Το μόνο πράγμα που είναι πιο δυνατό από το μίσος είναι το αδιαφιλονίκητο ταλέντο του Bad Bunny
Πριν φτάσουμε στο halftime του Super Bowl, ζήσαμε πολλές στιγμές που έχτισαν τον μύθο του Πουερτορικανού καλλιτέχνη που στα 31του λέει «Nos vemos» στη σοβαροφάνεια και ανοίγει την πόρτα της latin trap σε όλο τον κόσμο.
«Το μόνο πράγμα που είναι πιο δυνατό από το μίσος είναι η αγάπη», είπε ο Βad Bunny στο προχθεσινό live του μιλώντας κατευθείαν στην «καρδιά» της συντηρητικής Αμερικής και της μισαλλοδοξίας.
Ο «κακός λαγός» που δεν διστάζει να ακυρώσει περιοδεία προκειμένου να αντιδράσει στην μεταναστευτική πολιτική του Trump δεν περίμενε τη φετινή του εμφάνιση στο Super Bowl για να τον αποθεώσει το κοινό του, σίγουρα όμως του φάνηκε χρήσιμη για να κερδίσει ολόκληρο τον κόσμο. Βρήκε στον εαυτό του το συγκεκριμένο nick name επηρεασμένος από μία παιδική του φωτογραφία όπου σε μία μια σχολική εκδήλωση το Πάσχα, τον είχαν ντύσει με κοστούμι λαγού και στη φωτογραφία φαινόταν νευριασμένος. Αυτή η εικόνα τον έκανε να θυμάται τη στιγμή με χιούμορ και να σκέφτεται πως το combo «κακός» και «λαγός» του ταιριάζει, είναι αστείο, ευκολομνημόνευτο και αντισυμβατικό. Σαν τον ίδιο.
O Bad Bunny στο Puerto Rico τον Ιούλιο του 2025
APΟ Bad Bunny, aka Benito Antonio Martínez Ocasio, γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Βέγα Μπάχα, στο Πουέρτο Ρίκο. Ήθελε από όταν θυμάται τον εαυτό του να γίνει τραγουδιστής, σπούδασε στο Πανεπιστήμιο του Αρεκίμπο, δούλεψε σε σούπερ μάρκετ, αλλά ποτέ δεν εγκατέλειψε το όνειρό του. Η επιμονή του άρχισε να αποδίδει καρπούς όταν τα τραγούδια που ανέβαζε στο SoundCloud πήγαιναν πολύ καλά, αυτό τράβηξε και την προσοχή της πρώτης του δισκογραφικής εταιρίας. Το 2016 αποτέλεσε σημείο καμπής για την καριέρα του, με την κυκλοφορία του τραγουδιού Soy Peor, που τον ανέδειξε σε ένα από τα πιο υποσχόμενα ονόματα της latin urban σκηνής. Η φήμη του εκτοξεύθηκε διεθνώς μέσα από συνεργασίες με καλλιτέχνες, όπως η Cardi B στο I Like It και ο Drake στο Mia. Και τα δύο τραγούδια σημείωσαν τεράστια επιτυχία, μπαίνοντας στο Billboard Hot 100 και κατακτώντας την πρώτη και τρίτη θέση αντίστοιχα.
Το Super Bowl που έγινε «Benito Bowl»: Η ιστορική τηλεθέαση, οι συμβολισμοί και το μήνυμα της JLo
Το 2018, ο Bad Bunny κυκλοφόρησε το ντεμπούτο άλμπουμ του, X 100pre, το οποίο απέσπασε εξαιρετικές κριτικές και τιμήθηκε στα Latin Grammy ως Best Urban Music Album. Την επόμενη χρονιά, συνέχισε τη δυναμική του πορεία με το άλμπουμ Oasis, σε συνεργασία με τον J Balvin. Το 2020 υπήρξε μια ακόμη ιστορική χρονιά για τον καλλιτέχνη. Συμμετείχε ως guest στο halftime show του Super Bowl LIV δίπλα στις Shakira και Jennifer Lopez, ενώ παράλληλα έγινε ο πρώτος λάτιν urban καλλιτέχνης που εμφανίστηκε στο εξώφυλλο του Rolling Stone. Την ίδια χρονιά κυκλοφόρησε το δεύτερο στούντιο άλμπουμ του, YHLQMDLG, το οποίο έγραψε ιστορία ως το πρώτο ισπανόφωνο άλμπουμ που έφτασε στη δεύτερη θέση του Billboard 200. Λίγους μήνες αργότερα ακολούθησε το compilation άλμπουμ «Las que no iban a salir». Η μεγαλύτερη επιτυχία του άλμπουμ. Έγινε παγκόσμιο hit, έφτασε στο #1 του Billboard Global 200 και έκανε ρεκόρ στο streaming. Dakiti, La Droga, Bye Me Fui, Canción con Yandel, Pa' Romperla, μία σειρά από τραγούδια που δεν ήταν να κυκλοφορήσουν και έγιναν παγκόσμιες επιτυχίες.
