Casa Katana: Μια κατοικία χαραγμένη στο Κρητικό τοπίο εμπνευσμένη από το ιαπωνικό σπαθί

Νατάσσα Σιδηροκαστρίτου
Casa Katana: Μια κατοικία χαραγμένη στο Κρητικό τοπίο εμπνευσμένη από το ιαπωνικό σπαθί

Το Casa Katana δένει αρμονικά με το βραχώδες τοπίο της Κρήτης και είναι εμπνευσμένο από τη μορφή του ιαπωνικού σπαθιού katana.

Αυτή η σύγχρονη κατοικία του Κωνσταντίνου Σταθόπουλου των KRAK Architects είναι τόσο δραματική όσο και η τοποθεσία από την οποία έχει εμπνευστεί. Σχεδιάστηκε για το Νότιο τμήμα της Κρήτης και μιμείται τις γωνιακές μορφές που βρίσκονται στη βραχώδη ακτή. Το όνομά του είναι εμπνευσμένο από ένα katana, ένα κυρτό μονόκοπο ιαπωνικό ξίφος.

Η ιδέα είναι εμπνευσμένη από την ξεχωριστή μορφολογία του οικοπέδου και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του τόπου. «Η αρχή έγινε παρατηρώντας προσεκτικά τις τοπικές παραμέτρους και θέτοντας τις σωστές ερωτήσεις», λέει ο αρχιτέκτονας Κωνσταντίνος Σταθόπουλος στο Queen. «Οι κύριοι παράγοντες που επηρέασαν την αρχιτεκτονική σύνθεση είναι, το τοπίο με την μεσογειακή ομορφιά και τους σχηματισμούς των βράχων, ο προσανατολισμός, η θέα προς το Λιβυκό πέλαγος και οι κλιματικές συνθήκες. Στους παραπάνω παράγοντες προστίθενται οι σύγχρονες ανάγκες μιας μοντέρνας κατοικίας», αποκαλύπτει ο αρχιτέκτονας, μοιράζοντας μαζί μας το όραμά του.

konstantinos stathopoulos | KRAK. architects
© https://www.krak.gr/ © https://www.konstantinosstathopoulos.com/© konstantinos stathopoulos | KRAK. architects

Κύριο μέλημα όπως λέει ο αρχιτέκτονάς υπήρξε η κατοικία να ενσωματωθεί πλήρως στο τοπίο, αφήνοντας ανέγγιχτη την φυσική ομορφιά του οικοπέδου. Προς αυτή την κατεύθυνση, μετά από πολλά σκίτσα, ο Σταθόπουλος τελικά κατέληξε «στη σχεδίαση της μορφής μιας απαλής τεθλασμένης γραμμής, φευγαλέας σαν μονοκοντυλιά ενός πινέλου υδατογραφίας ωστόσο αιχμηρή σαν σχισμή, χαραγμένη από ένα ιαπωνικό ξίφος (Katana)», όπου και της έδωσε το όνομά της, Casa Katana.

Μην το βλέπεις απ' έξω! Εσωτερικά πρόκειται για ένα σπίτι-έκπληξη με θέα την ταραγμένη θάλασσα

Ο πρωτότυπος σχεδιασμός

1649919290560-979983713-Casa-Katana.jpg

Αυτή η ιδέα αποτυπώθηκε στα σχέδια παίρνοντας τη μορφή μιας συνεχόμενης πλάκας-λεπίδας από σκυρόδεμα. Όλα τα στοιχεία της σύνθεσης είναι δομημένα πάνω στο τεθλασμένο ίχνος το οποίο λειτουργεί ως ραχοκοκαλιά της κατοικίας.
«Το κτήριο έχει μια συνολικά αεροδυναμική μορφή σαν οι δυνάμεις του τόπου, οι άνεμοι και η αρμύρα, να το σμίλευαν για χρόνια δίνοντας του μια φυσική κλίση προς την Ανατολή. Τα επιμέρους στοιχεία υπακούν σε αυτόν τον κανόνα και σχεδιάζονται δυναμικά παρέχοντας κίνηση σε ολόκληρη τη σύνθεση, δημιουργείται έτσι μία αίσθηση φουτουριστικής αλλά ταυτόχρονα μινιμαλιστικής δομής», λέει ο Κωνσταντίνος Σταθόπουλος.

Προκειμένου να παρουσιάζει εξαιρετική θερμική συμπεριφορά, η Casa Katana είναι υπόσκαφη και μελετημένη προσεκτικά σύμφωνα με τις μεσογειακές-βορειοαφρικανικές κλιματολογικές συνθήκες της περιοχής, τον προσανατολισμό και την κίνηση του ηλιακού φωτός. Το φυσικό φως και ο αέρας εξάλλου, φιλτράρονται προσεκτικά προσφέροντας ευεξία και μια φυσική αίσθηση στους κατοίκους.

https://www.instagram.com/p/CXWAkaLoVOf

Ως βασικό υλικό χρησιμοποιείται ένα έγχρωμο μίγμα σκυροδέματος. «Το σκυρόδεμα παρέχει επίσης μια μονολιθική αισθητική στο κτήριο δίνοντας μια σπηλαιώδη αίσθηση στον κάτοικο. O χρήστης προσεγγίζει το κτήριο υπόσκαφα, η είσοδος σε εντάσσει στα ενδότερα όπου ένα παιχνίδι φωτός και σκιάς ξετυλίγεται σε μία εμπειρία ανακάλυψης του εσωτερικού. Ακολουθώντας το ίχνος της πλάκας αποκαλύπτονται οι χώροι του καθημερινού και των δωματίων προσφέροντας στάσεις και θέες», μας εξηγεί ο αρχιτέκτονας.

Ένα μεγάλο κομμάτι της κατοικίας είναι αφιερωμένο σε υπαίθριους και ημιυπαίθριους χώρους σε ελεύθερη διάταξη. Τα ανοίγματα των κλειστών χώρων ανοίγουν σε μια λογική ημιυπαίθριας μετάβασης ώστε να λειτουργεί ολόκληρη η κατοικία παθητικά κατά τους θερινούς μήνες. Ο κάτοικος καλείται να εξερευνήσει τη φυσική ομορφιά της Νότιας Κρήτης ζώντας μια μοναδική αρχιτεκτονική εμπειρία. Ό Σταθόπουλος επιθυμεί να συνδυάζει το λογισμό και τ’ όνειρο. Όπως λέει «μια κατοικία πρέπει να διαθέτει τον λειτουργικό χαρακτήρα σύμφωνα με τους κανόνες της οικοδομικής και του βιοκλιματικού σχεδιασμού, αλλά ταυτόχρονα πρέπει να είναι σε θέση να μιλήσει στην
ανθρώπινη ψυχή».

Η Casa Katana αποτελεί ένα καταφύγιο μέσα στο τοπίο καμωμένο από τους μύθους και το χώμα της Κρητικής γης, θαρρείς φτιαγμένο για να ζει στα σπλάχνα του ένας Μινώταυρος όπου οι χαράξεις των κινήσεων, σαν άλλος μίτος της Αριάδνης, σε οδηγούν στα ενδότερα και από εκεί πάλι πίσω στο φως του
Λιβυκού πελάγους.

Ιmages: KRAK. architects