Στην Κω με… άρωμα κρασιού: Tο ταξίδι μου στον κόσμο του οινοτουρισμού
Στην Κω, ο οινοτουρισμός δεν είναι απλώς μια εμπειρία γεύσης - είναι ένα ταξίδι στις ρίζες, στις ιστορίες και στα αρώματα του Αιγαίου.
Υπάρχουν ταξίδια που σε χαλαρώνουν και ταξίδια που σε μεταμορφώνουν. Πρόσφατα είχα την ευκαιρία να ζήσω μια τέτοια μοναδική εμπειρία στην Κω, μακριά από τα συνηθισμένα τουριστικά μονοπάτια. Ο λόγος; Ο οινοτουρισμός - ένας κόσμος γεμάτος αρώματα, γεύσεις και ιστορίες πίσω από κάθε μπουκάλι.
H «Wine and Eggs» δίαιτα της Vogue από τα '70s υποσχόταν απώλεια 2,5 κιλών σε 3 μέρες - Τι περιείχε
Οινοποιεία με ιστορία, ψυχή και μοντέρνα ματιά
Η πρώτη μας στάση ήταν στο Οινοποιείο Χατζηεμμανουήλ, στην περιοχή Ασφενδιού και ήταν μια πραγματικά οικογενειακή εμπειρία. Εκεί μας υποδέχτηκε ο νεότερος της γενιάς, ο εγγονός της οικογένειας, ο Κωνσταντίνος, πριν μας συστηθεί και ο ίδιος ο Βασίλης Χατζηεμμανουήλ, που σήμερα είναι υπεύθυνος για το οινοποιείο. Η οικογένεια ασχολείται αποκλειστικά με το κτήμα εδώ και περίπου έναν αιώνα, κρατώντας ζωντανή την παράδοση από τον Νικόλα Χατζηεμμανουήλ, που το 1929 αναβίωσε την οινοποιητική τέχνη στην Κω, μέχρι και τη σημερινή τέταρτη γενιά.
Η ιστορία της οικογένειας συνδυάζει τη φροντίδα των αμπελώνων με την αγάπη για το κρασί, γι' αυτό και τα κρασιά τους έχουν διακριθεί σε διεθνείς διαγωνισμούς, όπως στη Λυών και τη Θεσσαλονίκη, ενώ η οικογένεια παραμένει πιστή στη φιλοσοφία της: παραγωγή υψηλής ποιότητας κρασιών χωρίς ωστόσο να επιθυμούν να επεκταθούν πέρα από την Κω και τα γύρω νησιά. Αυτό πάντως που μας ενθουσίασε εμάς κατά τη γευσιγνωσία ήταν η Κυδωνίτσα, η πιο πρόσφατη προσθήκη τους, αλλά και το ότι σχεδιάζουν να κυκλοφορήσουν Μαυροτράγανο το 2026.
Η ξενάγηση στους αμπελώνες και οι δοκιμές των κρασιών στο Κτήμα Χατζημανώλη δεν ήταν απλώς γευσιγνωσία, αλλά μια ζωντανή σύνδεση με την ιστορία, την παράδοση και τους ανθρώπους που δίνουν ψυχή στο κάθε ποτήρι.
Συνέχεια είχε το Κτήμα Ακράνι. Η εξωστρέφεια και η ανησυχία για νέες γεύσεις και ποικιλίες αποτελούν τον πυρήνα της φιλοσοφίας του συγκεκριμένου οινοποιείου. Γι' αυτό σχεδόν παράλληλα με την ανέγερσή του, δημιουργήθηκε ένας πειραματικός αμπελώνας που φιλοξενεί περισσότερες από τριάντα σπάνιες ελληνικές ποικιλίες, με στόχο τη μελέτη της προσαρμογής τους στο μοναδικό terroir της Κω.
Η ιστορία του κτήματος ξεκινά το 1979, όταν ο Αντώνης και η Μαίρη Τριανταφυλλοπούλου εγκαθίστανται μόνιμα στην Κω και αποφασίζουν να αναβιώσουν την αμπελοκαλλιέργεια στο νησί. Το 1996 φυτεύουν 17 στρέμματα διεθνών ποικιλιών στην περιοχή της Μινιέρας Ασφενδιού, ενώ τα πρώτα κρασιά εμφιαλώνονται το 2003.
