Η επιλεκτική μοναξιά και η ευτυχία μέσα μας

Δέσποινα Καμπούρη
Η επιλεκτική μοναξιά και η ευτυχία μέσα μας

Όταν ήμουν πιο μικρή δεν τολμούσα να σκεφτώ ότι μπορεί να έμενα μόνη μου έστω και 5 λεπτά. Μεγαλώνοντας ανακάλυψα την ομορφιά της επιλεκτικής μοναξιάς. Και δε σας κρύβω ότι μέχρι σήμερα την αποζητώ.

Έπρεπε να γίνω μαμά για να εκτιμήσω τα πλεονεκτήματα της επιλεκτικής μοναξιάς. Γιατί με το που γίνεσαι μαμά, πρώτα έρχεται η ασφάλεια της παρέας. Ξέρεις a priori ότι για το υπόλοιπο της ζωής σου δε θα είσαι ποτέ μόνη.

Και εννοείται ότι είναι καλή η παρέα αλλά η μητρότητα είναι πάνω απ’ όλα αγάπη και ευθύνη και η ευθύνη κάποιες φορές σε βαραίνει στους ώμους.

Κάπως έτσι ανακάλυψα κάτι πολύ πρωτόγνωρο για εμένα. Την μαγεία του να είσαι για λίγες ώρες μόνη. Εσύ και ο εαυτός σου. Να έρχεσαι στο κέντρο σου και να μην ξοδεύεται σε άσκοπες συνομιλίες, σε τηλεφωνήματα χωρίς νόημα...

Τι είναι όμως αυτό που με κάνει ευτυχισμένη; Η μοναξιά ή η παρέα.

Την περίοδο της καραντίνας -αδυνατώ να πιστέψω ότι σε λίγες μέρες κλείνουμε έναν ολόκληρο χρόνο σε συνθήκες καραντίνας και lockdown- με έκανε να αναθεωρήσω πολλά και να ανασυντάξω τις σκέψεις μου, τις πεποιθήσεις μου, τα δεδομένα μου. Η σκληρή απομόνωση από ανθρώπους που αγαπώ, το κλείσιμο στο σπίτι, η κοινωνική αποξένωση και όλα όσα βίωσα αυτό το διάστημα με έκαναν να σκέφτομαι λίγο διαφορετικά.

kampouri in

Δεν αποζητώ πλέον τη μοναξιά. Αντιθέτως έχω ανάγκη από επικοινωνία. Έχω ανάγκη να βλέπω και να αγκαλιάζω τους φίλους μου και όσους αγαπώ. Γιατί αν το καλοσκεφτείς, τι είναι η ζωή χωρίς να έχεις κοντά σου αυτούς που αγαπάς; Σκέψου το και πες μου ειλικρινά. Θα ήσουν ο ίδιος άνθρωπος αν ήσουν μονίμως απομονωμένος;

Η μη επιλεκτική μοναξιά είναι δυστυχία. Γιατί σημαίνει δυο πράγματα: 1. Είμαι μόνος χωρίς να το έχω επιλέξει. 2. Είμαι μόνος γιατί κανείς δεν θέλει να μοιραστεί τον χρόνο του, τις στιγμές του, τη ζωή του μαζί μου. Άρα μήπως έχω κάνει κάποιο λάθος;

Θέλω να πω, δε μας φταίνε πάντα οι άλλοι για όλα τα δεινά που μας συμβαίνουν. Είναι σημαντικό να αναλαμβάνουμε το μερίδιο που μας αναλογεί στις προσωπικές μας ή διαπροσωπικές αποστάσεις που έχουμε με τους ανθρώπους.

Αν ψάχνεις την ευτυχία θα την βρεις σε απλά πράγματα. Ψάξε σε αυτά που ούτε φανταζόσουν ότι θα έχουν σημασία. Ανέλαβε την ευθύνη σου για πράγματα που έχεις κάνει και έχουν πληγώσει τους άλλους. Δείξτε τους ότι μετάνιωσες για τη συμπεριφορά σου. Δείξε τους ότι τους αγαπάς. Δείξε ότι νοιάζεσαι. Τώρα, περισσότερο από ποτέ πρέπει να είμαστε ΜΑΖΙ. Πρέπει να είμαστε κοντά. Πρέπει να νοιάζεται ο ένας για τον άλλον. Γιατί η ευτυχία είναι η αγάπη. Και όσο κι αν αγαπάς τον εαυτό σου, τίποτα δε συγκρίνεται από το αγαπάς και να αγαπιέσαι.

Αν εσύ που τώρα διαβάζεις αυτές τις γραμμές νιώθεις μόνος ή μόνη σκέψου θετικά και ακολούθησε το κίνημα #ProjectUnlonely από το Lipton!

kampouriiii

Με την ουσιαστική και γνήσια επικοινωνία στο επίκεντρο, το Lipton «τρέχει» την πρωτοβουλία #ProjectUnLonely φέρνοντας στο προσκήνιο το παγκόσμιο ζήτημα της κρυμμένης μοναξιάς και ενθαρρύνοντας τους ανθρώπους να δημιουργούν ποιοτικές διασυνδέσεις κάθε μέρα.

Περισσότερες πληροφορίες http://gogreen.gr/

Μη μένεις μόνη. Κάνε ένα βήμα. Βρες την ευτυχία σου...

Περιμένω τα μηνύματα σου στο Instagram.

Καλή σου μέρα!