Η σημασία της πνευματικής ευεξίας

Μαρία Λουϊζα Βούρου
Η σημασία της πνευματικής ευεξίας

Γεια σας και πάλι αγαπημένες μου,

Μέσα από το MLvlog τόσα χρόνια μοιράζομαι μαζί σας συνταγές και healthy tips που θα σας βοηθήσουν να ενισχύσετε τον οργανισμό σας και τη σωματική σας ευεξία.

Τι γίνεται όμως με την πνευματική μας ευεξία;

Θα ήθελα σήμερα να σταθώ σε αυτό.

Τον τελευταίο ένα χρόνο σε όλη αυτή την covid κατάσταση θεωρώ πως η ψυχολογία μας έχει υποστεί το μεγαλύτερο πλήγμα. Οι λόγοι ποικίλλουν αλλά η αιτία η ίδια. Κλεισμένες στο σπίτι, τηλεργασία, περιορισμός κινήσεων, ελάχιστες συναναστροφές ( σε κάποιες περιπτώσεις καθόλου), οικονομικά προβλήματα , μοναξιά.

Τη μοναξιά δεν την βιώνουμε μόνο όταν είμαστε μόνες χωρίς σύντροφο ή χωρίς οικογένεια. Μοναξιά μπορεί να νιώσει και μια γυναίκα που είναι παντρεμένη , έχει σχέση, οικογένεια , φίλους. Συμβαίνει πάρα πολύ συχνά ακόμα και αν δεν το πιστεύετε. Ίσως είναι και πιο δύσκολο αυτό κάποιες φορές καθώς μπορεί να νιώθει εγκλωβισμένη σε μια κατάσταση που δεν ξέρει πως να διαχειριστεί. Σε κάθε περίπτωση πρέπει να βρίσκουμε τρόπους να ξεφεύγουμε από τις αρνητικές σκέψεις που μας κατακλύζουν καθώς αρκετές φορές δεν ξέρουμε που θα οδηγήσουν.

Όλα αυτά τα συναισθήματα έρχονται σαν τυφώνας πάνω μας το ένα μετά το άλλο κάνοντας μας να νιώθουμε ανίκανες να τα αντιμετωπίσουμε, να προχωρήσουμε και να βγούμε προς το φως. Συνηθώς όταν κατά περιόδους νιώθαμε έτσι και δεν υπήρχε η κατάσταση καραντίνας και εγκλεισμού μια βόλτα με φίλους, ψώνια στα μαγαζιά, ένα πάρτυ, ένα ποτό έξω μας έφτιαχνε λίγο τη διάθεση και μας έκανε να αντιμετωπίσουμε τη ζωή και τις δυσκολίες της με άλλη ενέργεια.

vourou in

Θα αναρωτηθείτε τώρα, πώς μπορούμε να βρούμε δύναμη να παλέψουμε όλα αυτά που μας ταλανίζουν και να βγούμε νικήτριες;

To πιο σημαντικό που πρέπει πρωτίστως να κάνετε είναι να βάλετε σε προτεραιότητα τον εαυτό σας και την ψυχική σας υγεία. Να συνειδητοποιήσετε πως από εκεί αρχίζουν όλα. Πρέπει να αγαπήσετε τον εαυτό σας και να προσπαθήσετε να βελτιώσετε την άποψη σας για αυτόν. Να βρείτε μικρούς και εύκολους τρόπους να αντιμετωπίσετε τα αρνητικά συναισθήματα που βιώνετε ακόμα και στην covid περίοδο που διανύουμε.

Προσωπικά με βοήθησε πολύ να σκεφτώ εις βάθος όλα τα παραπάνω, η πρωτοβουλία που τρέχει η Lipton με το #ProjectUnlonely για την καταπολέμηση της «κρυμμένης μοναξιάς». Με το προτζεκτ αυτό η Lipton θέλησε να αναδείξει το πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί από τα νέα δεδομένα της ζωής μας παγκοσμίως και κυρίως για να ενθαρρύνει τους ανθρώπους να δημιουργούν ποιοτικές διασυνδέσεις κάθε μέρα, ανελλιπώς.

