Γέλα όποτε θες: Τι βίντεο να δεις αν θέλεις να μάθεις περισσότερα για την τοξική θετικότητα

Γέλα όποτε θες: Τι βίντεο να δεις αν θέλεις να μάθεις περισσότερα για την τοξική θετικότητα

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ευτυχίας, πάμε και στον αντίποδα και σου προτείνουμε τα πέντε πιο κατατοπιστικά βίντεο που εξηγούν ακριβώς αυτό που κάνουμε ότι δεν βλέπουμε: την τοξική θετικότητα.

Νιώθεις και εσύ πίεση όταν δεν είσαι καλά και όλοι σου λένε "προχώρα" ή "κοίτα τη θετική πλευρά"; Κλείνεσαι και εσύ παραπάνω στον εαυτό σου όταν το μόνο που θες είναι να εκφράσεις ένα δύσκολο συναίσθημα και ο περισσότερος κόσμος γύρω σου δεν σε αφήνει; Αυτό ακριβώς είναι η τοξική θετικότητα και αυτά τα 5 βίντεο την εξηγούν όσο καλύτερα μπορούν.

Σου άρεσε το Disappearance of Madeleine McCann; Τότε δες και αυτά τα 7 ντοκιμαντέρ

Όταν το να είσαι θετικός… πάει πολύ στραβά

Η τοξική θετικότητα ουσιαστικά αναφέρεται στην κοινωνική πίεση να παραμένουμε θετικοί και αισιόδοξοι, ακόμη και μπροστά σε δύσκολες ή οδυνηρές καταστάσεις. Η θετικότητα στο σύνολό της, δεν είναι κάτι αρνητικό, είναι μια υγιής αντίδραση που μπορεί να φέρει ελπίδα. Ο εκβιασμός της όμως είναι. Για την ακρίβεια, ο εκβιασμός οποιουδήποτε συναισθήματος ή στάσης ζωής μπορεί να φέρει ατ ακριβώς αντίθετα αποτελέσματα και ειδικά όταν πρόκειται για κάτι που φαινομενικά είναι "για καλό" και δεν έχει κάποιο αρνητικό πρόσημο, τις περισσότερες φορές η πίεση και η ενοχή μπορεί να είναι πολύ μεγαλύτερες.

toxic-positivity.jpg

Μάλιστα, η μόνιμη αυτή πίεση όταν δεν μπορείς να εκφράσεις αυτό που πραγματικά αισθάνεσαι, μας οδηγεί στο να αισθανόμαστε ντροπή, άγχος και ενοχές και το βασικότερο: να αυτοακυρωνόμαστε. Η καταπίεση συναισθημάτων δεν οδηγεί ποτέ σε καλό, είτε πρόκειται για ευχάριστο συναίσθημα, είτε όχι.

Είναι σημαντικό να αναγνωρίσουμε ότι το να βιώνουμε αρνητικά συναισθήματα είναι ένα φυσιολογικό και υγιές μέρος της ανθρώπινης εμπειρίας και ότι είναι εντάξει να μην αισθανόμαστε πάντα ευτυχισμένοι και θετικοί. Αντί να πιέζουμε τη θετικότητα πάση θυσία, είναι σημαντικό να δημιουργούμε έναν ασφαλή χώρο για όλους -και για εμάς- να αναγνωρίζουν και να εκφράζουν τα συναισθήματά τους.

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ευτυχίας, εμείς πάμε στον αντίποδα και σου βρήκαμε 5 βίντεο που ανοίγουν τη συζήτηση και ενημερώνουν για ένα από τα πιο ύπουλα peer-pressure και μία από τις πιο επικίνδυνες (και slow-burn θα λέγαμε) κοινωνικές καταπιέσεις.

Boston Strangler: Το νέο δραματικό crime του Disney+ λέει, όχι μία, αλλά δύο αληθινές ιστορίες

5 βίντεο για την τοξική θετικότητα

The Toxic World of Self Help: Hustle Culture, Toxic Positivity, Addiction, and Fake Gurus

Ο James Jani είναι Άγγλος YouTuber και δημιουργός ντοκιμαντέρ που το 2020 έβγαλε το "The Toxic World of Self Help" (Ο τοξικός κόσμος της αυτοβοήθειας). Σε αυτό το 20λεπτο βίντεο, ο Jani εξερευνά τη σκοτεινή πλευρά της βιομηχανίας toy σελφ-ηελπ, ρίχνοντας φως στους κινδύνους της κουλτούρας της αρπαχτής, της τοξικής θετικότητας, του εθισμού και των ψεύτικων γκουρού. Το βίντεο τονίζει πώς η βιομηχανία αυτή εν τέλει μπορεί να στραφεί εναντίον μας και να γίνει επιβλαβής όταν εκμεταλλεύεται ευάλωτους ανθρώπους και διαιωνίζει μη ρεαλιστικές προσδοκίες.

