Greek Chefs Abroad II: Η premium γευστική εμπειρία που ανέβασε (κι άλλο) το γαστρονομικό επίπεδο

Ανθή Μιμηγιάννη
Greek Chefs Abroad II: Η premium γευστική εμπειρία που ανέβασε (κι άλλο) το γαστρονομικό επίπεδο

Οι καταξιωμένοι σεφ Γκίκας Ξενάκης και Ασημάκης Χανιώτης δεν ξέρουν απλώς από τέχνη, τη σερβίρουν κιόλας. Συνέντευξη με τον νεότερο σεφ που βραβεύτηκε με Michelin με αφορμή το κορυφαίο γαστρονομικό φεστιβάλ στις μαγικές τοποθεσίες του Ομίλου MarBella Collection. 

«Ναι, ο παράδεισος δεν ήταν μια νοσταλγία. Ούτε, πολύ περισσότερο, μια ανταμοιβή. Ήταν ένα δικαίωμα». Και επειδή κάποιοι δεν μεγαλώσαμε απλώς με τον Ελύτη αλλά έχουμε και την «ελύτικη» φιλοσοφία περί Ελλάδας θα περιγράψουμε με αυτές τις λέξεις του τις εικόνες και τις γεύσεις που σενέθεσαν τον γαστρονομικό παράδεισο στο φεστιβάλ Greek Chefs Abroad II στις μαγικές τοποθεσίες του Ομίλου MarBella Collection. Ενός θεσμού που υμνεί το δικαίωμα στην εφευρετικότητα ανθρώπων με γνώσεις και πάθος και συνδράμει στο να καταστεί η χώρα μας ένας σύγχρονος γαστρονομικός προορισμός, θέλγητρο για τον εκλεκτικό τουρισμό. Η καλύτερη δηλαδή ανταμοιβή.

Στο κορυφαίο γαστρονομικό pop up φεστιβάλ είχαμε τη δυνατότητα να γνωρίσουμε top Έλληνες σεφ που διαπρέπουν εντός και εκτός συνόρων ως γνήσιοι πρεσβευτές της ελληνικής γεύσης. Ενδεικτική ήταν και η απόλυτη εμπειρία που βιώσαμε όταν στις 3 Σεπτεμβρίου βρεθήκαμε στο MarBella Elix, στην παραλία Καραβοστάσι στην Περδίκα Θεσπρωτίας και δειπνήσαμε στο Pearl Fine Dining.

Pearl-Restaurant-MarBella-Elix.jpg

Με απαράμιλλη θέα στα κρυστάλλινα νερά και ασυναγώνιστο φυσικό κάλλος, είναι ένα μέρος «καταδικασμένο» να μείνει αξέχαστο σε όποιον πατήσει το πόδι του εκεί. Η περιοχή αποτελεί τον παράδεισο επί γης και η διαμονή μας στο MarBella Ellix κατέστησε την όλη εμπειρία ακόμη πιο αιθέρια. Αυτός ο επίγειος παράδεισος συνδυάστηκε με γεύσεις που θα μείνουν αξέχαστες καθώς έδωσαν στη λέξη νοσταλγία τη διάσταση που της αξίζει.

https://www.instagram.com/p/ChcDBvLs3Ok

Το εμπνευσμένο μενού που απολαύσαμε εκείνο το Σάββατο, επιμελήθηκαν οι καταξιωμένοι σεφ Γκίκας Ξενάκης και Ασημάκης Χανιώτης, οι οποίοι απέδειξαν πως η μέγιστη γευστική εμπειρία είναι επίσης ένα δικαίωμα σε αυτούς που την αναζητούν.

unnamed-(1).jpg

Το μενού που δημιούργησαν ήταν ωδή στη λέξη νόστος, από την σκοπιά κοσμογυρισμένων καλλιτεχνών, που αφού γνωρίζουν σε όλα τα επίπεδα κάθε γεύση, επιστρέφουν στην ελληνική παράδοση με ακόμη μεγαλύτερη ζέση. Οι γεύσεις που ετοίμασαν για εμάς, μας ξύπνησαν αναμνήσεις, μας θύμισαν έναν προς έναν τους λόγους που η ελληνική γευστική κουλτούρα θα αποτελεί διαχρονικά μία από τις πιο σταθερές αξίες στην παγκόσμια γαστρονομική σκηνή.

