Χρηστίδου και Γερμανού είπαν το αυτονόητο για τον πάτερ Αντώνιο από την Κιβωτό του Κόσμου

Πατούλια Κατερίνα
Χρηστίδου και Γερμανού είπαν το αυτονόητο για τον πάτερ Αντώνιο από την Κιβωτό του Κόσμου
DIMITRIOS_KARVOYNTZIS

Το hastag  #Κιβωτος_του_κοσμου παραμένει στα πρώτα του Τwitter τις τελεταίες τρεις ημέρες που οι καταγγελίες διαδέχονται η μία την άλλη σαν τσουνάμι.

Δεν έχουν τέλος οι καταγγελίες για τον μη κερδοσκοπικό οργανισμό Κιβωτό του Κόσμου, τις τελευταίες ημέρες και για τα βασανιστήρια που κυριολεκτικά περνούσαν τα παιδιά που έμεναν στις δομές της Κιβωτού σε όλη τη χώρα.

Οι πρόσφατες δηλώσεις του πάτερ Αντώνιου για τον κυκλώνα των καταγγελιών που στροβιλίζεται γύρω του, έχουν προκαλέσει αντιδράσεις, επωνύμων, του απλού κόσμου αλλά και του Twitter με το hastag #Κιβωτος_του_κοσμου να παραμένει στα πιο δημοφιλή αυτή τη στιγμή.

Η αντίδραση του πάτερ Αντώνιου

«Είναι πάρα πολύ λυπηρό, εμείς που κάνουμε αυτή τη δουλειά, αυτά τα παιδιά δεν πρόκειται να συγχωρέσουν ότι εμείς είμαστε στη ζωή τους και όχι οι γονείς τους. Προφανώς εννοείται, λέτε να το ξέραμε και να μιλούσαμε τώρα έτσι... Στον Κολωνό μαζί με τους παιδαγωγούς είναι 30 άτομα. Μιλήσαμε, τους μαζέψαμε και υποπτευόμαστε κι εμείς κάποια περιστατικά. Εννοείται ότι μεταξύ μας συζητήσαμε και καθίσαμε όλοι μαζί. Δεν έχει συμβεί κάτι», είπε μεταξύ άλλων στον Alpha ο εμπνευστής της Κιβωτού πάτερ Αντώνιος.

Η Σίσσυ είπε για τον πάτερ όσα σκεφτόμαστε όλοι οι γονείς

«Εγώ να ρωτήσω κάτι; Καταλαβαίνω ότι βάλλεται η Κιβωτός, ότι έχει δώσει όλη αυτή την αγάπη, προστατεύει τα παιδιά και τώρα τους έχει βρει αυτό τους ανθρώπους και τα λοιπά. Όταν είσαι στη θέση των ανθρώπων αυτών και έρχεται ένα από τα παιδιά σου, γιατί είναι παιδί τους, το μεγάλωσαν αυτό το παιδί. Και έρχεται το παιδί σου και σου λέει μου έχει συμβεί αυτό.

Εσύ αντί να πεις θα το ψάξω, θα το ερευνήσω, θα γυρίσω ανάποδα την δομή να βρω ποιος μπορεί να τόλμησε να σου κάνει κάτι τέτοιο βγαίνεις απευθείας μέσα σε μία μέρα χωρίς καμία έρευνα να έχει πραγματοποιηθεί και λες το κάνει από κακία, το κάνει με δόλο και για να μας εκδικηθεί για την αγάπη που το δώσαμε; Αυτό ρωτάω.

Εγώ δεν μιλάω για στοιχεία, ρωτάω πως εξηγείται αυτή η αντίδραση.

Κάποιος να μου πει. Πώς υπάρχει αυτή η σιγουριά; Γιατί δεν στέκεσαι δίπλα στο παιδί σου; Αν έρθει και μου πει εμένα το παιδί μου κάτι, δεν θα φέρω τον κόσμο ανάποδα να δω ποιος μπορεί να το πείραξε;» είπε η Σίσσυ Χρηστίδου στον άερα του Χαμογέλα και πάλι.

