Διεθνής Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών: Πρωτοσέλιδα που συγκλονίζουν έως σήμερα

Ανθή Μιμηγιάννη
Διεθνής Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών: Πρωτοσέλιδα που συγκλονίζουν έως σήμερα

Είχαν όλες όνομα, ήταν μία από αυτές και οφείλουμε να πάρουμε θέση για εκείνες, για εμάς, για τα παιδιά μας για μια καλύτερη κοινωνία.  

Η Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών έχει ορίσει την 25η Νοεμβρίου ως Διεθνής Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών. Η σημασία της ημέρας είναι να ευαισθητοποιήσει και να υπενθυμίσει σε όλους ότι οι γυναίκες υφίστανται βία σε διάφορες μορφές.

Σε παγκόσμια κλίμακα και σύμφωνα με έρευνα της UNESCO πάνω από το 80 τοις εκατό των γυναικών βουλευτών βιώνουν ψυχολογική βία κατά τη διάρκεια της θητείας τους. Γυναίκες και κορίτσια που μιλούν ανοιχτά ενάντια στην αδικία, που αγωνίζονται για τα δικαιώματά τους, χάνουν ακόμα τη ζωή τους εν έτει 2022. Μάλιστα, στην επέκταση της μάστιγας, και νέες μορφές βίας εμφανίζονται στο διαδίκτυο όπως παρενόχληση, επιθέσεις, παραπληροφόρηση φύλου –αποτρέποντας έτσι τις γυναίκες από τη συμμετοχή στη δημόσια σφαίρα.

«Mίλα, η σιωπή δεν είναι η λύση» - Ο Πάνος Σόμπολος μιλά για τον εφιάλτη της ενδοοικογενειακής βίας

Οι γυναίκες δημοσιογράφοι διατρέχουν επίσης ιδιαίτερο κίνδυνο. Σύμφωνα με την τελευταία έρευνα της UNESCO, σχεδόν τα τρία τέταρτα των γυναικών δημοσιογράφων έχουν βιώσει διαδικτυακή βία, αριθμός που έχει επιδεινωθεί από την έναρξη της πανδημίας COVID-19. Μία στις πέντε από τις γυναίκες που συμμετείχαν στην έρευνα είπε ότι βίωσαν διαδικτυακή βία. Το 30 τοις εκατό είπε ότι αυτολογοκρίνεται στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και το 20 τοις εκατό αποσύρθηκε από κάθε διαδικτυακή αλληλεπίδραση.

Αυτό δεν αποτελεί απειλή μόνο για τα ανθρώπινα δικαιώματα, αλλά και για τη δημοκρατία. Και σε αυτό το κομμάτι όλοι έχουν έναν ρόλο να διαδραματίσουν για να διασφαλίσουν ότι η βία με βάση το φύλο δεν γίνεται πλέον ανεκτή, διαδικτυακά ή εκτός σύνδεσης.

Ένα από τα πολλά ζητήματα στα οποία θα πρέπει να δώσουμε έμφαση είναι επίσης ότι το ζήτημα της βίας δεν είναι ταξικό και πως αφορά όλους. Το θύμα μπορεί να είναι οποιαδήποτε γυναίκα, ανεξαρτήτου μόρφωσης το ίδιος και ο θύτης ο οποίος μπορεί να είναι ένας επιφανής πολίτης. Όσο κι αν θεωρείται αυτονότητο κάτι τέτοιο, δυστυχώς μοιάζει να μην κατανοείται επί της ουσίας και να διαιωνίζει οπισθοδρομικές αντιλήψεις.

Ο εγκληματολόγος Γιάννης Πανούσης στο Queen: Η ανοχή στη βία & ο καθρέφτης της κοινωνίας

Τα «εγκλήματα πάθους», εκείνα που έγιναν «διά λόγους τιμής», εκείνα στα οποία «χάλασε η φάση», δεν γνωρίζουν ταξικούς περιορισμούς. Με αφορμή την Διεθνής Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών θυμόμαστε εγκλήματα που σόκαραν την κοινή γνώμη και που ιστορία τους επαναλήφθηκε με πρωταγωνίστριες όπως: τη Γαρυφαλλιά, την Καρολάιν, την Ελένη, τη Μαρία, τη Μυρτώ, την, την, την...

