Κουκλόσπιτο, Τέλειοι Ξένοι και 7 ακόμα θεατρικές παραστάσεις που μιλούν για έρωτα και σχέσεις

Τζένη Ντεμιράι
Κουκλόσπιτο, Τέλειοι Ξένοι και 7 ακόμα θεατρικές παραστάσεις που μιλούν για έρωτα και σχέσεις

Το Κουκλόσπιτο, οι Τέλειοι Ξένοι και άλλες θεατρικές παραστάσεις που έχουν κεντρικό τους θέμα τις ερωτικές σχέσεις άλλοτε με δραματικές και άλλοτε με κωμικές συνέπειες.

Υπάρχουν στιγμές στη ζωή που αισθανόμαστε αισιόδοξοι και βλέπουμε γύρω μας παντού την αγάπη και διάφορες μορφές της. Υπάρχουν και άλλες στιγμές που αισθανόμαστε απογοητευμένοι, σαν να έχουν κοπεί τα φτερά του έρωτα και να μην υπάρχει φως στο σκοτεινό τούνελ της μοναξιάς. Σε όποια στιγμή κι αν βρίσκεσαι όμως, σε αισιόδοξες και απαισιόδοξες φάσεις, ο έρωτας ξέρουμε ότι σε απασχολεί, όλους μας απασχολεί και η τέχνη είναι ένας από τους πιο εμπνευσμένους τρόπους να μοιραστούμε τις ανησυχίες μας για τις σχέσεις που προχωρούν και δεν προχωρούν, που μας μπερδεύουν, μας πληγώνουν ή μας γεμίζουν χαρά.

Το θέατρο ξέρει καλά από συναισθηματικούς δεσμούς και ανεκπλήρωτες υποσχέσεις ερωτευμένων και αυτές είναι 9+1 παραστάσεις που μπορούν τα το αποδείξουν.

#1 Το Κουκλόσπιτο

Μπορεί το «Κουκλόσπιτο» να γράφτηκε το 1879, ωστόσο μοιράζει πάντα επίκαιρο καθώς αποτυπώνει τον τρόπο με τον οποίο η υποκρισία και τις συνέπειες της επιπολαιότητας δεσπόζουν σε έναν γάμο, που όλα μοιάζουν «τέλεια» μέχρι η βιτρίνα να καταρρεύσει.

Υπόθεση

Ο φαινομενικά τέλειος γάμος της Νόρας και του Χέλμερ καταρρέει όταν η αποκάλυψη ενός ψέματος θα άρει κάθε βεβαιότητα, θα φανερώσει την παντελή έλλειψη επικοινωνίας μεταξύ τους, και θα αναδείξει τις πραγματικές διαστάσεις της σχέσης τους, οδηγώντας τους στο τέλος της αθωότητας. Η Νόρα αποκτά την οδυνηρή επίγνωση πως τα αγαθά και αγαπητικά κίνητρα δεν αρκούν για να βρει κατανόηση ούτε από τον Νόμο, αλλά ούτε και από τον σύζυγό της. Ποινικά κολάσιμες πράξεις, ωμοί εκβιασμοί, φόβοι, αγωνίες, αυτοκτονικές σκέψεις, εναλλάσσονται με την αγάπη, την ελπίδα, το φλερτ, τη χαρά, τα ιδεώδη της υποδειγματικής οικογένειας, της κοινωνικής ανόδου και της οικονομικής ευμάρειας – όλα αυτά μέχρι την τελική αναμέτρηση με την Αλήθεια, η οποία θα σαρώσει τα πάντα χωρίς οίκτο για κανέναν από τους δύο πρωταγωνιστές. Είναι αυτή η Αλήθεια που θα οδηγήσει τη Νόρα στην επείγουσα διατύπωση του αμλετικού αιτήματος για την αναζήτηση του Εγώ. Είναι αυτή η Αλήθεια που δυσκολεύεται να μεταδοθεί και να ακουμπήσει τον Άλλον – πολύ περισσότερο σήμερα, στα χρόνια της ακραίας διασύνδεσης.

του Χένρικ Ίψεν

Στο Θέατρο Πορεία

Σκηνοθεσία: Δημήτρης Τάρλοου

Παίζουν οι: Λένα Παπαληγούρα, Νικόλας Παπαγιάννης, Χρήστος Σαπουντζής, Ιερώνυμος Καλετσάνος, Κατερίνα Δημάτη, Όλγα Δαλέκου

Από 25 Οκτωβρίου 2023 έως 14 Ιανουαρίου 2024

kouklospito_promo-33.jpg.1920x1080_q85.jpg

Πηγή: Θέατρο Πορεία

#2 Η Αφιέρωση

Tο μυθιστόρημα του Μπότο Στράους γίνεται πηγή έμπνευσης για μία παράσταση που μιλά για την διαχείριση του πόνου της ερωτικής απώλειας και την πνευματικότητα της κεντρικής Ευρώπης του προηγούμενου αιώνα.

