Το Slow Travelling είναι η νέα τάση στα ταξίδια για το 2024 και πρέπει να το δοκιμάσεις οπωσδήποτε

Γεωργία Βλαχοπούλου
Το Slow Travelling είναι η νέα τάση στα ταξίδια για το 2024 και πρέπει να το δοκιμάσεις οπωσδήποτε

Αντί να τρέχεις από αξιοθέατο σε αξιοθέατο χαλάρωσε απολαμβάνοντας τον καφέ σου και τη θέα από τη βεράντα του δωματίου που νοίκιασες.

Τις περισσότερες φορές που κάποιος μάς ρωτάει πώς θα χαλαρώναμε, το μυαλό των περισσότερων πηγαίνει ενδεχομένως σε πράγματα, όπως είναι το πρωινό στο κρεβάτι ή η χαλάρωση σε μια ξαπλώστρα στην παραλία με τον ήχο της θάλασσας στο background.

Και τα δύο ακούγονται πολύ ωραία, σωστά; Αυτές οι δύο μικρές «πολυτέλειες» περιλαμβάνουν την έννοια του «αργού ταξιδιού» ή slow travelling, όπως είναι η viral ονομασία του, μια τάση που είναι εξαιρετικά δημοφιλής αυτή τη στιγμή στον χώρο των διακοπών. Ουσιαστικά πρόκειται για αποδράσεις που δίνουν προτεραιότητα στην ξεκούραση και τη χαλάρωση αντί για περιηγήσεις στα αξιοθέατα και μια μέρα γεμάτη δρομολόγια.

Σύμφωνα με τις ετήσιες προβλέψεις του Pinterest για το 2024, όλο και περισσότεροι άνθρωποι σχεδιάζουν διακοπές έχοντας κατά νου την ξεκούραση και την χαλάρωσή τους. Η έκθεση σημείωνε ότι οι ταξιδιώτες αυτή τη χρονιά θα επιλέξουν περισσότερο «χαλαρές τοποθεσίες» προγραμμίζοντας ταξίδια που ευνοούν το slow travelling.

1707139629021-789284833-pexels-cottonbro-studio-5137954.jpg

Tι είναι το slow travelling στην πράξη;

Όταν ξεκινάει κανείς να σχεδιάζει τις διακοπές του, πιθανότατα λαμβάνει υπόψη όλες τις δραστηριότητες και τα μέρη που σκοπεύει να επισκεφτεί με το που φτάσει στον προορισμό του. Το «αργό ταξίδι» βγάζει αυτό το άγχος από το πλάνο, δίνοντας προτεραιότητα στον χρόνο για ξεκούραση και δημιουργώντας «χώρο» στους ταξιδιώτες να χαλαρώσουν πραγματικά εκείνη τη στιγμή.

Σκέψου τις τελευταίες διακοπές που έκανες. Εκτός κι αν ήταν μια απόδραση στην παραλία ή σε κάποιο θέρετρο, υποθέτω ότι το μεγαλύτερο μέρος της επικεντρωνόταν σε δραστηριότητες που έπρεπε να κάνεις και μέρη στη λίστα σου που ήθελες να βάλεις ένα check. Ανάμεσα σε αυτά, πιθανώς να είχες και μια λίστα με τα καλύτερα εστιατόρια και αξιοθέατα που ήθελες να επισκεφτείς. Στο τέλος ωστόσο του ταξιδιού σου, βάζω στοίχημα πως ένιωσες ότι ωραία θα ήταν να είχες λίγες μέρες παραπάνω άδεια από τη δουλειά σου, ώστε να κάνεις διακοπές από...τις διακοπές. Γιατί; Γιατί η ξεκούραση δεν ήταν στην πρώτη γραμμή.

Το slow travelling έχει να κάνει με το να κάνεις λιγότερα, ώστε να μπορείς να παίρνεις περισσότερα από αυτά που υπάρχουν γύρω σου. Είναι η ιδανική ευκαιρία για να αποσυνδεθείς και να σκεφτείς, χωρίς τη φασαρία της καθημερινότητας. Για παράδειγμα, στο slow travelling μια βραδινή έξοδο στην πόλη αντικαθίσταται με ένα απολαυστικό πρωινό και τις σκέψεις σου αποτυπωμένες στο ημερολόγιό σου, ενώ μια μέρα γεμάτη περιηγήσεις στα αξιοθέατα δίνει τη θέση της σε μια μέρα στο σπα.

