Νέο έργο του Banksy βρίσκει τραγικό τέλος στα χέρια οικοδόμων

Στελίνα Θεοδοσοπούλου
Νέο έργο του Banksy βρίσκει τραγικό τέλος στα χέρια οικοδόμων

Μια ανέλπιστη απώλεια: Το τελευταίο δημιούργημα του δημοφιλούς καλλιτέχνη Banksy καταστράφηκε μέσα σε λίγα λεπτά.

Οικοδόμοι που δεν είχαν ιδέα, γκρέμισαν και κατέστρεψαν ένα από τα έργα του Banksy, καταστρέφοντας έτσι και τις καρδιές εκατοντάδων χιλιάδων θαυμαστών του σε όλο τον κόσμο.

Η τελευταία ταινία του Quentin Tarantino έρχεται και έχει πλέον τίτλο: The Movie Critic

Banksy: Μια μεγάλη απώλεια της street τέχνης

Ο Banksy, ο αόρατος και φευγαλέος street artist, βρέθηκε για άλλη μια φορά στο επίκεντρο, αφού το τελευταίο του δημιούργημα κατεδαφίστηκε κατά λάθος από οικοδόμους σε μια μικρή παραθαλάσσια πόλη της Αγγλίας. Το έργο τέχνης, το οποίο ήταν ζωγραφισμένο στην πλευρά μιας αγροικίας, ήταν μια ακόμα μοναδική επίδειξη του χαρακτηριστικού του στυλ του και είχε προσελκύσει σημαντική προσοχή τόσο από τους λάτρεις της τέχνης όσο και από τους απλούς παρατηρητές.

Το έργο, με τίτλο "Morning has broken", δημιουργήθηκε στον τοίχο μιας φάρμας 500 ετών που προοριζόταν για κατεδάφιση και δείχνει τη σιλουέτα ενός παιδιού που ανοίγει τις κουρτίνες, ενώ μια γάτα κοιτάζει έξω από το παράθυρο. Το έργο που αναρτήθηκε στο Instagram του καλλιτέχνη, έλαβε ευρεία προσοχή και επαίνους από τους θαυμαστές του διάσημου και άσημου καλλιτέχνη του δρόμου.

Ωστόσο, η διάρκεια ζωής του ήταν εν τέλει σύντομη, καθώς οι εργάτες οικοδομών κατεδάφισαν την αγροικία, παίρνοντας μαζί της και το έργο τέχνης του Banksy. Οι οικοδόμοι που βρίσκονταν στον χώρο δήλωσαν στους τοπικούς δημοσιογράφους ότι δεν είχαν ιδέα ότι επρόκειτο για γνήσιο Banksy και "αναγούλιασαν" όταν έμαθαν ότι ήταν ένα από τα έργα του.

https://www.instagram.com/p/CpzwGpPM56f

Boston Strangler: Το νέο δραματικό crime του Disney+ λέει, όχι μία, αλλά δύο αληθινές ιστορίες

Η εν λόγω τοιχογραφία του Banksy δεν είναι το πρώτο έργο τέχνης του που καταστρέφεται κατά λάθος. Το 2018, μια τοιχογραφία του Banksy στην Λίβερπουλ βάφτηκε κατά λάθος από τον ιδιοκτήτη του κτιρίου, ο οποίος δεν είχε συνειδητοποιήσει τη σημασία της. Το περιστατικό προκάλεσε την οργή των θαυμαστών του Banksy και αναζωπύρωσε τη συζήτηση σχετικά με τη διατήρηση του street art.

Σεβασμός στον Banksy, σεβασμός στο street art

Παρά την καταστροφή της τοιχογραφίας, η επιρροή του Banksy στον κόσμο της τέχνης δεν δείχνει σημάδια εξασθένισης. Τα έργα του καλλιτέχνη συνεχίζουν να έχουν υψηλές τιμές στις δημοπρασίες και είναι περιζήτητα από συλλέκτες σε όλο τον κόσμο.

Η αντισυμβατική προσέγγισή του στην τέχνη έχει επίσης εμπνεύσει μια νέα γενιά καλλιτεχνών του δρόμου, οι οποίοι τον βλέπουν ως πρότυπο και πρωτοπόρο στον τομέα του.

Ωστόσο, το περιστατικό αναδεικνύει την ανάγκη για μεγαλύτερη ευαισθητοποίηση και σεβασμό προς το υποτιμημένο street art. Ενώ κάποιοι μπορεί να το θεωρούν βανδαλισμό, η τέχνη του δρόμου είναι μια μορφή έκφρασης που μπορεί να μεταφέρει ισχυρά μηνύματα και να εμπνεύσει. Είναι σημαντικό να αναγνωρίσουμε την αξία αυτών των έργων και να λάβουμε μέτρα για την προστασία τους.

Τα τελευταία χρόνια, υπάρχει ένα αυξανόμενο κίνημα για τη διατήρηση της τέχνης του δρόμου, με πολλές πόλεις να αφιερώνουν συγκεκριμένες περιοχές όπου οι καλλιτέχνες μπορούν να εκθέτουν νόμιμα τα έργα τους. Ωστόσο, υπάρχει ακόμη πολύς δρόμος να διανυθεί όσον αφορά στην προστασία του street art και την αναγνώριση της αξίας της ως σημαντικής πολιτιστικής και καλλιτεχνικής έκφρασης.