Η δικαιολογημένη αντίδραση της Ναταλίας Γερμανού

«Προσπαθώ να κρατήσω ακόμη μια ελπίδα ότι δε θα είναι αυτό που φανταζόμαστε. Αλλά και πάλι, ακόμη κι αν αποδειχτεί ότι όλοι οι άλλοι φταίνε και κάποιοι άνθρωποι τοποθετήθηκαν σε θέσεις που δε θα έπρεπε και ερχόταν σε επαφή με παιδιά, ενώ δε θα έπρεπε.

Πάλι θα πω ότι αν έπρεπε να επιρρίψω μια ευθύνη στον πατέρα Αντώνιο, αυτή είναι ότι έπρεπε να τους περάσει από 40 κόσκινα. Όλους τους ανθρώπους που ήξερε πως θα έρθουν σε επαφή με παιδιά. Είτε είναι 4, 10, 14, 19 χρονών. Δεν έχει σημασία, είναι παιδιά.

Τον άκουσα που είπε πως είναι παιδιά παραβατικών οικογενειών, δύσκολα στη διαχείρισή τους και ίσως μας εκδικούνται γιατί υποκαθιστούμε τους γονείς τους. Μπορώ να φανταστώ περίπου πως το εννοούσε. Ότι αυτά τα παιδιά έχουν θυμό μέσα τους, ίσως εννοούσε, γιατί στερήθηκαν τους φυσικούς τους γονείς. Δε θέλω να πιστεύω ότι εννοούσε πως είναι κακά παιδιά που τώρα εκδικούνται», τόνισε η Ναταλία Γερμανού.

Εντωμεταξύ στο Twitter στο στόχαστρο έχει μπει και η πρεσβυτέρα Σταματίνα Γεωργαντή και υπάρχει και ένας λογιαριασμός που εκτίμησε τη γλώσσα του σώματος τόσο του πάτερ Αντώνιου όσο και της πρεσβυτέρας.

kivotos5.JPG

Εκεί φαίνεται όπως τονίζει ο ειδικός στη γλώσσα σώματος, ο θυμός, το συγκεκριμένο βλέμμα που έχουν και οι δύο και η αντίδραση στις καταγγελίες. Ταυτόχρονα, βλέπουμε και την κίνηση των χειλιών που είναι σύμφωνα με τους ειδικούς ο πιο εύκολος ανιχνευτής ψεύδους. Όταν λες ψέματα νιώθεις νευρικότητα και όταν νιώθεις νευρικότητα σφίγγεις τα χείλη σου ή τα δαγκώνεις. Συνήθως η κίνηση γίνεται προς τα μέσα, σαν ο ψεύτης να ρουφάει τα χείλη του σε σημείο που δεν φαίνονται.

glossa.JPG

Στην πολυσέλιδη έκθεσή του ο Συνήγορος του Πολίτη έχει καταγράψει απίστευτες καταγγελίες από τον περασμένο Μάιο με ενδεικτικές:

Ανελέητους ξυλοδαρμούς σε παιδιά ακόμα και για ασήμαντους λόγους που έφταναν σε βαθμό βασανιστηρίου. Δυνατά χτυπήματα με σιδερολοστούς στα καλάμια των ποδιών.

Τιμωρίες σκληρές, ανάμεσά τους προβλέπονταν παραμονή σε σκοτεινά δωμάτια, εξύβριση και υποτιμητικά σχόλια, διακοπή της επικοινωνίας με την οικογένεια του κάθε παιδιού.

Βαριές δουλειές. Τα παιδιά στη Χίο έπρεπε να ξυπνούν πολύ νωρίς και να σπάνε πέτρες όπως έκαναν οι κρατούμενοι στη Μακρόνησο και στη Γυάρο.

Διακοπή της φοίτησής τους από το σχολείο με τη δικαιολογία ότι δεν τα καταφέρνουν. «Θα σου βρούμε εμείς μια δουλειά για να ζήσεις», άκουγαν τα παιδιά τακτικά.

Υπόθεση 12χρονης: Ψυχίατρος μάς εξηγεί πώς θα επηρεαστεί η εφηβική και η ενήλικη ζωή του κοριτσιού