Από αυθεντικότητα έως deepfake στις λέξεις που αναζητήθηκαν περισσότερο το '23 ο κόσμος ζητά αλήθεια

Ανθή Μιμηγιάννη
Από αυθεντικότητα έως deepfake στις λέξεις που αναζητήθηκαν περισσότερο το '23 ο κόσμος ζητά αλήθεια
Pexels

«Βλέπουμε το 2023 ένα είδος κρίσης αυθεντικότητας. Αυτό που συνειδητοποιούμε είναι ότι όταν αμφισβητούμε την αυθεντικότητα, την εκτιμούμε ακόμη περισσότερο».

Ένα χρόνο αφότου το λεξικό Merriam-Webster αποκάλυψε πως η λέξη της χρονιάς για το 2022 ήταν το Gaslighting ήρθε η ώρα να μάθουμε ποια ήταν εκείνη που αναζητήθηκε περισσότερο το έτος 2023.

Το Gaslighting είναι η λέξη της χρονιάς για το λεξικό Merriam-Webster και αυτό δεν είναι καλό νέο

Στην εποχή των deepfakes και post-truth, και όσο η τεχνητή νοημοσύνη απασχολεί όσο ποτέ, και ο Elon Musk μετέτρεψε το Twitter σε X, η λέξη της χρονιάς για φέτος είναι ο «αυθεντικός».

Αυθεντική κουζίνα. Αυθεντική φωνή. Αυθεντικός εαυτός. Η αυθεντικότητα ως τεχνούργημα. «Βλέπουμε το 2023 ένα είδος κρίσης αυθεντικότητας. Αυτό που συνειδητοποιούμε είναι ότι όταν αμφισβητούμε την αυθεντικότητα, την εκτιμούμε ακόμη περισσότερο», δήλωσε ο Peter Sokolowski, αρχισυντάκτης του Merriam-Webster σε συνέντευξή του στο Associated Press.

Οι αναζητήσεις για τη λέξη «αυθεντικό», η οποία ορίζεται μεταξύ άλλων ως «όχι ψεύτικο ή απομίμηση», παρατηρήθηκε να αυξάνεται σημαντικά το 2023.

Ο Sokolowski και η ομάδα του δεν εμβαθύνουν στους λόγους για τους οποίους οι άνθρωποι αναζητούν συγκεκριμένες λέξεις σε λεξικά και ιστότοπους. Αντίθετα, κυνηγούν τα δεδομένα αναφορικά με τις αναζητήσεις και τα παγκόσμια γεγονότα που συσχετίζονται με αυτά. Αυτή τη φορά, δεν υπήρξε κάποια ιδιαίτερη ώθηση σε κάποια δεδομένη χρονική στιγμή, αλλά μια σταθερότητα στο αυξημένο ενδιαφέρον για το «αυθεντικό».

Η άνοδος της Τεχνητής Νοημοσύνης συνέβαλε στην αύξηση του ενδιαφέροντος για τη λέξη. Η διαχωριστική γραμμή μεταξύ αληθινού και ψεύτικου γίνεται όλο και πιο ασαφής.

Αυτή ήταν σίγουρα η χρονιά της τεχνητής νοημοσύνης αλλά και μια στιγμή που ο κατασκευαστής του ChatGPT της OpenAI υπέστη κρίση ηγεσίας. Φέτος ήταν επίσης η χρονιά που η Taylor Swift και ο πρίγκιπας Harry κυνηγούσαν την αυθεντικότητα στα λόγια και τις πράξεις τους. Ταυτόχρονα, ο Elon Musk στην Παγκόσμια Σύνοδο Κορυφής Κυβερνήσεων του Φεβρουαρίου στο Ντουμπάι, προέτρεψε τους επικεφαλής εταιρειών, τους πολιτικούς, τους υπουργούς καθώς και άλλους ηγέτες να «μιλούν αυθεντικά» στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

«Μπορούμε να εμπιστευτούμε αν κάποιος φοιτητής έγραψε αυτή την εργασία; Μπορούμε να εμπιστευτούμε αν κάποιος πολιτικός έκανε αυτή τη δήλωση; Δεν εμπιστευόμαστε πάντα αυτό που βλέπουμε πια», είπε ο Sokolowski και πρόσθεσε, «Μερικές φορές δεν πιστεύουμε στα μάτια μας ή στα αυτιά μας. Τώρα αναγνωρίζουμε ότι η αυθεντικότητα είναι μια παράσταση από μόνη της».

Σύμφωνα με τη Merriam-Webster, το «αυθεντικό» έχει διάφορες σημασίες, όπως «όχι ψεύτικο ή απομίμηση», συνώνυμο του πραγματικού και του αληθινού, και επίσης «αληθινό ως προς την προσωπικότητα, το πνεύμα ή τον χαρακτήρα κάποιου».

Οι αναλυτές δεδομένων της εταιρείας φιλτράρουν λέξεις όπως «αγάπη» και affect «επηρεάζω» έναντι «effect» (επίδραση) που είναι πάντα υψηλές σε αναζητήσεις μεταξύ των 500.000 λέξεων που ορίζει στο διαδίκτυο. Φέτος, οι λεξολόγοι φιλτράρισαν επίσης πολλές λέξεις πέντε γραμμάτων, επειδή οι παίκτες του Wordle και του Quordle χρησιμοποιούν το site της εταιρείας για να τις αναζητήσουν καθώς παίζουν τα καθημερινά παιχνίδια, δήλωσε ο Sokolowski.

Κάποιες ακόμα κορυφαίες αναζητήσεις για 2023 με τυχαία σειρά.

  • το «deepfake» -που σημαίνει ότι μια εικόνα ή ένα βίντεο έχει τροποποιηθεί κατά το δοκούν και
  • το «rizz» -μια λέξη που καθοδηγείται από τη αργκό του διαδικτύου και σημαίνει «ρομαντική έλξη ή γοητεία» ως ουσιαστικό και «γοητεύω ή αποπλανώ» ως ρήμα
  • το «coronation» -λέξη η οποία σημείωσε μεγάλη άνοδο στις αναζητήσεις κατά την στέψη του Βασιλιά Καρόλου.

Θυμίζουμε πως η Merriam-Webster, η οποία καταγράφει 100 εκατομμύρια προβολές σελίδων το μήνα στον ιστότοπό της, επιλέγει τη λέξη της χρονιάς με βάση αποκλειστικά δεδομένα.

Το "Authentic" ακολουθεί το "gaslighting" του 2022. Και το 2023 σηματοδοτεί την 20ή επέτειο της Merriam-Webster που επιλέγει την κορυφαία λέξη.