To Innovative Performing Arts Center στην Κίνα μοιάζει μ' ένα πολύχρωμο ηφαίστειο που εκρήγνυται

Νατάσσα Σιδηροκαστρίτου
To Innovative Performing Arts Center στην Κίνα μοιάζει μ' ένα πολύχρωμο ηφαίστειο που εκρήγνυται

Το Hainan Performing Arts Center στην Κίνα είναι ο πρώτος χώρος όπερας και μουσικής του Heatherwick Studio.

Χάρη σε ένα καινοτόμο σχέδιο που συνδυάζει την τυπικότητα της όπερας με την ανεπισημότητα της νησιωτικής κουλτούρας, το Heatherwick Studio κέρδισε έναν διαγωνισμό για το σχεδιασμό του Innovative Performing Arts Center στη Χαϊνάν.

Το Χαϊνάν είναι μια νησιωτική επαρχία που βρίσκεται στο νοτιότερο σημείο της Κίνας και αυτό το νέο ορόσημο κτήριο δανείζεται τα σημάδια του περιβάλλοντος για να ταιριάζει με το τοπίο. Το πολύχρωμο κουβούκλιο σε σχήμα ηφαιστείου φιλοξενεί 3 χώρους παραστάσεων που θα δώσουν ζωή σε μια νέα πολιτιστική συνοικία στην πόλη. Μια όπερα, μια αίθουσα συναυλιών και ένα θέατρο είναι όλα «τυλιγμένα» σε ένα δυναμικό στέγαστρο που λειτουργεί ως χώρος χωρίς αποκλεισμούς για το κοινό.

Casa Katana: Μια κατοικία χαραγμένη στο Κρητικό τοπίο εμπνευσμένη από το ιαπωνικό σπαθί

Το Heatherwick χρησιμοποιεί αυτά τα στέγαστρα για να επιτρέψει στους ανθρώπους να συναναστραφούν σε ένα υπαίθριο χωριό που είναι ενδεικτικό της νησιωτικής κουλτούρας. Είτε έχουν εισιτήριο είτε όχι, το κοινό θα κληθεί να κοινωνικοποιηθεί. «Πολλές όπερες είναι αποκομμένες από το περιβάλλον τους και ζωντανεύουν μόνο όταν προβάλλεται μια παράσταση», δήλωσε ο Έλιοτ Πόστμα, συνεργάτης και αρχηγός του Heatherwick Studio. «Θέλαμε να δημιουργήσουμε έναν χώρο που θα είναι προέκταση της πόλης και θα συμβάλλει στη ζωή στο δρόμο όλη την ημέρα».

https://www.instagram.com/p/Cb9gSCkuPmm

Αυτός ο φιλόδοξος σχεδιασμός είναι ο πρώτος χώρος όπερας και μουσικής της εταιρείας. Εμπνευσμένη από τα κοστούμια, τα χρώματα και την κίνηση της Όπερας του Hainanese, καθώς και από το γύρω ηφαιστειακό τοπίο, η κυματιστή πρόσοψη είναι ντυμένη με ζωντανά πλακάκια. Όταν ολοκληρωθεί, το Innovative Performing Arts Center θα έχει χωρητικότητα 3.800 ατόμων. Το κέντρο θα ενσωματώσει επίσης χώρους τέχνης, δημιουργικής μάθησης, προβών και παραστάσεων. Με στόχο την προσέλκυση διεθνών παραγωγών, ο χώρος δεν θα ανεβάζει μόνο μεγάλης κλίμακας όπερα, μπαλέτο και μιούζικαλ, αλλά και πρωτοποριακά δράματα, μόδα και καθηλωτικές παραστάσεις πολυμέσων.