7 celebs που έχουν πέσει θύματα ενδοοικογενειακής βίας και δεν είχες ιδέα

7 celebs που έχουν πέσει θύματα ενδοοικογενειακής βίας και δεν είχες ιδέα

Δεν το περιμέναμε με τίποτα

Η 25η Νοεμβρίου έχει ορισθεί από τον ΟΗΕ από το 1999 ως Παγκόσμια Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών. Πρόκειται για ένα φαινόμενο που παρατηρείται σε όλους τους πολιτισμούς, όλες τις χώρες και τις κοινωνίες, ανεξαρτήτως ηλικίας, εθίμων, κοινωνικής τάξης, μορφωτικό ή οικονομικό επίπεδο. Η άσκηση σωματικής και ψυχολογικής βίας αποτελεί παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των γυναικών (δηλ. του δικαιώματος στην ελευθερία, στη ζωή, στη σωματική ακεραιότητα, στην ασφάλεια και στην αξιοπρέπεια).

Εύκολα θα μπορούσαμε να χαρακτηρίσουμε τη βία κατά των γυναικών ως μία παγκόσμια πανδημία. Το να χτυπάς ή να ασκείς ψυχολογική βία σε μία γυναίκα είναι ένα σημάδι ντροπής για όλες τις κοινωνίες και ένα σημαντικό εμπόδιο για μια ισότιμη ανάπτυξη. Η βία κατά των γυναικών και των κοριτσιών είναι η εκδήλωση μιας βαθιάς έλλειψης σεβασμού και μιας αποτυχίας των ανδρών να αναγνωρίσουν την εγγενή ισότητα και αξιοπρέπεια των γυναικών.

Διαβάζουμε πως η βία μπορεί να λάβει πολλές μορφές – από εγχώριες επιθέσεις έως την εμπορία ανθρώπων, από την σεξουαλική βία σε εμπόλεμες ζώνες μέχρι τον γάμο παιδιών, ακρωτηριασμό γεννητικών οργάνων και γυναικοκτονία. Η ενδοοικογενειακή κακοποίηση μπορεί να συμβεί σε οποιονδήποτε. Είτε είσαι νέα ή μεγαλύτερη, πλούσια ή φτωχή, μπορείς να βρεθείς σε μια σχέση με κάποιον που σε κακομεταχειρίζεται με πολλούς τρόπους. Όπως γνωρίζουμε, ούτε καν διασημότητες δεν έχουν ανοσία στην ενδοοικογενειακή κακοποίηση.

Και υπάρχουν εννέα celebrities που ίσως να μη γνώριζες καν πως έχουν πέσει θύματα βίας, οι οποίες έχουν μιλήσει για τη δική τους εμπειρία, με σθένος και χωρίς φόβο.

#1. Rihanna

Η Rihanna φωτογραφήθηκε το 2009 με μαύρα μάτια, μώλωπες και αίματα στο πρόσωπο, αφού ο τότε φίλος της, τραγουδιστής Chris Brown, της επιτέθηκε στο αυτοκίνητό του και την άφησε στην άκρη του δρόμου. Χρόνια αργότερα, τον Νοέμβριο του 2015, η Rihanna μίλησε για τη βία και την επακόλουθη ετικέτα της ως «παιδί αφίσας για τα θύματα οικιακής κακοποίησης» σε συνέντευξή της στο Vanity Fair.



#2. Amber Heard

Εδώ τα πράγματα είναι κάπως πιο περίπλοκα. Στα νομικά έγγραφα για το διαζύγιό της από τον Johnny Depp τον Μάιο του 2016, η ηθοποιός Amber Heard ισχυρίστηκε ότι κακοποιήθηκε συναισθηματικά και σωματικά κατά τη διάρκεια του γάμου τους - κάτι που ο ηθοποιός αρνούνταν έντονα. Ωστόσο, σε μια ανοιχτή επιστολή προς το περιοδικό Porter τον Δεκέμβριο του 2016, η Amber μοιράστηκε ένα μήνυμα για τα θύματα κακοποίησης.

«Δεν είσαι μόνη», έγραψε στην επιστολή. «Μπορεί να έχεις υποφέρει μόνη πίσω από κλειστές πόρτες, αλλά δεν είσαι μόνη. Πρέπει να το ξέρεις αυτό. Θέλω να σου υπενθυμίσω τη δύναμή σου, μια δύναμη που πολλαπλασιάστηκε με τον αριθμό των γυναικών που στέκονται σιωπηλά πίσω σου -μια αλήθεια που μου επέτρεψε να σπάσω τις πόρτες που κάποτε βρισκόμουν από πίσω εγώ». Εν τέλει έπειτα από 16 ημέρες στα δικαστήρια φέτος το δικαστήριο απέδειξε την ενοχή του Johnny Depp, ο οποίος είναι τελικά «wife beater». Η εφημερίδα «Τhe Sun» που τον είχε αποκαλέσει έτσι δικαιώνεται, και η δημόσια εικόνα του άλλοτε λαμπερού star του Hollywood, υπέστη ανεπανόρθωτη βλάβη. 14 φορές, σύμφωνα με τις καταθέσεις της Amber Heard, ο Depp τη χτύπησε κατά τη διάρκεια του σκανδαλώδoυς γάμου τους.



