;

Σίγουρα ένα πολύμπριζο, μιας κι έχουμε ρεύμα, για να φορτίσουν κανένα κινητό. Από κει και πέρα δεν χρειάζεται τίποτα. Έχουμε απ’ όλα. Και όρεξη να μην έχετε, θα σας δώσουμε εμείς. Γενικά, δεν χρειάζεται κάποια προετοιμασία για να έρθει κάποιος να μας δει και να μας ακούσει.

Κάθε πότε αισθάνεσαι την ανάγκη να δίνεις ραντεβού με τον κόσμο; Τι έχεις να πεις σε αυτά που δίνεις τώρα;

Την ανάγκη να επικοινωνήσω αυτό που ζω, την έχω πολύ συχνά. Αυτό που έχω κάποιες φορές ανάγκη, είναι το αντίθετο. Να βρω λίγες μέρες να το βουλώσω και να κάτσω στη γωνίτσα μου. Εγώ θα ήθελα να λέω «αστεία τραγουδάκια για τον έρωτα, μα κάτι ώρες βλέπω πράγματα ξενέρωτα» και συνεχώς με κάνουν να γράφω τραγούδια που δεν θα ήθελα ποτέ να υπάρξει λόγος να γραφτούν.

Κρατάς ένα πλακάτ σε αυτή τη φάση της ζωής σου το οποίο λέει «Ω Να Σου...» -συνοδευόμενο αυτή τη φορά από τη λέξη που οι περισσότεροι φαντάζονται. Σε ποιον απευθύνεται;

Κάθε μέρα βρίσκεις και κάπου αλλού να το απευθύνεις. Σε οτιδήποτε υποβιβάζει και μειώνει την ανθρώπινη αξιοπρέπεια.

Οι ατάλαντοι άνθρωποι στο επάγγελμά σου είναι κάτι που σε αφορά ή δεν ασχολείσαι;

Δεν πιστεύω σε ταλαντούχους ή ατάλαντους, γιατί ακούω πάρα πολλά πράγματα τα οποία μπορεί να μην μου αρέσουν. Όμως, όταν νιώθω ότι βγήκαν από την ψυχή κάποιου, και όχι με άξονα την επιτυχία, αυτό το σέβομαι. Ποιος είμαι εγώ που θα μιλήσω και θα κρίνω κάποιον άλλον;

Αν η ζωή σου ήταν ταινία ποιος σκηνοθέτης θα ήθελες να τη σκηνοθετήσει;

Ένα νέο παιδί -να μην τον ξέρω.

https://www.instagram.com/p/B8t7Gm-Ahv2

Είσαι ένας απλός καθημερινός άνθρωπος που πίνεις τον καφέ σου decaffeine, με ζαχαρίνη, λίγο εβαπορέ, κανέλα, μισό τριμμένο πάγο και μετά κανονικό μέχρι πάνω, ή μήπως είσαι πιο σύνθετος και πίνεις τον καφέ σκέτο;

(Γέλια). Δεν πίνω καφέ πια, αλλά ναι, όταν έπινα ήταν: decaffeine, με στέβια, από γάλα βουβαλιού, σε βιοδιασπώμενη κούπα και καλαμάκι μπαμπού (και ξανά γέλια).

Είσαι bartender και πρέπει να φτιάξεις το κοκτέιλ Spiros Grammenos. Τι συστατικά θα έβαζες μέσα;

Νομίζω ότι δεν θα είχε καθόλου αλκοόλ. Θα έβαζα διάφορα βότανα.

Ποιος άνθρωπος σε βοήθησε περισσότερο στη ζωή σου και ποιους ανθρώπους δεν συγχωρείς;

Για να φύγω από τα Γιάννενα, όπου ζούσα μέχρι τα 30 και να έρθω στην Αθήνα, μια κλωτσιά με πολλή αγάπη μού την έδωσε η μάνα μου. «Κι αν δεν τα καταφέρεις, γύρνα πίσω», είπε. Πάντα θαύμαζα τον τσαμπουκά.

Για κάποιο λόγο, τώρα τελευταία, συγχωρώ τους πάντες, Απλά τούς κάνω mute. Αδιαφορώ.

https://www.instagram.com/p/CezK6YHrLWw

Σε ποιον συνάδερφό σου χρωστάς ένα «ευχαριστώ»; Γιατί σε αυτόν;

Σε ένα παιδί που με βοήθησε πραγματικά όταν ήρθα στην Αθήνα, και ξέρω ότι έχει βοηθήσει πάρα -μα πάρα- πολλούς συναδέλφους του και σε πολλές στιγμές. Αυτός είναι ο Πάνος Μουζουράκης. Είναι από τους πιο δοτικούς ανθρώπους που έχω γνωρίσει στο καλλιτεχνική στερέωμα. Θα πάρει έναν άνθρωπο που δεν τον ξέρει κανείς και θα τον βγάλει μπροστά. Και αυτό το κάνει με την ψυχή του. Και αυτό το «ευχαριστώ» είναι άσχετο με το ότι θεωρώ πώς έχει την πιο ωραία φωνή και πως θα έπρεπε να τραγουδάει στο εξωτερικό.

