Σεισμός στην Τουρκία: Πώς μπορείς κι εσύ να σταθείς δίπλα στους πληγέντες και να τους βοηθήσεις

Μαρία Ροδίτη
Σεισμός στην Τουρκία: Πώς μπορείς κι εσύ να σταθείς δίπλα στους πληγέντες και να τους βοηθήσεις

AP Photo/Francisco Seco

Περισσότεροι από 5.000 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στον καταστροφικό σεισμό στα σύνορα Τουρκίας και Συρίας τα ξημερώματα της 6ης Φεβρουαρίου. Δες πώς μπορείς να βοηθήσεις κι εσύ.

Βιβλική είναι η καταστροφή που σημειώθηκε στην Τουρκία μετά τον σεισμό 7,8 ρίχτερ που έγινε τα ξημερώματα της 6ης Φεβρουαρίου στην περιοχή Πάζαρτσικ, στην επαρχία Καχρανμαρμαράς, περίπου 18 χιλιόμετρα από την πόλη Γκαζιαντέπ και 60 χλμ. από τα σύνορα με τη Συρία. Μέχρι τώρα περισσότεροι από 8.000 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους, χιλιάδες είναι και οι αγνοούμενοι, ενώ αμέτρητα κτίρια, νοσοκομεία και σχολεία έχουν καταρρεύσει, καθώς ισχυροί μετασεισμοί συνεχίζουν να πλήττουν την περιοχή.

Τα σωστικά συνεργεία και οι κάτοικοι της περιοχής αναζητούν απεγνωσμένα τα αστικά ερείπια σε μια προσπάθεια να βρουν επιζώντες θαμμένους κάτω από αυτά. «Ακούγονταν ουρλιαχτά παντού», είπε ένας 30χρονος άνδρας στο Reuters. Και συνέχισε: «Άρχισα να απομακρύνω πέτρες με τα χέρια μου. Βγάλαμε τους τραυματίες με φίλους, αλλά οι κραυγές δεν σταμάτησαν».

Ο καταστροφικός σεισμός στην Τουρκία έγινε Νο1 trend στο Twitter για όλους τους λάθος λόγους

Ο διευθυντής του τοπικού νοσοκομείου, Ziad Hage Taha, ανακοίνωσε ότι οι τραυματίες «φθάνουν κατά κύματα» μετά την καταστροφή. Τα κέντρα υγείας και τα νοσοκομεία γέμισαν γρήγορα με τραυματίες, ενώ άλλες δομές χρειάστηκε να εκκενωθούν, συμπεριλαμβανομένου ενός μαιευτηρίου, σύμφωνα με τον ιατρικό οργανισμό SAMS. Το πραγματικό μέγεθος της ζημιάς θα γίνει σαφές καθώς η σκόνη θα κατακάθεται, αλλά ένα είναι σίγουρο: ότι οι δύο χώρες χρειάζονται τη βοήθεια όλων μας. Κι αν θες πραγματικά να βοηθήσεις, μπορείς.

APTOPIX Syria Turkey Earthquake

AP Photo/Omar Sanadiki

Copyright 2023 The Associated Press. All rights reserved

Πώς μπορείς να βοηθήσεις τους πληγέντες και επιζήσαντες του σεισμού στην Τουρκία; Κάνε δωρεά χρημάτων σε οργανισμούς αρωγής

Γιατροί χωρίς σύνορα

Οι ΓΧΣ είναι ένας διεθνής, ανεξάρτητος οργανισμός που παρέχει ιατρική βοήθεια σε άτομα που έχουν πληγεί από καταστροφές, όπως ο σεισμός Συρίας-Τουρκίας.

Σύρια Αμερικανική Ιατρική Εταιρεία (SAMS)

Η SAMS είναι ένας παγκόσμιος οργανισμός παροχής ιατρικής βοήθειας που εργάζεται στην πρώτη γραμμή της αντιμετώπισης κρίσεων για να σώσει ζωές.

