Τι είναι το gaslighting και πώς θα καταλάβεις ότι το κάνεις στον εαυτό σου

Ιωάννα Τζανή
Τι είναι το gaslighting και πώς θα καταλάβεις ότι το κάνεις στον εαυτό σου

Σταμάτα να σαμποτάρεις τον εαυτό σου και δώσ' του την αγάπη που του αξίζει.

Αν ποτέ κάποιος δικός σου άνθρωπος σε έχει κάνει να αμφισβητήσεις την αίσθηση της πραγματικότητας υποβαθμίζοντας ή χειραγωγώντας μια κατάσταση και λέγοντάς σου φράσεις όπως «Πότε έγινε αυτό;», «Από το μυαλό σου τα βγάζεις όλα!», «Παραείσαι ευαίσθητη», ενδεχομένως έχεις έρθει αντιμέτωπη με το φαινόμενο του gaslighting. Πρόκειται για τοξικούς ανθρώπους που σε κάνουν να πιστεύεις ότι είσαι «τρελή» και να αμφισβητείς το ένστικτό σου, ή ακόμη και πράγματα που είδες ή άκουσες.

Σε τέτοιες περιπτώσεις, απλά απομακρύνεσαι ή τους βγάζεις οριστικά από τη ζωή σου. Τι γίνεται, όμως, όταν το κάνεις εσύ η ίδια στον εαυτό σου;

4 λόγοι που κάνουν καλύτερη τη ψυχολογία σου την άνοιξη

Το να είσαι ειλικρινής με τον εαυτό σου και να του δείχνεις κατανόηση και αγάπη, είναι η αρχή για να μπορέσεις να θέσεις όρια, να κάνεις το self-love πράξη και να αναπτυχθείς σαν άνθρωπος.

Το να αφιερώνεις χρόνο προκειμένου να «ακούσεις» το σώμα, το μυαλό και την καρδιά σου, είναι το καλύτερο είδος self-care που μπορείς να χαρίσεις στον εαυτό σου.

Παρακάτω θα βρεις 9 ενδεικτικά σημάδια που αποκαλύπτουν ότι δεν σε αγαπάς και δε σε εμπιστεύεσαι όσο θα έπρεπε και όσο σου αξίζει.

https://www.instagram.com/p/CcSk12cuZ1W

#1. «Ακυρώνεις» τα συναισθήματά σου

Όταν βιώνεις ένα συναίσθημα, αυτό είναι και δεν αλλάζει. Και καλά θα κάνεις να το αποδεχτείς. Το να λες στον εαυτό σου «είναι χαζό να είσαι λυπημένη ή θυμωμένη για αυτό» είναι σαν να λες ότι η δική σου άποψη είναι λανθασμένη, μόνο και μόνο επειδή μπορεί να είναι διαφορετική από κάποιου άλλου.

#2. Νομίζεις ότι κάτι δεν πάει καλά με σένα

Το να νιώθεις ότι κάτι δεν πάει καλά με σένα μόνο και μόνο επειδή δεν είσαι πλούσια, ή super model, ή δεν έχεις παντρευτεί ακόμα, είναι απίστευτα αυτοτραυματιστικό και δε σε βοηθάει καθόλου στο να αγαπήσεις τον εαυτό σου και να αναπτυχθείς. Να είσαι περήφανη για όσα έχεις αποκτήσει και έχεις καταφέρει μέχρι σήμερα.

#3. Αγνοείς τη διαίσθησή σου

Δείξε τη μέγιστη εμπιστοσύνη στο ένστικτό σου και εμπιστεύσου τον εαυτό σου. Μην αγνοείς τη διαίσθησή σου λόγω ανασφάλειας ή φόβου.

#4. Δικαιολογείς την κακή συμπεριφορά του άλλου

Όλες είχαμε κάποια στιγμή στη ζωή μας έναν σύντροφο, φίλο ή συνάδελφο που μας πλήγωνε επανειλημμένα και εμείς αποδεχόμασταν και δικαιολογούσαμε τη συμπεριφορά του. Στην πραγματικότητα, το πρόβλημα είμαστε εμείς, που αντί να συνειδητοποιήσουμε ότι αυτός ο άνθρωπος είναι τοξικός, του δίνουμε απλόχερα μία θέση στη ζωή μας και υποβιβάζουμε τον εαυτό μας.

#5. Αμφισβητείς τις δυνατότητές σου

Όταν σκεφτόμαστε «Δε θα μπορούσα ποτέ να το κάνω εγώ αυτό» είναι σαν να «πουλάμε» τον εαυτό μας. Εξασκήσου στο να είσαι η ιδανική γυναίκα, φίλη και επαγγελματίας του εαυτού σου και θα δεις ότι μπορείς να καταφέρεις τα πάντα, αρκεί να το θέλεις.

#6. Ακούς τη γνώμη των άλλων και δεν εμπιστεύεσαι τη δική σου κρίση

Πολλές φορές επιτρέπουμε στη γνώμη κάποιου άλλου να διαμορφώσει τη δική μας, αντί να πιστεύουμε σε αυτά που βλέπουμε και γνωρίζουμε εμείς οι ίδιες.

#7. Συγκρίνεις συνεχώς τον εαυτό σου με άλλους ανθρώπους

Αυτό - δυστυχώς - το κάνουμε σχεδόν όλες, και στην εποχή των social media, φαντάζει αδύνατο να το αποφύγουμε. Ωστόσο, θα πρέπει να αγαπήσουμε τα σημεία του εαυτού μας που μας κάνουν μοναδικές, αντί να τα μισούμε επειδή είναι διαφορετικά από κάποιας άλλης γυναίκας, η οποία απλώς έχει μια διαφορετική ομορφιά από τη δική μας.

#8. Κατηγορείς συνεχώς τον εαυτό σου

Η αυτογνωσία είναι πολύ σημαντική. Αλλά το να κατηγορείς τον εαυτό σου για τα πάντα δεν είναι ένας παραγωγικός τρόπος για να εξελιχθείς και να αναπτυχθείς σαν άνθρωπος.

#9. Αισθάνεσαι άσχημα όταν χρειάζεσαι βοήθεια

Το να μην μπορείς να ζητήσεις βοήθεια χωρίς να αισθάνεσαι ενοχές ή να νιώθεις πως γίνεσαι ενοχλητική, είναι ένα ξεκάθαρο σημάδι ότι κάνεις gaslighting στον εαυτό σου. Ζήτα βοήθεια όταν πραγματικά τη χρειάζεσαι χωρίς να νιώθεις άσχημα για αυτό και φυσικά, χωρίς να ζητάς συγγνώμη.