Βάλε στο μαγνητόφωνο τραγούδια που γουστάρεις σαν το «Φλασάκι» του Σάκη Μπουλά

Ανθή Μιμηγιάννη
Βάλε στο μαγνητόφωνο τραγούδια που γουστάρεις σαν το «Φλασάκι» του Σάκη Μπουλά
NDP

10 χρόνια χωρίς τον πολυσχιδή και αντισυμβατικό καλλιτέχνη που πριν πεθάνει, τον είχαν πεθάνει 4 φορές. Ε, την πέμπτη φορά ήταν αλήθεια και το ημερολόγιο έγραφε 21/2/2014. «Βοηθάς άνεργο "Να πάει να δουλέψει το ρεμάλι". Η απάντηση προς τα κακιασμένα αυτά όντα που ποτέ δεν έχουν δώσει τίποτα σε κανέναν, ούτε από την τσέπη ούτε και από την ψυχή τους είναι το: "Σήμερα έχω άπειρο χρόνο. Πάμε μωρέ σε αυτούς που βοηθάς εσύ να τους γνωρίσω, άμα είναι να δώσω κι εγώ"». «Μας λείπεις», όπως έγραψε και ο Πυγμαλίων Δαδακαρίδης. 

«Βάλε στο μαγνητόφωνο τραγούδια που γουστάρεις... Σκέψου την ώρα, τη στιγμή που τη ρεβάνς θα πάρεις... Σκέψου κορίτσια και γιορτές και πράμα που σαλεύει κι ένα παιδί που μοναχό το δρόμο του γυρεύει...», ερμήνευε πρώτος πριν από 38 χρόνια ο Σάκης Μπουλάς σε ένα φλασάκι που οι στίχοι φέρουν τη δική του υπογραφή και η μουσική του αείμνηστου Λαυρέντη Μαχαιρίτσα.

Γεννημένος στις 11 Μαρτίου του 1954 στο Κιλκίς, μόλις τελειώσει το Λύκειο θα πάει στη Δραματική Σχολή του Πειραϊκού Συνδέσμου και παράλληλα ξεκινάει να δουλεύει. Ήταν το 1972 όταν έκανε τα πρώτα του βήματα στη μουσική στη μπουάτ «Εσπερίδες». Αντισυμβατικός και πολυσχιδής έθεσε τις βάσεις στην εν λόγω δεκαετία αλλά και στην επομένη για μια σπουδαία καριέρα τόσο στη μουσική όσο και στην τηλεόραση. Άνηκε σε «εκείνα» τα παιδιά που δίδαξαν τί εστί ροκ -σε όλα τα επίπεδα- στην Ελλάδα. Υπήρξε ένας από τους ιδρυτές του πρώτου «Μουσικού καφενείου» με το όνομα «Σούσουρο» μαζί με τους Γιάννη Ζουγανέλη, Νικόλα Άσιμο, Θάνο Αδριανό και Περικλή Χαρβά, όπου για πρώτη φορά συνδυάστηκε μουσική με θέατρο.

Η ίδια φιλοσοφία κρύβονταν και πίσω από το «Αχ Μαρία» στα Εξάρχεια, τη θρυλική σκηνή όπου για δέκα χρόνια λειτούργησε με ανατρεπτικότητα, χιούμορ και αγάπη στη μουσική. Μαζί με τους Γιάννη Ζουγανέλη, Ισιδώρα Σιδέρη, Λάκη Παπαδόπουλο, Βασίλη Παπακωνσταντίνου, Σοφία Βόσσου αλλά και μια ευρύτερη παρέα δημιουργών που κατά καιρούς συμμετείχαν στα προγράμματα του εξαρχειώτικου στεκιού, έγραψαν τη δική τους σελίδα στον αθηναϊκό μουσικό χάρτη από το 1980 μέχρι το 1990.

Ως μέλος «εκείνων» των παιδιών πώς θα μπορούσε να μην συμμετέχει και στην καλτ ταινία του '83 «Ο Δράκουλας των Εξαρχείων»;

Στην πολιτική-καλλιτεχνική σάτιρα που σκηνοθέτησε ο Νίκος Ζερβός -και που οφείλει κάθε νέος και μεγάλος να δει έστω και μια φορά στη ζωή του, έπαιξε δίπλα στους Κωνσταντίνο Τζούμα, Τζίμη Πανούση, Ισαβέλλα Μαυράκη, Βαγγέλη Κοτρώνη, Τζόνι Βαβούρα, Αντώνη Καφετζόπουλο, Δημήτρη Πουλικάκο και άλλους καλλιτέχνες που έμειναν στη συνείδησή μας ως «εκείνα» τα υπέροχα παιδιά.