Μαριναρισμένη σαρδέλα, με αυγά πέστροφας και ολόφρεσκη κρέμα γάλακτος είναι σίγουρα ένας ιδιαίτερα τολμηρός συνδυασμός. Αλλά η τύχη ευνοεί τους τολμηρούς και ακόμη περισσότερο ευνόησε εμάς που πλέον έχουμε αυτό το πιάτο στη γευστική μας «παρακαταθήκη». Στην ίδια παρακαταθήκη έχουμε πλέον και τον αμύθητο μουσακά, ο οποίος δημιουργήθηκε με όλα τα αποθέματα αγάπης και τρυφερής νοσταλγίας για την ελληνική κουζίνα. Στο ίδιο μοτίβο και όλα τα πιάτα που δημιουργήθηκαν με μεράκι, τέχνη, γκουρμέ πινελιές αλλά πάνω από όλα: με ψυχή.

Σε αυτά και σε άλλα ενδιαφέροντα πιάτα βάλαμε και εμείς την υπογραφή μας συνοδεύοντάς τα με κρασί κτήματος Alpha και μπορούμε να πούμε με απόλυτη ειλικρίνεια πως όταν μιλάμε για premium ποιότητα κυριαρχεί ξανά η «ελύτικη» φιλοσοφία του «Πιάσε το ΠΡΕΠΕΙ από το ιώτα και γδάρε το ίσαμε το πι».

Ο Ασημάκης Χανιώτης

https://www.instagram.com/p/Ch-MdJGM5qb

Κατά τον Ελύτη, τα τρία Τ της επιτυχίας είναι: Ταλέντο, Τόλμη, Τύχη. Και ο Ασημάκης Χανιώτης τα έχει και τα τρία. Ο ίδιος λάτρεψε τη λονδρέζικη multi culti γαστρονομική νοοτροπία και την έφερε στα μέτρα του, με πολύ ταλέντο, πολλή δουλειά και αφοσίωση. Για εκείνον, κάθε μέρα που δεν πηγαίνει στο Pied a Terre, είναι μέρα χαμένη. Πρόκειται για ένα από τα καλύτερα εστιατόρια του Λονδίνου, όπου και εργάζεται ως Executive chef- για την ακρίβεια «ζωγραφίζει» ως Executive chef. Μερικές από τις περίτεχνες και σίγουρα αναγεννησιακές του «ζωγραφιές» είχαμε την ευκαιρία να απολαύσουμε και εμείς στο εν λόγω γαστρονομικό φεστιβάλ. Εξίσου «φιλότεχνοι» πρέπει να είναι και οι χιλιάδες επισκέπτες του εστιατορίου του στο Λονδίνο, που καθημερινά συρρέουν για να εμπλουτίσουν τις γαστρονομικές τους εμπειρίες με μία ακόμη- ίσως την πιο εκλεκτική από όλες.

Τα τελευταία χρόνια έχει έδρα το Λονδίνο, αλλά μεγάλωσε στην Αθήνα. Πόλη με ουσιαστική παράδοση στο street art και το graffiti, ήταν το ιδανικό περιβάλλον για να εμφυσήσει και στον ίδιο αυτόν το πάθος για την πιο «παράνομη» όλων των τεχνών. Ενώ λοιπόν σχεδίαζε τα δικά του σχέδια σε τοίχους των αθηναϊκών δρόμων, τώρα «ζωγραφίζει» στα πιάτα δημιουργώντας κυριολεκτικά έργα ζωγραφικής. Κάθε φορά που μαγειρεύει, έχει ένα συγκεκριμένο οπτικό όραμα για τη μορφή που θα έχει το αποτέλεσμα και θεωρεί το κομμάτι της αισθητικής εξίσου σημαντικό με της γεύσης.

