Διάσημοι που μίλησαν για τη λεύκη και μας έδειξαν την υπέροχη ιστορία που αποτυπώθηκε στο σώμα τους

Ιωάννα Τζανή
Διάσημοι που μίλησαν για τη λεύκη και μας έδειξαν την υπέροχη ιστορία που αποτυπώθηκε στο σώμα τους

Από τη Μαρία Πρωτόππαπα και τον Κωστή Μαραβέγια, στη Winnie Harlow και την Αθηναΐς Νέγκα, ένας υπέροχα σχεδιασμένος χάρτης.

Τα αυτοάνοσα νοσήματα είναι κάτι που δεν ελέγχουμε. Απλά συμβαινουν και μπορεί να εμφανιστούν στον καθένα από εμάς εξαιτίας διαφόρων λόγων, όπως η κληρονομικότητα ή το υπερβολικό άγχος. Υπάρχουν πάνω στο σώμα μας και όσοι έχουν έρθει αντιμέτωποι με κάποιο από αυτά, οφείλουν στον εαυτό τους να μάθουν να ζουν με αυτό, να «αγκαλιάσουν» την πάθησή τους και μην ντρέπονται για τα σημάδια στο σώμα τους. Είναι κομμάτι του εαυτού τους και όσο και αν η αδιακρισία της κοινωνίας δεν βοηθά, αυτού του είδους τα ταμπού θα πρέπει να ξεπεραστούν και να απενοχοποιηθούν.

Η λεύκη είναι μια από αυτές τις νόσους και αφορά όχι μόνο εσένα, αλλά και αρκετά πρόσωπα της showbiz, τα οποία μάλιστα έχουν μιλήσει ανοιχτά για αυτή. Είναι οι χάρτες της ζωής τους αποτυπωμένοι στο σώμα τους και είναι περήφανοι για αυτούς. Η Αθηναΐς Νέγκα, ο Κωστής Μαραβέγιας, η Μαρία Πρωτόπαππα, η Winnie Harlow και ο Jon Hamm είναι μερικοί από τους celebrities που έχουν μάθει να ζουν με αυτό και δεν προσπαθούν να κρύψουν τα σημάδια τους. Λένε «όχι» στο body shaming και συμβιβάζονται με την υπέροχη διαφορετικότητά τους.

Αγάπα τον εαυτό σου (κανείς δεν θα το κάνει για εσένα) - Πώς να αναδείξεις τα δυνατά σου σημεία

Ο θρύλος της ποπ, Michael Jackson, ήταν επίσης ένα από τα διάσημα πρόσωπα που έπασχαν από λεύκη και είχε μιλήσει ανοιχτά για την πάθησή του το 1993.

Αθηναΐς Νέγκα

Η Αθηναΐς Νέγκα είναι ένα από τα πρόσωπα που όχι μόνο έχει μιλήσει για τη λεύκη, αλλά έχει δείξει και τα λευκά σημάδια στο σώμα της, πλήρως αποδεχόμενη την πάθησή της.

Τον περασμένο Μάιο, η παρουσιάστρια εμφανίστηκε στην εκπομπή «Mega Stories» φορώντας σορτς και κοντομάνικο μπλουζάκι, δείχνοντας τα λευκά τμήματα του δέρματός της.

«Όσο περνάνε τα χρόνια συμβιβάζομαι περισσότερο. Στην αρχή δεν είχα καταλάβει τι γίνεται, πήγα στον δερματολόγο και μου είπε "έχετε λεύκη, κρίμα και είστε και νέα κοπέλα”. Με έπιασαν τα κλάματα. Είναι ένα αυτοάνοσο που κανείς δε ξέρει τι το προκαλεί. Υπάρχει η λεύκη που προχωρά και η λεύκη που σταματά. Ακόμα έχω στιγμές που μπορεί να αισθανθώ άβολα. Είναι τέτοια η αδιακρισία των ανθρώπων που σε σοκάρει. Το περιβάλλον έχει διάφορες αντιδράσεις. Υπάρχουν άνθρωποι που δε πιστεύουν ότι δε γίνεται κάτι για τη λεύκη. Και οι αντιδράσεις των Ελλήνων είναι διαφορετικές. Στο εξωτερικό δε με έχει σταματήσει κανείς να με ρωτήσει "κοπελιά τι έπαθες;”», εξομολογήθηκε αρχικά.

Και πρόσθεσε:

«Είναι περίεργο να έχεις μια κατάσταση που σε ασχημαίνει σε έναν κόσμο που οι γυναίκες κάνουν μπότοξ από τα τριάντα. Δεν είμαι σίγουρη ότι έχουμε κάνει όντως πράγματι βήματα στο body positivity. Ίσως η λεύκη με έχει βοηθήσει να συμβιβαστώ περισσότερο με το πέρασμα του χρόνου. Επειδή έχω συνηθίσει να έχω ατέλειες, όταν βλέπω ρυτίδες το αντιμετωπίζω πιο χαλαρά απ’ ότι άλλες γυναίκες. Όταν σταματήσουμε να προσπαθούμε να είμαστε τέλειες τότε αυτό θα σημαίνει ότι έχουμε κερδίσει».

Τον περασμένο Αύγουστο, η Αθηναΐς Νέγκα έδειξε ξανά τα σημάδια της λεύκης στο σώμα της, αυτή τη φορά μέσα από τον προσωπικό της λογαριασμό στο Twitter, γράφοντας χαρακτηριστικά: «Πήρα τη λεύκη μου για ποτό στην Άνω Σύρο».

