H «Wine and Eggs» δίαιτα της Vogue από τα '70s υποσχόταν απώλεια 2,5 κιλών σε 3 μέρες (όλο λάθος)
Η αμφιλεγόμενη «δίαιτα με κρασί και αυγά» ίσως είναι ένα ενδιαφέρον κεφάλαιο της pop κουλτούρας, αλλά σε καμία περίπτωση δεν αποτελεί σήμερα πρότυπο για τη διατροφή μας.
Το 1977, ένα από τα πιο παράξενα και αμφιλεγόμενα διατροφικά πειράματα που γνώρισε ποτέ η μόδα δημοσιεύτηκε από τη Vogue. Η «Wine and Eggs Diet», ή αλλιώς, η «δίαιτα με κρασί και αυγά», υπόσχονταν γρήγορη απώλεια έως και 2,5 κιλών μέσα σε τρεις μόλις ημέρες. Oι οδηγίες της, ωστόσο, ήταν τόσο ακραίες που σήμερα μοιάζει περισσότερο με διατροφικό ανέκδοτο, παρά με σοβαρή πρόταση ευεξίας.
Ο καθηγητής λέει ότι η σωστή διατροφή μπορεί να σε προστατέψει από Covid και long Covid
Από τη δεκαετία του ’60 στη σελίδα της Vogue
Η «δίαιτα» αυτή εμφανίστηκε για πρώτη φορά το 1962, στο βιβλίο Sex and the Single Girl της Helen Gurley Brown - ενός best seller που μιλούσε για την ανεξάρτητη, σύγχρονη γυναίκα. Δεκαπέντε χρόνια αργότερα, η Vogue την επανέφερε στο Body and Beauty Book, κάνοντάς την viral πριν ακόμα υπάρξει το… διαδίκτυο. Σήμερα, το απόσπασμα με τη συνταγή κυκλοφορεί ξανά στα social media ως meme, προκαλώντας γέλια, αλλά και απορία.
Τρεις ημέρες, ένα μπουκάλι κρασί
Η δίαιτα υποσχόταν γρήγορα αποτελέσματα, με τίμημα την πλήρη έλλειψη ισορροπίας. Περιείχε πολλή πρωτεΐνη, καθόλου φρούτα ή λαχανικά και, φυσικά, ένα ολόκληρο μπουκάλι λευκό κρασί την ημέρα (κατά προτίμηση Chablis!).
Το «μενού» ήταν το εξής:
Πρωινό: 1 βραστό αυγό, 1 μαύρος καφές, 1 ποτήρι ξηρό λευκό κρασί
Μεσημεριανό: 2 αυγά (βραστά ή ποσέ), 1 μαύρος καφές, 2 ποτήρια κρασί
Βραδινό: 150 γρ. ψητό φιλέτο με πιπέρι και λεμόνι, 1 καφές και ό,τι απέμεινε από το μπουκάλι
Τι λένε οι ειδικοί;
Η διατροφολόγος Michaella Mazzoni είναι ξεκάθαρη:
«Παρότι τα αυγά και το κρέας έχουν ορισμένα οφέλη, αυτή η δίαιτα δεν είναι καθόλου ισορροπημένη. Δεν περιέχει σχεδόν καθόλου φυτικές ίνες, οι οποίες είναι απαραίτητες για την καρδιά, το έντερο, τις ορμόνες και το ανοσοποιητικό».
Προσθέτει επίσης ότι τα υψηλά επίπεδα χοληστερόλης και κορεσμένων λιπαρών, σε συνδυασμό με την απουσία βασικών μικροθρεπτικών στοιχείων (όπως μαγνήσιο, φολικό οξύ και βιταμίνη C), καθιστούν τη δίαιτα όχι μόνο αναποτελεσματική, αλλά και επικίνδυνη.
Ο Kyle Crowley, ειδικός διατροφής στο Protein Works, συμφωνεί:
«Η δίαιτα αυτή είναι θεμελιωδώς λανθασμένη, γιατί λείπουν η ποικιλία και η ισορροπία - τα δύο βασικά συστατικά κάθε υγιεινού διατροφικού προγράμματος. Επιπλέον, η καθημερινή κατανάλωση κρασιού εγκυμονεί κινδύνους για το συκώτι, τη χώνεψη και την ψυχική υγεία».
Υπάρχει έστω και ένα θετικό;
Τα αυγά είναι πλούσια σε πρωτεΐνη και καλά λιπαρά, ενώ το κόκκινο κρέας παρέχει σίδηρο. Ωστόσο, όπως εξηγεί η Mazzoni «η υπερβολική κατανάλωση αυγών ή κρέατος αυξάνει τον κίνδυνο για καρδιαγγειακά προβλήματα».
Με άλλα λόγια, τα λίγα θρεπτικά οφέλη επισκιάζονται από την υπερβολή και την έλλειψη ισορροπίας.
Ο έξυπνος τρόπος να μαγειρεύεις το αυγό για να παίρνεις όλες του τις πρωτεΐνες
Γιατί όμως έγινε μόδα;
Σύμφωνα με τον Crowley, οι δεκαετίες του ’50 και του ’60 ήταν εποχές γεμάτες «σκανδαλιστικά» trends που υπόσχονταν θαύματα χωρίς επιστημονική βάση:
Οι άνθρωποι τότε δεν είχαν πρόσβαση στις γνώσεις που έχουμε σήμερα για τη διατροφή. Οι δίαιτες αυτές στηρίζονταν περισσότερο στην εντύπωση παρά στην πραγματικότητα.
Φρυγανιά με φυστικοβούτυρο ή βρώμη; Ποιο πρωινό είναι καλύτερο για φυτικές ίνες και πρωτεΐνη;
Σήμερα, με την αυξημένη ευαισθησία γύρω από τη σωματική και ψυχική υγεία, τέτοιες δίαιτες μοιάζουν περισσότερο με ιστορική περιέργεια παρά με επιλογή.