Αν κρίνουμε από το γεγονός ότι βραβεύθηκε με αστέρι Michelin στα 28 του μόλις χρόνια, ξέρει να πετυχαίνει τους στόχους του. Αποτελεί μάλιστα τον μοναδικό Έλληνα με αυτή τη διάκριση εκτός της χώρας του, καθώς δραστηριοποιείται στο Λονδίνο, αλλά και τον νεότερο σεφ που βραβεύεται με Michelin στη βρετανική πρωτεύουσα. Οι πρωτιές πολλές, αλλά στην πραγματικότητα για εκείνον μόνο μία είναι η πρωτιά που μετρά αληθινά: Να σας κατακτήσει από την πρώτη μπουκιά.

https://www.instagram.com/p/Cd_TYG2sZlQ

Άλλωστε, αυτή είναι και η πορεία που ακολουθεί ένα πιάτο μέχρι να μας κατακτήσει και εκείνος το γνωρίζει καλά: Πρώτα το «τρώμε» με τα μάτια, στη συνέχεια προσπαθούμε να μυρίσουμε κάθε νότα ακόμη και του τελευταίου μπαχαρικού και, τέλος, το απολαμβάνουμε.

Ο Ασημάκης Χανιώτης σε μία mini συνέντευξη

Κύριε Χανιώτη, μέσα από την τέχνη της μαγειρικής ποια είναι η δήλωση που κάνετε;

Δεν θεωρώ τον εαυτό μου σε καμία περίπτωση ούτε αρτίστα ούτε mastermind. Εμένα η δουλειά μου φαίνεται μόνο μέσα από την εργασία μου. Λόγω των ετών που δούλευα στο εξωτερικό και από τη δουλειά που έριξα από πολύ μικρός. Πάντα μου άρεσε η τέχνη και θέλω το πιάτο που θα φτιάξω να είναι πάρα πολύ όμορφο, μέσω χρωμάτων και της κουλτούρας που έχουμε μεγαλώσει. Το βιβλίο μου προφανώς προμοτάρει την ελληνική μαριναρέ σαρδέλα, αλλά με έναν διαφορετικό τρόπο. Εγώ δεν θα αφήσω απλά τη σαρδέλα στο αλάτι πολλή ώρα, αλλά θα το κάνω με έναν πολύ συγκεκριμένο τρόπο για να είναι μέσα σαν σούσι. Αφού η δουλειά μου είναι να κάνω τη σαρδέλα νόστιμη και αυτό έχει γίνει, από εκεί και πέρα η δουλειά μου είναι να κάνω το πιάτο όμορφο.

Από πού αντλείτε έμπνευση;

Γενικά, προσπαθώ να μην ακολουθώ άλλους σεφ στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για να μην παίρνω επιρροές από άλλους ανθρώπους. Είναι λίγο δύσκολο γιατί ό,τι κι αν κάνεις θα μοιάζει με κάτι άλλο. Αυτό δεν με πειράζει, αλλά δεν θέλω να επηρεαστώ και να είναι κάτι copy – paste. Η έμπνευση είναι μπροστά μας, είναι παντού. Παίρνεις και από έναν βλάχο που έχει γίδια στο χωριό, αλλά και από μια γυναίκα που μένει στην Αθήνα και είναι κοσμοπολίτισσα.

Ποια η σχέση σας με τα food trends;

Είναι κάτι που το λέω συχνά. Δεν ακολουθώ food trends, θέλω να τα δημιουργώ. Δεν πιστεύω ότι το κάνω, για να μην ακουστώ υπερόπτης. Θέλω να το κάνω. Μου λένε μερικές φορές να κάνω κάτι που είναι τάση στο TikTok και τους απαντάω ότι δεν είμαι TikToker. Αν δεν με αντιπροσωπεύει κάτι, δεν υπάρχει νόημα να το κάνω.

Αν κάποιος σεφ χωρίς μεγάλο βιογραφικό γίνει πολύ γνωστός κάνοντας κάτι στο TikTok, θα σας ενοχλήσει;

Δεν με ενοχλεί αλλά από την άλλη πλευρά δεν τον θεωρώ ισάξιό μου. Μιλάμε για δύο διαφορετικά πράγματα.

