Μήπως ζηλεύεις; Μπορεί να μην είναι και τόσο κακό!
Μήπως …ζηλεύεις;
Ποιος και ποια δεν έχει ζηλέψει; Δεν έχει νιώσει αυτό το …φίδι που ξαφνικά μας «δαγκώνει» την καρδιά! Μας πονάει, κάνει τη λογική μας να εξαφανίζεται, βάζοντάς μας σε συμπεριφορές που σε άλλες στιγμές ούτε καν θα φανταζόμασταν ότι μπορούμε να έχουμε! Και όμως, πρόκειται για έμφυτο συναίσθημα, που σε μικρές δόσεις θεωρείται και χαριτωμένο, διατηρώντας και ενισχύοντας το συναισθηματικό δέσιμο του ζευγαριού ως ενδεικτικό του ενδιαφέροντος και του πόθου.
Συνήθως μάλιστα, είμαστε εμείς οι γυναίκες που έχουμε ταυτιστεί ως ζηλιάρες, χωρίς αυτό να σημαίνει πως δεν ζηλεύουν και οι άνδρες. Η ζήλια δεν έχει φύλο, ηλικία, μορφωτικό επίπεδο ή …γενικότερα επίπεδο!
Ερευνητικά στοιχεία την συνδέουν με συναισθήματα όπως ο θυμός, η λύπη, το άγχος, η απειλή, η προδοσία, η πίεση, η ανασφάλεια, η ντροπή, απόρριψη. Άλλες έρευνες πάλι συσχετίζουν τη ζήλια με την αγάπη, την ευτυχία, το ξύπνημα της σεξουαλικής επιθυμίας και του πάθους.
Η ζήλια πράγματι εκφράζει το ενδιαφέρον και το θαυμασμό για το σύντροφό μου, τη διάθεση να δείχνω ότι τον επιθυμώ, ότι τον θέλω, αλλά και ότι είμαι και εγώ επιθυμητός από αυτόν. Η ζήλια μέσα στη σχέση δύο ανθρώπων αποτελεί μια καθοριστική παράμετρο αφύπνισης και ενδιαφέροντος, εκπέμποντας το μήνυμα «είσαι δικός μου και δεν θέλω να σε χάσω!».
Ο θαυμασμός στα μάτια του συντρόφου μου και η πρόκληση του ενδιαφέροντός του με το να βλέπει ότι ο άνθρωπος που είναι μαζί του αρέσει και σε άλλους, κρατάει το ενδιαφέρον ενεργό. Η ανάγκη για αμφισβήτηση και αμφιβολία, προκειμένου να μην επαναπαυτούμε στη σχέση, φαίνεται να είναι στοιχείο της ανθρώπινης φύσης. Πράγματι, η ζήλια είναι ένα χρήσιμο όπλο γι αυτόν που ξέρει να τη χρησιμοποιεί, σκοτώνοντας τη μονοτονία και τη ρουτίνα.
Για όλα αυτά λοιπόν, η ζήλια κάνει καλό, μας κινητοποιεί, μας αφυπνίζει, μας ξυπνάει το πόθο, μας ανανεώνει!
Ζήλια και ζηλοτυπία
Βέβαια, όλα τα παραπάνω αναφέρονται στην απλή ζήλια και όχι στη ζηλοτυπία που εκφράζεται με τις παράλογες σκηνές ζήλιας, σκηνές χωρίς λογική που βασανίζουν και εκείνον που ζηλεύει αλλά και το σύντροφο!
Ευχαριστούμε τη Μαρίνα Μόσχα, ψυχολόγο, MA Κλινικής Ψυχολογίας, ψυχοθεραπεύτρια και μέλος της Ελληνικής Εταιρείας Αγωγής Ψυχικής και Σεξουαλικής Υγείας
https://marinamoscha.wordpress.com
https://www.facebook.com/marinamoscha