Η βασική ιδέα είναι ότι όταν κινείται κανείς με πιο αργό ρυθμό, μπορεί όχι μόνο να απολαύσει τον προορισμό που επισκέπτεται αλλά και να νιώσει μια αίσθηση γαλήνης μετά την επιστροφή του από το ταξίδι του.

pexels-dominika-roseclay-1252500.jpg

Πώς θα πετύχεις το slow tavelling

Ξεκίνησε επιλέγοντας την ατμόσφαιρα που θες

Ενώ οι διακοπές δίπλα στον ωκεανό ή σε μια απομακρυσμένη εξοχική κατοικία μπορεί να είναι εγγενώς πιο χαλαρωτικές από μια απόδραση στην πόλη, το σημαντικό είναι να επιλέξεις έναν προορισμό όπου θα αισθάνεσαι άνετα και άνετα. Εάν μπορείς να χαλαρώσεις σε ένα αστικό περιβάλλον, τότε κλείσε ένα δωμάτιο ξενοδοχείου στην πόλη της επιλογής σου ή διάλεξε ένα boutique ξενοδοχείο που διαθέτει υπέροχη πισίνα και σπα. Ο χώρος που θα επιλέξεις είναι πολύ σημαντικός για να δημιουργηθεί η απαραίτητη ατμόσφαιρα για τη χαλάρωσή σου, οπότε φροντίστε να επιλέξεις κάτι που υποστηρίζει τον τρόπο που σου αρέσει να χαλαρώνεις.

Διάλεξε τον κύριο τρόπο χαλάρωσης

Θες να περάσεις το μεγαλύτερο μέρος του χρόνου σου χαλαρώνοντας δίπλα στην πισίνα; Θα προτιμούσες να κρυφτείς σε ένα πολυτελές δωμάτιο ξενοδοχείου και να παραγγείλεις διάφορα «καλούδια» χρησιμοποιώντας την υπηρεσία δωματίου; Θέλεις μια απόδραση εστιασμένη στην ευεξία γεμάτη αναζωογονητικές περιποιήσεις σε σπα; Εάν δεν μπορείς να αποφασίσεις τον προορισμό που θα ταξιδέψεις, αναρωτήσου πώς σκοπεύεις να χαλαρώσεις. Αυτός θα σε βοηθήσει να ορίσεις ποιο μέρος ταιριάζει καλύτερα στις ανάγκες σου.

Αφέσου στα μικρά πράγματα

Κατά τη διάρκεια του ταξιδιού σου, χρησιμοποίησε τον χαλαρό ρυθμό των πραγμάτων προς όφελός σου. Τόσοι πολλοί από εμάς αντιμετωπίζουμε απαιτητικές δουλειές, πολυάσχολα κοινωνικά προγράμματα και πολλές καθημερινές ευθύνες, γεγονός που καθιστά δύσκολο να «αναπνεύσουμε» σε τακτική βάση. Χρησιμοποίησε λοιπόν, το χρόνο κατά τη διάρκεια του ταξιδιού σου για να απολαύσεις την τέχνη του να μην κάνεις τίποτα. «Dolce far niente» λένε οι Ιταλοί και κάτι θα ξέρουν. Απενεργοποίησε το κινητό σου, κοιμήσου όσες ώρες θες ή πιες τον καφέ σου, απολαμβάνοντας τη θέα από το δωμάτιο του ξενοδοχείου σου. Παραμένοντας απλά στη θέση σου και κάνοντας το ελάχιστο, μπορεί να μάθεις κάτι για περισσότερο για τον εαυτό σου ή να προσέξεις κάτι για το μέρος στο οποίο θα είσαι που αν έτρεχες να δεις τα αξιοθέατα δεν θα του έδινες τόσο σημασία.

Κάνε μερικές δραστηριότητες

Να έχεις στο μυαλό σου πως, ενώ το «αργό ταξίδι» έχει να κάνει με την επιβράδυνση, αυτό δεν σημαίνει ότι δεν χρειάζεται να κάνεις τίποτα άλλο παρά να κοιμάσαι κατά τη διάρκειά του. Η ιδέα είναι να επιμείνεις σε μικρές και προσιτές δραστηριότητες αντί για μια μεγάλη λίστα με πράγματα που θες να κάνεις. Η επί τόπου γιόγκα σε ένα ξενοδοχείο ξενοδοχείου, οι πρωινές βόλτες έξω ή η ανάγνωση ενός βιβλίου στην μπροστινή βεράντα του ενοικιαζόμενου δωματίου σου είναι μερικά παραδείγματα για το πώς μπορείς να περάσεις το χρόνο σου, ενώ ταυτόχρονα τιμάς την έννοια του slow travelling.