Society of the Snow: Ποια είναι η αληθινή ιστορία επιβίωσης και κανιβαλισμού που έγινε ταινία

Τζένη Ντεμιράι
Society of the Snow: Ποια είναι η αληθινή ιστορία επιβίωσης και κανιβαλισμού που έγινε ταινία

Η ταινία με τίτλο «Society of the Snow» περιγράφει τα πραγματικά γεγονότα της συντριβής της πτήσης 571 της Πολεμικής Αεροπορίας της Ουρουγουάης, στην οποία επέβαιναν κατά κύριο λόγο νεαροί φοιτητές.

Με μία σοκαριστική ιστορία για την ανθρώπινη επιβίωση ξεκίνησε ο Ιανουάριος στο Netflix, αφού η ταινία με τίτλο «Η κοινωνία του Χιονίου» (Society of the Snow) έχει ήδη κατακτήσει την πρωτιά στην προτίμηση του κοινού στην Ελλάδα και παραμένει στην κορυφή τις πρώτες τέσσερις ημέρες κυκλοφορίας της.

Εκτός αυτού, η ταινία βρέθηκε ανάμεσα στις υποψηφιότητες Καλύτερης Ξενόγλωσσης Ταινίας στις Χρυσές Σφαίρες 2024, ενώ αποτελεί και την επίσημη πρόταση της Ισπανίας για τα Όσκαρ στην κατηγορία Καλύτερης Διεθνούς Ταινίας μεγάλου μήκους.

Η ιστορία των επιζώντων της πτήσης 571 της Πολεμικής Αεροπορίας της Ουρουγουάης το 1972 είναι από εκείνα τα δράματα της ζωής που είναι απίστευτο να τα συλλάβει ο νους, παρά το γεγονός ότι είναι αληθινά.

https://www.instagram.com/reel/C1zZcegrHh3/

Για αυτόν τον λόγο, η τραγωδία με την οποία βρέθηκαν αντιμέτωποι νεαροί ερασιτέχνες αθλητές της ομάδας ράγκμπι των Old Christians βρέθηκε για πρώτη φορά στη μεγάλη οθόνη μόλις τέσσερα χρόνια μετά το τέλος της, το 1976. Κάποια χρόνια αργότερα, το 1993, έγινε ακόμα μία προσπάθεια από τον Frank Marshall με το «Alive».

Αυτές οι αναπαραστάσεις, όμως, δε φάνηκαν αρκετές για να συλλάβει ο ανθρώπινος νους τα δεινά και τις αποφάσεις που πήραν οι επιζώντες του δυστυχήματος το 1972.

Έτσι, η ουρουγουανή τραγωδία επέστρεψε στις οθόνες μας με τη βοήθεια του Juan Antonio García Bayona, ο οποίος θέλησε να αφηγηθεί το λεγόμενο «θαύμα των Άνδεων», βασιζόμενος στο βιβλίο «Society of the Snow» του Pablo Vierci.

Ποια είναι η υπόθεση του «Society of the Snow»

Η ταινία με τίτλο «Η Κοινωνία του Χιονιού» περιγράφει τα πραγματικά γεγονότα της συντριβής της πτήσης 571. Η διήγηση ξεκινά από την ημέρα που η ομάδα ράγκμπι Old Christians Club της Ουρουγουάης αναχώρησε για έναν αγώνα στο Σαντιάγο της Χιλής και φτάνει έως 72 ημέρες αργότερα, όταν οι επιζώντες επέστρεψαν τελικά στην πατρίδα τους.

Στην ιστορία ακολουθούμε κατά κύριο λόγο την οπτική του παίκτη του ράγκμπι Numa Turcatti, ο οποίος αν και αρχικά ήταν αρνητικός, τελικά πείθεται από τους φίλους του να ταξιδέψει μαζί τους στη Χιλή για τον αγώνα.

Όμως δεν φτάνουν ποτέ στο προορισμό τους, αφού το αεροπλάνο, λόγω κακών καιρικών συνθηκών, πέφτει στο βουνό των Άνδεων με αποτέλεσμα από τα 45 άτομα που βρίσκονταν στην πτήση, να χάσουν τη ζωή τους 13.

https://www.instagram.com/p/C05ESssJ0kC/

Οι 32 επιζώντες καλούνται να επιβιώσουν μέχρι κάποιος να τους βρει. Το κρύο και η έλλειψη τροφής, όμως, δυσκολεύουν τις προσπάθειες τους, με αποτέλεσμα όλο και περισσότεροι να αρχίζουν να χάνουν τη ζωή τους.

