Τα παπουτσάκια είναι το πιο νόστιμο «μαμαδίστικο» φαγητό και εμείς σου έχουμε την πιο εύκολη συνταγή

Νικόλας Σακελλαρίου
Τα παπουτσάκια είναι το πιο νόστιμο «μαμαδίστικο» φαγητό και εμείς σου έχουμε την πιο εύκολη συνταγή

Και ποιος δεν αγαπάει αυτήν τη συνταγή; Τα παπουτσάκια ειναι ενα φαγητό που συνδυάζει την μελιτζάνα, με αρωματική σάλτσα κιμά και λαχταριστή τυρένια μπεσαμέλ. 

Παπουτσάκια

Υλικά

4 μεγάλες μελιτζάνες

700 γραμμ. κιμά μοσχαρίσιο

1 κρεμμύδι, ψιλοκομμένο

1 σκελίδα σκόρδο, λιωμένη

1 κουτ. σούπας πάστα ντομάτας

½ φλιτζ. Κρασί κόκκινο

4 ντομάτες ώριμες, τριμμένες

400 γραμμ. συμπυκνωμένο χυμό ντομάτας

1 ξύλο κανέλας

1 δαφνόφυλλο

1 κουτ. σούπας θυμάρι ξηρό

1 κουτ. σούπας ρίγανη, ξηρή

½ ματσάκι μαϊντανό, ψιλοκομμένο

1 κουτ. σούπας ζάχαρη κρυσταλλική

100 γραμμ. κεφαλογραβιέρα, τριμμένη

Για τη μπεσαμέλ

60 γραμμ. βούτυρο

60 γραμμ. αλεύρι

500 ml. γάλα, χλιαρό

150 γραμμ. κεφαλογραβιέρα, τριμμένη

1/4 κουτ. γλυκού μοσχοκάρυδο, τριμμένο

2 κρόκους

100 γραμμ. φρυγανιά τριμμένη

αλάτι -πιπέρι

ελαιόλαδο

Κόβετε τις μελιτζάνες στη μέση, τις χαράζετε και τις αλείφετε με λίγο ελαιόλαδο. Βάζετε τις μελιτζάνες στους 200 βαθμούς στον αέρα για 50 λεπτά μέχρι να μαλακώσουν.

Σε μια κατσαρόλα σοτάρετε σε λίγο ελαιόλαδο το κρεμμύδι με το σκόρδο και αφού μαραθούν, προσθέτετε τον κιμά. Όταν σοταριστεί ο κιμάς, προσθέτετε την πάστα ντομάτας και αφού ψηθεί, σβήνετε με το κρασί. Στη συνέχεια προσθέτετε την συμπυκνωμένη και φρέσκια ντομάτα, αλάτι, πιπέρι, το ξύλο κανέλας, το δαφνόφυλλο, το θυμάρι, τη ρίγανη, το μαϊντανό, τη ζάχαρη και λίγο νερό για να βράσει ο κιμάς για περίπου 20 λεπτά.

Αφού ετοιμαστεί ο κιμάς ρίχνετε το τριμμένο τυρί, ανακατεύετε και αφήνετε στην άκρη. Όταν μαλακώσουν οι μελιτζάνες τις πιέζετε με ένα πιρούνι και γεμίζετε με τον κιμά.

Για να κάνετε την μπεσαμέλ, σε μια κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά ρίχνετε το βούτυρο, το αλεύρι και ανακατεύετε μέχρι να λιώσει το βούτυρο. Στη συνέχεια, προσθέτετε το γάλα σε δόσεις, ανακατεύοντας συνεχώς μέχρι να γίνει μια πηχτή κρέμα.

Κατόπιν προσθέτετε το τυρί, το μοσχοκάρυδο, τους κρόκους και ανακατεύετε μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα. Με ένα κουτάλι απλώνετε την μπεσαμέλ πάνω στις μελιτζάνες και προσθέτετε την τριμμένη φρυγανιά. Ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς για 20-25 λεπτά μέχρι να ροδοκοκκινισουν.

Bρες με: nikolas_sakellariou (@nikolas_sakellariou) TikTok | Watch nikolas_sakellarious Newest TikTok Videos

Nikolas Sakellariou (@nikolas_sakellariou) • Instagram photos and videos

Nikolas Sakellariou (@nikolas_sakellariou) • Instagram photos and videos