Απόσπασμα από την ταινία «Ο Δράκουλας των Εξαρχείων»

Στον κινηματογράφο έπαιξε σε αρκετές ταινίες, τόσο εναλλακτικές όσο και πιο εμπορικές: «Ντελίριο» (1983), «Ας περιμένουν οι γυναίκες» (1998), «Η Αγάπη είναι ελέφαντας» (2000), «Λουκουμάδες με Μέλι» (2004) και «Ηθικόν Ακμαιότατον» (2005) κ.α.

Ιδιαίτερα αγαπητός στο ευρύ κοινό ο Σάκης Μπουλάς έγινε από τις εμφανίσεις του στη μικρή οθόνη και ειδικότερα μέσα από τους ρόλους του στις τηλεοπτικές σειρές «10 λεπτά κήρυγμα» ως Νάσος, στις «Σαββατογεννημένες» ως Σάββας, στο «Πενήντα -Πενήντα» ως Παύλος. Συμμετείχε επίσης σε σειρές όπως «7 Θανάσιμες Πεθερές», «Εντιμότατοι κερατάδες», «Ο Τζίτζικας και ο Μέρμηγκας», «Φίλα το βάτραχο σου», «Μπελάς ΤV», «Εργαζόμενη Γυναίκα», «Η Οικογένεια βλάπτει» κ.α.

200910221214260.1675_SAKIS_MPOYLAS_22102009.jpg

Στην τηλεόραση αγαπήθηκε ιδιαίτερα και από τα «Κουφώματα» της ΕΡΤ -το πολύ επιτυχημένο project του 1988, ενώ έβαλε το δικό του μοναδικό αποτύπωμα στην παρουσίαση τηλεπαιχνιδιών τη δεκαετία του ‘90 όπως στο «Κάνε ό,τι Κάνω», στο «Πάρτα Όλα» και άλλα.

Για να θυμούνται οι παλιοί και να μαθαίνουν οι καινούριοι, ο Σάκης Μπουλάς είχε ασχοληθεί και με τις μεταγλωττίσεις δίνοντας τη φωνή του σε οκτώ χαρακτήρες, εκ των οποίων οι πιο γνωστοί είναι ο Φέργκους από την ταινία της Disney, «Η Γενναία», και ο Ελ Μάτσο από την ταινία της Illumination, «Εγώ ο Απαισιότατος 2».

Αξιοσημείωτη ήταν η πορεία του -φυσικά- και στο τραγούδι

Ο Σάκης Μπουλάς ήταν παράλληλα και τραγουδιστής με την προσωπική του δισκογραφία να περιλαμβάνει πέντε δίσκους: «Μπουλάς – Ελλάς» με τις μεγάλες επιτυχίες «Μπανάκι Μανάκι» και «Το Φλασάκι» (1986), «Σάκης Μπουλάς (maxi single) Ali Baba» (μουσική Μιχάλης Ρακιντζής) (1987), «Ας πρόσεχες (1987), «Ζαμανφού», (1992), «Έκθεση ιδεών» με τον Γιάννη Ζουγανέλη (2000), ενώ συνεργάστηκε με συνθέτες, όπως ο Μιχάλης Γρηγορίου «Ανεπίδοτα γράμματα», ο Θάνος Μικρούτσικος («Καντάτα για τη Μακρόνησο»), ο Μίμης Πλέσσας («Λουκιανού διάλογοι») και ο Διονύσης Σαββόπουλος «Αχαρνής».

Με τον Θάνο Μικρούτσικο είχε συνεργαστεί για πάνω από 12 χρόνια και κατά τη διάρκεια της κοινής τους μουσικής πορείας ταξίδεψε σε διάφορες χώρες όπως Αυστρία, Γερμανία, Αγγλία, Σκωτία, Βέλγιο και Κύπρο.

Ο αντισυμβατικός καλλιτέχνης είχε τραγουδήσει σε πολλές μουσικές σκηνές και συναυλίες συνεργαζόμενος για χρόνια με τους Βασίλη Παπακωνσταντίνου, Γιάννη Ζουγανέλη, Τάνια Τσανακλίδου, Βλάση Μπονάτσο, Λαυρέντη Μαχαιρίτσα, Αντώνη Μιτζέλο, Δημήτρη Σταρόβα κ.ά.

