Κατερίνα Βρανά: «Μου είπαν ότι δεν είναι σωστό να αυτοσαρκάζομαι με τη λέξη 'ανάπηρη'»

Κατερίνα Βρανά: «Μου είπαν ότι δεν είναι σωστό να αυτοσαρκάζομαι με τη λέξη 'ανάπηρη'»

Η Κατερίνα Βρανά μίλησε εντελώς ακομπλεξάριστα στην εκπομπή του Γρηγόρη Αρναούτογλου, The 2Night Show.

Στον Γρηγόρη Αρναούτογλου και στην εκπομπή «The 2night show» εμφανίστηκε η Κατερίνα Βρανά χτες το βράδυ, 8 Νοεμβρίου. Η stand up comedian που, μετά από ένα σηπτικό σοκ στη Μαλαισία το 2017, ήρθε τρεις φορές κοντά στον θάνατο, επηρεάστηκαν όλα της τα όργανα, έχασε την όρασή της και ατρόφησαν οι μυς της, σχολίασε εντελώς ακομπλεξάριστα το θέμα που βρέθηκε στο επίκεντρο σχολίων: τη λέξη «ανάπηρη».

Το σηψαιμικό σοκ



«Είμαι πολύ καλά. Βελτιώνομαι από θέμα υγείας. Μιλάω λίγο πιο καθαρά, λίγο πιο γρήγορα, μπορώ να σταθώ όρθια, κάνω μερικά βηματάκια, δεν πέφτω. Και τώρα έχω μία τεράστια πρόκληση επαγγελματικά. Αποφάσισα να κάνω θέατρο», ξεκίνησε να λέει η Βρανά.

«Το 2017, σχεδόν πέθανα. Διάτρηση εντέρου που οδήγησε σε σηψαιμία, σε σηπτικό σοκ, σχεδόν πέθανα, δεν πέθανα -spoiler- και άφησε πάρα πολλά κατάλοιπα»

Κατερίνα Βρανά: Η δύναμη μου προέρχεται από το χιούμορ

Οι δηλώσεις της Κατερίνας Βρανά στον Γρηγόρη Αρναούτογλου

Η Βρανά εξήγησε στον δημοσιογράφο ότι υπήρχαν άνθρωποι που την κατέκριναν επειδή αυτοσαρκάστηκε και επειδή αποκάλεσε τον εαυτό της «ανάπηρο».



«Ενώ αυτοσαρκαζόμουν, μου είπαν ότι το ‘ανάπηρη’ δεν είναι σωστό. Δεν είναι σωστό να το λέω αυτό. Και τους είπα ‘Πρώτον, είμαι ανάπηρη, δε χάθηκε κι ο κόσμος. Είναι ο επιστημονικός, ιατρικός όρος.

Όταν ο Αρναούτογλου τη ρώτησε αν ο όρος «ειδικές ικανότητες» είναι πιο αποδεκτός, η Βρανά απάντησε:

«Όχι, δεν είμαι ο σούπερ μαν. Καλά, είμαι, είμαι θεά»

Έπειτα, η κωμικός εξήγησε τον λόγο που την κατέκριναν.

«Η λέξη ‘αναπηρία’. Η λέξη ‘ανάπηρη’. Το ‘Τι έγινε, Κωστάκη, σε γουστάρει η ανάπηρη’. Που το βρήκα πάρα πολύ αστείο»

«Στην αρχή, νόμιζαν ότι το είπε η Τζένη για εμένα. Που δεν το είπε. Και μετά είπαν ότι υπάρχουν και όρια και δεν μπορείς. Λέω ‘Τι δεν μπορώ; Να λέω τον εαυτό μου ανάπηρο;’ Και η απάντησή μου ήταν ‘Μη θίγεστε για τις λέξεις. Να θιχτείτε που δεν υπάρχει πρόσβαση σε όλη την Ελλάδα για τους ανάπηρους. Η λέξη σ’ έφαγε;’»

«Ο επίσημος όρος, το disability στα Αγγλικά είναι η αναπηρία στα Ελληνικά. Είναι ο όρος που χρησιμοποιούμε παγκόσμια. Το ‘σακάτης’ είναι κακή λέξη. Η αναπηρία είναι όρος. Καμιά φορά κοιτάς τη λέξη, αλλά η ουσία είναι ότι για αυτούς τους ανθρώπους, όπως και να τους πεις, δεν υπάρχουν υποδομές, οπότε, αντί να τσακώνεσαι για το πώς θα τους πεις, φτιάξε μία ράμπα, μην παρκάρεις πάνω στη ράμπα»