Εξώφυλλα που συγκλόνισαν Ξεφυλλίζοντας τις κιτρινισμένες πλέον σελίδες του «Έθνους»

1972 | Θύμα: Βασιλική Λυμπέρη - Θύτης: Βασίλης Λυμπέρης

Ήταν το 1972, όταν ο Βασίλης Λυμπέρης είχε καταστρώσει σχέδιο, προκειμένου να αφανίσει την οικογένειά του. Έναν χρόνο πριν, η σύζυγός του είχε κάνει διαθήκη, κατά την οποία άφηνε όλη την περιουσία της στα παιδιά της, γεγονός που τον εξόργισε. Τα ξημερώματα της 4ης Ιανουαρίου, ο Λυμπέρης αδειάζει μπιτόνια με βενζίνη στο σπίτι και βάζει φωτιά. Οι εφημερίδες της εποχής το χαρακτήριζαν ως «το ειδεχθέστερον έγκλημα της δεκαετίας». Όπως αναφέρουν τα εν λόγω δημοσιεύματα, προτού θέσει σε εφαρμογή το σχέδιό του, είχε πάει στον κινηματογράφο, με σκοπό να φύγει από το μυαλό του το σχέδιο του φονικού, όπως ο ίδιος υποστήριξε στην κατάθεσή του. Ωστόσο, όντας αποφασισμένος, καίει τη γυναίκα του, Βασιλική, τα παιδιά και την πεθερά του.

Ο 27χρονος, τότε, Λυμπέρης, καταδικάζεται σε θανατική ποινή. Έτσι, την Παρασκευή, 25 Αυγούστου, 1972, στις 05:49 τα ξημερώματα εκτελείται στη θέση «Δύο Αοράκια» Νέας Αλικαρνασσού, στο Ηράκλειο Κρήτης. Αξίζει να σημειωθεί, ότι ήταν ο τελευταίος κατάδικος που υποβλήθηκε στην εσχάτη των ποινών στην Ελλάδα.

1987 | Θύμα: Ζωή Γαρμανή - Θύτης: Παναγιώτης Φραντζής

Σοκ προκαλεί μέχρι και σήμερα ο Παναγιώτης Φραντζής και το έγκλημα που έγινε στην οδό Αιλιανού 12, στα Κάτω Πατήσια. Ήταν 25 Ιουνίου του 1987 η 18χρονη Ζωή Γαρμανή βρέθηκε τεμαχισμένη σε έναν κάδο σκουπιδιών. Το κεφάλι της άτυχης κοπέλας βρέθηκε σε άλλο σημείο, επί της οδού Αχαρνών και Πιπίνου. Ο 27χρονος, τότε, σύζυγός της Παναγιώτης Φραντζής, φοιτητής της ΑΣΟΕΕ και πλασιέ, δεν παραδέχτηκε ποτέ ότι σκότωσε τη γυναίκα του, αλλά υποστήριξε ότι η σύζυγός του είχε τραυματιστεί μετά από έντονο καβγά.

«Βγήκα εκτός εαυτού. Τα ‘χασα και δεν ήξερα τι έκανα. Όμως την αγαπώ. Την αγαπώ πολύ! Έσπρωξα τη Ζωή, η οποία έπεσε πάνω στην ντουλάπα και εκεί άφησε την τελευταία της πνοή. Φοβήθηκα και, προκειμένου να αποφύγω τις συνέπειες, τεμάχισα το πτώμα της».

Ο ιατροδικαστής στην έκθεσή του είχε υποστηρίξει τότε ότι η κοπέλα έφερε ίχνη στραγγαλισμού. Το κίνητρο ήταν η παθολογική ζήλια του Φραντζή, ο οποίος παραδόθηκε μόνος του στις αρχές, όταν βρέθηκαν τα τεμαχισμένα μέλη.

