Πολιτιστική Ατζέντα Μαρτίου: Πού να πας και τι να δεις τον πρώτο μήνα της άνοιξης

Τζένη Ντεμιράι
Πολιτιστική Ατζέντα Μαρτίου: Πού να πας και τι να δεις τον πρώτο μήνα της άνοιξης
GEORGE SPANOS PHOTOGRAPHY

Αυτές οι ιδέες θα γεμίσουν τα απογεύματά σου με τέχνη και θα σε κάνουν να πάψεις να αναρωτίεσαι «πού να βγω τον Μάρτιο;».

Ο Μάρτιος έφτασε και αυτό είναι μία καλή ευκαιρία για να οργανωθούμε και να σκεφτούμε πως μπορούμε να αξιοποιήσουμε τις ώρες και μέρες που δεν έχουμε υποχρεώσεις. Αυτές οι στιγμές είναι πολύ σημαντικές για να αποφορτιστούμε από την καθημερινότητά μας και για αυτόν τον λόγο οφείλουμε στον εαυτό μας να μην τις αφήνουμε στην τύχη τους.

Θέλοντας να σε βοηθήσουμε να πας στα καλύτερα και να γεμίσεις με αξέχαστες αναμνήσεις τον μήνα φτιάξαμε την πολιτιστική ατζέντα Μαρτίου στην οποία θα βρεις θεατρικές παραστάσεις που αξίζει να δεις, μουσικές που πρέπει να ακούσεις και δωρεάν φεστιβάλ που θα γεμίσουν τα απογεύματά σου με τέχνη!

Στο «Dune: Μέρος Δεύτερο» ο Timothee Chalamet μπλέκεται ξανά με πολιτικές σκοπιμότητες ως «μεσσίας»

Θεατρικές Παραστάσεις

Underground

Εμπνευσμένο από την ομώνυμη ταινία, η οποία έχει βραβευτεί με Χρυσό Φοίνικα, το «Underground» αφηγείται την ιστορία δύο φίλων, του Blackie και του Marko, οι οποίοι κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου μπαίνουν στον αντιστασιακό αγώνα κατά της γερμανικής κατοχής. Όταν ο Blackie τραυματίζεται στην προσπάθειά του να απαγάγει την ερωμένη του, Natalia, ο Marko τον βοηθά φυγαδεύοντάς τον στο υπόγειο εργοστάσιο που έχει δημιουργήσει στο σπίτι του. Ωστόσο, όταν ο πόλεμος φτάνει στο τέλος του, ο Marko «ξεχνά» να ενημερώσει τον φίλο του αλλά και άλλους συντρόφους που βρίσκονται στο υπόγειο, όσο εκείνος ζει πλέον με την ερωμένη του Blackie.

Τη σκηνοθεσία έχει αναλάβει ο Nikita Milivojevic ενώ του πρωταγωνιστικούς ρόλους έχουν οι Αλεξάνδρα Αϊδίνη, Βασίλης Χαραλαμπόπουλος και Γιάννης Τσορτέκης.

Πού; Θέατρο Ακροπόλ

Πότε; Έως 28 Απριλίου

Η άνοδος του Αρτούρο Ούι

Η παράσταση με τίτλο «Η άνοδος του Αρτούρο Ούι» έχει επιστρέψει μετά από μία πολύ πετυχημένη πρώτη σεζόν. Στο κέντρο της υπόθεσης τοποθετείται η Γερμανία του μεσοπολέμου και η άνοδος του Αδόλφου Χίτλερ στην εξουσία. Στο έργο απεικονίζεται η διαδρομή του Χίτλερ, από τη δημοκρατία της Βαϊμάρης μέχρι και την νίκη του NSDAP στις εκλογές που του χάρισε την Καγκελαρία.

Πού; Θέατρο ART

Πότε; Έως 28 Απριλίου

Fame the musical

Βασισμένο στην ιστορική ταινία του 1980, που σημάδεψε την pop κουλτούρα της εποχής, το «Fame» ακολουθεί τις ζωές, τις φιλοδοξίες, τους έρωτες, και τα όνειρα των σπουδαστών της Σχολής Καλών Τεχνών της Νέας Υόρκης, όσο αυτοί αγωνίζονται να τα καταφέρουν στο δύσκολο χώρο της βιομηχανίας τους θεάματος.

Η παράσταση – θρύλος του David De Silva έχει παρουσιαστεί με τεράστια επιτυχία σε περισσότερες από 50 χώρες, ενώ υπήρξε υποψήφια για τρία βραβεία Laurence Olivier στην Αγγλία. Είναι βασισμένη στην κλασική κινηματογραφική ταινία του 1980, που κέρδισε δύο βραβεία Όσκαρ, έγινε σήριαλ, αλλά και κινηματογραφικό ριμέικ 30 χρόνια μετά.