Υπόθεση

Αυτός λέει:

«Όπως ξέρεις, έχει κανείς τα ίδια αποτελέσματα, όταν ρίξει έναν απεριόριστο αριθμό νομισμάτων ή όταν ρίξει απεριόριστες φορές το ίδιο νόμισμα…». Αυτή δεν καταλαβαίνει τι της λέει, γιατί την ίδια στιγμή τον ποθεί πολύ έντονα. Αυτός επαναλαμβάνει την πρόταση, γιατί αυτή ήταν η παράκλησή της. Αυτή με μεγάλη προσπάθεια αφουγκράζεται για να συλλάβει τον λόγο που τον κάνει να πει αυτήν την πρόταση κι έτσι πάλι της ξεφεύγει το νόημα. Ρυτίδες εμφανίζονται στο μέτωπό της, δάκρυα. Φωνάζει έξω φρενών, ότι δεν καταλαβαίνει για τι πράγμα γίνεται λόγος. Ο λόγος που της είναι τόσο οικείος. Παραιτείται, κουνάει το κεφάλι, δεν θέλει να ακούσει τίποτα, βγαίνει από το δωμάτιο τρέχοντας.

του Μπότο Στράους

Στο Θέατρο Σφενδόνη

Σκηνοθεσία: Χάρης Φραγκούλης

Παίζουν οι: Μαρία Αρζόγλου, Κατερίνα Γκιβάλου, Μάρω Γκόρτσου, Σοφία Κόκκαλη, Ανδρέας Κοντόπουλος, Ανδρέας Κωνσταντίνου, Κορνήλιος Σελαμσής, Μιχάλης Τιτόπουλος

Από 30 Οκτωβρίου 2023 έως 05 Δεκεμβρίου 2023

#3 Αγάπης Αγώνας Άγονος

«Αγάπης Αγώνας Άγονος» (Love’s Labour’s Lost) είναι ο τίτλος μιας από τις πρώιμες κωμωδίες του Ουίλιαμ Σαίξπηρ. Πρόκειται για μία παράσταση στην οποία το νεανικό ρομάντζο συνυπάρχει με φιλοσοφικούς μονολόγους, φρενήρεις στιχομυθίες, παθιασμένες ερωτικές επιστολές, σονέτα, μεταμφιέσεις και «ακροβατικές» εναλλαγές από «στεγνή» πρόζα σε περίτεχνη ομοιοκαταληξία. Πάνω απ’ όλα όμως, αυτό το πρωτόλειο είναι μια από τις πιο συγκινητικές πραγματείες που γράφτηκαν ποτέ για τη δύναμη αλλά και τη ματαιότητα του έρωτα.

Υπόθεση

Ο νεαρός βασιλιάς της Ναβάρας ορκίζεται μαζί με τους στενούς του φίλους τρίχρονη μελέτη και αυστηρή αποχή από τον έρωτα και τις επίγειες απολαύσεις. Ο όρκος τους όμως μπαίνει αμέσως σε δοκιμασία, αφού στην αυλή καταφθάνουν για διαπραγματεύσεις η πριγκίπισσα της Γαλλίας και οι ακόλουθές της.

Μια ιστορία αγάπης για τους έρωτες της μιας βραδιάς, τους αδιέξοδους έρωτες, τους εντελώς καμένους έρωτες και τους έρωτες που μετά από λίγο καιρό δε θα θυμάται κανείς.

του Ουίλλιαμ Σαίξπηρ

Στο Θέατρο Φούρνος

Σκηνοθεσία: Τζέσικα Κουρτέση, Λουκία Ανάγνου

Παίζουν οι: Λουκία Ανάγνου, Αντώνης Βαρθαλίτης, Αντώνης Καραστεργίου, Χρύσα Κολοκούρη, Στέλιος Κουλετάκης, Τζέσικα Κουρτέση, Μαρία Λεούση

Από 11 Οκτωβρίου 2023

#4 Τέλειοι Ξένοι

Το έργο Τέλειοι Ξένοι» αποκαλύπτει ότι οι άνθρωποι κρύβουν περισσότερα μυστικά από όσα μπορεί κανείς να φανταστεί. Με τις ξεκαρδιστικές ανατροπές και τις απρόσμενες εξελίξεις του, το έργο έχει γνωρίσει τεράστια επιτυχία στο εξωτερικό και έχει γίνει επίσης πολύ επιτυχημένη κινηματογραφική ταινία σε 18 χώρες.