#3. Reese Witherspoon

Σε μια συναισθηματική συνέντευξη με την Oprah Winfrey, η Reese Witherspoon αποκάλυψε ότι είχε εμπλακεί σε μια συναισθηματικά καταχρηστική σχέση σε νεαρή ηλικία. Όταν ρωτήθηκε από τη συνάδελφό της ποια ήταν η πιο δύσκολη απόφαση που έκανε ποτέ, η Reese απάντησε: «Για μένα πιθανώς να αφήνω μια καταχρηστική σχέση».

Χωρίς να αποκαλύψει πάρα πολλές πληροφορίες, η Reese είπε ότι κατάφερε να βρει το θάρρος να φύγει όταν ο τότε σύντροφός της ξεπέρασε τα όρια.

#4. Charlize Theron

Η Charlize Theron είναι ενεργό μέλος της εκστρατείας υποστήριξης των θυμάτων κακοποίησης, έχοντας ανοίξει δύο κέντρα κρίσης βιασμού. Ο λόγος πίσω από το πάθος της για την αιτία χρονολογείται από την παιδική της ηλικία. Μεγαλώνοντας στη Νότια Αφρική με τη μητέρα της και έναν καταχρηστικό, αλκοολικό πατέρα, παρακολουθούσε τακτικά σωματική βία. Τελικά, η μητέρα της ηθοποιού πυροβόλησε και σκότωσε τον πατέρα της για αυτοάμυνα όταν η εκείνη ήταν μόλις 15 ετών.

Σε μια συνέντευξη των New York Times από το 2017, η Charlize μίλησε για το τι συνέβη. «Ήταν ολόκληρη η παιδική μου ηλικία. Το τραύμα μου ήταν όλα αυτά», είπε.

#5. Christina Aguilera

Η Christina Aguilera μεγάλωσε επίσης σε ένα σπίτι με ενδοοικογενειακή βία. Μιλώντας στο Us Weekly σχετικά με την προσέγγισή της για την αντιμετώπισή με αυτό το θέμα, είπε:

«Είναι ένα θέμα που πραγματικά χτυπάει ένα ευαίσθητο σημείο μου γιατί ήμουν πάντα πολύ ομιλητική και ανοιχτή σχετικά με τις εμπειρίες μου στο να παρακολουθώ ενδοοικογενειακή βία στο σπίτι και σε γειτονικά σπίτια γύρω μου, οπότε ήταν κάτι που ήταν αρκετά σταθερό στη νεότερη ανατροφή μου. Είναι ένα θέμα σιωπής. Δεν θέλουν όλοι να μιλούν γι 'αυτό. Κάνει τους ανθρώπους να νιώθουν άβολα και υπάρχει μεγάλη ντροπή γύρω τους. Αλλά γι' αυτό για μένα, είναι τόσο σημαντικό να μιλήσω και να πω την αλήθεια, βοηθώντας τους άλλους να βρουν τη δική τους αλήθεια και ελπίδα σε μια απελπιστική κατάσταση».

#6. Gwyneth Paltrow

Παρόλο που δεν έχει μιλήσει για καμία από τις προηγούμενες ρομαντικές της σχέσεις ως καταχρηστική, η Gwyneth Paltrow περιέγραψε πρόσφατα πώς η σχέση εργασίας της με τον παραγωγό ταινιών Harvey Weinstein είχε όλα τα σημάδια μιας «κλασικής καταχρηστικής σχέσης».

Μιλώντας στο περιοδικό New York Times πριν 2 χρόνια, η Gwyneth εξήγησε πώς την χειρίστηκε: «Θα μπορούσε να είναι πραγματικά φρικτός και κακός και στη συνέχεια να είναι απίστευτα γενναιόδωρος. Ήταν σαν μια κλασική καταχρηστική σχέση».

#7. Mariah Carey

Κάπου στα 20 της, η Mariah Carey παντρεύτηκε τον προϊστάμενο της δισκογραφικής της, Tommy Mottola, ο οποίος ήταν 20 χρόνια μεγαλύτερός της. Το ζευγάρι χώρισε μετά από τέσσερα χρόνια μαζί, αλλά σχεδόν δύο δεκαετίες αργότερα στο τηλεοπτικό της πρόγραμμα Mariah's World, η τραγουδίστρια φέρεται να υφίσταται αναγκαστικό έλεγχο στα χέρια του πρώην συζύγου της.

«Ήμουν με κάποιον εκείνο τον καιρό που είχε πολύ έλεγχο στη ζωή μου», είπε. «Ήταν πολύ μεγαλύτερος από εμένα και είχε μεγάλη δύναμη και ήθελε να μένω μακριά από τους περισσότερους ανθρώπους. Ποτέ δεν πίστευα ότι θα φύγω από εκεί».

Η βία δεν είναι μόνο από σύζυγο σε σύζυγο όπως βλέπεις. Μπορεί να είναι από πατέρα σε μητέρα ή παιδιά ή ακόμη και στον επαγγελματικό σου χώρο. Σημασία δεν έχει ο τύπος της βίας, σημασία έχει να βρεις το θάρρος και το κουράγιο και να μιλήσεις γι' αυτό.