Σύμφωνα λοιπόν με τον κύριο Π. Φάσσα, lifecoach που συμβάλλει στη σημαντική αυτή προσπάθεια της Lipton, ένας από τους μεγαλύτερους συμμάχους στη μάχη κατά της μοναξιάς είναι η συναισθηματική νοημοσύνη , η ικανότητα να αναγνωρίζουμε και να κατανοούμε τα συναισθήματά μας και των άλλων, να τα διαχειριζόμαστε, να διαχειριζόμαστε τις σχέσεις μας με τους άλλους και να μπορούμε να παρακινήσουμε τον εαυτό μας να αναλάβει δράση. Αυτό ακριβώς αποφάσισα να κάνω και εγώ από το βήμα που μου δίνεται.

dinetaiii

Ξεκινήστε την ημέρα σας με ένα ωραίο ρόφημα γεμάτο αντιοξειδωτικά όπως ένα πράσινο τσάι με λεμόνι και ρίξτε μέσα λίγο κουρκουμά τριμμένο και τζιντζερ (έτσι το πίνω εγώ) ή με ένα δυναμωτικό smoothie με φρούτα και γάλα αμυγδάλου ή καρύδας και κάντε μια βιντεοκλήση σε ένα αγαπημένο σας πρόσωπο.

Πολλές φορές κάνοντας μικρές αλλαγές στη διατροφική μας καθημερινότητα , όπως το να αντικαταστήσουμε κάποια ζωικά προϊόντα που καταναλώνουμε με φυτικά ή να μειώσουμε την αυξημένη κατανάλωση κρέατος μπορούν να συμβάλλουν στην βελτίωση της υγείας μας και ακόμα περισσότερο στη καλυτέρευση της ψυχολογίας μας , καθώς νιώθουμε πως κάνουμε καλό για τον οργανισμό μας και αναπτερώνει το ηθικό μας.

Βάλτε την άσκηση στη ζωή σας. Πλέον δεν υπάρχουν οι δικαιολογίες της έλλειψης χρόνου καθώς ακόμα και δουλεύοντας από το σπίτι ή έχοντας τα παιδιά στο σπίτι να κάνουν τηλεργασία δεν χάνουμε χρόνο σε μετακινήσεις. Οπότε μπορούμε το χρόνο αυτό να τον αξιοποιήσουμε προς όφελος μας. Για μένα ιδανική άσκηση είναι η μέθοδος πιλάτες. Είτε ακολουθώντας βίντεο στο διαδίκτυο είτε κάνοντας live συνεδρίες με την/τον instructor που σας εμπνέει . (εγώ προσωπικά κάνω Live μαθήματα πιλάτες από το πρώτο lockdown και έχω αρκετές από εσάς μαθήτριες). Η άσκηση έχει άπειρα οφέλη για την υγεία και την ψυχολογία και όσο και αν μπορεί να βαριέστε ή να το αναβάλλετε πραγματικά έστω και για περπάτημα να βγείτε θα δείτε πόσο διαφορετικά θα νιώσετε. Όποτε είμαι στα down μου βγαίνω σίγουρα για περπάτημα 1 ώρα! Μετά νιώθω άλλος άνθρωπος.

anthroposss

Διαβάστε ένα βιβλίο μαζί με μια κούπα καφέ ή Lipton, παρακολουθήστε διαδικτυακά σεμινάρια αυτοβελτίωσης και ενίσχυσης της ψυχολογίας. Εναλλακτικά μπορείτε να κάνετε και μια e- συνάντηση με φίλους που έχετε να δείτε καιρό και να πείτε τα νέα σας ή να ασχοληθείτε με τη μαγειρική αφήνοντας τη φαντασία σας και το ταλέντο να ξεχυθούν δημιουργώντας μοναδικά πιάτα! Βέβαια και να μη σας πετύχει το αποτέλεσμα μην πτοηθείτε, απλά διασκεδάστε το!

Το πιο σημαντικό για να είμαστε ευτυχισμένοι όταν τα πράγματα δεν έχουν έρθει όπως θα θέλαμε, είναι να το αποδεχτούμε και να κάνουμε κινήσεις που θα μας οδηγήσουν προς την ευτυχία. Μικρές αλλαγές που θα μας φέρουν πιο κοντά στο στόχο μας. Μικρές στιγμές ευτυχίας που θα μας δώσουν τη δύναμη να πετύχουμε την αλλαγή που επιθυμούμε. Άλλωστε η ζωή είναι στιγμές… Μην μένετε μόνοι! #ProjectUnlonely

mlvvv

Σας φιλώ και τα λέμε στο επόμενο MLvlog!

Fit your life the easy way!

Y.Γ. Περιμένω τα μηνύματα σας στο προσωπικό μου προφίλ στο Instagram maria_louiza_real και facebook: maria Louiza real