Υπόθεση

Eπτά φίλοι συναντιούνται για γεύμα στο σπίτι ενός εκ των ζευγαριών. Αποφασίζουν να παίξουν ένα παιχνίδι. Αφήνουν όλοι τα κινητά τους στη μέση του τραπεζιού και μοιράζονται μεταξύ τους το περιεχόμενο από κάθε μήνυμα, email ή τηλέφωνο που λαμβάνουν. Μυστικά έρχονται στην επιφάνεια που διαταράσσουν την ισορροπία στις σχέσεις. Γιατί όπως είπε και ο Γκαμπριέλ Γκαρσία Μαρκές, «Ο καθένας από εμάς έχει τρεις ζωές, μία δημόσια, μία προσωπική και μία μυστική.» Και σαν να μην έφταναν οι τρεις ζωές, έχει και Πανσέληνο…

του Πάολο Τζενοβέζε

Στο Θέατρο Αθηνά

Σκηνοθεσία: Πέτρος Λαγούτης, Γιώργος Πυρπασόπουλος

Παίζουν οι: Μυρτώ Αλικάκη, Πέτρος Λαγούτης, Δημήτρης Λιόλιος, Σοφία Μανωλάκου, Κατερίνα Μισιχρόνη, Δημήτρης Ξανθόπουλος, Γιώργος Χρανιώτης και στον ρόλο της μικρής κόρης η Έλενα Δελακούρα

Από 12 Οκτωβρίου 2023

#5 Κρυμμένες

Είναι γνωστή σε όλους η κλισέ αλλά και αμφιλεγόμενη φράση «πίσω από κάθε επιτυχημένο άνδρα κρύβεται μία σημαντική γυναίκα». Αλλά ποια είναι η πραγματική διάσταση αυτής της φράσης; Γιατί η σύζυγος βρίσκεται πίσω από τον ιδιοφυή άντρα της και όχι δίπλα του; Και γιατί εξαφανίζεται από τη σκηνή της ιστορίας όταν αυτός γίνεται διάσημος;

Υπόθεση

Όλοι γνωρίζουν τον Σωκράτη, τον Καρλ Μαρξ και τον Σίγκμουντ Φρόυντ. Αλλά πόσοι έχουν ακούσει για την Ξανθίππη, τη Τζένη Μαρξ και τη Μάρθα Φρόυντ; Το θεατρικό έργο «Κρυμμένες» παρουσιάζει με ευαισθησία και χιούμορ στιγμές της καθημερινής ζωής αυτών των μεγαλοφυϊών ανδρών με τις γυναίκες της ζωής τους. Προσπαθώντας να ισορροπήσει ανάμεσα στη μυθοπλασία και την ιστορία αναδεικνύει το φλέγον ζήτημα των έμφυλων ανισοτήτων, το οποίο παραμένει επίκαιρο και τελικά άλυτο παρά τα μεγάλα βήματα προόδου που έχουν συντελεστεί ιδιαίτερα στις προηγμένες δυτικές κοινωνίες.

των Yossefa Even-Shoshan, Dalia Shimko

Στο Θέατρο το Τρένο στο Ρουφ

Σκηνοθεσία: Τατιάνα Λύγαρη

Παίζουν οι: Εβελίνα Αραπίδη, Έλενα Βακάλη, Φανή Γέμτου, Ανδρέας Κουτσουρέλης, Βασίλης Παναγιωτίδης, Νίκος Ποριώτης

Από 3 Νοεμβρίου 2023

#6 Θέλω να σου κρατάω το χέρι

Μία παράσταση εμπνευσμένη από το τραγούδι των Beatles I Want to Hold Your Hand με στοιχεία από την καθημερινότητα όλων μας , παρουσιάζεται για δεύτερη σεζόν

Υπόθεση

Ο Τάσος Ιορδανίδης και η Θάλεια Ματίκα επιστρέφουν στη σκηνή του Θεάτρου Άλφα – Ληναίος-Φωτίου ως «παράνομοι» εραστές που αναζητούν διέξοδο στα προβλήματα των γάμων τους.

To σκηνικό ένα δωμάτιο σε ένα ξενοδοχείο ημιδιαμονής. Και οι δυο τους. Απέναντι αλλά και δίπλα. Μαζί αλλά και χωριστά. Μία γυναίκα και ένας άντρας ή -αν προτιμάτε- ένας άντρας και μια γυναίκα, σ’ ένα συναισθηματικό και ψυχολογικό bras de fer.