1999 | Θύμα: Τζούλι Μαρί Σκάλι - Θύτης: Γιώργος Σκιαδόπουλος

Ο ναυτικός Γιώργος Σκιαδόπουλος, δολοφόνησε την 30χρονη Ελληνοαμερικανίδα, Τζούλι Μαρί Σκάλι, καθώς δεν «άντεξε» τον χωρισμό. Ήταν στις 8 Ιανουαρίου του 1999 όταν ο 23χρονος τότε Σκιαδόπουλος στραγγάλισε το πρώην μοντέλο, έκοψε το κεφάλι, έβαλε το σώμα σε μια βαλίτσα και το πέταξε σε λίμνη της Καβάλας. Μάλιστα, έκοψε το κεφάλι της αρραβωνιαστικιάς του με πριόνι, επειδή δεν χωρούσε στη βαλίτσα, και το πέταξε για να μη βρεθεί ποτέ.

«Ήταν ο μεγάλος έρωτας της ζωής μου. Όταν μου είπε πως θα χωρίζαμε, λίγες ημέρες πριν παντρευτούμε, έχασα τη γη κάτω από τα πόδια μου».

Για 18 μέρες ο μηχανικός του εμπορικού ναυτικού προσπαθούσε να κρύψει το έγκλημα. Μάλιστα, έβγαινε τότε στα τηλεοπτικά κανάλια από το κέντρο της Αθήνας και εκλιπαρούσε να τον βοηθήσουν να βρεθεί η σύντροφός του.

2005 | Θύμα: Κική Κούσογλου - Θύτης: Δάνος Μουρατίδης

Ήταν το 2005 όταν ο 23χρονος Δάνος Μουρατίδης στραγγάλισε την 20χρονη Κική Κούσογλου όταν εκείνη ανακοίνωσε στον σύντροφο της ότι θέλει να χωρίσουν. Ο Μουρατίδης έβγαινε στα κανάλια και δήλωνε με επιμονή ότι αγνοούσε το πού μπορεί να βρίσκεται η σύντροφός του. Μάλιστα συμμετείχε στις έρευνες της Αστυνομίας ενώ ακόμα και στην εκπομπή της Αγγελικής Νικολούλη «Φως στο Τούνελ», δήλωνε συντετριμμένος από την εξαφάνισή της και προσευχόταν να βρεθεί.

«Ήταν ο έρωτας της ζωής μου. Ήμασταν πέντε χρόνια μαζί, σαν παντρεμένοι. Κάποιες φορές μαλώναμε, χωρίζαμε για έναν μήνα, τρεις μέρες και τα ξαναβρίσκαμε».

Μετά από τέσσερις μήνες, ο Δάνος Μουρατίδης ομολόγησε το αποτρόπαιο έγκλημα που έκανε στις 11 Αυγούστου 2005, υποδεικνύοντας παράλληλα στις αστυνομικές αρχές την τοποθεσία που είχε θάψει την 20χρονη κοπέλα.

2008 | Θύμα: Παναγιώτα Μαζαράκη - Θύτης: Γιάννης Κατσιλάμπρος

katsilampros.jpg

Το ημερολόγιο έγραφε 24 Σεπτεμβρίου 2008 όταν ο καθηγητής μουσικής Γιάννης Κατσιλάμπρος ομολόγησε ότι σκότωσε τη σύζυγό του Παναγιώτα Μαζαράκη. Νωρίτερα προσποιούνταν τον δυστυχισμένο σύζυγο. Ο Κατσιλάμπρος υποστήριξε πως μετά από έναν καβγά με τη σύζυγό του, την χτύπησε με ένα ηλεκτρικό σίδερο στο κεφάλι και στη συνέχεια, αφού η άτυχη γυναίκα σωριάστηκε στο πάτωμα, της έβγαλε τα ματωμένα ρούχα, έπλυνε το σώμα της στην μπανιέρα και την τύλιξε με δύο σακούλες και ένα σεντόνι. Όπως αναφέρουν τα τότε δημοσιεύματα, δοκίμασε να τη θάψει στο φρεάτιο του ασανσέρ και μετά κάτω από το σπίτι του σκύλου, στο σπίτι τους. Τελικά, τοποθέτησε το πτώμα της στο πορτμπαγκάζ του αυτοκινήτου και το πέταξε σε κάδο σκουπιδιών στην Παιανία, αλλά λίγες ώρες αργότερα επέστρεψε, πήρε ξανά τη σορό και τη μετέφερε δίπλα στο σπίτι τους, στο πάρκο Πικιώνη, όπου την έθαψε και σκέπασε τον αυτοσχέδιο τάφο με τσιμέντο και πέτρες.

