Ο καιρός των τσιγγάνων

Ο καιρός των τσιγγάνων

Οι τσιγγάνοι γίνονται το επίκεντρο της νέας έκθεσης που ξεκινάει σήμερα στο Βυζαντινό Μουσείο.

Με ένα πρόγραμμα εκδηλώσεων που ξεκινάει σήμερα, το Βυζαντινό Μουσείο ανοίγει τις πόρτες του στους Ρομά, με στόχο να μάθουν οι επισκέπτες περισσότερα πράγματα για το συγκεκριμένο λαό.

Η αυλαία ανεβαίνει με τρεις εκθέσεις, οι δύο εκ των οποίων αναδεικνύουν το δημιουργικό βλέμμα των Ρομά μέσα από τη φωτογραφία. Η εικαστικός Μαρία Παπαδημητρίου, η οποία ασχολείται επί χρόνια με την κουλτούρα των τσιγγάνων, δίνει επίσης το παρόν με μια εκδοχή του project «T.A.M.A.», η οποία συμπεριλαμβάνει ένα φιλμάκι με τον Γιώργο Μάγκα να σολάρει στο κλαρίνο, αλλά και το «Πανωφόρι των Ρομά» που παρουσιάστηκε πρόσφατα στην έκθεση «Aware. Τέχνη, Μόδα, Ταυτότητα» στη Βασιλική Ακαδηµία Τεχνών του Λονδίνου.

Κι επειδή ο διάλογος δεν θα μπορούσε να λείπει από ένα τέτοιο αφιέρωμα, κάθε Τρίτη και Πέμπτη το πρόγραμμα έχει ταινία και κατόπιν συζήτηση με όχημα τις ιστορίες που καταγράφουν φιλμ μυθοπλασίας και ντοκιμαντέρ όπως η «Άδεια» της Εύας Στεφανή, το «Ρομ» του Μενέλαου Καραμαγγιώλη, το «Gadjo dilo» του Τόνι Γκατλίφ, κ.ά.

Εκθέσεις, προβολές, αφήγηση τσιγγάνικων παραμυθιών, μουσικά αφιερώματα, παζάρι βιβλίων και CDs. Η έκθεση θα διαρκέσει ως τις 12 Ιουνίου.