Σας έχει βοηθήσει το γεγονός ότι έχετε ταξιδέψει τόσο πολύ; Θα είχατε την ίδια πορεία αν είχατε μείνει στην Ελλάδα;

Όχι σε καμία περίπτωση. Οι δημιουργικοί άνθρωποι πρέπει να ταξιδεύουν για να βλέπουν κι άλλες κουλτούρες. Οι Έλληνες έχουμε τέλεια κουλτούρα, αλλά όταν μιλήσεις με έναν Ισπανό, έναν Αμερικανό, έναν Ρώσο, θα δεις πόσο διαφορετική κουλτούρα έχουν αλλά και πόσο κοντά είναι ταυτόχρονα. Πόσα πιάτα έχουν οι Πολωνοί και οι Ρώσοι, που έχουμε και εμείς! Για παράδειγμα ένα πιάτο που έχουμε κοινό, είναι αυτό που εμείς εδώ ονομάζουμε «Πηχτή». Και βλέπεις πόσο μεγάλη διαφορά κουλτούρας έχουμε αλλά και πόσο κοντά είμαστε γιατί ο κάθε λαός έπρεπε να βρει τρόπους να γίνει δημιουργικός και καλύψει τις ανάγκες του σε θέματα κουλτούρας-τέχνης.

Θεωρείτε πως οι Έλληνες έχουν παιδεία στο φαγητό;

Οι Έλληνες οδεύουν στο να έχουν παιδεία στο φαγητό. Για εμένα ήταν πάρα πολύ άσχημα τα cooking σως. Αυτά έγιναν στο εξωτερικό αλλά σε χώρες που έχουν κουλτούρα στο φαγητό. Για παράδειγμα, οι Άγγλοι δεν έχουν καθόλου παράδοση στο φαγητό. Αλλά έχουν κουλτούρα στο φαγητό γιατί είναι τόσο multi-cultural, επειδή έχουν αποικήσει όλο τον κόσμο και διαβάζουν πάρα πολύ. Και βγήκαν όλα τα σως εκεί πέρα και πήγαν να τα κάνουν copy-paste και στην Ελλάδα ενώ δεν υπήρχε εδώ αυτή η κουλτούρα. Και τώρα κάποιος που έχει πολύ βασικές γνώσεις φαγητού, σου λέει ότι «ξέρω» από φαγητό. Πράγματα που είναι αστεία και σε έναν χρόνο έχουν γίνει θεσμοί στην Ελλάδα.

Θα θέλατε να μοιραστείτε κάτι με αρνητικό πρόσημο που συνέβη στο ξεκίνημά σας, το οποίο όμως δεν ήταν ικανό να σας κάνει να τα παρατήσετε;

Είναι πολλές φορές που προσπάθησα να πάρω δουλειά στην Ελλάδα και μου έλεγαν «όχι». Στην Ελλάδα πάνε οι γνωστοί μέσω γνωστών. Ο σεφ που δουλεύει σε ένα μαγαζί, θα πάρει τον γνωστό ενός γνωστού του. Αλλά αυτό «ρίχνει» τα νέα παιδιά.

Θεωρείτε τον εαυτό σας τυχερό;

Πάρα πολύ. Όταν πήρα στα 28 μου χρόνια τα αστέρι Michelin, ήμουν πάρα πολύ μικρός. Είμαι πολύ μικρός για την εμπειρία που έχω στη μαγειρική, στη διοίκηση προσωπικού και στη διαχείριση δύσκολων καταστάσεων.

Ποιο είναι το προσωπικό κόστος σε όλο αυτό; Υπάρχει;

Είναι μέγιστο. Οι ώρες που πρέπει να αφιερώσει κάποιος σε αυτό, ειδικά στο εξωτερικό είναι άπειρες. Εγώ έμπαινα σε ένα εστιατόριο στις 6,5 το πρωί και έφευγα 11 το βράδυ, 6 ημέρες την εβδομάδα, για περίπου τρία χρόνια. Τεράστιο προσωπικό κόστος. Αλλά άξιζε τον κόπο γιατί φτάνεις στον στόχο κάποια στιγμή και είσαι σε θέση να ανοίξεις ένα μαγαζί.

