Η αληθινή ιστορία απαγωγής του «American Nightmare» μπορεί να σοκάρει όποιον αναζητά δικαιοσύνη

Τζένη Ντεμιράι
Η αληθινή ιστορία απαγωγής του «American Nightmare» μπορεί να σοκάρει όποιον αναζητά δικαιοσύνη

Η Denise Huskins απήχθη και βιάστηκε, ενώ ο σύντροφός της, Aaron Quinn, κατηγορήθηκε για τη φερόμενη δολοφονία της. Μπορεί στο τέλος οι πρωταγωιστές του ντοκιμαντέρ του Netflix «American Nightmare» να δικαιώθηκαν αλλά οι Αρχές έγιναν ο δικός τους «εφιάλτης». 

Δεν είναι απίθανο να δυσκολευτεί κάποιος να πιστέψει, παρακολουθώντας το νέο ντοκιμαντέρ του Netflix, «American Nightmare», πως πρόκειται για ένα πραγματικό έγκλημα με το οποίο βρέθηκαν αντιμέτωποι η Denise Huskins και ο Aaron Quinn.

Στο American Nightmare, που έκανε πρεμιέρα την Τετάρτη 17 Ιανουαρίου στη δημοφιλή πλατφόρμα, η Huskins και ο σύζυγός της Aaron Quinn αφηγούνται πώς η ζωή τους ξέφυγε από τον έλεγχο μετά την αρπαγή της Huskins από το σπίτι του Quinn στο Vallejo της Καλιφόρνιας τις πρώτες πρωινές ώρες της 23ης Μαρτίου 2015.

Τις επόμενες 48 ώρες, η αστυνομία προσπάθησε να φορτώσει την εξαφάνιση της Huskins στον τότε φίλο της Quinn, αλλά και να ενοχοποιήσει την ίδια τη Huskins ως δράστη ενός σχεδίου παρόμοιου με την ψεύτικη απαγωγή που βρέθηκε στο επίκεντρο του θρίλερ «Gone Girl» του David Fincher το 2014, το οποίο βασίστηκε στο ομώνυμο best-seller μυθιστόρημα της Gillian Flynn το 2012.

Το ντοκιμαντέρ, από τους δημιουργούς της ταινίας «The Tinder Swindler», Felicity Morris και Bernadette Higgins, συνδυάζει συνεντεύξεις, υλικό από ανακρίσεις και ηχογραφήσεις για να καταγράψει πώς η ιστορία των Huskins και Quinn έγινε ένα συγκλονιστικό παράδειγμα του τι μπορεί να συμβεί όταν το σύστημα δικαιοσύνης απογοητεύει τα θύματα ενός εγκλήματος.

Τι συνέβη στη Denise Huskins

Τα δύο πρώτα επεισόδια του «Αμερικανικού Εφιάλτη» επιχειρούν να αφηγηθούν τον τρόπο με τον οποίο o Quinn και η Huskins αντιλήφθηκαν τι είχε γίνει τη νύχτα της απαγωγής της Huskins και τις ημέρες που ακολούθησαν.

«Θυμάμαι να είμαι ξύπνια, να ακούω μία φωνή και να σκέφτομαι ότι ήταν ένα όνειρο», ανέφερε χαρακτηριστικά η Huskins μιλώντας στο ABC News. «Αλλά η φωνή συνέχιζε να μιλά και απλά θυμάμαι να ανοίγω τα μάτια μου και μπορούσα να δω τους τοίχους να φωτίζονται με ένα λευκό φως που αναβόσβηνε και μερικές κόκκινες κουκίδες λέιζερ να διασχίζουν τον τοίχο και να ακούω: «Ξυπνήστε, είναι ληστεία. Δεν είμαστε εδώ για να σας κάνουμε κακό». Και εκείνη τη στιγμή, σκέφτηκα, «Ω, Θεέ μου. Αυτό δεν είναι όνειρο».

https://www.instagram.com/p/CxyuJ-8v9-I/

Το ζευγάρι ήταν με δεμένα μάτια και ναρκωμένο, η Huskins μεταφέρθηκε από το σπίτι στο πορτμπαγκάζ του αυτοκινήτου του Quinn, ενώ ο Quinn έμεινε μέσα και του είπαν να περιμένει περαιτέρω οδηγίες για το πώς να παραδώσει τα λύτρα. Τον προειδοποίησαν επίσης ότι υπήρχε κάμερα που παρακολουθούσε τις κινήσεις του και ότι αν επικοινωνούσε με την αστυνομία, οι απαγωγείς θα σκότωναν την Huskins.

