To νέο Volvo EX30 έρχεται να αλλάξει τον τρόπο που κινούμαστε με την πιο stylish οδηγική εμπειρία

Ναταλία Κατσακιώρη
To νέο Volvo EX30 έρχεται να αλλάξει τον τρόπο που κινούμαστε με την πιο stylish οδηγική εμπειρία
copyright Davidshepherd

Οδηγήσαμε το πιο μικρό SUV της κατηγορίας του στους δρόμους της Βαρκελώνης σε ένα διήμερο με την υπογραφή της Volvo.

Όταν ξεκίνησε η οργάνωση του ταξιδιού μας παρέα με τη Volvo στην πανέμορφη Βαρκελώνη, οφείλω να ομολογήσω ότι είχα κάποιες προσωπικές αμφιβολίες για την ικανότητά μου να οδηγήσω και να χειριστώ μέσα στην πόλη το νέο SUV της σουηδικής εταιρίας, με την ίδια ευκολία που οδηγώ ένα μικρό city car στην Αθήνα. Δύο μέρες μετά έρχομαι να πω ότι η εταιρία έχει αναπτύξει όλα τα απαραίτητα συστήματα και παραμέτρους, ώστε να μην χρειαστεί να ανησυχείς για τίποτα. Η ασφάλεια, εξάλλου, είναι το δικό τους «middle name», που στο σήμερα έρχεται να πλαισιωθεί από μια σειρά αξεπέραστων πλεονεκτημάτων, τα οποία καθιστούν το νέο EX30 ένα αυτοκίνητο κατάλληλο για όλους μας.

EX30_DAY-02_1382.jpg
EX30_VOLVO_EV©Manuel Giron

Α not so big, big thing.

Mε αυτό το μότο η Volvo μας σύστησε το μικρότερο SUV της εταιρίας μέχρι σήμερα, που ήρθε για να συμπληρώσει την άκρως επιτυχημένη σειρά της με ένα αυτοκίνητο τόσο ευέλικτο όσο και ένα κανονικού μεγέθους αυτοκίνητο πόλης, το οποίο διατηρεί όλα τα pros ενός SUV. Ξεκινώντας από το design του, μιλάμε εκ των πραγμάτων για ένα πανέμορφο σχεδιαστικά αυτοκίνητο, με σύγχρονο, δυναμικό προφίλ, άκρως μοντέρνο και λειτουργικό. Η σχεδιαστική ομάδα της Volvo εμπνεύστηκε από το διαχρονικό νόημα του σκανδιναβικού design, με τις φόρμες να ακολουθούν τη λειτουργικότητα, αντανακλώντας παράλληλα το φυσικό περιβάλλον της ίδια της Σουηδίας, όπως μας αποκάλυψε η Exterior Lead Designer του EX30. Το δικό της σημείο αναφοράς για την ολοκλήρωση του σχεδίου υπήρξε μία φυσική πέτρα της περιοχής, με όλες τις αποχρώσεις και τα στοιχεία του να δημιουργούν ένα μέρος της καμπύλης των εξωτερικών επιφανειών του αυτοκινήτου.

EX30_DAY-01_0002.jpg
EX30_VOLVO_EV©Manuel Giron
EX30_DAY-01_0283.jpg
EX30_VOLVO_EV©Manuel Giron

Το φυσικό περιβάλλον και το ιδιαίτερο φως της Σουηδίας αντικατοπτρίζεται και στα φανταστικά πέντε χρώματα, στα οποία διατίθεται το EX30. Το Crystal White, Moss Yellow, Onyx Black, Vapour Grey και Cloud Blue σε περιμένουν να τα ανακαλύψεις. Το Cloud Blue ήταν η δική μου αγαπημένη απόχρωση που είχα την ευκαιρία μάλιστα να οδηγήσω στους δρόμους της Βαρκελώνης, αμέσως μετά την παρουσίαση του νέου τους SUV παρέα με την ομάδα της εταιρίας, η οποία είναι γεμάτη φρέσκα πρόσωπα.

EX30_DAY-01_0290.jpg
EX30_VOLVO_EV©Manuel Giron

Όταν η ασφάλεια συναντά το προσωπικό στοιχείο.

Σίγουρα το πρώτο πράγμα που σκέφτεσαι ακούγοντας το όνομα Volvo είναι η αξεπέραστη ασφάλεια. Και φυσικά παρέμειναν πιστοί στον κεντρικό πυλώνα της φιλοσοφίας του brand, εξοπλίζοντας το EX30 με όλα εκείνα τα μέσα που κάνουν την οδήγηση στην πόλη παιχνιδάκι, ακόμη και για μία οδηγό σταθερά ταγμένη στα μικρά city cars, όπως εγώ. Οι αισθητήρες, ο Park Pilot Assist αλλά και το σύστημα Door Opening Alert σε κάνουν να νιώθεις απόλυτη σιγουριά καθόλη τη διάρκεια παραμονής σου στο αυτοκίνητο, ενώ η κεντρική οθόνη σε ενημερώνει για κάθε παράμετρο με ένα εξαιρετικά έξυπνο και απλό σύστημα πλοήγησης.