Κωστής Μαραβέγιας

Ο Κωστής Μαραβέγιας είναι ένα ακόμη διάσημο πρόσωπο που έχει λεύκη και τον περασμένο Μάιο δεν δίστασε να ανεβάσει στα Insta stories του μια φωτογραφία στην οποία έδειχνε τα σημάδια της νόσου στο χέρι του, στέλνοντας έτσι ένα θετικό μήνυμα σε όλους όσοι αντιμετωπίζουν το ίδιο αυτοάνοσο.

168f053826f146279a7760ea8f88ae02.png

«Αγαπώ τη λεύκη», πρόσθεσε πάνω στη φωτογραφία ο τραγουδιστής.

Σε παλαιότερη συνέντευξή του, ο Κωστής Μαραβέγιας είχε μιλήσει ανοιχτά για την πάθησή του, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Είναι κάτι που είναι μέσα στη ζωή μας καθημερινά. Για εμένα είναι κάτι πολύ φυσικό και δεδομένο κι όχι κάτι που ανακαλύπτουμε το 2021. Πρέπει να τα ξεπεράσουμε αυτά τα θέματα κι όχι να τα κρύβουμε».

Μαρία Πρωτόπαππα

Η Μαρία Πρωτόπαππα είναι ένα πρόσωπο που αγαπήθηκε ιδιαίτερα από το κοινό μέσα από τον ρόλο της ως Μαρίνα Βρουλάκη στηνεπιτυχημένη σειρά του Alpha «Σασμός».

Η ηθοποιός πάσχει από το αυτοάνοσο νόσημα της λεύκης, το οποίο παρατηρήθηκε από τους χρήστες του Twitter κατά τη διάρκεια ενός επεισοδίου του «Σασμού» και οι fans της σειράς την αποθέωσαν για την απόφασή της να μην καλύψει τα σημάδια της.

protopappa.jpg

Winnie Harlow

Η Winnie Harlow είναι αναμφίβολα το σύγχρονο πρόσωπο της λεύκης. Το νεαρό μοντέλο επέλεξε να «αγκαλιάσει» τα σημάδια του και να μιλήσει ανοιχτά για την πάθησή της.

Το μοντέλο από τον Καναδά ήταν φιναλίστ στο America’s Next Top Model και εξασφάλισε συμβόλαιο με την Desigual, ενώ εμφανιζόταν σε καμπάνιες για τους Sprite και Swarovski. Περπάτησε επίσης στο Fashion Show της Victoria's Secret το 2018.

«Η λεύκη είναι απλώς μια ακόμη διαφορετκότητα, όπως είναι οι φακίδες, η αφάνα, τα μικροσκοπικά αυτιά. Όλοι έχουμε ιδιαιτερότητες», είχε πει η Harlow,

Μάλιστα, τον Οκτώβριο του 2019 έκανε ένα post στο Instagram όπου έδειξε τα σημάδια της λεύκης στο πρόσωπό της και έγραψε χαρακτηριστικά:

«Το δέρμα μου έχει αλλάξει τόσο πολύ τα τελευταία 6 χρόνια. Είναι απίστευτο. Η εξέλιξη της λεύκης είναι όμορφη. Μην ντρέπεσαι για αυτό που σε κάνει διαφορετικό. Το δέρμα μου αλλάζει συνεχώς, μαθαίνω ξανά πώς να βάφομαι με βάση αυτό που ταιριάζει στο δέρμα μου εκείνη την ώρα. Το δέρμα είναι απλώς δέρμα. Δεν πρέπει να κρίνουμε με βάση αυτό. Όπως το μυαλό και η ψυχή μας, το δέρμα μου εξελίσσεται συνεχώς».

https://www.instagram.com/p/B3e63FRFCcz

Jon Hamm

Ο Jon Hamm, ο οποίος υποδύθηκε τον Don Draper στη βραβευμένη σειρά «Mad Men», άρχισε να βλέπει τα ενδεικτικά σημάδια στα χέρια του όταν απέκτησε τον πρωταγωνιστικό ρόλο του στο AMC. Όπως έχει εξομολογηθεί ο ίδιος σε παλαιότερη συνέντευξή του, η λεύκη προκλήθηκε λόγω υπερβολικού άγχους και ο λόγος που μπορεί να μην έχεις προσέξει τα σημάδια του είναι γιατί οι makeup artists τού κάλυπταν τα χέρια πριν τα γυρίσματα κάθε μέρα.

Τι είναι η λεύκη

Η λεύκη, ή αλλιώς «νόσος του φωτός» είναι μία αρκετά κοινή δερματολογική πάθηση και είναι συχνότερη σε χώρες με έντονη ηλιακή ακτινοβολία. Προσβάλλει το 1-2% του πληθυσμού παγκοσμίως, έχοντας συχνότερη ηλικία εμφάνισης τα 20 περίπου χρόνια. Κατά την αυτοάνοση αυτή ασθένεια, περιοχές του δέρματος χάνουν σταδιακά την φυσιολογική τους χρωστική (μελανίνη) και γίνονται λευκές κηλίδες.

Η λατινική ονομασία της λεύκης είναι ο όρος vitiligo, που σημαίνει ελάττωμα ή ψεγάδι. Μπορεί να εμφανιστεί σε οποιαδήποτε ηλικία αλλά συχνότερα εμφανίζεται σε άτομα 10-30 ετών. Η αυτοάνοση αυτή κατάσταση εκδηλώνεται με την εμφάνιση λευκών κηλίδων και πλακών σε διάφορα σημεία του σώματος, όπως τα χέρια, τα πόδια, οι μασχάλες, γύρω από το στόμα, τα μάτια και τα γεννητικά όργανα, καθώς και σε σημεία τραυματισμού του δέρματος από διάφορες αιτίες (φαινόμενο Koebner).

Cover photo: @athinaisnega