5 εικόνες από την έκρηξη στο ηφαίστειο της Ισλανδίας που δε γίνεται να μη σου εξάψουν την περιέργεια

Τζένη Ντεμιράι
5 εικόνες από την έκρηξη στο ηφαίστειο της Ισλανδίας που δε γίνεται να μη σου εξάψουν την περιέργεια

«Ξέρω ότι τα ηφαίστεια είναι απίστευτα καταστροφικά, αλλά ουάου, είναι και πραγματικά όμορφα», σημείωσε χαρακτηριστικά ένας χρήστης του Χ μιλώντας για την έκρηξη στο ηφαίστειο στην Ισλανδία. 

Ένα ηφαίστειο εξερράγη στη χερσόνησο Reykjanes της νοτιοδυτικής Ισλανδίας μετά από εβδομάδες έντονης σεισμικής δραστηριότητας, προκαλώντας αναστάτωση στους κατοίκους της χώρας και δέος σε ολόκληρο τον κόσμο.

Σύμφωνα με τη Μετεωρολογική Υπηρεσία της Ισλανδίας, η έκρηξη ξεκίνησε στη βόρεια πλευρά της χερσονήσου στις 22:17 τοπική ώρα τη Δευτέρα 18 Δεκεμβρίου.

Η ηφαιστειακή δραστηριότητα δεν έπιασε απροετοίμαστους τους Ισλανδούς, αφού οι προετοιμασίες είχαν ξεκινήσει εβδομάδες πριν, ενώ από τα τέλη Οκτωβρίου, η περιοχή γύρω από την πρωτεύουσα Ρέικιαβικ παρουσιάζει αύξηση της σεισμικής δραστηριότητας.

Iceland Volcano

Αυτόπτης μάρτυρας δήλωσε στο BBC ότι ο μισός ουρανός προς την κατεύθυνση της πόλης «φωτίστηκε με κόκκινο χρώμα» από την έκρηξη, ενώ καπνός φαινόταν να υψώνεται στον αέρα.

Μπορεί η έκρηξη να έφερε ως ένα βαθμό αναστάτωση, ωστόσο, σύμφωνα με τους ειδικούς αυτή δεν θα ξεπεράσει το επίπεδο αναστάτωσης που σημειώθηκε στη χώρα το 2010, όταν χρειάστηκε να ακυρωθούν τα αεροπορικά ταξίδια.

«Ήταν η πρώτη φορά που φοβήθηκα πραγματικά»

Κάτοικος του Sandgeroi, που βρίσκεται περίπου 20 χιλιόμετρα μακριά από την περιοχή που σημειώθηκαν οι σεισμικές δονήσεις, δήλωσε στο BBC ότι η έκρηξη ήταν ορατή από το σπίτι της.

Iceland Volcano

«Ήταν τρελό να το βλέπω με τα ίδια μου τα μάτια. Είχαμε και στο παρελθόν εκρήξεις ηφαιστείων, αλλά αυτή ήταν η πρώτη φορά που φοβήθηκα πραγματικά», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Iceland Volcano

Ενώ στη συνέχεια πρόσθεσε: «Είμαστε συνηθισμένοι στα ηφαίστεια (που εκρήγνυνται), αλλά αυτό ήταν τρελό».

Η μάρτυρας, τόνισε ότι το βράδυ της έκρηξης επικράτησε πανικός στην περιοχή, αλλά η κανονικότητα είχε σε μεγάλο βαθμό επανέλθει μέχρι την Τρίτη 19 Δεκεμβρίου.

Iceland Volcano

Ένας κάτοικος της περιοχής που εκκενώθηκε το Νοέμβριο, ονόματι Hans Vera, ανέφερε στο BBC ότι ήλπιζε να επιστρέψει στο σπίτι του για τα Χριστούγεννα, ωστόσο, η έκρηξη τον έθεσε πάλι σε αναμονή.

Όπως είπε χαρακτηριστικά: «Δεν βλέπω ότι στο μέλλον θα αφήσουν τους ανθρώπους να πλησιάσουν το Grindavik - οπότε είμαστε πάλι στο παιχνίδι της αναμονής».

Iceland Volcano

To Twitter μιλά για ένα εντυπωσιακό θέαμα

Μπορεί μία ηφαιστειακή έκρηξη να προκαλεί δικαιολογημένα πανικό, ωστόσο, χρήστες του Twitter, βλέποντας αποστασιοποιημένα τις εικόνες από την περιοχή, έκαναν λόγο για ένα «εντυπωσιακό θέαμα».

«Ξέρω ότι τα ηφαίστεια είναι απίστευτα καταστροφικά, αλλά ουάου, είναι και πραγματικά όμορφα», σημείωσε χαρακτηριστικά ένας χρήστης του Χ.

Πηγή κεντρικής εικόνας: AP