201211031647170.1581_SAKIS_MPOYLAS_2112012.jpg

Η ανάρτηση του Πυγμαλίωνα Δαδακαρίδη

Ανήμερα της επετείου του θανάτου του Σάκη Μπουλά, ο Πυγμαλίων Δαδακαρίδης με τον οποίο μετρούσε αρκετές συνεργασίες, απέτισε φόρο τιμής στον καλλιτέχνη με μια δικιά του ατάκα και μια λεζάντα που «έκλεισε» με μια μεγάλη αλήθεια: «Μας λείπεις».

«Δέκα χρόνια είναι πολλά είναι λίγα δεν ξέρω δεν καταλαβαίνω πολλά αλλάζουν και εγώ και ο κόσμος και εμείς αλλά κάποιες αγάπες δεν αλλάζουν ποτέ εύχομαι να είσαι καλά εκεί ψηλά σήμερα θα παίξω για εσένα φίλε μας λείπεις…».

https://www.instagram.com/p/C3nfkMbMx9C/

Οι τελευταίες φωτογραφίες του Σάκη Μπουλά

Το τελευταίο διάστημα της ζωής του, λόγω της επιδείνωσης της κατάστασης της υγείας του, είχε διακόψει τις εμφανίσεις του στην «Ακτή Πειραιώς», όπου συμμετείχε στην μουσική παράσταση «Γκαγκαντίν: Οι γενναίοι της νύχτας», πλάι στους Διονύση Σαββόπουλο, Λαυρέντη Μαχαιρίτσα και Γιάννη Ζουγανέλη.

201312220056470.6103_RANTOY_TSAVALOY_MPOYLAS_OYSTA_DADAKARIDIS_20122013.jpg

20-12-2013 Έναρξη Ακτή Πειραιώς. Ελένη Ράντου-Κατερίνα Τσάβαλου-Σάκης Μπουλάς-Αλεξάνδρα Ούστα-Πυγμαλίωνας Δαδακαρίδης

Ο Σάκης Μπουλάς «έφυγε» από τη ζωή σε ηλικία 59 ετών στις 21 Φεβρουαρίου 2014 στο νοσοκομείο Υγεία έπειτα από μακρά μάχη με τον καρκίνο

Από το νοσοκομείο εκδόθηκε «εκείνη» την Παρασκευή το εξής ανακοινωθέν:

«O Αθανάσιος Μπουλάς απεβίωσε σήμερα Παρασκευή 21 Φεβρουαρίου 2014 στο νοσοκομείο ΥΓΕΙΑ μετά από πολύμηνη μάχη με τον καρκίνο. Ο χαρισματικός καλλιτέχνης καθ’ όλη τη διάρκεια της νοσηλείας του επέδειξε γενναιότητα και αξιοπρέπεια».

Ακριβώς! Ο Σάκης Μπουλάς πάλεψε με γενναιότητα την ασθένεια και επέμενε να δουλεύει μέχρι το τέλος. «Γουστάρω να δουλέψω, κι ας με έχουν πεθάνει τέσσερις φορές...» είχε πει σε μια από τις τελευταίες του συνεντεύξεις στα «ΝΕΑ».

«Πολεμάω πάρα πολύ, όχι μόνο με χημειοθεραπείες αλλά και άλλα πολλά. Υποτίθεται ότι θα κάνω κάποια λιγότερα πράγματα, έχουν πρόθεση να με προστατέψουν. Γουστάρω όμως που δουλεύω εδώ (σ.σ. Ακτή Πειραιώς) . Σε μια δύσκολη φάση που περνούσα πήρα ένα αισιόδοξο μήνυμα και μου έδινε τη δυνατότητα, αφού είχα την δύναμη να έλθω εδώ με φίλους, να κάνουμε πλάκα, να τραγουδήσουμε (...) Τα πάντα, ό,τι καλό και ό,τι κακό, τα δημιουργούμε εμείς με το μυαλό μας, δεν έρχονται κατά τύχη. Τα τελευταία χρόνια πέρασα προβλήματα υγείας γιατί αντιμετώπισα πολλά θέματα (συγγενικά κ.τ.λ.), είχα σχεδόν αποσυρθεί πεντέμισι χρόνια από τα μαγαζιά για να στηρίξω την πρώην γυναίκα μου, μετά έπαθα έμφραγμα, έκανα μπαϊπάς, απέτυχα σε κάτι εγχειρήματα με επιχειρήσεις που άνοιξα».

Λίγους μήνες πριν «φύγει» από τη ζωή, είχε γράψει σε λογαριασμό του στο facebook αναφορικά με fake news που επέμεναν να τον πεθαίνουν:

«Προς γνωστοποίηση της αλήθειας που φημολογείται σήμερα στο διαδίκτυο θέλουμε να σας διαβεβαιώσουμε ότι ο Σάκης Μπουλάς ζει και λυπάται με όσους παίζουν με την υγεία του για κάποια κλικ παραπάνω και αναμεταδίδουν φήμες ότι απεβίωσε...».

