Κάνε τις απαραίτητες έξυπνες προετοιμασίες για τον fitness στόχο των Χριστουγέννων

Ιωάννα Λαουμτζή
Κάνε τις απαραίτητες έξυπνες προετοιμασίες για τον fitness στόχο των Χριστουγέννων

Nαι, μπορείς να συνεχίσεις να γυμνάζεσαι και να είσαι και σε festive mood την ίδια στιγμή!

Ξέρω, αυτό το νέο blog σε βρίσκει μια ανάσα απο τις διακοπές των Χρίστουγέννων. Με γιορτινή διάθεση, με στολισμούς, τα ράφια των supermakrets γεμάτα με Χριστουγεννιάτικα εδέσματα. Ίσως τα πλάνα σου είναι γεμάτα από ψώνια, φαγητό, δουλεία, συναντήσεις με την οικογένεια και με φίλους, πάρτι μέχρι την Πρωτοχρονιά και να σου φαίνεται δύσκολο να προσθέσεις μέσα σε όλα αυτά τη γυμναστική, έτσι δεν είναι;

https://www.instagram.com/p/CHHvhK0gx5p

Εάν σκέφτεσαι πως δεν είναι η κατάλληλη στιγμή να επιχειρήσεις να βάλεις προπονήσεις στο πρόγραμμα σου, τότε έχεις απόλυτο δίκιο και σε καταλαβαίνω. Ναι δεν είναι εύκολο και το πιο πιθανό είναι να τα παρατήσεις και να αισθανθείς άσχημα με τον εαυτό σου που δεν τα κατάφερες.

Τι θα έλεγες λοιπόν να ξεκινήσεις να θέτεις μικρούς και εύκολα διαχειρίσμους στόχους, ώστε να μην πιέσεις τον εαυτό σου και να αποχαιρετήσεις το 2022 ευχάριστα και πανέτοιμη για υψηλότερους fitness στόχους με την νέα χρονιά.

Τέλειοι γλουτοί μέχρι το καλοκαίρι; H Fitness Expert Ιωάννα Λαουμτζή σου λέει το πώς

Σε αυτό το blog θα μοιράζομαι μαζί σου, την τέχνη του goal-setting, ώστε να μπορέσεις να μην περιοριστείς ποτέ και ιδιαίτερα τώρα στις Χριστουγεννιάτικες διακοπές.

Κανόνας νούμερο ένα και θέλω να προσπαθήσεις να τον τηρήσεις: μην παραμελήσεις εντελώς την υγεία σου.

image00001.jpeg

Το κλειδί είναι να σκέφτεσαι SMART, έξυπνα:

Specific

Measurable

Attainable

Relevant

Time-bound

Be Specific, να είσαι συγκεκριμένη

Το να χάσεις βάρος ή να γυμνάζεσαι την περίοδο των Χριστουγέννων ίσως να μην είναι και ο πιο εύκολος στόχος. Το να είσαι συγκεκριμένη όμως θα σε βοηθήσει, να μπορείς να θέσεις όριο στο πόσα κιλά θέλεις να χάσεις και μέχρι πότε. Θέλεις όντως να κρατήσεις την γυμναστική και την περίοδο των γιορτών; Αποφάσισε λοιπόν με ποιον τρόπο θα γυμναστείς και πόσες φορές. Για παράδειγμα “Θα γυμναστώ 2 φορές την εβδομάδα στο γυμναστήριο και θα πηγαίνω για τρέξιμο 1 φορά την εβδομάδα για ολόκληρο τον Δεκέμβριο.

Make it Measurable, κάντο μετρήσιμο

Στις περισσότερες περιπτώσεις αυτό σημαίνει πως πρέπει να υπολογίζεις αριθμούς. Είτε αυτό αφορά απώλεια κιλών, είτε ώρες γυμναστικής είτε αριθμό προπονήσεων που έχεις κάνει. Είναι σημαντικό να δώσεις στον εαυτό σου έναν τρόπο με τον οποίο θα “παρακολουθείς” τι γίνεται ώστε να υπάρχει συνέπεια.

Set Attainable Targets, θέσε εφικτούς στόχους

Όλοι θέλουμε να πετύχουμε, αλλά αν θέλεις να προπονείσαι 5 φορές την εβδομάδα την περίοδο του Δεκεμβρίου, σίγουρα θα ζοριστείς καθώς ακόμα και τα περισσότερα γυμναστήρια κλείνουν για 1 εβδομάδα. Κάνε τους στόχους σου να φαίνονται τόσο εύκολοι σα να μην έχεις κάτι να κυνηγάς για να πετύχεις. Βρες μία μέση λύση!

Be Relevant to You, να σχετίζεσαι με τον εαυτό σου

Σκέψου σε ποιο σημείο της ζωής σου βρίσκεσαι αυτή τη στιγμή. Είναι ο στόχος που έχεις θέσει σχετικός με το τωρινό σου εαυτό; Θα σου προσφέρει όντως πραγματικό όφελος σωματικά αλλα και συναισθηματικά; Είναι όντως τόσο σημαντικό να χάσεις αυτά τα παραπάνω κίλα λίγο πριν τις Χριστουγεννιάτικες διακοπές, ή το κάνεις επειδή πιστεύεις πως πρέπει να γίνει; Θέσε τους στόχους σου και προσπάθησε να είσαι ειλικρινής με τον εαυτό σου. Ένα καλό παράδειγμα είναι να βάλεις σαν στόχο να διατηρήσεις το βάρος σου την περίοδο των Χριστουγέννων, ώστε να έτοιμη να θέσεις ακόμα πιο υψηλούς στόχους με την νέα χρονιά.

https://www.instagram.com/p/CNM2SQxAUdk

Set a Time Frame or Deadline, θέσε χρονοδιάγραμμα

Για να αποκτήσει νόημα ο στόχος είναι σημαντικό να θέσεις ένα χρονοδιάγραμμα ή ακόμα και μία προθεσμία, ώστε να μείνεις μέσα στο πλάνο. Για παράδειγμα “ θα μείνω στα Χ κιλά μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου” ή “θα κάνω 15 προπονήσεις μέχρι τις 24 Δεκεμβρίου”.

Goal Setting Example. Παρακάτω ακολουθεί ένα ρεαλιστικό πλάνο στόχων, με πολλη αγάπη για τον εαυτό μας.

“Η προσπάθεια μου και η εξέλιξη μου για αυτή την χρονιά ήταν μεγάλη και δεν θέλω να τα τινάξω όλα στον αέρα την περίοδο των Χριστουγέννων. Θέλω επίσης να βγω έξω και να διασκεδάσω. Θέλω να διατηρήσω τα κιλά μου και να επιστρέψω δυναμικά στο γυμναστήριο με την Νέα Χρονιά.

Όταν δεν είμαι έξω, θα κάνω ό,τι μπορώ για να παραμείνω σε μια ελαφρώς πιο χαλαρή εκδοχή του διατροφικού μου προγράμματος και θα ζυγίζομαι τις Δευτέρες, για να παρακολουθώ την πορεία μου. Θα τροποποιήσω τα πράγματα αν χρειαστεί, αλλά σίγουρα δεν θα αγχώνομαι για την τελειότητα’’.

Follow @ioanna_laoumtzi