Μέσα σε μόλις μία δεκαετία, ο Bad Bunny πέρασε από το να είναι ένα ανερχόμενο αστέρι στο να κάνει την «latin great again» και να γίνει ένας από τους πιο streamed καλλιτέχνες παγκοσμίως. Παράλληλα, δεν δίστασε να πάρει πολιτική θέση, ιδίως με την έντονη κριτική του στη μεταναστευτική πολιτική της δεύτερης κυβέρνησης Trump. Αυτό προκάλεσε αντιδράσεις γύρω από την επιλογή του να εμφανιστεί στο Super Bowl, ωστόσο ο 31χρονος αρκέστηκε να δηλώσει μερικές ημέρες πριν πως «θα είναι διασκεδαστικό, ο κόσμος πρέπει μόνο να ανησυχεί για τον χορό. Ξέρω ότι τους είπα πως είχαν τέσσερις μήνες για να μάθουν ισπανικά. Δεν χρειάζεται καν να μάθουν ισπανικά. Καλύτερα να μάθουν να χορεύουν». Και από ότι φάνηκε έμαθαν.
Ένα μουσικό timeline
Ο Bad Bunny εκτοξεύθηκε στο mainstream στερέωμα πολύ πριν το live του και αυτό οφείλει σίγουρα και σε προηγούμενες συνεργασίες του. Το 2018, συνεργάστηκε με τον Drake, ο οποίος τραγούδησε στα ισπανικά στο κομμάτι «Mía», από το ντεμπούτο άλμπουμ του Bad Bunny, «X 100PRE». Το τραγούδι αποτέλεσε ορόσημο για τη γνωριμία της λάτιν μουσικής με ένα ευρύτερο κοινό. Στο «Te Guste» συνεργάζεται με την Jennifer Lopez και δείχνει τη δυναμική του Πουέρτο Ρίκο (και τη γονιδιακή του λοταρία που σκέφτεσαι ότι κέρδισαν όταν βλέπεις αυτούς τους δύο μαζί). Ωστόσο, η μεγαλύτερη επιτυχία του εκείνη τη χρονιά ήταν το «I Like It» της Cardi B, στο οποίο συμμετείχε και ο Κολομβιανός σταρ, J Balvin. Ένας Latin trap ύμνος που έγινε το πιο streamed τραγούδι στο άλμπουμ της Cardi B, «Invasion of Privacy».
Ο Bad Bunny στα φετινά Grammys στο Los Angeles
InvisionΒραβεία, πολλά βραβεία
Μπορεί το 2019 να κατακτά το πρώτο του Latin Grammy, για το «X 100PRE» όπου κέρδισε το βραβείο καλύτερου urban music album. Αλλά φέτος κέρδισε τρία ολόκληρα Grammyσ, ανάμεσά τους και το άλμπουμ της χρονιάς για το «Debí Tirar Más Fotos», και αυτή ήταν η πρώτη φορά που ισπανόφωνο άλμπουμ κατακτά το κορυφαίο βραβείο της τελετής. Ο Bad Bunny ήταν ένας από τους καλλιτέχνες που μίλησαν ανοιχτά κατά του ICE στη διάρκεια της τελετής. «Πριν ευχαριστήσω τον Θεό, θα πω “ICE out”», δήλωσε. «Δεν είμαστε άγριοι, δεν είμαστε ζώα, δεν είμαστε εξωγήινοι. Είμαστε άνθρωποι και είμαστε Αμερικανοί», είπε και τον χειροκρότησε όρθιο ολόκληρο το στάδιο.
Εμφάνιση εν μέσω πανδημίας στη Νέα Υόρκη
Τον Σεπτέμβριο του 2020, οι περιορισμοί λόγω πανδημίας βρίσκονταν ακόμη σε ισχύ και η ζωντανή μουσική ήταν σχεδόν ανύπαρκτη. Τότε ο Bad Bunny χάρισε μια αξέχαστη στιγμή ψυχαγωγίας, εμφανιζόμενος πάνω σε ένα λεωφορείο που διέσχιζε τη Νέα Υόρκη. Το livestream παρακολούθησαν περίπου 10 εκατομμύρια θεατές. Ξέρει τη δύναμη των social και τη χρησιμοποιεί καλύτερα από όλους. Του το δίνουμε.
