Alec Baldwin: Επίσημες οι κατηγορίες για ανθρωποκτονία εξ αμελείας - Τι λένε οι ειδικοί

Στελίνα Θεοδοσοπούλου
Alec Baldwin: Επίσημες οι κατηγορίες για ανθρωποκτονία εξ αμελείας - Τι λένε οι ειδικοί

Copyright The Associated Press. All rights reserved

Ο ηθοποιός Alec Baldwin κατηγορήθηκε επίσημα για ανθρωποκτονία εξ αμελείας για τους πυροβολισμούς στα γυρίσματα της ταινίας "Rust", που είχαν ως αποτέλεσμα τον θάνατο της φωτογράφου, Halyna Hutchins.

Ο Alec Baldwin κατηγορείται επίσημα για ανθρωποκτονία εξ αμελείας για τον θάνατο της φωτογράφου Halyna Hutchins που έχασε τη ζωή της όταν ο ηθοποιός πυροβόλησε στα γυρίσματα της ταινίας "Rust". Την ίδια κατηγορία αντιμετωπίζει και η οπλουργός της ταινίας, Hannah Gutierrez-Reed, που ήταν υπεύθυνη για κάθε όπλο που χρησιμοποιείται στο πλατό.

rust-movie-set-police-photos-2022.jpg

Εικόνα από το γραφείο του σερίφη της κομητείας Σάντα Φε που δημοσιεύτηκε στις 25 Απριλίου 2022 δείχνει τη σκηνή των πυροβολισμών στο ράντσο Bonanza Creek στη Σάντα Φε του Νέου Μεξικού, μετά τον πυροβολισμό της φωτογράφου Halyna Hutchins το 2021.

Edition.CNN.com

Rust: Κατηγορείται για ανθρωποκτονία εξ αμελείας ο Alec Baldwin - Στην αντεπίθεση ο δικηγόρος του

Alec Baldwin: Το λάθος, οι κατηγορίες και ο άδικος χαμός μιας νέας γυναίκας

Αν δεν θυμάσαι ακριβώς το δυσάρεστο συμβάν, να σου πούμε ότι τον Οκτώβριο του 2021, η φωτογράφος Halyna Hutchins έχασε τη ζωή της κατά τη διάρκεια των γυρισμάτων της ταινίας "Rust", το οποίο γυριζόταν στο Bonanza Creek Ranch, στην κομητεία Santa Fe του Νέου Μεξικού. Ο θάνατός της προήλθε όταν το όπλο που κρατούσε ο Alec Baldwin εκπυρσοκρότησε κατά τη διάρκεια της πρόβας μιας σκηνής. Η Hutchins μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο με ελικόπτερο αμέσως μετά τους πυροβολισμούς, με την ανακοίνωση του θανάτου να έρχεται σχεδόν αμέσως μετά την άφιξή της. Ο σκηνοθέτης της ταινίας, Joel Souza, υπέστη και αυτός τραύματα και χρειάστηκε να νοσηλευτεί στο νοσοκομείο.

Λόγω του περιστατικού αυτού, η εισαγγελέας του Νέου Μεξικού, Mary Carmack-Altwies, είχε ανακοινώσει πριν δύο εβδομάδες ότι θα απαγγελθούν κατηγορίες για φόνο εξ αμελείας, οι οποίες όντως απαγγέλθηκαν εχθές το βράδυ επίσημα, τόσο για τον Baldwin, όσο και για την Gutierrez-Reed. Από τις επίσημες καταθέσεις, μαθαίνουμε ότι οι δυο τους κατηγορούνται για εγκληματική αμέλεια που οδήγησε στον θάνατο της Hutchins, με την οπλουργό να αντιμετωπίζει δύο κατηγορίες ανθρωποκτονίας εξ αμελείας για τους πυροβολισμούς.

