Barlocco: Αν πραγματικά θες, μπορείς να αγοράσεις νησί στην Σκωτία και να μην χτίσεις και τίποτα

Στελίνα Θεοδοσοπούλου
Barlocco: Αν πραγματικά θες, μπορείς να αγοράσεις νησί στην Σκωτία και να μην χτίσεις και τίποτα

Το Barlocco, ιδιωτικό νησί της Σκωτίας, βγαίνει στο κλαρί και αν έχεις μια βάρκα και κανά 180άρι χιλιάρικα, κάνεις το όνειρό σου πραγματικότητα.

Αν έχεις μια βαρκούλα, πολλή τύχη, περίπου 190 χιλιάρικα και ψήνεσαι να περνάς από δεκάδες αιτήσεις μπας και καταφέρεις να χτίσεις, τότε σου έχουμε καλά νέα. Ιδιωτικό νησί στην Σκωτία πωλείται στην απίστευτη προσφορά των 186 χιλιάδων δολαρίων. Το μόνο πρόβλημα είναι το πώς θα πας. Εντάξει, ίσως όχι το μόνο.

Girl Genious αλά Ελληνικά: Η 11χρονη Ευαγγελία Σίσκου είναι η νέα παγκόσμια πρωταθλήτρια σκακιού

Πωλείται όπως είναι απομονωμένο - Το νησί Barlocco μπορεί να γίνει δικό σου

Το νησί Barlocco, που βρίσκεται στα ανοιχτά της νότιας ακτής της Σκωτίας και περίπου 10 χιλιόμετρα από την πλησιέστερη πόλη, πωλείται για τουλάχιστον 186 χιλιάδες δολάρια (150.000 λίρες, αν σε βοηθάμε καθόλου).

Το ιδιωτικό νησί βγήκε τέθηκε προς πώληση πριν από λίγες μέρες, διατίθοντας τα 25 του στρέμματα στο κοινό, αν και είναι προσβάσιμα μόνο "με σκάφος ή σε χαμηλή παλίρροια με τα πόδια ή με τρακτέρ ή τετρακίνητο ποδήλατο", σύμφωνα με την κτηματομεσιτική εταιρεία Galbraith, η οποία έχει συνδέσει τα χρονοδιαγράμματα παλίρροιας με την καταχώριση, σε περίπτωση που δυνητικοί ιδιοκτήτες θελήσουν μια περιήγηση.

barlocco-island-01.JPG

Πάρ'το νησί σου, φτιάξε τη γέφυρά σου και είσαι έτοιμη

Το Barlocco πρόκειται για έναν καταπράσινο παράδεισο με μια παραλία με βότσαλα και μια λίμνη που είναι ιδανική για την άγρια ζωή. Βέβαια, είναι κομματάκι δύσκολο να φτάσεις μέχρι εκεί.

Πρώτα, θα πρέπει να πετάξεις για Γλασκώβη και στη συνέχεια να κάνεις μια δίωρη διαδρομή για να φτάσεις στην πλησιέστερη πόλη, το Gatehouse of Fleet. Από εκεί, είναι μια διαδρομή 10 χιλιομέτρων με σκάφος για να φτάσεις στο νησί. Αλλά αν αισθάνεσαι τολμηρή και περιπετειώδης, μπορείς επίσης να φτάσεις με όχημα παντός εδάφους αν έχει χαμηλή παλίρροια, ή ακόμα και με τα πόδια μέσα από ένα βραχώδες μονοπάτι.

Ακόμη και για τους ντόπιους, η πρόσβαση στο νησί δεν είναι εύκολη υπόθεση. Ο πλησιέστερος σιδηροδρομικός σταθμός στο Dumfries απέχει μια ώρα με το λεωφορείο από το Gatehouse of Fleet. Αλλά για εκείνους που είναι έτοιμοι για την πρόκληση, οι ανταμοιβές της ιδιοκτησίας ενός ιδιωτικού νησιού ίσως να τα κάνουν όλα αυτά να αξίζουν τον κόπο.

barlocco-island-10.jpg

The Malibu Barbie Cafe: Η Barbie έρχεται στο ποτήρι σου με δύο νέα παραμυθένια καταστήματα

Άλλος με τη βάρκα μας, μάλλον όχι με το σπίτι μας

"Υπάρχει ακόμα ένα πολύ ρομαντικό συναίσθημα που συνδέεται με την ιδιοκτησία του δικού σας σκωτσέζικου ιδιωτικού νησιού, όπου μπορείτε να ξεφύγετε από τη φασαρία της καθημερινής ζωής και να απολαύσετε λίγη ηρεμία και γαλήνη στο πιο όμορφο τοπίο γύρω σας" λέει ο Aaron Edgar, ο μεσίτης που χειρίζεται την πώληση για τον όμιλο Galbraith και που δηλώνει αισιόδοξος ότι το νησί θα προσελκύσει το ενδιαφέρον.

Βέβαια, ένας άλλος μεσίτης, ο David Corrie, ενημερώνει πως αν ενδιαφέρεσαι, θα είναι λίγο δύσκολο να χτίσεις σπίτι και ίσως να δυσκολευτείς με τις άδειες αν θες να μείνεις σ' αυτό το νησί (δεν ξέρουμε αν πιάνει το κόλπο με τις εκκλησίες εκεί). Η γη αυτή έχει χαρακτηριστεί ως "Τόπος Ειδικού Επιστημονικού Ενδιαφέροντος" για τη χλωρίδα, την πανίδα και τις φυσικές γεωμορφές της. Δηλαδή, σπίτι μπορεί να μην έχεις, θα 'χεις όμως θέα.

"Θα περιορίσει σημαντικά τη δυνατότητα να λάβει κανείς άδεια για την κατασκευή οποιασδήποτε μόνιμης δομής ή κατοικίας", δήλωσε στους New York Times ο Corrie. "Η μόνη δυνατότητα για όποιον επιθυμεί να μείνει στο νησί για οποιοδήποτε χρονικό διάστημα θα είναι λύσεις εκτός δικτύου, όπως η ηλιακή ενέργεια".

Μάλιστα, όλα τα νησιά της περιοχής αυτής είναι καταφύγια άγριων ζώων και ασυνήθιστης και σπάνιων φυτών, όπως οι μαυρογλάρονοι και η αρωματική ορχιδέα.

"Πρόκειται για μια περιοχή της Σκωτίας που συχνά παραβλέπεται και που διαθέτει μερικά από τα πιο όμορφα τοπία, φυσική ακτογραμμή και εκτεταμένα δάση, μαζί με πολύ χαμηλή πυκνότητα πληθυσμού", δήλωσε ο Corrie στην εφημερίδα.

Κάπως έτσι, με τον καταφερτζή Corrie, τη φυσική ομορφιά, τη μοναδική προσφορά και το listing στους New York Times, το νησί αυτό έχει ήδη 50 ενδιαφερόμενους.