Σε ποιο κοινό απευθύνεσαι;

Απευθύνομαι σε όλους, το θέμα είναι ποιος αντέχει και ποιος έχει ανάγκη να ακούσει αυτό που λέω.

Ποια είναι η άποψή σου για την trap;

Η τραπ είναι ένα καταπληκτικό είδος μουσικής. Ό, τι πιο σύγχρονο υπάρχει κοντά στην ραπ -αλλά με λάθος στίχους. Σαφέστατα και με ενοχλεί αυτός ο στίχος, όμως όσο υπάρχουν και εκείνοι οι καλλιτέχνες, όπως η Penny (μια αυθεντική εκπρόσωπος της γενιάς της Gen Z), τόσο θα υπάρχει αισιοδοξία.

Έχεις μείνει ποτέ με ένα ευρώ (ή και τίποτα) για μέρες;

Πριν από ενάμιση χρόνο στην πρώτη καραντίνα. Ζούσα σε ένα χωριουδάκι στην Εύβοια, σε ένα ψαροχώρι και ειλικρινά δεν με ένοιαζε καθόλου.

https://www.instagram.com/p/Cf6i9gwqnHS

Ποια είναι η μεγαλύτερη αξία που έχεις πάρει από το σπίτι σου και στην οποία δεν θα κάνεις ποτέ έκπτωση;

Ο ανθρωπισμός.

Πιστεύεις ότι το #MeToo πήρε τη διάσταση που έπρεπε;

Το ζητούμενο είναι αυτό το κίνημα συνεχώς να δυναμώνει. Και αυτή τη στιγμή νομίζω ότι σιγοβράζει. Θα δούμε πολλά πράγματα ακόμα. Ευτυχώς αρχίσαμε σιγά σιγά να καταλαβαίνουμε ότι η αξία κάθε μαρτυρίας είναι μοναδική και δίνει δύναμη σε πολλούς για να μιλήσουν, να σηκωθούν, να μοιραστούν.

Τι γνώμη έχεις για τα λαϊκά δικαστήρια;

Ο καθένας έχει δικαίωμα να πει την άποψή του και αυτό είναι αδιαπραγμάτευτο. Πιστεύω, όμως, ότι οφείλει στον εαυτό του και στους γύρω του να τοποθετείται εφόσον γνωρίζει.

Τι πρέπει να κάνουμε ως άνθρωποι για να ξαναφτιάξουμε τούτο τον κόσμο και να τον κάνουμε λίγο καλύτερο;

Νομίζω πως πρέπει να καταστραφεί για να ξαναφτιαχτεί τούτος ο τόπος. Και είμαστε σε καλό σημείο αν θέλουμε να μιλάμε για καταστροφές.

Έρχεται όμως μια νέα γενιά, που νιώθω ότι θα τα πάρει όλα αυτά παραμάζωμα και θα κάνει αυτόν τον κόσμο καλύτερο. Μία Κυριακή απόγευμα ή ένα Σάββατο απόγευμα στο Θησείο τη βλέπεις αυτή τη γενιά. Και αυτό σε κάνει να αισθάνεσαι πολύ αισιόδοξος.

Ποια είναι τα άμεσα σχέδια σου και ποια η καλλιτεχνική σου κατάσταση αυτή τη στιγμή;

Συνεχίζω κάθε Τρίτη βράδυ στο ραδιόφωνο την εκπομπή «Ποιοτική Μουσική σε Κακή Ποιότητα». Πέρα απ’ τη συγγραφική ομάδα και τα γυρίσματα της σειράς «Τα Νούμερα», ετοιμαζόμαστε να πάρουμε το ρεύμα που έχουμε στον «Ορφέα» και να παίξουμε εκτός Αθήνας. Στις αρχές του Ιανουαρίου θα είμαι στην Κύπρο, στην Λεμεσό, στο Καφενείο «Χουζούρι» και μόλις επιστρέψω από εκεί, θα σας πω κι άλλα.

Στα «Νούμερα» ασκήθηκε και κακή κριτική. Ποια είναι η σχέση σου με τις κριτικές;

Εάν δεν είσαι κριτικός κινηματογράφου να κρίνεις το σενάριο, τη φωτογραφία, τη σκηνοθεσία, όλα τα άλλα είναι «κακίτσες», που έχουν άλλον σκοπό, και προέρχονται από άλλον δρόμο. Είναι αστεία. Δεν ασχολούμαι. Έτσι κι αλλιώς εμένα δεν με αφορά ποτέ η κριτική.

https://www.instagram.com/p/Ch1k_4wDfaP

Πολλά από τα τραγούδια σου είναι μια υπενθύμιση πως κανείς δεν είναι μόνος. Εσύ, πότε είπες τελευταία φορά «είν΄η ζωή μου σκ@@@;» ή αν θέλεις, πότε έπιασες πάτο; Αναρωτιέμαι τι θα συμβούλευες κάποιον που αισθάνεται το ίδιο.