Αν δεν παίρνατε αστέρι Michelin, θα λέγατε το ίδιο;

Ναι γιατί δεν το ένιωσα ποτέ, ήταν δύσκολο να το καταλάβω. Σαν άνθρωπος θέλω να αποδείξω πράγματα στον εαυτό μου. Εγώ σκέφτομαι μόνο τον προσωπικό μου στόχο. Θέλω να κάνω ό,τι μπορώ για να πάω παραπάνω. Θέλω να έχουν καλή εμπειρία οι πελάτες μου, να φεύγουν και να λένε ότι πέρασαν τέλεια. Αυτό είναι το σημαντικό.

Τι είναι αυτό που σας ξεκουράζει όταν φεύγετε από το μαγαζί;

Να πάω μια βόλτα με τη μηχανή, να ηρεμήσω, να ξελαμπικάρω. Να ακούσω old school μουσική από το βινύλιο, χωρίς τηλεόραση, μόνο με δύο neon lights από πίσω.

Ποια είναι τα βασικά ελαττώματά σας σύμφωνα με τους φίλους σας;

Ένας εχθρός μου θα έλεγε πως είμαι πάρα πολύ επιθετικός και aggressive. Επίσης, ότι δεν αλλάζω εύκολα γνώμη για κάποιον. Ένας φίλος θα έλεγε ότι είμαι δοτικός σε υπερβολικό βαθμό. Αν ένας φίλος μου δεν έχει χρήματα, θα δώσω και την τελευταία δραχμή που έχω στην τσέπη μου.

Τι φοβάστε περισσότερο;

Μην ξεμείνω στην Αγγλία για όλη μου τη ζωή. Η Ελλάδα είναι ένας παράδεισος στη γη. Απλά αυτή την στιγμή δεν μπορώ να έρθω, γιατί η δουλειά μου δεν μου το επιτρέπει.

Πόσο αγαπάτε τις γυναίκες; Πείτε μας κάτι empowering για αυτές.

Πάρα πολύ. Γυναίκες μας έφεραν στον πλανήτη και αυτές θα μείνουν μετά από εμάς. Γιατί βλέπουμε στις γυναίκες μας μια καλύτερη εκδοχή της μάνας μας, ασχέτως από το οιδιπόδειο σύνδρομο.

Γιατί όμως δεν διαπρέπουν στον χώρο σας το γυναικείο φύλο;

Είναι πολύ μεγάλη συζήτηση, αλλά είναι κάτι που αρχίζει και αλλάζει. Ωστόσο αυτές που διαπρέπουν, γίνεται με κακό προμοτάρισμα. Για να πετύχει μια γυναίκα σε ένα τόσο πρακτικό επάγγελμα που απαιτεί σωματική δύναμη και ισχυρή προσωπικότητα, χρειάζεται κότσια και να είναι δυναμική και aggressive. Οι γυναίκες έχουν πολύ μυαλό αλλά λιγότερη μυϊκή δύναμη από τους άντρες. Αν το καλοσκεφτούμε, το 1960 και το 1970, όλα τα βιβλία μαγειρικής ήταν από γυναίκες, αυτό μετά άλλαξε.

Όμως δεν θα πρέπει να έχει σημασία αν είσαι άντρας ή γυναίκα. Απαιτείται οι άνθρωποι να είναι συναισθηματικά δυνατοί, τίποτα άλλο δεν με αφορά. Εγώ κοντρολάρω το προσωπικό ανάλογα με τις δυνατότητες που έχει ο καθένας. Η δουλειά μας αναγκαστικά είναι και human management. Κάποιοι άνθρωποι θέλουν να είναι σταθεροί σε ένα σημείο, μπορούν να φτάσουν μέχρι ένα σημείο και δεν τους νοιάζει να πάνε παραπάνω. Αυτό δεν είναι κακό, χρειάζεσαι και αυτούς. Αλλά χρειάζεται και ένας ηγέτης. Χρειάζομαι δηλαδή και κάποιον που να μπορεί να αναλάβει το μαγαζί μου αν εγώ πάθω κάτι. Χρειάζεσαι και τα δύο είδη.