Το ένστικτο της επιβίωσης οδήγησε στον κανιβαλισμό, αφού τελικά, οι 16 άνθρωποι που κατάφεραν να επιστρέψουν στα σπίτια τους περίπου δυόμιση μήνες μετά, τρέφονταν με το κρέας των αποθανόντων. Το πιο σοκαριστικό είναι ότι γνωρίζονταν μεταξύ τους και κάποιοι από αυτούς ήταν φίλοι.

https://www.instagram.com/reel/C1zZcegrHh3/

Στην ταινία είναι έκδηλο σε μεγάλο βαθμό και το θρησκευτικό στοιχείο. Το όνομα της ομάδας «Old Christians», προδίδει την στενή σχέση των νεαρών φοιτητών της ιστορίας με τον χριστιανισμό. Εκτός αυτού, ένα μεγάλο μέρος της ταινίας καταλαμβάνει η ηθική διάσταση της πράξης που αναγκάστηκαν κάνουν για να επιβιώσουν.

Αζίζει να σημειωθεί ότι το σενάριο, που έγραψε ο ίδιος ο Bayona, μαζί με τους Bernat Vilaplana, Jaime Marques και Nicolás Casariego, δεν διαφέρει σε μεγάλο βαθμό από τα πραγματικά γεγονότα, κάνοντας την εμπειρίας της θέασης ακόμα πιο σοκαριστική.

society-of-the-snow.jpg

Πηγή: Netflix

Ποιες οι διαφορές μεταξύ της «Κοινωνίας του Χιονιού» και αυτού που συνέβη στην πραγματική ζωή;

Σε γενικές γραμμές, η ιστορία που παρουσιάζεται στην ταινία «Η Κοινωνία του Χιονιού» είναι πολύ κοντά στα πραγματικά γεγονότα. Οι επιζώντες που βρίσκονται ακόμα στη ζωή βοήθησαν σημαντικά στην αποτύπωση των γεγονότων στην ταινία, ενώ ο Roberto Canessa (επιζών του δυστυχήματος) έπαιξε καθοριστικό ρόλο, αφού ήταν εκείνος που ένιωσε ότι ο σκηνοθέτης Bayona είχε ένα μοναδικό ταλέντο στο να γυρίζει ταινίες για ανθρώπινα όντα υπό μέγιστο στρες.

Ακόμη και τα γράμματα που έγραψαν ορισμένοι από τους νεαρούς άνδρες και η επιμονή ενός από αυτούς να καταγράψει τη δεινή τους θέση μέσω φωτογραφιών είναι αληθινά. Δεν είναι δύσκολο να βρει κανείς πραγματικές φωτογραφίες των επιζώντων στις Άνδεις, και μερικές από αυτές μπήκαν ακόμη και στους τίτλους τέλους του «Society of the Snow».

321653551_478115404468824_2329244437452696531_n.jpg

Πηγή: @andypruss

Πολλοί από τους 14 διασωθέντες που ζουν ακόμη σήμερα (ο José Luís Inciarte -Simon Hempe- απεβίωσε τον Ιούλιο του 2023, ενώ ο Javier Methol -Esteban Bigliardi- πέθανε το 2015) δούλεψαν ως σύμβουλοι για την ταινία. Ο Carlitos Páez, τον οποίο υποδύεται ο Felipe Gonzalez Otaño, έχει ακόμη και ρόλο, αφού υποδύεται τον πατέρα του, ο οποίος τηλεφωνεί για να διαβάσει τα ονόματα των επιζώντων στο τέλος.

Ο 70χρνος σήμερα Canessa, που ήταν 19 ετών την χρονιά του δυστυχήματος, ανέφερε στο Time μιλώντας για τις δραματικές στιγμές που έζησε και την ταινία του Bayona:

«Αυτό είναι κάτι περισσότερο από μια ταινία. Είναι μια εμπειρία που έπρεπε να μοιραστούμε με την ανθρωπότητα για να δείξουμε στους ανθρώπους που έχουν τις δικές τους συγκρούσεις στο βουνό πώς να είναι επινοητικοί και πώς να μην τα παρατάνε. Τα ανθρώπινα όντα υφίστανται μια μεταμόρφωση σε τέτοιες περιπτώσεις. Υπάρχει μια πραγματική μεταμόρφωση από το να είσαι παίκτης του ράγκμπι στο να γίνεις επιζών από ένα αεροπορικό δυστύχημα. Πιστεύω ότι οι άνθρωποι έχουν αυτή τη δυνατότητα».

Αυτό που διαφέρει στην ταινία είναι ο τρόπος με τον οποίο έγινε τελικά η διάσωση. Στην ταινία ο Parrado και ο Canessa συναντήθηκαν με έναν άνδρα, ο οποίος τους βοήθησε την ίδια ημέρα. Στην πραγματικότητα, όμως, ο άνδρας δεν τους βοήθησε την ίδια στιγμή, αλλά έφυγε και επέστρεψε την επόμενη μέρα με ένα κομμάτι χαρτί δεμένο σε έναν βράχο.