Τα έγγραφα αυτά υποστηρίζουν ότι ο ηθοποιός και η οπλουργός ενήργησαν με "αμέλεια", λέγοντας πως το όπλο Colt .45 δεν είχε επιθεωρηθεί σωστά, ότι ήταν στραμμένο απευθείας προς τον Hutchins (κάτι που δεν πρέπει ποτέ να συμβαίνει σε ένα πλατό), ότι ο Alec Baldwin δεν ολοκλήρωσε την απαιτούμενη εκπαίδευση ασφαλείας και ότι τα συνεχιζόμενα ζητήματα ασφαλείας έμειναν αρρύθμιστα στο πλατό.

Halyna Hutchins

Copyright 2021 The Associated Press. All rights reserved.

Mente Fuerte: 10 πράγματα που δεν ήξερες ούτε εσύ για το αγόρι της Μαρίας Σολωμού

"Μόνο για την ημέρα των πυροβολισμών, τα στοιχεία δείχνουν ότι όχι λιγότερες από δώδεκα πράξεις ή παραλείψεις απερισκεψίας συνέβησαν στο σύντομο χρονικό διάστημα πριν από το γεύμα και την ώρα των πυροβολισμών, και αυτό δεν περιλαμβάνει τον απερίσκεπτο χειρισμό του πυροβόλου όπλου από τον Baldwin. Ο Baldwin, με πράξη ή παράλειψη ή αποτυχία να ενεργήσει ως παραγωγός συνέβαλε άμεσα ή/και απέτυχε να μετριάσει πολυάριθμες απερίσκεπτες και επικίνδυνες ενέργειες κατά τη διάρκεια ενός πολύ σύντομου χρονικού διαστήματος", αναφέρει η δήλωση πιθανής αιτίας, η οποία συνεχίζει να περιγράφει την υποτιθέμενη ακολουθία γεγονότων βάσει των αποδεικτικών στοιχείων που έχουν συγκεντρωθεί.

Οι κατηγορίες κατά του Baldwin καιτων υπολοίπων ανακοινώθηκαν από την εισαγγελέα της κομητείας Santa Fe, Mary Carmack-Altwies, και την ειδική εισαγγελέα, Andrea Reeb, στις 19 Ιανουαρίου και κατατέθηκαν επίσημα στις 31 Ιανουαρίου. Ο βοηθός σκηνοθέτη της ταινίας, Dave Halls, έχει ήδη υπογράψει συμφωνία για την κατηγορία της χρήσης θανατηφόρου όπλου από αμέλεια. Η εισαγγελέας αναφέρει ότι οι κατηγορίες κατά του ηθοποιού επισύρουν μέγιστη ποινή φυλάκισης 18 μηνών.

Τι λένε οι ειδικοί, οι δικηγόροι και τι ο Baldwins

Ο δικηγόρος του, Luke Nikas, τον υπερασπίστηκε όταν πρωτοανακοινώθηκαν οι αναγγελίες πριν την επισημοποίησή τους, λέγοντας: "Η απόφαση αυτή διαστρεβλώνει τον τραγικό θάνατο της Halyna Hutchins και αποτελεί μια τρομερή κακοδικία. Ο κ. Baldwin δεν είχε κανέναν λόγο να πιστεύει ότι υπήρχε μια αληθινή σφαίρα στο όπλο - ή οπουδήποτε στο πλατό της ταινίας. Βασίστηκε στους επαγγελματίες με τους οποίους συνεργάστηκε, οι οποίοι τον διαβεβαίωσαν ότι το όπλο δεν είχε αληθινές σφαίρες. Θα πολεμήσουμε αυτές τις κατηγορίες και θα κερδίσουμε."

Στις αντιδράσεις σχετικά με τις ποινικές κατηγορίες έχουν γνωστοποιήσει τη θέση τους και πρώην εισαγγελείς και δικηγόροι σε αρκετά μέσα ενημέρωσης.