Θα ενθαρρύνατε το παιδί σας να ακολουθήσει τον ίδιο δρόμο;

Όχι. Αυτό το επάγγελμα σε διαλύει. Σε έμενα άρεσε πάρα πολύ, ήμουν τυχερός και πέτυχα, αλλά δεν μπορεί να είναι όλοι τυχεροί. Πολλά νέα παιδιά έχουν άγνοια του τι συμβαίνει από πίσω και όταν δουν τις πραγματικές συνθήκες, αποφασίζουν να αλλάξουν δουλειά και να κάνουν κάτι άλλο.

Κύριε Χανιώτη, έχετε στον περίγυρό σας ανθρώπους που δεν έκαναν την καριέρα που τους άξιζε; Επειδή μπορεί να μην ήταν για παράδειγμα τυχεροί;

Έχω αλλά δυστυχώς όσοι είναι στον περίγυρό μου και δεν πέτυχαν, έχουν μέρος της ευθύνης. Δεν αφιέρωναν πολύ χρόνο στη δουλειά τους ή έκαναν καταχρήσεις για παράδειγμα. Την επόμενη ημέρα δεν μπορούσαν να λειτουργήσουν και να αποδώσουν το maximum των δυνατοτήτων τους. Χρειάζεται σκληρή δουλειά και να πιέζεις μόνιμα τον εαυτό σου. Χρειάζεται πολλή υπομονή.

Ο Γκίκας Ξενάκης

Gikas-Xenakis-1.jpg

Γεννημένος και μεγαλωμένος στη Θήβα, οι πρώτες παιδικές αναμνήσεις του Γκίκα Ξενάκη περιλαμβάνουν καλό, υγιεινό φαγητό και τον χαλαρό τρόπο ζωής της ελληνικής υπαίθρου. Η αίσθηση αυτής της προέλευσης και των απλών υλικών αποτελεί βασικό στοιχείο των δημιουργιών του στην κουζίνα. Απόφοιτος της σχολής μαγειρικής Le Monde, ο Ξενάκης έχει εργαστεί στην Ελλάδα και το εξωτερικό με εξαιρετικούς σεφ, ενώ σήμερα είναι Head Chef στο φημισμένο εστιατόριο Aleria, ο χώρος βραβεύτηκε πρόσφατα με το τελευταίο Toques d'Or (το κορυφαίο βραβείο γαστρονομίας στην Ελλάδα). Ο Γκίκας Ξενάκης αποτυπώνει την ελληνική γαστρονομική παράδοση και την ποικιλομορφία της με το ξεχωριστό δημιουργικό του στιλ.

Ο απολογισμός μιας επιτυχημένης διοργάνωσης

Η επιτυχημένη διοργάνωση του φετινού Greek Chefs Abroad II, μας έφερε και πάλι στο προσκήνιο την Σύγχρονη Ελληνική Κουζίνα η οποία αποτελεί πραγματικότητα και μια σημαντική σταθερά στη σύγχρονη πολιτιστική μας παράδοση καθώς και ένα σημαντικό «συν» στον κατάλογο με τα θέλγητρα της χώρας μας που έλκουν τον υψηλού επιπέδου τουρισμό.

Οι συμμετέχοντες σεφ

Ο Γκίκας Ξενάκης του αθηναϊκού Aleria μαζί με τον Ασημάκη Χανιώτη, η Μαριάννα Λειβαδιτάκη που μας σύστησε γεύσεις της θάλασσας επαναπροσδιορίζοντας κλασικές συνταγές, ο John Σκοτίδας μέχρι πρόσφατα σεφ στο Λονδρέζικο Mazi και που τώρα ξεκινάει κάτι εντελώς καινούργιο στην Βρετανική πρωτεύουσα, και ο Γιάννης Κιόρογλου με τον γαλλικό αέρα του Παρισιού, των Καννών και του Saint Barth, ένωσαν τις δυνάμεις τους στα ξενοδοχεία του Ομίλου MarBella Collection, ξεδίπλωσαν τα γαστριμαργικά ταλέντα τους και είχαν την ευκαιρία να επανασυστηθούν στο ελληνικό κοινό με συνταγές που υμνούσαν τόσο την ελληνική κουλτούρα όσο και τα σύγχρονα trends.

