Η βασίλισσα Ελισάβετ συγκλονίζει 75 χρόνια μετά τη λήξη του Β' Παγκοσμίου Πολέμου

Η βασίλισσα Ελισάβετ συγκλονίζει 75 χρόνια μετά τη λήξη του Β' Παγκοσμίου Πολέμου

Η ομιλία έγινε την ίδια ακριβώς ώρα με αυτήν του πατέρα της.

Η βασίλισσα Ελισάβετ δεν απευθύνεται συχνά στον κόσμο, όμως, όταν το κάνει αυτό συμβαίνει γιατί έχει να μεταφέρει ένα μήνυμα με μεγάλη σημασία. Τον προηγούμενο μήνα, για παράδειγμα, εξήγγειλε διάγγελμα με στόχο να εμπνεύσει αισιοδοξία στον κόσμο αλλά και να συγχαρεί τους ανθρώπους της πρώτης γραμμής του κορονοϊού, τους επαγγελματίες υγείας.

Χτες, 8 Μαΐου ήταν μία σπουδαία μέρα, η VE Day ή αλλιώς Victory in Europe Day. Πρόκειται για τη μέρα που γιορτάζει την παράδοση των Nazi στους Συμμάχους του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, κι επομένως τη σηματοδότηση του τέλους του Πολέμου.

Όπως μπορείς να φανταστείς, η βασίλισσα άδραξε την ευκαιρία για ένα νέο διάγγελμα στην επέτειο των 75 χρόνων που ο πατέρας της, Βασιλιάς Γεώργιος VI, είχε απευθυνθεί στον λαό μέσω ραδιοφώνου.




«Σας μιλάω σήμερα, την ίδια ώρα που ο πατέρας μου το έκανε ακριβώς 75 χρόνια πριν. Το μήνυμά του τότε ήταν ένας χαιρετισμός στους άντρες και στις γυναίκες στο σπίτι και στο εξωτερικό, που είχαν θυσιάσει τόσα πολλά στο κυνήγι αυτού που δίκαια αποκαλούσε ‘μία μεγάλη απόδοση’»

«Ποτέ μην εγκαταλείπεις, ποτέ μην απελπίζεσαι. Αυτό ήταν το μήνυμα της VE Day»

«Πολλοί άνθρωποι έδωσαν τις ζωές τους σε εκείνη την απαίσια διαμάχη. Πολέμησαν ώστε εμείς να ζήσουμε με ειρήνη στο σπίτι και στο εξωτερικό. Πέθαναν για να ζήσουμε ως ελεύθεροι άνθρωποι σε έναν κόσμο ελεύθερων εθνών. Ρίσκαραν τα πάντα ώστε οι οικογένειες και οι γειτονιές μας να είναι ασφαλείς. Πρέπει και θα τους θυμόμαστε»