Είναι και οι δύο γονείς. Έχουν και οι δύο τα δίκια τους. Έχουν κάνει και οι δύο λάθη.

Η παγκόσμια δραματουργία έχει συχνά ασχοληθεί με το ζήτημα των ανθρώπινων σχέσεων, με τις ανάγκες των δύο φύλων, με τα θέλω τους και τα πρέπει τους, ίσως επειδή ο θεατής άμεσα ή έμμεσα μπορεί να ταυτιστεί πολύ εύκολα και να κινητοποιηθεί συναισθηματικά. Οι δύο ήρωες μάς «προσκαλούν» να ισορροπήσουμε ανάμεσα στο γέλιο και το δάκρυ και να αντιληφθούμε, μέσα από τις συναντήσεις τους, ότι αυτό που ψάχνουμε όλοι μας στο τέλος της ημέρας είναι η ουσιαστική συντροφικότητα. Κάποιον να μας κρατάει το χέρι.

Θα τα καταφέρουν;

του Τάσου Ιορδανίδη

στο Θέατρο Άλφα

Σκηνοθεσία: Θάλεια Ματίκα

Παίζουν οι: Τάσος Ιορδανίδης – Θάλεια Ματίκα

Από 15 Σεπτεμβρίου 2023

#7 Για μια Ζωή

Μία κωμωδία εποχής για τον έρωτα.

Υπόθεση

Η Ζωή (Δανάη Παππά) ήταν παντρεμένη με τον Γιάννη (Γιάννης Τσιμιτσέλης) μέχρι που εκείνος χάθηκε στο Αλβανικό μέτωπο. Έτσι εκείνη -μετά από 3 χρόνια – αποφασίζει να παντρευτεί τον Στράτο (Μιχάλη Μιχαλακίδη), έναν νεαρό χωροφύλακα. Οι δυο τους είναι τρελά ερωτευμένοι.

Η Μαρίκα, η μάνα της, (Σάρα Γανωτή) μένει μαζί με τη Ζωή, στο σπίτι του Γεράσιμου (Αλέξανδρος Αντωνόπουλος) του πεθερού της κόρης της και πατέρα του εκλιπόντος Γιάννη, που παρότι (κατά τα λεγόμενα της Μαρίκας), είναι «ξινός και ανάποδος» θέλει το νέο ζευγάρι να συνεχίσει να μένει μαζί του, στο σπίτι του.

Κι εκεί που όλοι βρίσκονται σε μία υπερδιέγερση λόγω του επερχόμενου γάμου, ο τέως νυμφίος, ο Γιάννης, εμφανίζεται εν τω μέσω της νυκτός! Και αυτή είναι η στιγμή που αρχίζει το μπέρδεμα.

Τι θα κάνει η Ζωή με τον Γιάννη που δεν ξέρει ότι υπάρχει ο Στράτος; Ο οποίος Στράτος δεν ξέρει ότι ο Γιάννης «αναστήθηκε» και επέστρεψε; Η Ζωή πρέπει να κάνει επιλογή; Και με ποιο κριτήριο; Ποιος απ’ τους δυο άντρες είναι πιο «σύζυγός» της απ’ τους δυο;

Ποια Ζωή θα αποφασίσει τελικά; Η Ζωή η ίδια ή η Ζωή με τους δύο άντρες της ζωής της;

των Θανάση Παπαθανασίου και Μιχάλη Ρέππα

στο Θέατρο Πειραιώς 131

Σκηνοθεσία: Θανάσης Παπαθανασίου & Μιχάλης Ρέππας

Παίζουν οι: Μαρία Αντουλινάκη, Αλέξανδρος Αντωνόπουλος, Σάρα Γανωτή, Χριστίνα Μαθιουλάκη Μιχάλης Μιχαλακίδης, Δανάη Παππά, Γιάννης Τσιμιτσέλης

Από 12 Οκτωβρίου 2023

#8 Σκηνές από ένα Γάμο

Το σπαρακτικό αριστούργημα του Ίνγκμαρ Μπέργκμαν «Σκηνές από ένα Γάμο», συνεχίζει την επιτυχημένη πορεία του στο Σύγχρονο Θέατρο.

Υπόθεση

Οι «Σκηνές από ένα γάμο» γράφηκαν ακριβώς 50 χρόνια πριν, αρχικά ως τηλεοπτική σειρά και έπειτα ως κινηματογραφική ταινία με παγκόσμια επιτυχία. «Χρειάστηκαν δυόμισι μήνες για να γράψω αυτές τις σκηνές. Μου πήρε μια ολόκληρη ενήλικη ζωή για να τις ζήσω» έλεγε ο Μπέργκμαν.