Toxic Positivity: The Dangers of Positive Thinking in a Capitalist Society

Το βίντεο του Youtuber, Yugopnik, "Toxic Positivity: The Dangers of Positive Thinking in a Capitalist Society" (Οι κίνδυνοι της θετικής σκέψης σε μια καπιταλιστική κοινωνία) εξετάζει πώς η πίεση να σκεφτόμαστε πάντα θετικά μπορεί να είναι επιβλαβής, ειδικά σε μια καπιταλιστική κοινωνία. Το σύντομο βίντεο συζητά τους τρόπους με τους οποίους η τοξική θετικότητα μπορεί να αποτελέσει εργαλείο κοινωνικού ελέγχου και ενθαρρύνει τον κόσμο να αγκαλιάσει όλο το φάσμα των συναισθημάτων τους.

How Toxic Positivity Leads to More Suffering

Θα ήταν λίγο περίεργο αν σε μια τέτοια λίστα δεν βάζαμε κάποιο TEDtalk. Ένα από τα πιο δημοφιλή λοιπόν είναι η βιντεοσκοπημένη ομιλία "How Toxic Positivity Leads to More Suffering" (Πώς η τοξική θετικότητα οδηγεί σε μεγαλύτερη δυστυχία) του Mahmoud Khedr, που αναλύει πώς η τοξική θετικότητα μπορεί να διαιωνίσει την καταπίεση, εξηγώντας πως είναι και αυτή μια μορφή συναισθηματικής απαξίωσης που απορρίπτει ή αγνοεί τα αρνητικά συναισθήματα και, αντίθετα, τονίζει τη σημασία της θετικότητας και της αισιοδοξίας. Αυτό εν ολίγοις δημιουργεί μια κουλτούρα που στιγματίζει τα αρνητικά συναισθήματα και μας ωθεί να καταπιέζουμε τα αληθινά μας συναισθήματα.

Toxic Positivity: The Reality of Suppressing Emotions

Το επιμορφωτικό βίντεο της ψυχιάτρου Dr. Tracey Marks "Toxic Positivity: The Reality of Suppressing Emotions" (Τοξική θετικότητα: Η πραγματικότητα της καταπίεσης των συναισθημάτων), φέρνει στο τραπέζι τους κινδύνους της καταπίεσης των αρνητικών συναισθημάτων στην μανιώδη προσπάθεια για μια πιο θετική στάση. Εξηγεί πώς η τοξική θετικότητα μπορεί να οδηγήσει σε συναισθηματική εξουθένωση, άγχος και κατάθλιψη και δίνει συμβουλές για την ανάπτυξη μιας υγιέστερης συναισθηματικής ισορροπίας.

Toxic Positivity

Το ντοκιμαντέρ της Vanessa Gallant, "Toxic Positivity", εξηγεί το φαινόμενο φέρνοντας ως παράδειγμα την ανάγκη της κοινωνίας να αρχίσει γρήγορα να επαναλειτουργεί, χωρίς να συμβαίνει κάτι, όταν όλος ο κόσμος (κυριολεκτικά) βιώνει μια πανδημία άνευ προηγουμένου για τη σύγχρονη ιστορία. Πιο συγκεκριμένα, η ταινία διερευνά το πώς μια σχολική χρονιά έχει επηρεάσει τη μαθησιακή διαδικασία, την ψυχική υγεία, την κοινωνικοοικονομική ανισότητα και το μέλλον της εκπαίδευσης μέσα από τις οπτικές διαφόρων μαθητών, γονέων, εκπαιδευτικών και εμπειρογνωμόνων της εκπαίδευσης. Παρά τις δυσκολίες και τις αβεβαιότητες, υπήρχε μια κοινωνική προσδοκία για τους εκπαιδευτικούς, τους γονείς και τους μαθητές να παραμείνουν αισιόδοξοι και θετικοί, με κάθε κόστος.

to3ikh-8etikothta-ntokimanter-01.JPG

Νέο έργο του Banksy βρίσκει τραγικό τέλος στα χέρια οικοδόμων