Ένωση Οργανισμών Ιατρικής Αρωγής και Φροντίδας (UOSSM)

Το UOSSM, το οποίο παρέχει επείγουσα ιατρική βοήθεια και υπηρεσίες υγειονομικής περίθαλψης στους Σύρους, έκανε επείγουσα έκκληση για βοήθεια το πρωί της Δευτέρας (6/2). «Τα νέα που βλέπουμε είναι τρομακτικά και αποκαρδιωτικά», είπε ο Δρ Khaula Sawah, πρόεδρος του UOSSM στις ΗΠΑ, σε μια δήλωση. «Γνωρίζουμε ότι οι κτιριακές υποδομές στη Συρία έχουν ήδη υπονομευθεί από βομβαρδιστικές εκστρατείες ετών. Χρειαζόμαστε επείγουσα βοήθεια άμεσα, ώστε να μπορέσουμε να βοηθήσουμε να σωθούν οι ζωές όσων τραυματίστηκαν σε αυτόν τον τεράστιο σεισμό. Το προσωπικό μας εργάζεται ακούραστα, αλλά είναι συγκλονισμένο από τον αριθμό των θυμάτων. Χρειαζόμαστε άμεση υποστήριξη. Διακυβεύονται αμέτρητες ζωές», πρόσθεσε.

Save the Children

Στη Βορειοδυτική Συρία, η Save the Children συνεργάζεται στενά με οργανώσεις για να αξιολογήσει το μέγεθος της ζημιάς, ώστε να παρέχει την υποστήριξη που χρειάζονται τα παιδιά. Στην Τουρκία, εργάζονται για την αξιολόγηση των αναγκών και έχουν δημιουργήσει μια ομάδα απόκρισης που θα υποστηρίζει την εθνική αντίδραση έκτακτης ανάγκης σε όλη την περιοχή, σε στενό συντονισμό με την κυβέρνηση και τους βασικούς ενδιαφερόμενους φορείς. Οι ομάδες Save the Children σχεδιάζουν να υποστηρίξουν τις πληγείσες κοινότητες με kit έκτακτης ανάγκης, συμπεριλαμβανομένων κουβερτών και χειμερινών ρούχων.

Project HOPE

Το Project HOPE — ο παγκόσμιος οργανισμός υγείας και ανθρωπιστικής βοήθειας — έχει αναπτύξει ομάδες αντιμετώπισης καταστάσεων έκτακτης ανάγκης για την αντιμετώπιση των σεισμών.

«Οι σεισμοί που έπληξαν την Τουρκία και τη Συρία σήμερα το πρωί έχουν ήδη στοιχίσει χιλιάδες ζωές και αναμένουμε έναν πολύ επίπονο και μακρύ δρόμο για την ανάκαμψη, συμπεριλαμβανομένων των προσπαθειών έρευνας και διάσωσης, ανασυγκρότησης του συστήματος υγείας και μαζικών εκτοπισμών», δήλωσε ο Rabih Torbay, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του Project HOPE. «Καθώς οι θερμοκρασίες είναι εξαιρετικά χαμηλές, τα πάντα έχουν παγώσει και το κλείσιμο των αεροδρομίων και οι χιονοθύελλες καθυστερούν την πρόσβαση, το Project HOPE έχει αναπτύξει μια προσπάθεια αντιμετώπισης έκτακτης ανάγκης και συνεργάζεται με τοπικούς και διεθνείς εταίρους για να ανταποκριθεί στις άμεσες ανάγκες», πρόσθεσε.

NuDay

Το NuDay είναι ένας μη κερδοσκοπικός οργανισμός που εργάζεται για να εξασφαλίσει αξιοπρεπή και ισχυρή βοήθεια για γυναίκες και παιδιά που πλήττονται από ανθρωπιστικές κρίσεις παγκοσμίως.

Ahbap

Η Ahbap είναι μια τουρκική ΜΚΟ που στοχεύει να παρέχει κάθε είδους βοήθεια σε όσους έχουν ανάγκη.

AKUT

Το AKUT Search and Rescue Association είναι μια τουρκική ΜΚΟ για την έρευνα και τη διάσωση σε καταστροφές. Ιδρύθηκε το 1995 ως οργάνωση βάσης από 7 κορυφαίους αθλητές της Τουρκίας. Οι εθελοντές βρίσκονται στο έδαφος και βοηθούν στη διάσωση ανθρώπων από τα συντρίμμια.