O Bad Bunny στα iHeartRadio Music Awards στο Los Angeles τον Μάρτιο.
InvisionSaturday Night Live
Στις 20 Φεβρουαρίου 2021, ο Bad Bunny εμφανίστηκε για πρώτη φορά για να παίξει μουσική στο «Saturday Night Live», ερμηνεύοντας το «La Noche de Anoche» με τη Rosalía και το «Te Deseo Lo Mejor». Τον Οκτώβριο του 2023 ήταν τόσο παρουσιαστής όσο και live performer, ενώ τον Μάιο του 2025 εμφανίστηκε ως μουσικός καλεσμένος στο φινάλε της 50ής σεζόν της εκπομπής. Όταν το «S.N.L.» επέστρεψε για την 51η σεζόν τον περασμένο Οκτώβριο, ο Bad Bunny παρουσίασε το πρώτο επεισόδιο. Κατά τον μονόλογό του στην πιο πρόσφατη εμφάνισή του, αναφέρθηκε στον θόρυβο γύρω από το halftime show του. Στα αγγλικά είπε πως ήταν χαρούμενος που θα εμφανιστεί για όλους και στη συνέχεια πρόσθεσε στα ισπανικά: «Ιδιαίτερα για όλους τους Λατίνους και τις Λατίνες σε όλο τον κόσμο, και εδώ, στις Ηνωμένες Πολιτείες, για όλους όσοι έχουν δουλέψει για να παραμείνουν εδώ». Κλείνοντας, επέστρεψε στα αγγλικά: «Και αν δεν καταλάβατε τι μόλις είπα, έχετε τέσσερις μήνες για να μάθετε».
Ο Bad Bunny στο χθεσινό NFL Super Bowl
APΣταρ του WWE
Μεγάλα ονόματα όπως ο «The Rock», Dwayne Johnson και ο John Cena ξεκίνησαν ως παλαιστές στο WWE πριν περάσουν σε άλλους τομείς της ψυχαγωγίας. Ο Bad Bunny ακολούθησε την αντίστροφη πορεία. Πρώτα πάλεψε, μετά τραγούδησε. Ερμήνευσε το τραγούδι «Booker T», αφιερωμένο στον ομώνυμο θρυλικό παλαιστή, στο Royal Rumble στις αρχές του 2021 και λίγους μήνες αργότερα έκανε το ντεμπούτο του στο ρινγκ στη WrestleMania 37. Προς έκπληξη πολλών, έδειξε φυσικό ταλέντο και αθλητικότητα, εκτελώντας μια εντυπωσιακή κίνηση γνωστή ως «Bunny Destroyer», ενώ μαζί με τον Damian Priest νίκησαν τους The Miz και John Morrison.
Στο ημίχρονο του χθεσινού Super Bowl, στο παιχνίδι ανάμεσα στους New England Patriots και στους Seattle Seahawks.
APCoachella vibes και ταινίες, combo
Το 2023, ο Bad Bunny έγινε ο πρώτος Λατίνος, solo καλλιτέχνης που ήταν headliner στο Coachella, εμφανιζόμενος στο ίδιο πρόγραμμα με τον Frank Ocean και της Blackpink. Παρουσίασε μια αξέχαστη δίωρη συναυλία, σχεδόν εξ ολοκλήρου στα ισπανικά. Τα τελευταία χρόνια έχει εμφανιστεί σε αρκετές ταινίες, μεταξύ των οποίων ως εκτελεστής στο «Bullet Train» (2022), ως έμπορος ναρκωτικών και έμπιστος φίλος στο «Cassandro» (2023), ως μέλος συμμορίας στο «Caught Stealing» (2025) και ως σερβιτόρος και caddie στο «Happy Gilmore 2» (2025). «Όταν εμφανίζομαι σε ένα στάδιο, όλοι με κοιτάζουν. Σε ένα κινηματογραφικό σετ, όμως, είναι πολύ προσωπικό. Είναι σαν να είμαι εγώ και οι ηθοποιοί. Ξέρεις ότι υπάρχει κάμερα, αλλά καμιά φορά το ξεχνάς. Νομίζω ότι τότε μπαίνεις πραγματικά στον ρόλο, στη σκηνή και στην ιστορία», έχει πει σε συνέντευξή του στο «Today’s Live». Και σίγουρα μετά την χθεσινή του εμφάνιση έχει μπει στην ιστορία της pop culture, έχει γραφτεί με χρυσά γράμματα και έχει επικοινωνήσει την κοινωνικοπολιτική του θέση με τον πιο αισιόδοξο και συναισθηματικό τρόπο. Στα Ισπανικά, που κανείς δεν γνωρίζει αλλά όλοι φαίνεται να κατανούμε απόλυτα.

