Γιατί δεν πρέπει να ξαναβάλεις το κρέας στην κατάψυξη

Νικόλας Σακελλαρίου
Γιατί δεν πρέπει να ξαναβάλεις το κρέας στην κατάψυξη

Ο Νικόλας Σακελλαρίου μας εξηγεί γιατί δεν πρέπει ποτέ να ξεπαγώσουμε και να ξαναπαγώσουμε ένα κομμάτι κρέας.

Μία από τις προειδοποιήσεις για όποιον επεξεργάζεται κρέας στην κουζίνα είναι να μην ξαναπαγώσει το αποψυγμένο κρέας. Γιατί δεν πρέπει να το κάνουμε αυτό; Η απόψυξη του κρέατος επιτρέπει στα βακτήρια και τους παθογόνους οργανισμούς να πολλαπλασιαστούν, γεγονός που θα μπορούσε να μας θέσει σε κίνδυνο. Επιπλέον, η επανακατάψυξη του κρέατος μπορεί να επηρεάσει αρνητικά την υφή και τη γεύση του.

Ενώ πολλά βακτήρια δεν βλάπτουν τον άνθρωπο, μερικά μπορεί να προκαλέσουν ασθένειες ή τροφική δηλητηρίαση.

Για την αναστολή της ανάπτυξης βακτηρίων, το κρέας θα πρέπει να αποψυχθεί στο ψυγείο, όπου τα βακτήρια αναπτύσσονται αργά, ή σε φούρνο μικροκυμάτων και θα πρέπει να μαγειρευτεί αμέσως μετά την απόψυξή του. Ο κιμάς είναι ιδιαίτερα ευαίσθητος σε βακτηριακή μόλυνση, καθώς τα βακτήρια που υπάρχουν στη μηχανή άλεσης μπορούν να εισαχθούν κατά τη διαδικασία άλεσης. Ανάλογα με το μέγεθος του κομματιού, η απόψυξη του κρέατος στο ψυγείο μπορεί να διαρκέσει από μερικές ώρες έως μια ολόκληρη μέρα. Σε κάθε περίπτωση, είναι σημαντικό να μην αφήνετε το κρέας έξω από το ψυγείο για απόψυξη, ιδιαίτερα κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, καθώς αυτό επιτρέπει στα βακτήρια να πολλαπλασιάζονται γρήγορα.

victoria-shes-XgFFJKSPkNk-unsplash.jpg

Κάτω από συγκεκριμένες συνθήκες, τα βακτήρια πολλαπλασιάζονται. Έτσι, όταν το κρέας μένει εκτός ψυγείου, οι αποψυγμένες επιφάνειες του κρέατος παρέχουν γόνιμο έδαφος για την ανάπτυξη βακτηρίων, ακόμη και όταν το εσωτερικό του κρέατος είναι ακόμα παγωμένο. Επομένως, κατά την επόμενη απόψυξη θα υπάρχουν πολλά περισσότερα βακτήρια στο κρέας. Ανεξάρτητα από αυτό, πρέπει να δοθεί προσοχή σε οποιαδήποτε αλλαγή στο χρώμα ή τη μυρωδιά του αποψυγμένου κρέατος. Αυτά μπορεί να είναι ενδεικτικά μόλυνσης και αλλοίωσης.

Bρες με: nikolas_sakellariou (@nikolas_sakellariou) TikTok | Watch nikolas_sakellarious Newest TikTok Videos

Nikolas Sakellariou (@nikolas_sakellariou) • Instagram photos and videos

Nikolas Sakellariou (@nikolas_sakellariou) • Instagram photos and videos