Το trick του Franco Zeffirelli στον Ιησού από τη Ναζαρέτ που δεν παρατήρησε κανείς μέχρι σήμερα

Το trick του Franco Zeffirelli στον Ιησού από τη Ναζαρέτ που δεν παρατήρησε κανείς μέχρι σήμερα

Πόσο φανταστική σκηνοθεσία

Μεγάλο Σάββατο σήμερα και λίγο πριν την Ανάσταση του Κυρίου θα παρακολουθήσουμε το τελευταίο για φέτος μέρος της ταινίας, ο Ιησούς από τη Ναζαρέτ. Η ταινία που ξεκίνησε το βράδυ της Μεγάλης Τετάρτης μας έκανε να καταλάβουμε πως πραγματικά διανύουμε τις ημέρες του Άγιου Πάσχα.

Η σειρά από την πρεμιέρα της κιόλας σημείωσε υψηλά νούμερα τηλεθέασης, ενώ και στο Twitter δεν έμεινε ασχολίαστη. Η σχεδόν 7ωρη ταινία του Franco Zeffirelli θεωρείται ως το πιο άρτιο τηλεοπτικό αριστούργημα, και πως να το αμφισβητήσεις αυτό; Τόσο από πλευράς σκηνοθεσίας, όσο και από την πλευρά των ηθοποιών είναι τέλειο.

Ο Robert Powel δε που ενσάρκωσε τον Ιησού είναι πραγματικά ότι καλύτερο είδαμε ποτέ μας, αφού η φυσιογνωμία του έχει χαραχθεί τόσο βαθιά μέσα μας που πραγματικά πιστεύουμε πως βλέπουμε τον Ιησού. Ποιο είναι όμως το trick αυτό που κανείς δεν είχε καταλάβει;

Το μακιγιάζ του πρωταγωνιστή αποτελούνταν από μια λεπτή γραμμή σκούρου μπλε eyeliner στο επάνω μέρος του ματιού, και μια λεπτή γραμμή λευκού στο κάτω. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να υπογραμμίζει το διάφανο μπλε των ματιών του. Ο Robert Powel εξασκήθηκε αρκετά ώστε να μπορεί να κρατάει τα μάτια του ανοιχτά και να μην τα ανοιγοκλείνει για όση περισσότερη ώρα γινόταν.

Αυτό είχε ως στόχο ο τηλεοπτικός Ιηούς να μην ανοιγοκλείνει ποτέ τα μάτια του για να προσδώσει στον χαρακτήρα και στο σύνολο της ταινίας ένα μυσταγωγικό, υπεράνθρωπο στοιχείο. Σε όλη τη σειρά ο Robert Powel εμφανίζεται να ανοιγοκλείνει μόνο μία φορά τα μάτια του, ενώ άλλες δύο φορές συμβαίνει στο αγόρι που τον υποδύεται, σε μια σκηνή που βρίσκεται στη Συναγωγή.