«Δεν θα συγχωρήσω ποτέ τον εαυτό μου. Τον μισώ, δεν αντέχω που τον βλέπω στον καθρέφτη. Με έθιξε, έθιξε τον ανδρισμό μου. Τώρα, εκ των υστέρων, καταλαβαίνω πως το είπε για να με τρελάνει» είπε ο 42χρονος τονίζοντας πως η άτυχη γυναίκα τον απείλησε με μαχαίρι.

Ο δράστης είχε καταδικαστεί σε 20 χρόνια κάθειρξη, αλλά το δικαστήριο του αναγνώρισε το ελαφρυντικό του πρότερου έντιμου βίου και αποφυλακίστηκε πρόσφατα, στα επτά χρόνια.

2013 | Θύμα: Μόνικα Κωνσταντινίδου - Θύτης: Θάνος Σχοινάς

monika.jpg

Ήταν στις 8 Αυγούστου του 2013 όταν η 25χρονη αεροσυνοδός Μόνικα Κωνσταντινίδου, στέλνει μήνυμα στον πατέρα του 20χρονου πρώην συντρόφου της Θάνου Σχοινά.

«Παρακαλώ, κάντε κάτι με το γιο σας. Δεν με αφήνει σε ησυχία. Όπου κι αν πάω, είναι πίσω μου. Σας παρακαλώ μαζέψτε τον. Φοβάμαι!».

Δύο μέρες μετά, η νεαρή γυναίκα δολοφονήθηκε από τον πρώην σύντροφό της, Θάνο Σχοινά. Ο ίδιος ομολόγησε πέντε ημέρες μετά, υποδεικνύοντας στους αστυνομικούς το σημείο που είχε πετάξει το πτώμα της. Όταν του ζήτησε να χωρίσουν, τον τύφλωσαν η ζήλεια και το πάθος του, όπως υποστήριξε.

Για την ακρίβεια, ο δράστης υποστήριξε ότι ο θάνατος της φίλης ήταν ατύχημα. Εκείνο το βράδυ, την έπεισε να τον ακολουθήσει στο σπίτι ενός ξαδέλφου του έξω από τη Θεσσαλονίκη σε μια προσπάθεια να αναθερμάνουν τη σχέση τους. Κάποια στιγμή είδε στο κινητό της τηλέφωνο ένα μήνυμα από άλλον άνδρα και η ζήλεια τον θόλωσε. Ισχυρίστηκε πως τη χαστούκισε δυνατά, εκείνη έχασε την ισορροπία της και πέφτοντας χτύπησε στο κεφάλι.

Όταν διαπίστωσε πως είναι νεκρή, φοβήθηκε και τη μετέφερε με το αυτοκίνητό του στην εθνική οδό Αθηνών- Θεσσαλονίκης στο ύψος της εξόδου προς τους Ευζώνους. Εκεί, σε μια δύσβατη περιοχή εξαφάνισε το πτώμα της. Ο ιατροδικαστής διαπίστωσε ότι ο θάνατος της Μόνικας προέκυψε από στραγγαλισμό. Ο δράστης καταδικάστηκε σε ισόβια.

«5 μήνες μετά τον γάμο άρχισαν οι ξυλοδαρμοί»: Η εμπειρία της Εβελίνας Π. ως θύμα έμφυλης βίας

Διάβασε όλο το αφιέρωμα του Queen.gr για τη Διεθνή Ημέρα Εξάλειψης της Βίας κατά των Γυναικών εδώ!