Όπως έγινε και στην ταινία, πέταξε την πέτρα προς την άλλη πλευρά του ποταμού, όπου βρίσκονταν οι δύο άνδρες, και ο Parrado έγραψε ένα μήνυμα εξηγώντας την κατάστασή τους.

Μεταξύ 22 και 23 Δεκεμβρίου 1972, οι 16 επιζώντες της πτήσης 571 απομακρύνθηκαν με ελικόπτερο από την οροσειρά και μεταφέρθηκαν σε νοσοκομεία για ιατρικές εξετάσεις.

Μία ακόμα διαφορά αποτελεί το γεγονός ότι στην ταινία δεν απεικονίζεται η σύντομη στάση του αεροπλάνου στη Μεντόζα της Αργεντινής, λόγω κακών καιρικών συνθηκών. Δεδομένου ότι η πτήση είχε ναυλωθεί από την Πολεμική Αεροπορία της Ουρουγουάης, το αεροπλάνο δεν είχε άδεια να παραμείνει σε αργεντίνικο έδαφος για περισσότερες από 24 ώρες, και έτσι έπρεπε να πετάξει κάτω από όχι και τόσο ιδανικές συνθήκες, ειδικά για τους ήδη παλιούς και αδύναμους κινητήρες του.

Τι έγινε στην πραγματικότητα; Πώς συνετρίβη το αεροπλάνο;

Στις 12 Οκτωβρίου 1972, η πτήση 571 της Πολεμικής Αεροπορίας της Ουρουγουάης απογειώθηκε από το Μοντεβιδέο της Ουρουγουάης, με 45 άτομα (40 επιβάτες και πέντε μέλη πληρώματος) στο αεροσκάφος. Το αεροπλάνο είχε ναυλωθεί από την ερασιτεχνική ομάδα ράγκμπι Old Christians Club για να μεταφέρει τους παίκτες της ομάδας, τους φίλους και τα μέλη της οικογένειάς τους στο Σαντιάγο της Χιλής για έναν αγώνα.

Λόγω κακών καιρικών συνθηκών, το αεροπλάνο αναγκάστηκε να προσγειωθεί στη Μεντόζα της Αργεντινής και να διανυκτερεύσει. Το επόμενο απόγευμα, στις 13 Οκτωβρίου, το αεροπλάνο ξεκίνησε και πάλι για το Σαντιάγο με μια σχεδιασμένη πορεία που θα του επέτρεπε να παρακάμψει την «καρδιά» των Άνδεων και να πετάξει μέσα από ένα χαμηλότερο ορεινό πέρασμα.

Ωστόσο, λίγο περισσότερο από μία ώρα μετά την απογείωση, ο πιλότος εκτίμησε λανθασμένα τη θέση του και -με άδεια από τον έλεγχο εναέριας κυκλοφορίας- άρχισε να κατεβαίνει πριν το αεροπλάνο βγει από τις Άνδεις. Μη μπορώντας να ξεφύγει από την κορυφογραμμή, προσέκρουσε σε ένα βουνό, χάνοντας και τα δύο φτερά και την ουρά του κατά την πρόσκρουση. Το μπροστινό μέρος του αεροπλάνου στη συνέχεια γλίστρησε από το βουνό πριν προσγειωθεί σε μια κοιλάδα σε υψόμετρο περίπου 11.500 ποδιών.

«Σκέφτηκα, "Είσαι νεκρός. Θα μάθεις τι υπάρχει στο τελευταίο σύνορο της ζωής"», εξομολογήθηκε ο Canessa, μιλώντας στο Time για το δυστύχημα. «Όταν το αεροπλάνο έχασε τα φτερά και την ουρά, άρχισε να γλιστρά με απίστευτη ταχύτητα. Νόμιζα ότι τα πόδια μου θα περνούσαν μέσα από το πίσω μέρος των αυτιών μου. Όταν λοιπόν σταμάτησε, δεν μπορούσα να πιστέψω ότι ήμουν ζωντανός. Ήταν παράλογο».

1704730203271-819389990-society-of-the-snow.jpg

Κατά τη διάρκεια της ταινίας «Society of the Snow», τη στιγμή που το κάθε θύμα πεθαίνει, εμφανίζεται το πλήρες όνομά του και η ηλικία του στην οθόνη. Οι περισσότεροι ήταν κάτω των 30 ετών.

Πηγή: @andypruss

*Η ταινία «Society of the Snow» κυκλοφορεί στο Netflix από τις 4 Ιανουαρίου.

Berlin: Η spin-off σειρά του «La Casa de Papel» έφτασε στο Netflix & φαίνεται βαρετή στους κριτικούς