Οι σπουδαίοι Έλληνες guest chef, πρεσβευτές της Ελληνικής κουζίνας στο εξωτερικό, συμμετείχαν με ευγένεια και ευρηματικότητα σ’ ένα πεδίο που γνωρίζουν άριστα, και με απλά υλικά συνέθεσαν ένα γαστρονομικό σύμπαν εκλεκτικό και αμιγώς ελληνικό. Κινούμενοι στο δίπτυχο «γαστρονομική παράδοση και μέλλον μέσα από διεθνείς επιρροές» ανέδειξαν τη σύγχρονη υψηλή ελληνική κουζίνα, προσδιορίζοντας σαφώς τα χαρακτηριστικά και τις ιδιαιτερότητές της. Το αποτέλεσμα είναι ένα «μανιφέστο» σε εξέλιξη, μια τομή στη γαστρονομική ταυτότητα της χώρας μας, που κόντρα στις δυσκολίες απελευθερώνει εξαιρετικές δημιουργικές δυνάμεις.

Είπαν για την διοργάνωση οι συμμετέχοντες Guest Chef:

Γκίκας Ξενάκης

«Είναι πολύ σημαντικό για μένα να συμμετέχω σε έναν τέτοιο θεσμό ο οποίος βοηθάει στη εξωστρέφεια της σύγχρονης Ελληνικής κουζίνας….»

Ασημάκης Χανιώτης

«Βάζω όλες μου τις δυνάμεις στο να προάγω τη χώρα μου μέσα από τα πιάτα μου και αυτό με κάνει ιδιαίτερα υπερήφανο»

Μαριάννα Λειβαδιτάκη

«Η εμπειρία να είμαι μέρος ενός γαστρονομικού φεστιβάλ στην Ελλάδα ήταν σημαντική. Δημιούργησα πιάτα με τοπικά προϊόντα, ελληνικές συνταγές με ένα twist, ως φόρο τιμής στις ρίζες μου»

John Σκοτίδας

«Ποτέ δεν είχα την ευκαιρία να μαγειρέψω στην Ελλάδα και το Greek Chefs Abroad μου έδωσε αυτήν την χαρά να δείξω την μαγειρική μου κουλτούρα, συνδυασμός Ελλάδας και εμπειριών εξωτερικού…»

Γιάννης Κιόρογλου

«Είναι η δεύτερη χρονιά που συμμετέχω στο Greek Chefs Abroad και είναι πια σαν να επιστρέφω σπίτι μου...»

Δείτε εδώ βίντεο τις καλύτερες στιγμές της φετινής διοργάνωσης:

Λίγα λόγια για τον Όμιλο MarBella Collection

https://www.instagram.com/p/CgSFjTLMfGs

Ο Όμιλος MarBella Collection έχει γίνει ένας γαστρονομικός προορισμός επενδύοντας στην υγιή πρωτοβουλία και την εφευρετικότητα ανθρώπων με γνώσεις και πάθος για το καλύτερο.

Η διοργάνωση Greek Chefs Abroad συνδράμει στο να καταστεί η χώρα μας ένας σύγχρονος γαστρονομικός προορισμός, θέλγητρο για τον εκλεκτικό τουρισμό. Αρωγοί σ’ αυτή του την προσπάθεια, όλοι οι chef που συμμετείχαν, οι άνθρωποι που εργάστηκαν μήνες αθόρυβα για τη σωστή προετοιμασία του, οι υπεύθυνοι και το προσωπικό των ξενοδοχείων και των εστιατορίων όπου διεξήχθη το φεστιβάλ, το κοινό που έσπευσε να δοκιμάσει, να κρίνει και να επιβραβεύσει την προσπάθεια των ανθρώπων που έδωσαν τον καλύτερο εαυτό τους για να παρουσιάσουν τα πιο γευστικά και όμορφα πιάτα, τους καλεσμένους καθώς βεβαίως και τους χορηγούς του.

https://www.instagram.com/p/Cifx7lrjhjc