Πράγματι, η ιστορία της Μαριάννε και του Γιόχαν αποτυπώνει με αδυσώπητη ειλικρίνεια και σχεδόν ντοκουμενταρίστικο ρεαλισμό τα στάδια της φθοράς και της παρακμής μιας συζυγικής σχέσης.

του Ίνγκμαρ Μπέργκμαν

στο Σύγχρονο Θέατρο

Σκηνοθεσία: Έλενα Καρακούλη

Παίζουν οι: Μαρίνα Ασλάνογλου, Νίκος Ψαρράς

Από 4 Οκτωβρίου 2023

#9 «Μικρά συζυγικά εγκλήματα»

Το έργο «Μικρά συζυγικά εγκλήματα» βάζει στο προσκήνιο όλα εκείνα τα ερωτήματα που δεν μας επιτρέπουν να αποδεχτούμε τους άλλους.

Υπόθεση

Αγαπάμε έναν άνθρωπο γι’ αυτό που είναι και συχνά παύουμε να τον αγαπάμε γιατί παραμένει αυτό που είναι.

Είναι ο πόνος της αγάπης αναπόφευκτος; Πάντα περιμένουμε από τους άλλους να έχουν τις απαντήσεις που περιμένουμε από αυτούς και αυτή συνήθως είναι η πηγή του πόνου που προκαλούμε ο ένας στον άλλον στην αγάπη. Και αυτό γιατί στην αγάπη δεν δεχόμαστε τον άλλον ως μυστήριο που πρέπει απλά να αγαπηθεί γι’ αυτό που είναι αλλά ως γρίφο που θέλει αποκωδικοποίηση, ερμηνεία ή αλλαγή.

Και το χειρότερο απ’ όλα συχνά αναγκάζουμε τους άλλους να πονούν εξαιτίας των δικών μας ανικανοποίητων επιθυμιών.

Και ο πόνος είναι πάντα πιο εύκολος…!

του Eric-Emmanuel Schmitt

στο Θέατρο Μικρό Άνεσις

Σκηνοθεσία: Σωτήρης Τσαφούλιας

Παίζουν οι: Ναταλία Τσαλίκη, Άρης Λεμπεσόπουλος

Από 20 Οκτωβρίου 2023

1611-(c)Patroklos_Skafidas.jpg

+1 Το θέατρο στην οθόνη

Ο Γλάρος

Το κλασικό έργο του Τσέχοφ, «ο Γλάρος», αποτελεί μια αριστοτεχνική θεατρική σπουδή πάνω στην αγάπη και στη μοναξιά. Μεταφέρεται στον 21ο αιώνα και παρουσιάζεται σε μια σύγχρονη εκδοχή από έναν θίασο εκλεκτών ηθοποιών στο Θέατρο Harold Pinter του Λονδίνου. Στον πρωταγωνιστικό ρόλο της Νίνας, η Emilia Clarke (Game of Thrones).

Το έργο μεταφέρεται στο Μέγαρο Μουσικής με την βοήθεια της τεχνολογίας. Η Emilia Clarke δεν θα βρίσκεται στην σκηνή του Μεγάρου αλλά στην οθόνη και οι θεατές θα έχουν την ευκαιρία να βρεθούν νοητά στο Θέατρο Harold Pinter.

Η εναρκτήρια παράσταση της σειράς National Theatre Live μεταδίδεται μαγνητοσκοπημένη, με ελληνικούς υπότιτλους.

Υπόθεση

Μια νέα γυναίκα φιλοδοξεί να γίνει διάσημη. Ένας νέος άντρας μαραζώνει περιμένοντας καρτερικά τη γυναίκα των ονείρων του. Ένας αναγνωρισμένος συγγραφέας λαχταρά να απαλλαγεί από το αίσθημα του ανικανοποίητου. Μια ηθοποιός έχει βαλθεί να καταπολεμήσει την αλλαγή των καιρών. Σε ένα απομονωμένο σπίτι στην εξοχή, τσακισμένα όνειρα, προδομένες ελπίδες και ραγισμένες καρδιές οδηγούν τους επισκέπτες σε αδιέξοδο. Το μόνο που απομένει είναι να στραφούν εναντίον αλλήλων.

του Άντον Τσέχοφ

Στο Μέγαρο Μουσικής

Σκηνοθεσία: Jamie Lloyd

Παίζουν οι: Emilia Clarke, Indira Varma, Tom Rhys Harries, Daniel Monks, Sophie Wu, Jason Barnett, Robert Glenister κ.

Στις 19 Οκτωβρίου 2023

Πηγή κεντρική εικόνας: Θέατρο Άλφα