volvoex30-(27).jpg

Το εσωτερικό του αυτοκινήτου ακολουθεί τις διακυμάνσεις του φυσικού φωτός και μπορείς να επιλέξεις ανάμεσα σε τέσσερις αποχρώσεις, το Breeze, Mist, Pine και Indigo, βρίσκοντας αυτό που ταιριάζει σε σένα και την αισθητική σου. Γιατί αυτό που αναζητά πλεόν ο καθένας μας από το νέο του αυτοκίνητο είναι να αντανακλά και ένα κομμάτι του εαυτού του. Το κομμάτι του personal απασχόλησε ιδιαίτερα την ομάδα της Volvo, που προσπάθησε να δώσει στον καθένα μας όλες εκείνες τις προοπτικές που χρειάζεται για να εκφραστεί ελεύθερα, σχεδόν δημιουργικά, επιλέγοντας ένα αυτοκίνητο όπως το EX30. Οι χώροι έγιναν πιο πρακτικοί, εξατομικευμένοι και με μια δημοκρατική τάση, όπως μας εξήγησαν οι experts της εταιρίας στην παρουσίασή τους, με όλα τα απαραίτητα αξεσουάρ να μετακινούνται στο κέντρο για εύκολη πρόσβαση από όλους. Το ταμπλό και οι ασορτί λεπτομέρειες που μοιάζουν με ένα φυσικό ψηφιδωτό ήταν για μένα το απόλυτο highlight του εσωτερικού design, το ίδιο και το sound bar.

EX30_DAY-02_1475.jpg
EX30_VOLVO_EV©Manuel Giron
EX30_DAY-01_0454.jpg
EX30_VOLVO_EV©Manuel Giron

Η βιωσιμότητα σε πρώτο πλάνο.

Τι σημασία θα είχε ένα νέο, δυναμικό, μοντέρνο αυτοκίνητο όπως το EX30 της Volvο, αν δεν μπορούσαμε να εντάξουμε σε αυτό την έννοια της βιωσιμότητας; Η Volvo πρωτοστατεί και εδώ και υπόσχεται ότι μέχρι το 2030 θα είναι μια πλήρως ηλεκτροκίνητη εταιρία, με το 2040 να τη βρίσκει ως ένα climate neutral brand, που δεν θα αφήνει αποτύπωμα πλέον στον πλανήτη. Το EX30 είναι ένα αμιγώς ηλεκτρικό SUV, μεγάλης δυναμικής, με μεγάλη αυτονομία και τη δυνατότητα ταχείας φόρτισης, που θα κάνει τις διαδρομές μας σχεδόν «φυσικές».

volvoex30-(13).jpg

Ακόμα και το εσωτερικό του αυτοκινήτου επενδύθηκε με μια πληθώρα ανακυκλώσιμων υλικών, ξεκινώντας με την πλεκτή επένδυση από το ανακυκλωμένο ύφασμα Pixel και Nordigo, τον πρωτοποριακό διάκοσμο με ανακυκλωμένο υλικό από παράθυρα PVC, και φθάνοντας στα χαλιά σε στυλ drops, που είναι κατασκευασμένα από δίχτυα ψαρέματος και άλλα απορρίμματα. Το στυλ συνδυάζεται με τη βιωσιμότητα, ακολουθώντας τα βήματα της παγκόσμιας μόδας.

volvoex30-(19).jpg
EX30_DAY-01_0862.jpg
EX30_VOLVO_EV©Manuel Giron
volvoex30-(34).jpg

Μια βόλτα με το EX30 στη Βαρκελώνη.

Έχοντας πάρει όλες τις πολύτιμες πληροφορίες από την ομάδα της Volvo πήραμε στα χέρια μας την key card του EX30 μας και γνωρίσαμε τους δρόμους της Βαρκελώνης σε μια βόλτα, που προσωπικά θα μου μείνει αξέχαστη. Καθώς η βροχή έπεφτε στην ηλιοροφή, εγώ απόλαυσα το πολύ μαλακό και ελαφρύ τιμόνι του νέου «μικρού» Volvo, που δεν άργησε να μας οδηγήσει και εκτός πόλεως σε μιας διαδρομή προς το Mirador de les Caves, όπου εκτός από τη μαγική θέα στη Βαρκελώνη μας χάρισε και μια υπέροχη οδηγική εμπειρία στη φύση, με το ανέβασμα και το κατέβασμα στους λόφους να γίνεται με απόλυτη σταθερότητα και ασφάλεια.

1699347404592-323191841-volvoex30-(18).jpg
EX30_DAY-02_1685.jpg
EX30_VOLVO_EV©Manuel Giron

Και μετά το mini εργαστήριο κεραμικής, που απολαύσαμε με τον Xavier Manosa να εμπνέεται από τα χρώματα του EX30 της Volvo, παίρνοντας το δρόμο της επιστροφής, το μόνο που μπορούσα να σκεφτώ είναι ότι το νέο SUV της εταιρίας είναι πολλά περισσότερα από ένα απλό, ηλεκτρικό αυτοκίνητο στα πρότυπα της εποχής. Είναι μια ολοκληρωμένη, αισθητική εμπειρία που θέλει να γίνει μέρος αρχικά της προσωπικότητάς μας και μετά της καθημερινότητάς μας. Η έκφραση και η ατομικότητα είναι προτεραιότητα για τη νέα σελίδα της Volvo, που εξακολουθεί να απηχεί τις σημαντικές αξίες της ιστορίας της, εξερευνόντας όλες εκείνες τις σωστές παραμέτρους της σύγχρονης ζωής στον πλανήτη.

EX30_DAY-02_1529.jpg
EX30_VOLVO_EV©Manuel Giron

Personal, Safety, Sustainability: αυτά ήταν τα τρία στοιχεία κλειδί για τα οποία μας μίλησε η ομάδα μέσα σε αυτό το διήμερο και το νέο EX30 έρχεται να τις κάνει πραγματικότητα μέσα σε ένα και μόλις αυτοκίνητο, όσο μικρό χρειάζεσαι και όσο μεγάλο αξίζει στο όνομα της Volvo.