Η Meghan Markle κυκλοφορεί το πρώτο της κρασί και η ημερομηνία έχει μεγάλη σχέση με τη γιαγιά Diana
Σήμερα, το Κτήμα Ακράνι διαθέτει 150 στρέμματα αμπελώνων, πειραματίζεται με σπάνιες ελληνικές ποικιλίες και παράγει κρασιά που αναδεικνύουν το terroir της Κω, ενώ η ξενάγηση για τους επισκέπτες περιλαμβάνει τους αμπελώνες, τους χώρους παραγωγής και τη δοκιμή κρασιών σε συνδυασμό με τοπικά προϊόντα, Παράλληλα, οι επισκέπτες έχουν τη δυνατότητα να μάθουν από οινολόγο για τις ποικιλίες και την οινοποίηση.
Εμάς μας υποδέχτηκε η κυρία Μαίρη Τριανταφυλλοπούλου, η οποία πέρα από οινοποιός, αμπελουργός και ξενοδόχος μαζί με τον σύζυγό της στην Κω, είναι και επικεφαλής της Εθνικής Επιτροπής για τον Οινοτουρισμό, μέλος του Δ.Σ. της Εθνικής Διεπαγγελματικής Αμπέλου και Οίνου και πρόεδρος της Ένωσης Οινοποιών–Αμπελουργών Νήσων Αιγαίου. Η ίδια μοιράστηκε μαζί μας τη φιλοσοφία του οινοτουρισμού, λέγοντας:
«Ο επισκέπτης πρέπει να ζήσει κάτι αυθεντικό, να κατανοήσει τη φιλοσοφία του τόπου, να γνωρίσει τους ανθρώπους που καλλιεργούν το αμπέλι και να αισθανθεί πως συμμετέχει σε μια ιστορία που ξεκινά από το χώμα και φτάνει στο ποτήρι του».
Μην ξεχάσεις να δοκιμάσεις το κόκκινο κρασί που προτείνουν ταυτόχρονα με ένα σοκολατάκι υγείας. Θα γίνει το guilty pleasure σου!
Ανάμεσα στις επισκέψεις στους αμπελώνες, η Κως μας καλούσε να την ανακαλύψουμε και ως νησί. Τα παραδοσιακά χωριά, όπως η Ζιά, τα σοκάκια του Ασφενδιού, το επιβλητικό Ασκληπιείο και το φως που χρυσίζει τα πάντα δημιουργούν ένα σκηνικό που συνδυάζει την παράδοση με την αισθητική απόλαυση.
Τελευταία στάση, όσον αφορά τα οινοποιεία, ήταν το boutique οινοποιείο Παπακωνσταντίνου, ένα οινοποιείο νεότερης γενιάς, η επίσκεψη στο οποίο ήταν από μόνη της μια οινική εμπειρία για τους λάτρεις του κρασιού και όχι μόνο, αφού το ειδυλλιακό τοπίο στις παρυφές του Δίκαιου, στην περιοχή Αμάνιου, στο Πυλί της Κω δεν αφήνει κανέναν ασυγκίνητο.
Εκεί μας υποδέχτηκε ο Αιμίλιος, ο οποίος σήμερα έχει αναλάβει τα ηνία από τον μπαμπά του, Ζαχαρία Παπακωνσταντίνου, που ξεκίνησε ερασιτεχνικά να φτιάχνει κρασί το 2000. Εντύπωση τόσο στη γεύση, όσο και στη φιλοσοφία μάς προκάλεσε η σειρά «Ποδηλάτης», η οποία αποτελείται από μια τριάδα λευκών, ροζέ και κόκκινων κρασιών με φρουτώδη χαρακτήρα και είναι ιδανική για να την απολαύσει κανείς το καλοκαίρι - ναι, ακόμα και το κόκκινο κρασί της συγκεκριμένης συλλογής (σ.σ θα σου θυμίσει την Sangria)! Αυτό που με ενθουσίασε ωστόσο, περισσότερο ήταν η «Ηλιοφάνεια», ένα λιαστό κρασί, τόσο γλυκόπιοτο που δεν θες να τελειώσει.