Πού; Christmas Theater

Πότε; Έως 10 Μαρτίου

https://www.instagram.com/p/C1mS1ttoU_z/

Μουσικές Σκηνές

Γιάννης Πάριος ‘’Έρωτας είναι θαρρώ…‘’

Στις 8 Μαρίου ξεκινά ο Γιάννης Πάριος τις εμφανίσεις του στο Θέατρο Παλλάς και αν πρέπει να κάνεις αυτό τον μήνα ένα μουσικό δώρο στον εαυτό σου (ή σε κάποιον αγαπημένο σου) ας είναι η ευκαιρία να απολαύσεις τον μεγάλο καλλιτέχνη επί το έργον. Ο αγαπημένος ερμηνευτής μας περιμένει να τραγουδήσουμε μαζί του τα πιο διαχρονικά, ερωτικά τραγούδια της δικογραφίας του! Να ταξιδέψουμε, να ερωτευτούμε, να ονειρευτούμε και να νοσταλγήσουμε.

Μέχρι τη στιγμή που συντάσσεται το παρόν άρθρο υπάρχουν αρκετές διαθέσιμες θέσεις, ωστόσο, καλό είναι να βιαστείς να κλείσεις εισιτήρια!

Πού; Θέατρο Παλλάς

Πότε; 8,9, 10, 15 και 16 Μαρτίου

https://www.instagram.com/p/C2u82VCIoQr/

Δήμητρα Γαλάνη

μαζί της η Παυλίνα Βουλγαράκη

Μία καριέρα 55 ετών παρουσιάζεται στο VOX κάθε Τετάρτη, αφού η Δήμητρα Γαλάνη θα βρίσκεται εκεί τον Μάρτιο για να μας ταξιδέψει σε αναμνήσεις και συναισθήματα που νομίζαμε ότι έχουν χαθεί.

Έχοντας δίπλα της την δημιουργό και ερμηνεύτρια Παυλίνα Βουλγαράκη, η Δήμητρα Γαλάνη δείχνει την υποστήριξη της σε ταλαντούχους καλλιτέχνες της νέας γενιάς, καθώς «Δεν υπάρχει πιο ενδιαφέρον πράγμα από το να μπαίνεις και να κολυμπάς σε αυτόν τον μαγικό κόσμο της μουσική, με νέους ανθρώπους», όπως είπε η ίδια στην πρόσφατη συνέντευξη που παραχώρησε στο QUEEN.GR και την Διονυσία Καλαποθαράκου.

Πού; VOX

Πότε; 6, 13, 20 και 27 Μαρτίου

dimitra-galani.jpg

Νατάσσα Μποφίλιου

Από της 3 Φεβρουαρίου η Νατάσσα Μποφίλιου έχει επιστρέψει στο VOX, τέσσερα χρόνια μετά την τελευταία της παράσταση, όπου παρουσιάζει με ενθουσιασμό τα πολυαναμενόμενα ολοκαίνουργια τραγούδια που έφτιαξαν για εκείνη ο Θέμης Καραμουρατίδης και ο Γεράσιμος Ευαγγελάτος.

Μπορεί να δυσκολευτείς πολύ για να βρεις θέσεις στην Α’ Ζώνη εντός του Μαρίου, αλλά η εμπειρία να ακούς τη μουσική της Νατάσσας Μποφίλιου είναι μαγευτική ακόμα κι αν έχεις μία θέσει στο Θεωρείο Β’. Αν πάλι είσαι από αυτούς που προτιμούν τις καλύτερες θέσεις στις καλύτερες μουσικές, τότε το καλύτερο που μπορείς να κάνεις είναι να κλείσεις τη θέση σου για από τώρα για τον Απρίλιο! Η οργάνωση, άλλωστε, πάντα βοηθάει να ζήσεις τις πιο αξέχαστες εμπειρίες.

