7 σημάδια ότι έχεις υψηλό IQ, ακόμα κι αν αισθάνεσαι ότι είσαι στον μέσο όρο

Πατούλια Κατερίνα
7 σημάδια ότι έχεις υψηλό IQ, ακόμα κι αν αισθάνεσαι ότι είσαι στον μέσο όρο

7 σημάδια ότι έχεις υψηλό IQ, ακόμα κι αν αισθάνεσαι ότι ανήκεις στον μέσο όρο, σύμφωνα με την ψυχολογία.

Αυτά είναι τα εκπληκτικά (και επιστημονικά τεκμηριωμένα) σημάδια που υποδηλώνουν ότι το IQ σου μπορεί να είναι υψηλότερο απ' ό,τι νομίζεις.

Πίστεψέ με, έχω συναντήσει πολλές θεωρίες που αξίζουν το μάτι, αλλά αυτές οι επτά είναι βασισμένες σε πραγματικές ψυχολογικές μελέτες και αποσπάσματα ειδικών.

«Και οι genius έχουν τις έγνοιες τους» - 6 εμπόδια που μπορεί να αντιμετωπίσει κάποιος με υψηλό IQ

1. Μιλάς στον εαυτό σου (και απαντάς επίσης)

Το να μιλάς στον εαυτό σου μπορεί να φαίνεται λίγο περίεργο -ειδικά αν κάποιος σε πετύχει στη μέση του μονολόγου- αλλά οι έρευνες δείχνουν ότι είναι σημάδι ενισχυμένης γνωστικής λειτουργίας. Μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Quarterly Journal of Experimental Psychology διαπίστωσε ότι το να μιλάς δυνατά μπορεί να βελτιώσει τη μνήμη και την εστίαση. Κυριολεκτικά ενισχύεις την ικανότητα του εγκεφάλου σου να επεξεργάζεται πληροφορίες.

IPSILOIQ.jpg

2. Αγκαλιάζεις την περιέργειά σου

Ξέρεις ότι τα παιδιά ρωτούν «Γιατί;» ένα εκατομμύριο φορές την ημέρα; Αυτή η παιδική περιέργεια είναι χαρακτηριστικό γνώρισμα των ευφυών μυαλών. Όπως είπε και ο διάσημος Άλμπερτ Αϊνστάιν: «Δεν έχω κανένα ιδιαίτερο ταλέντο. Είμαι μόνο παθιασμένα περίεργος». Η περιέργεια τροφοδοτεί τη μάθηση, τη δημιουργικότητα και τη βαθύτερη κατανόηση του κόσμου γύρω μας.

Μελέτες δείχνουν ότι η περιέργεια συσχετίζεται με υψηλότερα επίπεδα ικανότητας επίλυσης προβλημάτων. Αν πιάνεις τον εαυτό σου να μπαίνει στη Wikipedia, αυτό μπορεί να είναι ο περίεργος εγκέφαλός σου που δουλεύει υπερωρίες.

3. Νιώθεις άνετα με το να λες «δεν ξέρω»

Οι άνθρωποι με υψηλότερο δείκτη νοημοσύνης τείνουν να έχουν μεγαλύτερη επίγνωση του τι δεν γνωρίζουν. Αυτή η ταπεινότητα στην πραγματικότητα ανοίγει πόρτες στη μάθηση και αποτρέπει την τρομερή «παγίδα της υπερβολικής αυτοπεποίθησης».

Ο Σωκράτης είπε κάποτε:

«Η μόνη αληθινή σοφία είναι να γνωρίζεις ότι δεν ξέρεις τίποτα».

Παραδεχόμενη την άγνοια, δημιουργείς χώρο για να αποκτήσεις νέες γνώσεις. Αν είσαι πολύ απασχολημένη με το να προσποιείσαι ότι τα έχεις καταλάβει όλα, χάνεις αυτή την ευκαιρία να αναπτυχθείς.

4. Μπορείς να χειριστείς λίγο χάος

Οι έξυπνοι άνθρωποι τείνουν να ευδοκιμούν -ακόμη και όταν η ζωή γίνεται ακατάστατη. Σύμφωνα με μια μελέτη, οι άνθρωποι με υψηλότερες γνωστικές ικανότητες είναι καλύτεροι στη διαχείριση πολλαπλών, απρόβλεπτων εργασιών.

5. Είσαι βαθιά συναισθηματική (και αυτό είναι καλό)

Το να έχεις έντονες συναισθηματικές αντιδράσεις δεν σημαίνει ότι είσαι παράλογος- μπορεί να σημαίνει ότι ο εγκέφαλός σου κάνει το έξτρα μίλι για να αντιληφθεί τις λεπτές συναισθηματικές ενδείξεις γύρω σου. Ο Daniel Goleman, ο οποίος έκανε γνωστή την έννοια της «Συναισθηματικής Νοημοσύνης», επισημαίνει ότι όσοι κατανοούν τα συναισθήματά τους μπορούν να πλοηγηθούν αποτελεσματικότερα στις κοινωνικές καταστάσεις.

Η συναισθηματική νοημοσύνη (EQ) είναι διαφορετική από το IQ, αλλά τις περισσότερες φορές επικαλύπτονται. Ένα υψηλό EQ συχνά σηματοδοτεί προηγμένη γνωστική επεξεργασία -γιατί το να συντονίζεσαι με τα δικά σου συναισθήματα και τα συναισθήματα των άλλων απαιτεί σοβαρή νοητική ιπποδύναμη.

6. Είστε νυχτοπούλι (ή απλά έχεις περίεργα μοτίβα ύπνου)

Έχει γίνει αρκετή συζήτηση σχετικά με το αν οι νυχτοπούλιες ή τα πρωινά πουλιά έχουν το πλεονέκτημα. Μια μελέτη διαπίστωσε ότι οι άνθρωποι που προτιμούν να μένουν ξύπνιοι μέχρι αργά τείνουν να έχουν υψηλότερη βαθμολογία σε ορισμένες μετρήσεις νοημοσύνης.

7. Σου αρέσει ο σαρκασμός

Οι γρήγορες, πνευματώδεις απαντήσεις υποδηλώνουν γρήγορη ταχύτητα επεξεργασίας και ένα ορισμένο επίπεδο δημιουργικής σκέψης. Σύμφωνα με την έρευνα, η συμμετοχή σε σαρκαστικά πειράγματα απαιτεί και από τα δύο μέρη να δημιουργήσουν και να επιλύσουν ψυχολογική απόσταση - φανταχτερή συζήτηση για το «χρειάζεται εξυπνάδα για να είσαι έξυπνα σαρκαστικός».

Ο Όσκαρ Ουάιλντ είπε: «Ο σαρκασμός είναι η χαμηλότερη μορφή εξυπνάδας αλλά η υψηλότερη μορφή ευφυΐας».