«Δεν μπαίνετε κύριε. Είμαστε ρεζερβέ»

O Σάκης Μπουλάς είχε μιλήσει και τηλεοπτικά για το πρόβλημα της υγείας του τονίζοντας πόσο πολύ τον βοήθησαν συνεργάτες του.

Η στήριξη από τους φίλους του, τούς οποίους θεωρούσε οικογένεια, ήταν πάντα μεγάλη και ο Γιάννης Ζουγανέλης ήταν ένας από τα πιο κοντινά του πρόσωπα με τον οποίο συνεργάστηκε από τα πρώτα χρόνια της καλλιτεχνικής του πορείας.

Λίγους μήνες αφότου σιώπησε για πάντα ο Σάκης Μπουλάς, ο δημοσιογράφος Γιάννης Χατζηγεωργίου έστειλε για να δημοσιευθεί στη LIFO απόσπασμα μιας υπέροχης συνέντευξης που ανάμεσα σε αλήθειες και με την καλή έννοια αλητείες είχε αποκαλύψει την πρώτη κουβέντα που θα ήθελε να ακούσει από τον Άγιο Πέτρο και αυτή δεν είναι άλλη από το «Δεν μπαίνετε κύριε. Είμαστε ρεζερβέ». Στην ίδια συνέντευξη ειπώθηκαν και τα παρακάτω.

Τι μετανιώνετε που είπατε όσο βρισκόσασταν στη γη;

«Σ' αγαπώ σαν τρελός!».

Τι μετανιώνετε που δεν είπατε;

«Ε, άει στο διάολο, αγάπη μου!».

Ένας βαθιά ρομαντικός άντρας

Αν και ήθελε να είναι ελεύθερος και απόλυτα ανεξάρτητος, ο Σάκης Μπουλάς αγάπησε βαθιά τις γυναίκες. Έκανε δύο γάμους και δήλωνε μέχρι τέλους αμετανόητος εργένης:

«Και για τα δύο μου διαζύγια ευθύνομαι μόνον εγώ γιατί δεν κάνω για γάμους και οικογένειες. Είμαι γεννημένος εργένης. Μπορεί να είναι και δικαιολογία, αλλά είναι η αλήθεια μου. Ούτε παιδί ούτε σκυλί ήθελα να κάνω, γιατί είμαι πολύ αγχωτικός. Δένομαι πολύ και δεν μπορώ να το διαχειριστώ σωστά. Το ότι δεν έκανα παιδί ήταν θέμα άγχους και ευθύνης. Θα ήταν η μοναδική μου έννοια κάθε μέρα. Θα ήμουν καταπιεστικός γονιός».

Τα τελευταία χρόνια της ζωής του είχε βρει τον έρωτα στο πρόσωπο γνωστής ηθοποιού που στάθηκε στο πλάι του μέχρι τέλους.

201402211155020.5736_SAKIS_MPOYLAS_08122006.jpg

Απόσπασμα από διαχρονικό κείμενο του Σάκη Μπουλά που παραμένει επίκαιρο

Βοηθάς μια φτωχή οικογένεια και σκάει μύτη ο «ναι, αλλά αυτή έβαψε τη ρίζα της, δεν έχουν ανάγκη, στα ψέματα το κάνουν».

Βοηθάς ανάπηρο άνθρωπο «Αυτόν μωρέ που παίρνει την αναπηρική; Τόσοι άνεργοι υπάρχουν».

Βοηθάς άνεργο «Να πάει να δουλέψει το ρεμάλι».

Βοηθάς πρεζάκι «Επιλογή του είναι, τί τον ταΐζεις, βοήθα κανέναν με καρκίνο».

Δίνεις σε γυφτάκι «θα του τα φάνε αυτοί που το βάλανε».

Δίνεις στο «χαμόγελο» είναι απατεώνες. Αυτό κολλάει παντού.

Η απάντηση προς τα κακιασμένα αυτά όντα που ποτέ δεν έχουν δώσει τίποτα σε κανέναν, ούτε από την τσέπη ούτε και από την ψυχή τους είναι το:

«Σήμερα έχω άπειρο χρόνο. Πάμε μωρέ σε αυτούς που βοηθάς εσύ να τους γνωρίσω, άμα είναι να δώσω κι εγώ».

200806041114400.9627_SAKIS_MPOYLAS_03062008.jpg