Στο πρώτο μέρος του ντοκιμαντέρ, το οποίο έχει τίτλο «The Boyfriend», ο Quinn αναλύει πώς έφτασε να θεωρείται ύποπτος στην υπόθεση, εξηγώντας πώς η αστυνομία δεν πίστεψε την εξήγησή του για την εξαφάνιση της Denise. Πλάνα από την ώρα που ο Quinn μίλησε με τον ντετέκτιβ Mathew Mustard του Vallejo δείχνουν τον Mustard να λέει στον Quinn ότι δεν πιστεύει την ιστορία του και να υπονοεί ότι ο Quinn σκότωσε τη Huskins σε μια διαμάχη για ενδοοικογενειακή βία και πέταξε το πτώμα της. Μετά από 18 ώρες αστυνομικής ανάκρισης, ο αδελφός του Quinn, Ethan, προσέλαβε έναν δικηγόρο, τον Dan Russo, για να εκπροσωπήσει τον αδερφό του.

«Πάντα πίστευα ότι οι αστυνομικοί υπάρχουν για να προστατεύουν τους πολίτες, αλλά ανακάλυψα πόσο γρήγορα το σύστημα δικαιοσύνης μπορεί να στραφεί εναντίον σου», είχε πει ο Quinn στην The Post το 2021. «Το μέγεθος της πίεσης που σου ασκούν οι αστυνομικοί, πάνω στο οποίο έχουν εκπαιδευτεί, είναι φοβερό. Έχουν απόλυτη βεβαιότητα ότι λες ψέματα».

Κατά τη διάρκεια της κράτησης του Quinn, όπως είχε πει στην αστυνομία ότι θα συνέβαινε, οι απαγωγείς προσπάθησαν να επικοινωνήσουν μαζί του τόσο μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου όσο και μέσω τηλεφώνου για τα λύτρα. Αλλά η αστυνομία είχε θέσει το τηλέφωνό του σε λειτουργία πτήσης.

Εν τω μεταξύ, όπως αφηγείται στο δεύτερο μέρος, η Huskins κρατούνταν σε μια απομακρυσμένη τοποθεσία. Ο μόνος άνδρας με τον οποίο συναναστράφηκε της είπε ότι ήταν πρώην στρατιωτικός και μέλος μιας εγκληματικής ομάδας που περιελάμβανε άλλα τρία μέλη. Είπε επίσης ότι ο επιδιωκόμενος στόχος της απαγωγής ήταν στην πραγματικότητα η πρώην αρραβωνιαστικιά του Quinn, η Andrea Roberts, η οποία ζούσε στο σπίτι του μέχρι τον προηγούμενο Σεπτέμβριο και έμοιαζε κάπως με τη Huskins. Τις επόμενες 48 ώρες, η Huskins βιάστηκε δύο φορές από τον απαγωγέα της. Και οι δύο φορές βιντεοσκοπήθηκαν.

https://www.instagram.com/p/C0mK008ru6_/

Πώς δικαιώθηκαν Huskins και Quinn

Τελικά, το ζευγάρι δικαιώθηκε τρεις μήνες μετά την απαγωγή της Huskins, όταν η αστυνομία ερεύνησε άλλη υπόθεση, με έναν κουκουλοφόρο εισβολέα, 40 μίλια μακριά από την κομητεία Alameda.

Το περιστατικό της 5ης Ιουνίου 2015 είχε εντυπωσιακές ομοιότητες με την ιστορία των Huskins και Quinn, μόνο που αυτή τη φορά το απειλούμενο ζευγάρι είχε καταφέρει να αποτρέψει τον εισβολέα. Οι αρχές κατάφεραν να βρουν στοιχεία, όπως τον φορητό υπολογιστή του Quinn και μία τρίχα της Huskins σε ένα ζευγάρι γυαλιά ηλίου. Τα αντικείμενα που εντοπίστηκαν ανήκαν στον Matthew Muller, έναν πρώην πεζοναύτη και δικηγόρο που τελικά παραδέχτηκε την ενοχή του.

Το 2020 ο Muller κρίθηκε ότι δεν μπορεί να δικαστεί λόγω ψυχιατρικών προβλημάτων. Σήμερα, βρίσκεται σε κέντρο ψυχικής υγείας στην Καλιφόρνια.

Από την πλευρά τους, ο Quinn και η Huskins έκαναν μήνυση στην πόλη του Vallejo το 2018 για συκοφαντική δυσφήμιση, κερδίζοντας έναν διακανονισμό 2,5 εκατομμυρίων δολαρίων.

Τι κάνουν σήμερα

Ο Quinn και η Huskins έχουν αναφέρει ότι η τραυματική τους εμπειρία τους έδεσε ακόμα περισσότερο. Το 2018 παντρεύτηκαν και έφεραν στον κόσμο το πρώτο τους παιδί, την Olivia. Το 2022 έφεραν στον κόσμο και τη δεύτερη κόρη τους, την Naomi.

Η Huskins δήλωσε στο ABC News για τη συναισθηματικής δυσφορίας που υπέστησαν εκείνη και ο Quinn:

«Νομίζω ότι το δικό μας είναι ένα παράδειγμα αυτού: Υπάρχει ελπίδα. Μπορεί να πάρει χρόνο και να έρθει μετά από πολλή σκληρή δουλειά, αλλά υπάρχει ελπίδα».

Πηγή κεντρικής εικόνας: @huskins.denise