Πολλές φορές το έχω πει. Και νομίζω ότι 2-3 φορές στη ζωή μου έχω φτάσει πάτο. Και μάλιστα πολύ μικρός και το «γύρισα». Ό, τι κι αν γίνει, όμως, θα έρθει η στιγμή που θα κάνεις το κλικ και θα ξανασηκωθείς. Είμαστε αυτοί που πέφτουμε, ξεσκονιζόμαστε και ξανασηκωνόμαστε.

Σε ένα παιδί που αισθάνεται έτσι θα έλεγα να δει το φως γιατί η ζωή γενικά είναι σκ@@@ οπότε αυτό που πρέπει να ψάχνουμε μέσα στην καθημερινότητά μας είναι την ομορφιά, την αλληλεγγύη και τους δικούς μας ανθρώπους.

Θα πρέπει να δώσουμε ο ένας το χέρι στον άλλον για να βγούμε από αυτά τα σκ@@@ όπως μπορούμε.

Κάνε μία ερώτηση στον Γιώργο Παπαγεωργίου.

«Για ποιο επάγγελμα θα παράταγες όλη σου την καριέρα και όλο αυτό που κάνεις;».

Τι θέλεις εσύ να γίνεις όταν μεγαλώσεις;

Όταν ήμουν μικρός ήθελα να ζω στην Αθήνα, να γίνω μουσικός και να έχω μηχανή. Τώρα έχω πουλήσει και τη μηχανή. Όταν μεγαλώσω θέλω πραγματικά να βγω στη σύνταξη.

Στείλε ένα empowering μήνυμα στις γυναίκες που σε διαβάζουν αυτή τη στιγμή.

Έχω κάνει ένα τραγούδι μαζί με δύο φίλες μου, τη Νεφέλη Φασούλη και την Αγγελίνα, πάνω σε όλο αυτό το κομμάτι με τις γυναικοκτονίες και με όλο αυτό που συμβαίνει γύρω μας το οποίο θα κυκλοφορήσει τον Γενάρη. Χρησιμοποίησα -χωρίς να το καταλάβω, δύο συνθήματα που υπάρχουν και δεν είναι δικά μου. Το «καμία μόνη» και τον «αν δεν γυρίσω κάψε την πόλη».

«Καμία μόνη», λοιπόν.

Σπύρο Γραμμένε, στα Ιωάννινα λένε, ομορφιά γραμμένη αγόρι για σπίτι. Είσαι αυτός ο τύπος;

Κοίταξε, δύο γάμους έχω κάνει (γέλια).

Οι υπέροχες βραδιές στον «Ορφέα» συνεχίζονται:

24, 30 και 31 Δεκεμβρίου 2022 & 6 και 7 Ιανουαρίου 2023

Μαζί τους ο Γιάννης Ταυλάς

Ο Σπύρος Γραμμένος και ο Κωνσταντίνος Πουλής συνεχίζουν τις απόλυτα επιτυχημένες παραστάσεις τους με τίτλο «Έχουμε ρεύμα»! Και επειδή τίποτα δεν είναι πλέον δεδομένο συνεχίζουν όλο τον Δεκέμβριο μέχρι και τις αρχές Ιανουαρίου γιατί «Έχουμε ρεύμα και στις γιορτές»!

Συνεχίζουν με καινούργια κείμενα, καινούργια τραγούδια, χορούς, έξαλλες φιγούρες και τρυφερές στιγμές αμηχανίας. Μια παράσταση διαδραστική, όπου οι καλλιτέχνες μοιράζονται τις πιο μύχιες σκέψεις τους, αλλά και το κοινό μοιράζεται στιγμιότυπα σε διάφορα social media ή συζητά άσχετα θέματα με φίλους που είχαν πολύ καιρό να μιλήσουν και όπως και να το κάνεις είναι μια ευκαιρία, ειδικά τώρα στις γιορτές.

Μαζί τους ο εξαιρετικός τραγουδοποιός, κάτοικος Σεπολίων, μεγαλωμένος στα Καμίνια, Γιάννης Ταυλάς.

Μουσική σκηνή Ορφέας

Τηλέφωνο κρατήσεων: 210866 8544

Φωκίωνος Νέγρη 25, Κυψέλη, Αθήνα

Ώρα έναρξης: 21.00

Είσοδος: 10 ευρώ

Σημείωση: Την παραμονή Πρωτοχρονιάς η παράσταση θα ξεκινήσει μετά το νέο έτος, κατά τη 1 το βράδυ, με παραδοσιακά κάλαντα Ικαρίας και η είσοδος διαμορφώνεται στα 15 ευρώ.