Η Σίλια Κριθαριώτη μιλάει για τα Oscars και σκέφτεται πως θα έρθουν και άλλες, πολύχρωμες ημέρες

Ναταλία Κατσακιώρη
Η Σίλια Κριθαριώτη μιλάει για τα Oscars και σκέφτεται πως θα έρθουν και άλλες, πολύχρωμες ημέρες

Η διάσημη Ελληνίδα σχεδιάστρια μόδας φέτος, για την 94η Τελετή Απονομής των Βραβείων Οscar, θα ντύσει τη Μαρία Μενούνος και θα τη δούμε στο red carpet και «πάνω» σε άλλες, διάσημες κυρίες. Δεν στέκεται όμως μόνο σε αυτό όταν μας μιλάει κάτω από το προίσμα της τεράστιας εμπειρίας της σε τόσο σημαντικά events.

Η fashion designer, Σίλια Κριθαριώτη, λίγο πριν τα φετινά Oscars μας μιλάει για τις δικές εμπειρίες από το θεσμό, ατενίζει με αισιοδοξία -και πολύ χρώμα!- το μέλλον της ελληνικής μόδας, βλέπει τη συμπερίληψη πίσω από την Haute Couture και εξηγεί πως ο βασικός της στόχος είναι κάθε γυναίκα να νιώθει όμορφη και ξεχωριστή μέσα στις δημιουργίες της. Έναν στόχο που έχει πετύχει στο 100%.

Celiaportrait

Στο Παρίσι παρακολουθήσαμε από εσάς ένα εκπληκτικό show για Haute Couture Fashion Week. Το ατελιέ σας συγκαταλέγεται σε ένα από τα κορυφαία του κόσμου. Πείτε μας λίγα λόγια για την έμπνευση της συλλογής και για το μέλλον του red carpet dressing.
Η συλλογή «Colored Days» για το Καλοκαίρι του 2022 που παρουσιάστηκε στην Εβδομάδα Μόδας Υψηλής Ραπτικής στο Παρίσι είναι μια ωδή στα χρώματα και τη δεξιοτεχνία, μια συλλογή που γιορτάζει τη ζωή. Είχαν περάσει δύο χρόνια από το τελευταίο μου σόου στο Λονδίνο. Περάσαμε δύο σκοτεινά, δύσκολα και ζοφερά χρόνια. Αλλά η δημιουργικότητα δεν τελειώνει ποτέ: το να είσαι παρών είναι το καλύτερο δώρο. Το ίδιο συμβαίνει και στις μεγάλες εκδηλώσεις και τα κόκκινα χαλιά: βλέπεις την αισιοδοξία και τη χαρά. Γι΄ αυτό και τα έντονα χρώματα πρωταγωνιστούν.

Ένα από τα πράγματα που ξεχώρισαν στην συλλογή σας είναι τα έντονα, φωτεινά χρώματα; Τι ρόλο παίζει το χρώμα στην ζωή σας;
Θεμελιώδη. Στο σημείωμα της επίδειξης έγραφε: «θα έρθουν κι άλλες πολύχρωμες μέρες». Το χρώμα πρωταγωνιστεί στη ζωή μου: είτε στα ρούχα που σχεδιάζω για την Couture συλλογή, είτε στα hoodies της σειράς 5226, είτε στο art de la table. Είναι κινητήρια δύναμη και ειδικά στη χώρα μας με τον ήλιο που λούζει τα πάντα.

Είστε μία από τις Ελληνίδες designers με τεράστια διεθνή παρουσία. Ποια θεωρείτε ότι είναι η θέση η ελληνικής μόδας στον χάρτη σήμερα;
Ως δημιουργός, θεωρώ ότι οι γυναίκες υποεκπροσωπούνται σε μια τόσο μεγάλη βιομηχανία, όπως είναι αυτή της μόδας. Υπάρχουν γυναίκες σχεδιάστριες αλλά η αναλογία είναι μικρή. Όμως έχουμε καταφέρει πολλά σε θέματα ορατότητας και συμπερίληψης. Αισθάνομαι τυχερή που επιλέγουν τις δημιουργίες μου δυνατές και περήφανες γυναίκες.


https://www.instagram.com/p/CbI6D1Lq6t1

Είστε η μοναδική Ελληνίδα σχεδιάστρια που μπορούμε να ρωτήσουμε: «Πώς είναι να ντύνεις κάποιον για τα Oscars»;
Είναι μια ενδιαφέρουσα εμπειρία κι ανεπανάληπτη τιμή να γνωρίζεις ότι από τους Οίκους και τους σχεδιαστές που υπάρχουν παγκοσμίως, μια σταρ επιλέγει εσένα, τις δικές σου δημιουργίες για μια μεγάλη στιγμή της ζωής τους.

celiakritharioti 2

Tι διαφορετικό υπάρχει στην καλλιτεχνική σας προσέγγιση όταν σχεδιάζεται κάτι custom για ένα τόσο σπουδαίο event;
Κάθε μου δημιουργία, είτε πρόκειται για ένα νυφικό είτε για μια δημιουργία στο κόκκινο χαλί ή ένα ιδιωτικό event, η προσέγγιση μου είναι μια: η κυρία που το φοράει να βλέπει στον καθρέφτη της την πιο όμορφη εκδοχή της, να ανεβαίνει η αυτοπεποίθηση της όσο ανεβαίνει το φερμουάρ της.

Η πανδημία άλλαξε για πάντα την ζωή μας και την ίδια την μόδα, φυσικά, παίρνοντας μια νέα, πιο ανοιχτή μορφή που σπάει τα στερεότυπα και αγκαλιάζει το διαφορετικό. Πιστεύετε πώς έχουμε ακόμη πολύ μεγάλο δρόμο μπροστά μας;
Χαίρομαι που βλέπω ότι η μόδα γίνεται inclusive, τουλάχιστον διατείνεται ότι γίνεται συμπεριληπτική. Έχουμε πολύ δρόμο μπροστά μας αλλά είναι σημαντικό να τίθενται τα θεμέλια μιας αλλαγής: καθεμία μας έχει δικαίωμα να αισθάνεται ασφαλής κι όμορφη στο ίδιο της το σώμα.

Το ατελιέ σας έχει επιμεληθεί τις εμφανίσεις κορυφαίων stars, έχοντας διαρκή παρουσία στα μεγαλύτερα events παγκοσμίως. Θα έχουμε την ευκαιρία να θαυμάσουμε κάποια red carpet looks by Celia Kritharioti στην φετινή απονομή των Όσκαρ;
Είναι ευχή μας, δική μου και της ομάδας μου. Κάθε χρόνο δουλεύουμε συστηματικά για αυτό. Με χαροποιεί ότι σταρς, όπως η Kerry Washington, για παράδειγμα ή η Camilla Cabelo και οι στυλίστες τους μας εμπιστεύονται και ευελπιστώ ότι και φέτος θα μας προτιμήσουν. Είναι ένα χρηματιστήριο η επιλογή ρούχου για μια ηθοποιό στα Όσκαρ που μέχρι τελευταία στιγμή δεν γνωρίζεις αν θα επιλέξει το δικό σου ρούχο.


https://www.instagram.com/p/Cah_672qhps

Διάβασε επίσης: Σίλια Κριθαριώτη: «Aγαπώ τις γυναίκες & σχεδιάζω για να βγάλω προς τα έξω την καλύτερη εκδοχή τους»