Έξι tips που θα σε οδηγήσουν (με επιτυχία) στην απώλεια βάρους

Ιωάννα Λαουμτζή
Έξι tips που θα σε οδηγήσουν (με επιτυχία) στην απώλεια βάρους

Μείωσε το βάρος σου και ενίσχυσε την κατάσταση της υγείας σου ακολουθώντας τις παρακάτω αποδεδειγμένα επιτυχημένες συμβουλές μου.

Εύκολα βρίσκει κανείς εκατοντάδες δίαιτες και προγράμματα αδυνατίσματος που υπόσχονται γρήγορη και εύκολη απώλεια βάρους. Ωστόσο το θεμέλιο της επιτυχίας είναι μία υγιεινή, ελεγχόμενη σε θερμίδες δίαιτα σε συνδυασμό με τη σωματική άσκηση. Το πιο σημαντικό είναι οι αλλαγές να γίνουν μόνιμες στη ζωή σου και στο πως αντιλαμβάνεσαι την υγεία σου.

Πως κάνεις λοιπόν αυτές τις μόνιμες αλλαγές;

Βεβαιώσου ότι είσαι όντως έτοιμη.

Η απώλεια βάρους απαιτεί χρόνο και προσπάθεια καθώς και μακροπρόθεσμη δέσμευση. Θα πρέπει να βεβαιωθείς αρχικά πως είσαι έτοιμη να κάνεις μόνιμες αλλαγές στις διατροφικές σου συνήθειες καθώς και στο πόσο ενεργή νιώθεις σωματικά. Για να καταλάβεις πόσο έτοιμη είσαι, μπορείς να κάνεις τις εξής ερωτήσεις στον εαυτό σου:

-Υπάρχει κίνητρο για να χάσω βάρος;

-Υπάρχει οτιδήποτε που μπορεί να με αποσπάσει από το στόχο μου;

-Το φαγητό λειτουργεί ως τρόπος για να αποβάλλω το άγχος;

-Είμαι διατεθειμένη να εφαρμόσω άλλες τεχνικές για να αντιμετωπίσω το άγχος;

-Χρειάζομαι υποστήριξη από κοντινά μου πρόσωπα;

-Είμαι πρόθυμη να αλλάξω τις διατροφικές μου συνήθειες;

-Έχω το χρόνο που απαιτούν οι αλλαγές;

Νιώθοντας πραγματικά έτοιμη, είναι πιο εύκολο να θέσεις στόχους, να παραμείνεις αφοσιωμένη σε αυτούς και να αλλάξεις συνήθειες.

image00002.jpeg

Βρες το βαθύτερο κίνητρο σου.

Κανείς άλλος πέρα από τον εαυτό σου δε μπορεί να σε κάνει να χάσεις τα κιλά που θέλεις. Οι αλλαγές στη διατροφή και στην άσκηση πρέπει να είναι τέτοιες ώστε να μην είναι κόντρα στον εαυτό σου και στον τρόπο ζωής σου. Τι είναι αυτό που θα σου δώσει ώθηση για να τηρήσεις το πλάνο σου;

Μια λίστα στην οποία θα καταγράφεις τι είναι αυτό που θα σε κρατήσει προσηλωμένη στο στόχο σου. Βρες τρόπους επίσης που θα σε βοηθήσουν να μην υποκύψεις στους πειρασμούς. Μπορείς να αφήνεις ενθαρρυντικά σημειώματα για τον εαυτό σου, στην πόρτα του ντουλαπιού με τα τρόφιμα στην κουζίνα ή στο ψυγείο για παράδειγμα. Μην το απορρίπτεις, πιάνει!

Επίλεξε άτομα που θα σε υποστηρίξουν και θα σε ενθαρρύνουν, χωρίς ντροπή, αμηχανία ή κάποιου είδους σαμποτάζ. Βρες άτομα που θα ακούσουν τις ανησυχίες σου και το πως νιώθεις.

Θέσε ρεαλιστικούς στόχους.

Μπορεί να φαίνεται προφανές πως ο στόχος σου είναι ρεαλιστικός, όμως γνωρίζεις τι πραγματικά σημαίνει αυτό; Μακροπρόθεσμα το ιδανικό είναι να στοχεύεις στην απώλεια μισού έως 1 κιλού την εβδομάδα. Για να το πετύχεις αυτό πρέπει να καις 500 έως 1000 θερμίδες περισσότερες από αυτές που καταναλώνεις ημερισίως, ακολουθώντας την κατάλληλη δίαιτα και την τακτική σωματική άσκηση. Ανάλογα με το βάρος σου, το 5% του τρέχοντος βάρους σου είναι ένας ρεαλιστικός στόχος, τουλάχιστον για αρχή. Ακόμα και μια φαινομενικά μικρή μείωση συμβάλει σημαντικά στην αντιμετώπιση μακροχρόνιων παθήσεων όπως καρδιακών νοσημάτων ή μορφές διαβήτη.

Πέρα από τους στόχους που θέτεις, σκέψου τόσο τη διαδικασία όσο και το αποτέλεσμα. Το «Περπατήστε κάθε μέρα για 30 λεπτά» είναι ένα παράδειγμα στόχου διαδικασίας. Το "χάσε 10 κιλά" είναι ένα παράδειγμα στόχου αποτελέσματος. Θέσε περισσότερους στόχους διαδικασίας, χωρίς να εστιάζεις μόνο στο ιδανικό αποτέλεσμα, καθώς η αλλαγή των συνηθειών σου είναι και το κλειδί για την απώλεια βάρους.