Πού; VOX

Πότε; Έως 28 Απρίλιου

https://www.instagram.com/p/C2on9VkImFl/

Φεστιβάλ

KINO Film Festival

Αν ανήκεις στους σινεφίλ της παρέας, αυτόν τον μήνα θα έχεις έναν λόγο παραπάνω να ξυπνάς ενθουσιασμένη τις πρώτες 9 μέρες του μήνα, αφού τότε θα έχεις την ευκαιρία να απολαύσεις ειδικές προβολές του Διεθνούς Φεστιβάλ Ανεξάρτητου Κινηματογράφου της Αθήνας KINO ATHENS, υπό την Αιγίδα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, με ελεύθερη είσοδο. Την 1η Μαρτίου θα δοθεί η έναρξη του φετινού Φεστιβάλ, με την προβολή της ταινίας EUROPA, παρουσία της σκηνοθέτιδας Sudabeh Mortezai. Παράλληλα, μέρος του Διαγωνιστικού Τμήματος Ταινιών Μικρού Μήκους θα προβληθεί στις 2 & 3 Μαρτίου, ενώ τέλος, η Άννα Βάσοφ θα παρουσιάσει το εργαστήριο Miraculous Little Things-Πράγματα και Θαύματα, στις 9 Μαρτίου καλώντας μας να δούμε έναν οικείο κόσμο από μια διαφορετική οπτική γωνία.

Παρασκευή 1 Μαρτίου 2024

20:30 EUROPA

Sudabeh Mortezai

​Αυστρία 2023, 97’

Σάββατο 2 Μαρτίου 2024

19:30 Critical Zone

Ali Ahmadzadeh

​Ιράν, Γερμανία, 2023, 99’

21:30 Mars Express

Jérémie Périn

Γαλλία, 2023, 88’

Κυριακή 3 Μαρτίου 2024

19:30 Museum Hours

Jem Cohen

​ΗΠΑ, 2012, 107’

21:30 Grey Bees

Dmytro Moiseiev​

Ουκρανία, 2024, 100’

Σάββατο 9 Μαρτίου 2024

19:00 TRIP

Lilly Creightmore

​ΗΠΑ, 2023, 79’

Πού; Αμφιθέατρο «Μιλτιάδης Έβερτ»

Πότε; Από 1 – 9 Μαρτίου

Reverb Festival

Το Reverb Festival έχει σκοπό να αναδείξει την αυθεντική εναλλακτική κουλτούρα της Αθήνας μέσα από τη διαφορετικότητα των συντελεστών και την ποικιλομορφία. Στον χώρο θα στηθεί ηχητική εγκατάσταση με παρουσία καταξιωμένων dj σύγχρονης ηλεκτρονικής μουσικής.

Πού; Αίθριο

Πότε; Σάββατο 9/3 || 15:30-23:30

Είσοδος ελεύθερη

Μουσικοί περίπατοι στα Μουσεία σε συνεργασία με την Κρατική Ορχήστρα Αθηνών

Μουσική δωματίου από τους καλλιτέχνες Μιχαήλ Σμυρνόφ, Έφη Παπαθωμαϊδη και Γεώργιο-Θεόδωρο Ραράκο, σε ασυνήθιστους συνδυασμούς με ευρύ ρεπερτόριο που καλύπτει ένα φάσμα από συνθέτες του καθιερωμένου λόγιου ρεπερτορίου μέχρι την τζαζ και την κινηματογραφική μουσική. Πριν τη συναυλία θα πραγματοποιηθεί ξενάγηση στο Βιομηχανικό Μουσείο Φωταερίου, για μια περιήγηση στην ιστορία του πρώτου εργοστασίου παραγωγής ενέργειας στην Ελλάδα!

Πού; Βιομηχανικό Μουσείο Φωταερίου

Πότε; 21 Μαρτίου

Mousikoi-peripatoi.jpg

Κινηματογράφος

Dune: Μέρος Δεύτερο

Στο Dune του 2021 ο Paul Atreides (Timothee Chalamet) βρέθηκε αντιμέτωπος με τις δυσκολίες που συνάντησε στο περιβάλλον του Arrakis καταφέρνοντας τελικά να γίνει αποδεκτός από τους Fremen, στο δεύτερο μέρος περνά από μία ακόμα σειρά δοκιμασιών, η οποία τον οδηγεί όχι απλώς στην αποδοχή, αλλά στην αποθέωση.

Το Dune 2 ξεκινά στον πλανήτη Arrakis, όπου ο Paul και η μητέρα του, Jessica, αναζητούν τη θέση τους στη δομή εξουσίας των Fremen. Τα οράματά του για το μέλλον συνεχίζονται και του δείχνουν μία ολέθρια καταστροφή για τους ντόπιους, με δική του υπαιτιότητα. Θέλοντας να αποφύγει την πείνα που βλέπει να έρχεται στον πλανήτη Arrakis προσπαθεί να βρει τρόπους να πάει κόντρα στο πεπρωμένο, όμως, η πορεία της ιστορίας δείχνει πως όλοι οι δρόμοι οδηγούν στον ίδιο προορισμό.

Από 29 Φεβρουαρίου στους κινηματογράφους