Όλοι οι δρόμοι οδηγούν στο «Μυστικό της Κοντέσσας Βαλέραινας»

Όλοι οι δρόμοι οδηγούν στο «Μυστικό της Κοντέσσας Βαλέραινας»

Τι γίνεται, άραγε, όταν η αξία της τιμής και της αξιοπρέπειας έρχεται αντιμέτωπη με την ανάγκη και το χρήμα; Θα το ανακαλύψεις, αν βρεθείς στο «ΘΕΑΤΡΟΝ» και παρακολουθήσεις την παράσταση «Το Μυστικό της Κοντέσσας Βαλέραινας», δεν κάνουμε spoil.

Αλήθεια, έχει υπάρξει ποτέ κάποιος συγγραφέας που έχεις νιώσει πώς όλα όσα γράφει, έχουν μία μαγική επιρροή πάνω σου; Αν «ναι», τότε είμαστε σίγουρες ότι αυτός ο συγγραφέας είναι ο Γρηγόριος Ξενόπουλος. Ίσως, φταίει που τα έργα του είναι πάντα κλασικά αλλά ταυτόχρονα και σύγχρονα, που θίγει θέματα που αποτελούν «μάστιγες» της κοινωνίας μας ακόμα και σήμερα και που ιδιαίτερα με το έργο του «Το Μυστικό της Κοντέσσας Βαλέραινας» -το «καλύτερο έργο της ζωής του», όπως αναφέρει- κατάφερε να εισβάλλει στο θέατρο των ιδεών.

Τι γίνεται, άραγε, όταν η αξία της τιμής και της αξιοπρέπειας έρχεται αντιμέτωπη με την ανάγκη και το χρήμα; Θα το ανακαλύψεις, αν βρεθείς στο «ΘΕΑΤΡΟΝ» και παρακολουθήσεις την παράσταση «Το Μυστικό της Κοντέσσας Βαλέραινας», δεν κάνουμε spoil.

Μια κλασική και διαχρονική θεατρική παράσταση

Το Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού παρουσιάζει στο «ΘΕΑΤΡΟΝ» του Κέντρου Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος» την παράσταση που σηματοδοτεί τη νέα συνεργασία του σκηνοθέτη Πέτρου Ζούλια και της σπουδαίας ηθοποιού Νένας Μέντη. «Το Μυστικό της Κοντέσσας Βαλέραινας» είναι ένα από τα πιο πολύτιμα ελληνικά κείμενα και η παρουσίασή του στο θέατρο καταδεικνύει τη διαχρονικότητά του θέματος, καθώς και των αξιών που πραγματεύεται.

Το αριστούργημα της νεοελληνικής δραματουργίας, αν και γράφτηκε το 1897, είναι σαν να γράφτηκε σήμερα. Αυτό που το κάνει σπουδαίο είναι ο τρόπος με τον οποίο προσεγγίζει ο Ξενόπουλος τις ηθικές αξίες απέναντι στη δύναμη του χρήματος. Δεν ξεπουλιούνται όλα για τα χρήματα. Ένα μήνυμα που έχουμε όλες και όλοι ανάγκη να το ακούσουμε μέσα από αυτό το ιδιαίτερα συγκινητικό έργο.

Η ιστορία του ξεχωριστού ζακυνθινού αστικού δράματος

Το «Μυστικό της Κοντέσσας Βαλέραινας», που ο ίδιος ο συγγραφέας έχει χαρακτηρίσει ως το καλύτερο και σπουδαιότερο έργο της ζωής του, αποτελεί τη θεατρική διασκευή του ομώνυμου διηγήματός του, στοιχεία του οποίου αξιοποίησε ο Πέτρος Ζούλιας στην παράσταση, δημιουργώντας μία σύνδεση ανάμεσα στον λογοτεχνικό και τον θεατρικό Ξενόπουλο.