Σε γενικότερο πλαίσιο πάντως, η Κως ήταν μια πολύ ευχάριστη έκπληξη. Αρκετοί ίσως να μην την έχουν στο μυαλό τους ίσως ούτε και για τις καλοκαιρινές τους διακοπές λόγω του ότι βρίσκεται νότια στο Αιγαίο, όμως αυτό το νησί που συνεχώς μεταμορφώνεται προσφέρει μια ολοκληρωμένη εμπειρία οινοτουρισμού, όπου ο ταξιδιώτης έρχεται σε αυθεντική επαφή με τους αμπελουργούς και τους παραγωγούς, που μεταφέρουν την αγάπη και την αφοσίωσή τους για τον τόπο.
Τοπικό terroir με μοναδικό χαρακτήρα, αποτέλεσμα της γης, του κλίματος και της θέσης των αμπελώνων με θέα το Αιγαίο, συνδυάζεται με την εξερεύνηση των παραδοσιακών χωριών και τη γεύση των τοπικών προϊόντων.
Ένα γλυκό φινάλε και ένας προβληματισμός
Η γαστρονομική μας εμπειρία ολοκληρώθηκε με την επίσκεψή μας στο μελισσοκομικό εργαστήρι «Μέλισσα» της οικογένειας Δρόσου. Από το 2009, το εργαστήρι συνεχίζει μια παράδοση αιώνα, παράγοντας θυμαρίσιο μέλι, μέλι από πεύκο και μέλι από ρείκι, όπως και προϊόντα με βάση το κερί προάγοντας όλες τις ευεργετικές ιδιότητες που παίρνει κανείς από το μέλι και τα παράγωγά του.
Εκεί μας υποδέχθηκε η κυρία Διονυσία, η οποία όχι μόνο μας μετέφερε όλες τις πληροφορίες για την αναπαραγωγή των μελισσών και τον τρόπο που της καθιστά πολύτιμες για τον πλανήτη μας, αλλά μας φίλεψε και τραγανούς λουκουμάδες με μέλι και παραδοσιακά κατιμέρια, κλείνοντας με τον πιο όμορφο τρόπο την περιήγησή μας στο νησί.
Αν κάτι μας προβλημάτισε ήταν πως όλοι οι παραγωγοί αναφέρθηκαν στην έλλειψη εργατικών χεριών, αφού οι περισσότεροι κάτοικοι του νησιού αλλά και άτομα που ψάχνουν εποχιακή εργασία προτιμούν να δραστηριοποιηθούν στην εστίαση ή τις ξενοδοχειακές μονάδες. Όπως και να 'χει η Κως μαζί με την Σαντορίνη και την Ρόδο διαμορφώνει σταδιακά έναν ενιαίο χάρτη οινικών διαδρομών, με τις δυνατότητες για ανάπτυξη του οινοτουρισμού στο Νότιο Αιγαίο να είναι μεγάλες.
Στο ταξίδι αυτό πάντως, άφησα σίγουρα πίσω μου την εικόνα ενός νησιού που ξέρει να συνδυάζει το φως, τη γεύση και την ιστορία του. Η Κως δεν είναι μόνο προορισμός για χαλάρωση, είναι ένας τόπος που σε καλεί να ζήσεις, να δοκιμάσεις, να μάθεις και να νιώσεις, αφού με κάθε γουλιά τοπικού κρασιού, σου ψιθυρίζει ιστορίες που περιμένουν να τις ακούσεις.
Εις το επανιδείν λοιπόν!
* Η επίσκεψη στα οινοποιεία της Κω εντάσσεται στις δράσεις που πραγματοποιούνται στο πλαίσιο του διατοπικού σχεδίου συνεργασίας «Οργάνωση και προβολή Οινοτουρισμού», που υλοποιείται με τη συνεργασία 22 αναπτυξιακών εταιρειών απ’ όλη την Ελλάδα και συντονιστή την ΑΝΕΘ ΑΟΤΑ (Πρόγραμμα CLLD/LEADER, Υπομέτρο 19.3 του ΠΑΑ 2014–2020). Στόχος του σχεδίου είναι η σύνδεση του κρασιού με τη γαστρονομία, τον πολιτισμό και τη φύση, μέσα από βιωματικές δράσεις στα επισκέψιμα οινοποιεία και τη δημιουργία μιας ολοκληρωμένης «οινοτουριστικής εμπειρίας» που προσελκύει επισκέπτες από όλη την Ελλάδα και το εξωτερικό.
