Έξι εναλλακτικές Χριστουγεννιάτικες ταινίες που μπορείς να δεις αυτό το διήμερο

Διονυσία Καλαποθαράκου
Έξι εναλλακτικές Χριστουγεννιάτικες ταινίες που μπορείς να δεις αυτό το διήμερο

Ή και όποιο άλλο Σαββατοκύριακο του χρόνου θες. Είναι πάντα επίκαιρες και ποτέ υπερβολικά γλυκανάλατες.

Αν σε φοβίζουν οι λίστες με festive movies και πιστεύεις ότι αν βάλεις να δεις μία θα πεταχτεί από την οθόνη ο Hugh Grant και θα αρχίσει ο Bill Nighy να χορεύει στο σαλόνι σου, τότε μπορείς να ηρεμήσεις. Η παρακάτω δεν είναι «αυτή» η λίστα. Δεν είναι (υπερβολικά) ρομαντική, δεν περιλαμβάνει happy ends και love stories που θα σε «στοιχειώνουν» μια ζωή. Είναι μία λίστα με μικρές δόσεις κυνισμού, μπόλικο χιούμορ και ταινίες που «πλησιάζουν» στα Χριστούγεννα χωρίς να βουτάνε στο χιόνι με έλκηθρο και να παίζουν με χιονόμπαλες στους δρόμους τις ειδυλλιακά στολισμένης Νέας Υόρκης. Είναι μια λίστα films «εναλλακτικά» όπου «εναλλακτικά» σημαίνει μη προβλέψιμα, μη δεδομένα και σίγουρα μη βαρετά.

Μόνος στο Σπίτι: Αυτή η θεωρία θα καταστρέψει για πάντα την κλασική χριστουγεννιάτικη ταινία

Κατά τη διάρκεια των γιορτών, οι περισσότεροι επιδίδονται στη διαχρονική αξία συγκινητικών ταινιών όπως το «It's a Wonderful Life» ή το «Love, Actually» τις οποίες βλέπουν χαλαρωμένοι στον καναπέ τους μαζί με ένα κουβά καραμελωμένα pop corns. Mην παρεξηγηθούμε: δεν είμαστε εδώ για να αποδημήσουμε τις παραδόσεις. Λατρεύουμε τις ρομαντικές ιστορίες, εξίσου όμως αγαπάμε και τα dark παραμύθια και οι παρακάτω 8 ταινίες αφορούν εσένα που αγαπάς το ίδιο με μας ένα αριστοκρατικό, καλοφτιαγμένο κλασικό story το οποίο μπορεί να διαδραματίζεται στα Χριστούγεννα αλλά δεν είναι ακριβώς μια ιστορία διακοπών και αγάπης. Παρακάτω, συγκεντρώσαμε μια λίστα με τις έξι αγαπημένες μας ταινίες που «γειτνιάζουν» με αυτό που λέμε «Xmas movies»… στο πιο εναλλακτικό του! Enjoy them, με pop corns ή χωρίς.

#1 Catch Me If You Can

Αναμφισβήτητα ο «King of Kinda Christmas Classics» είναι αυτό το film του Steven Spielberg που προβλήθηκε πρώτη φορά το σωτήριο έτος 2002. Βασισμένο σε αληθινή ιστορία, ο DiCaprio υποδύεται τον Frank Abagnale, Jr., έναν έφηβο απατεώνα που πλαστογραφούσε επιταγές σε όλο τον κόσμο και συστηνόταν ως πιλότος, γιατρός και δικηγόρος, πριν τα 18α γενέθλιά του. Ο Tom Hanks υποδύεται τον Karl Hanratty, έναν πράκτορα του FBI με εμμονή με τη δουλειά (γενικά) κα τη σύλληψη του Abagnale (ειδικά). Κάθε Χριστούγεννα, οι δυο τους καταλήγουν να συνδέονται με κάποιο τρόπο — καλώς ή κακώς!

catch-me.jpeg

#2 Kwaidan

Αυτή η ταινία τρόμου είναι μια ανθολογία του 1964 του σκηνοθέτη Masaki Kobayashi και ταυτόχρονα είναι και ένα μικρό αριστούργημα που αξίζει μια θέση στο ράφι των κλασικών films. Βασισμένη σε τέσσερις ιστορίες από τη συλλογή Ιαπωνικών λαϊκών παραμυθιών του Lafcadio Hearn, έλαβε πολλά βραβεία (το Όσκαρ Καλύτερης Ξενόγλωσσης Ταινίας και το Ειδικό Βραβείο της Επιτροπής στο Φεστιβάλ των Καννών το 1965) πράγμα που επίσης τη βάζει στη λίστα με «αυτά που πρέπει να δούμε αν δεν έχουμε ήδη δει». Αν και καθεμία από τις φανταστικές ιστορίες στο Kwaidan είναι ανεξάρτητες η μία από την άλλη, είναι όλες παρόμοιας αισθητικής προσέγγισης και φωτογραφίας. Αυτή η ταινία είναι λιγότερο μια σειρά από τρομακτικές ιστορίες τρόμου και περισσότερο μια γιορτή της ιαπωνικής λαογραφίας. «Η Γυναίκα του Χιονιού», η δεύτερη ιστορία της ανθολογίας, είναι ιδιαίτερα «Χριστουγεννιάτικη», καθώς διαδραματίζεται στα βάθη του χειμώνα.

#3 The Last Waltz

gHlAmy28mnBlcdfbc3nZM9URpv5hWs_large.jpg

Στην πραγματικότητα αυτή είναι μια ταινία για τη «Γιορτή των Ευχαριστιών». Αλλά είναι τόσο υπέροχο υπέροχο film που νιώσαμε υποχρεωμένοι να το συμπεριλάβουμε στη λίστα. Το 1976, ο Martin Scorsese ακολούθησε το καναδο-αμερικανικό ροκ συγκρότημα «The Band» για την τελευταία, αποχαιρετιστήρια συναυλία τους στο Winterland Ballroom στο Σαν Φρανσίσκο την «Ημέρα των Ευχαριστιών». Το ντοκιμαντέρ περιλαμβάνει ανεκτίμητα, ιστορικά πλάνα και η συναυλία ήταν επίσης φανταστική. Περισσότεροι από δώδεκα special guestes εισέβαλαν στη σκηνή σε όλη τη διάρκεια της παράστασης, συμπεριλαμβανομένων των Bob Dylan, Eric Clapton, Joni Mitchell, Ringo Starr και Muddy Waters. Aν αυτό δεν είναι το σωστό, το τίμιο Χριστουγεννιάτικο θέαμα