Sharon Stone για Robert de Niro και Joe Pesci: Από τους ελάχιστους μη μισογύνηδες

Για παράδειγμα, ο πρώην εισαγγελέας της κομητείας του Λος Άντζελες είπε στο Independent, "Οι εισαγγελείς έκαναν ένα τολμηρό βήμα απαγγέλλοντας κατηγορίες στον Baldwin. Έχει κάποιες έμφυτες άμυνες με το γεγονός ότι δεν ήταν ο υπεύθυνος για να βεβαιωθεί ότι το όπλο είχε καθαριστεί και ότι υπήρχαν πολλοί άνθρωποι στο πλατό των οποίων η δουλειά ήταν να διασφαλίσουν ότι όλα ήταν ασφαλή. Αλλά στο τέλος της ημέρας, το όπλο ήταν στα χέρια του". Πρόσθεσε βέβαια, πως καλό θα ήταν ο κατηγορούμενος ηθοποιός να μην μιλάει πολύ μέχρι να εξελιχθεί η υπόθεση, γιατί όσο ανοίγει το στόμα του, τόσο χειρότερα τα κάνει όλα για τον εαυτό του."

Από την άλλη, ένας διαφορετικός δικηγόρος δήλωσε ότι ο εισαγγελέας "έκανε τη σωστή επιλογή" με την απαγγελία κατηγοριών στην υπόθεση, λέγοντας "Ο Baldwin τράβηξε τη σκανδάλη, πρέπει να λογοδοτήσει, ξεκάθαρα και απλά. Είναι σαφές ότι δεν υπάρχει κανένας άλλος που τράβηξε τη σκανδάλη. Και πρέπει να απαγγείλετε κατηγορίες σε αυτόν που τράβηξε τη σκανδάλη. Το γραφείο του εισαγγελέα πήρε τη σωστή απόφαση."

Πρόσθεσε επίσης πως δεν αναμένει κάποια "συμπάθεια" προς το πρόσωπό του, παρά το γεγονός πως οι αστέρες του Χόλιγουντ έχουν συνήθως πολύ καλή μεταχείριση από τους ενόρκους, λέγοντας πως πέρα από πρωταγωνιστής, ο Alec Baldwin ήταν και παραγωγός, που σημαίνει ότι αυτός (μαζί με άλλους) επέλεξαν να κάνουν μια ταινία χαμηλού budget και ότι είχαν μερίδιο ευθύνης σχετικά με το πόσα χρήματα από αυτό το budget θα δαπανηθούν για την ασφάλεια και την επιλογή ενός έμπειρου οπλουργού.

Ο ίδιος ο Χολιγουντιανός αστέρας δεν έχει σχολιάσει επίσημα τις νέες επίσημες κατηγορίες. Ωστόσο, θυμόμαστε ότι σε προηγούμενες δηλώσεις του υποστηρίζει ότι δεν πάτησε τη σκανδάλη του όπλου και ότι η Gutierrez-Reed μαζί με άλλους ήταν αυτοί που ήταν υπεύθυνοι για να διαβεβαιώσουν ότι το όπλο δεν είναι γεμάτο και επικίνδυνο κατά τη διάρκεια της πρόβας.

Ο ίδιος μπορεί να μην έχει προβεί σε κάποια ανάρτηση στα social media, η σύζυγός του όμως, Hilaria Baldwin, με την οποία έχουν αποκτήσει 7 παιδιά, με μια οικογενειακή φωτογραφία τους, έγραψε: "Ελπίζω να καταλαβαίνετε πόσο σημαντική είναι η υποστήριξη και η καλοσύνη σας προς τον Alec και τα παιδιά μας. Σας ευχαριστούμε που είστε η κοινότητά μας και το χωριό μας. Μας βοηθάτε να γίνουμε πιο δυνατοί γονείς και συνεργάτες κατά τη διάρκεια αυτής της αδιανόητης περιόδου, που προέρχεται από μια τόσο σπαρακτική τραγωδία. Να ξέρετε ότι ακούω όλα τα ειλικρινή σας λόγια και ο καθένας από εσάς μου υπενθυμίζει καθημερινά ότι υπάρχει καλοσύνη στον κόσμο και ότι δεν είμαστε μόνοι. Alec, σε αγαπάμε και είμαστε εδώ για σένα."

https://www.instagram.com/p/CoFlL9hObqQ