Τι είναι το «οικολογικό fitness lifestyle» και γιατί σε αφορά

Απόλαυσε την υγιεινή διατροφή

Η υιοθέτηση ενός νέου τρόπου διατροφής, με στόχο την απώλεια βάρους, περιλαμβάνει μείωση της συνολικής πρόσληψης σε θερμίδες. Αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να εγκαταλείψεις τη γεύση, την ικανοποίηση ή ακόμα και τον βαθμό ευκολίας προετοιμασίας του γεύματος σου. Ένας τρόπος με τον οποίο μπορείς να μειώσεις την πρόσληψη θερμίδων είναι καταναλώνοντας περισσότερα τρόφιμα φυτικής προέλευσης, όπως φρούτα, λαχανικά και δημητριακά ολικής αλέσεως. Προσπάθησε να υπάρχει ποικιλία που θα σε βοηθήσει να πετύχεις τους στόχους σου χωρίς να εγκαταλείψεις τη νοστιμιά. Δεν σταματας να ζεις αν φας λιγάκι πιο ποιοτικά.

Οι παρακάτω συμβουλές θα σε βοηθήσουν στην προσπάθεια σου να χάσεις βάρος.

-Κατανάλωσε τουλάχιστον 4 μερίδες λαχανικών και 3 μερίδες φρούτων καθημερινά.

-Αντικατάστησε τα επεξεργασμένα δημητριακά με δημητριακά ολικής άλεσης.

-Χρησιμοποίησε μέτριες ποσότητες υγιεινών λιπών, όπως ελαιόλαδο, φυτικά έλαια, αβοκάντο, ξηρούς καρπούς, βούτυρο.

-Προσπάθησε να μειώσεις τη ζάχαρη όσο το δυνατό περισσότερο και αντικατάστησε τη με φυσική ζάχαρη που μπορείς να πάρεις από τα φρούτα.

-Επίλεξε γαλακτοκομικά προιόντα με χαμηλά λιπαρά και άπαχο κρέας και πουλερικά σε μεγαλύτερες ποσότητες.

Aυτά είναι τα 5 συστατικά για μία πετυχημένη fitness ρουτίνα

Βάλε τη φυσική δραστηριότητα στη ζωή σου.

Το περίμενες οτι θα το αναφέρω και ναι η τακτική σωματική δραστηριότητα θα συμβάλει σημαντικά στην προσπάθεια σου για απώλεια βάρους. Ένα σωστό πρόγραμμα γυμναστικής πάνω στις πραγματικές ανάγκες σου μπορεί να σε βοηθήσει να κάψεις περισσότερες θερμίδες από αυτές που μπορείς να κάψεις μόνο με τη διατροφή. Σίγουρα έχεις ακούσει οτι η διατροφή είναι πιο σημαντική απο την άσκηση για την απώλεις βαρούς. Ξέρεις όμως οτι όσο πιο δυνατό μυικό συστημα έχεις τόσο πιο πολλές θερμίδες θα καις ακόμα και σε συνθήκες ηρεμίας! Ναι καλά κατάλαβες, ακόμα και όταν κάθεσαι.

Η άσκηση θα σε βοηθήσει επίσης να τονωθεί η διάθεσή σου, θα ενισχύσει το καρδιαγγειακό σου σύστημα και θα μειώσει την αρτηριακή πίεση.

Το πόσες θερμίδες καις εξαρτάται από τη συχνότητα, τη διάρκεια και την ένταση της άσκησης. Ένας από τους καλύτερους τρόπους για την απώλεια σωματικού λίπους είναι η σταθερή αερόβια άσκηση, για τουλάχιστον 30 λεπτά τις περισσότερες ημέρες της εβδομάδας. Ωστόσο μερικοί άνθρωποι χρειάζονται πιο στοχευμένη γυμναστική για να καταφέρουν το στόχο τους.

Οποιαδήποτε επιπλέον δραστηριότητα φυσικά και βοηθά στην ταχύτερη καύση θερμίδων. Σκέψου τρόπους με τους οποίους μπορείς να αυξήσεις την κινητικότητα σου κατά τη διάρκεια της ημέρας, όπως για παράδειγμα, χρησιμοποιώντας τις σκάλες αντί το ασανσέρ ή παρκάροντας το αμάξι σου μακριά από τον προορισμός σου, ώστε να καλύψεις την απόσταση ως εκεί περπατώντας.

Άλλαξε την οπτική σου στα πράγματα.

Δεν αρκεί να τρως υγιεινά και να γυμνάζεσαι μόνο για λίγες εβδομάδες ή και μήνες εάν θέλεις να διατηρήσεις τα αποτελέσματα στα οποία στοχεύειες μακροπόθεσμα. Όλες αυτές οι αλλαγές είναι καλό να γίνουν τρόπος ζωής.

Ανέπτυξε μια στρατηγική ώστε να αλλάξεις σταδιακά τις συνήθειες και να εντοπίσεις τους λόγους για τους οποίους απέτυχες στις προηγούμενες προσπάθειές σου. Στη συνέχεια σχεδίασε πώς θα αντιμετωπίσεις τους πειρασμούς ώστε να παραμείνεις προσηλωμένη στο στόχο σου.
Όταν έρχεσαι αντιμέτωπη με μία ‘’αποτυχία’’ σκέψου πως υπάρχει η επόμενη μέρα για να τα πας ακόμα καλύτερα και ότι σίγουρα δεν πρέπει να τα παρατήσεις. Δώσε χρόνο στον εαυτό σου, καθώς οι σταθερές αλλαγές για να μείνουν τον χρειάζονται. Ακολουθώντας έναν υγιεινό τρόπο ζωής θα δεις αποτελέσματα που σίγουρα αξίζουν κάθε σου προσπάθεια.