Η ιστορία επικεντρώνεται στην αρχοντική οικογένεια των Βαλέρηδων που ζει στη Ζάκυνθο και έχει ξεπέσει οικονομικά, ζώντας μέσα στη φτώχεια. Η Κοντέσσα Βαλέραινα κουβαλάει ένα μυστικό γιατρικό, ένα φάρμακο για τα μάτια, που έχει κληρονομιά από γηραιότερη Βαρέλαινα και μόνο αυτή το γνωρίζει. Είναι ορκισμένη να το δίνει αφιλοκερδώς, για να βοηθάει όποιον το έχει ανάγκη. Στο σημείο αυτό, έγκειται και ο συμβολισμός του έργου και θα σου εξηγήσουμε αμέσως τι εννοούμε.

Η Βαλέραινα αδιάλλακτη παραμένει ταγμένη στην αποστολή της, πιστή στις αξίες της και τον ιδεαλισμό του παρελθόντος. Εμφανίζεται, όμως, ένας άνθρωπος, που θέλει να αγοράσει το φάρμακο, δίνοντας της πολλά χρήματα. Το γιατρικό αποτελεί την αιτία σύγκρουσης των ηρώων του έργου. Θα το πουλήσει άραγε ή όχι; Τη νεαρή νύφη της Βαλέραινας υποδύεται η Βασιλική Τρουφάκου. Ο Νίκος Νίκας ερμηνεύει τον γιο της, Κόντε Βαλέρη, ενώ η Μαρία Κανελλοπούλου κρατά τον ρόλο της οικονόμου. Μαζί τους ανεβαίνει στη σκηνή ένας θίασος ταλαντούχων ηθοποιών -Δημήτρης Καπετανάκος, Δημήτρης Αριανούτσος, Μαριάννα Τουντασάκη, Γιώργος Λόξας, Φαίη Φραγκαλιώτη, Άννα-Μαρία Κατσουλάκη- που κάνει το έργο να στέκεται ολοζώντανο.

Μία ιδεολογική σύγκρουση: Ο παλιός ρομαντικός κόσμος των αξιών και της παράδοσης από τη μία πλευρά και από την άλλη το ορθολογικό υλιστικό πνεύμα του μέλλοντος. Ποιος θα επικρατήσει; Για να το μάθεις, δεν έχεις παρά να παρακολουθήσεις το ζακυνθινό αστικό δράμα στο «ΘΕΑΤΡΟΝ» του Κέντρου Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος».

ΗΜΕΡΕΣ & ΩΡΕΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΩΝ:

  • Τετάρτη και Πέμπτη, στις 19:30
  • Παρασκευή και Σάββατο, στις 21:00
  • Κυριακή, στις 19:00

ΤΙΜΕΣ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ:

  • VIP: 50€, Ζώνη Α: 40€, Ζώνη Β: 30€, Ζώνη Γ: 25€, Ζώνη Δ: 25€, Πλαϊνές Θέσεις: 14€, Θεωρείο Α: 14€, Θεωρείο Β: 12€
  • Ισχύουν ειδικές τιμές για Α.Μ.Ε.Α., φοιτητές, νέους έως 26 ετών & ανέργους
  • Ειδικές τιμές για ομαδικές κρατήσεις (από 20 άτομα και πάνω) και οικογενειακά εισιτήρια

ΠΡΟΠΩΛΗΣΗ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ:

  • Στα ταμεία του Θεάτρου (Πειραιώς 254, Ταύρος, 177 78)
  • Στην ηλεκτρονική διεύθυνση: hellenic-cosmos.gr/tickets
  • Τηλεφωνικά, στο 212 254 0300

ΟΜΑΔΙΚΕΣ ΚΡΑΤΗΣΕΙΣ ΑΝΩ ΤΩΝ 20 ΑΤΟΜΩΝ:

  • Τμήμα Κρατήσεων και Εισιτηρίων «Ελληνικού Κόσμου»: Τ. 212 254 0300, Κ. 698 254 0300, e-mail: tameio@hellenic-cosmos.gr