Rust: Κατηγορείται για ανθρωποκτονία εξ αμελείας ο Alec Baldwin - Στην αντεπίθεση ο δικηγόρος του

Μαρία Ροδίτη
Rust: Κατηγορείται για ανθρωποκτονία εξ αμελείας ο Alec Baldwin - Στην αντεπίθεση ο δικηγόρος του

Photo by Jordan Strauss/Invision/AP, File

15 μήνες μετά τον θανατηφόρο πυροβολισμό στα γυρίσματα της ταινίας Rust, η εισαγγελέας της κομητείας Santa Fe απήγγειλε κατηγορίες στον Alec Baldwin.

Ήταν Οκτώβριος του 2021 όταν η είδηση ότι ο Alec Baldwin πυροβόλησε και σκότωσε γυναίκα στα γυρίσματα της ταινίας Rust έκανε τον γύρο του κόσμου. Ειδικότερα, το prop gun που χρησιμοποιούσε ο ηθοποιός για τις απαιτήσεις του ρόλου εκτόξευσε σφαίρα, όπως τελικά αποδείχθηκε, με αποτέλεσμα να τραυματιστεί θανάσιμα η διευθύντρια φωτογραφίας, Halyna Hutchins.

Τώρα, λοιπόν, 15 μήνες μετά το τραγικό περιστατικό, ανακοινώθηκε από τις αρμόδιες εισαγγελείς για τι ακριβώς θα κατηγορηθεί ο Alec Baldwin.

Ξανά στο προσκήνιο η υπόθεση Rust – Η νέα μήνυση του Alec Baldwin και οι κατηγορούμενοι

Για ανθρωποκτονία εξ αμελείας θα κατηγορηθεί o Alec Baldwin

Ο παραγωγός και star του Rust, Alec Baldwin, θα κατηγορηθεί για ανθρωποκτονία από αμέλεια για τον θάνατο της διευθύντριας φωτογραφίας, Halyna Hutchins, όπως ανακοίνωσαν την Πέμπτη (19/1), η εισαγγελέας της κομητείας Santa Fe, Mary Carmack-Altwies, και η ειδική εισαγγελέας, Andrea Reeb. Την ίδια κατηγορία έχει να αντιμετωπίσει και η οπλουργός Hannah Gutierrez-Reed, η οποία ήταν υπεύθυνη για τα όπλα στο Rust. Κατηγορίες δεν θα απαγγελθούν για τον πυροβολισμό του σκηνοθέτη του Rust, Joel Souza, ο οποίος τραυματίστηκε στο περιστατικό, ενώ οι κατηγορίες θα κατατεθούν επίσημα πριν από το τέλος του μήνα.

«Μετά από ενδελεχή εξέταση των αποδεικτικών στοιχείων και των νόμων της πολιτείας του Νέου Μεξικού, διαπίστωσα ότι υπάρχουν επαρκή στοιχεία για την υποβολή ποινικών διώξεων εναντίον του Alec Baldwin και άλλων μελών του κινηματογραφικού συνεργείου Rust», δήλωσε η εισαγγελέας, Carmack-Altwies. Και πρόσθεσε: «Κατά την άποψή μου, κανείς δεν είναι υπεράνω του νόμου και όλοι αξίζουν δικαιοσύνη».

Η ειδική εισαγγελέας Andrea Reeb ανέφερε: «Αν κάποιος από αυτούς τους 3 ανθρώπους – τον Alec Baldwin, τη Hannah Gutierrez ή τον David Halls (σ.σ. βοηθός σκηνοθέτη)- είχαν κάνει τη δουλειά τους σωστά, η Halyna Hutchins θα ήταν ζωντανή σήμερα. Είναι τόσο απλό. Τα στοιχεία δείχνουν ξεκάθαρα εγκληματική αδιαφορία στο πλατό του Rust. Στο Νέο Μεξικό, δεν υπάρχει χώρος για πλατό ταινιών που δεν λαμβάνουν σοβαρά υπόψη τους τη δέσμευση της πολιτείας μας για την ασφάλεια των όπλων και τη δημόσια ασφάλεια».

Ο δικηγόρος του Alec Baldwin στην αντεπίθεση

Ο δικηγόρος του Baldwin, Luke Nikas, πέρασε στην αντεπίθεση και ανέφερε σε δήλωσή του στο PEOPLE: «Αυτή η απόφαση διαστρεβλώνει τον τραγικό θάνατο της Halyna Hutchins και αντιπροσωπεύει μια τρομερή δικαστική αδικία. Ο κ. Baldwin δεν είχε κανέναν λόγο να πιστεύει ότι υπήρχε μια σφαίρα στο όπλο — ή οπουδήποτε στο πλατό της ταινίας. Βασιζόταν στους επαγγελματίες με τους οποίους δούλευε, οι οποίοι τον διαβεβαίωσαν ότι το όπλο δεν είχε αληθινές σφαίρες. Θα πολεμήσουμε αυτές τις κατηγορίες και θα νικήσουμε».

Ο Jason Bowles και ο Todd J. Bullion, δικηγόροι της οπλουργού Hannah Gutierrez-Reed, δήλωσαν με τη σειρά τους: «Η Hannah είναι, και ήταν πάντα, συντετριμμένη και λυπημένη για αυτό το τραγικό ατύχημα. Αλλά δεν διέπραξε ανθρωποκτονία εξ αμελείας. Αυτές οι κατηγορίες είναι το αποτέλεσμα μιας πολύ εσφαλμένης έρευνας και μιας ανακριβούς κατανόησης των γεγονότων. Σκοπεύουμε να φέρουμε την πλήρη αλήθεια στο φως και πιστεύουμε ότι η Hannah θα δικαιωθεί από το λάθος των ενόρκων».

Alec Baldwin-Defamation Lawsuit

Photo by Evan Agostini/Invision/AP, File

2021 Invision

Αξίζει να σημειωθεί ότι στο Νέο Μεξικό, η ανθρωποκτονία εξ αμελείας είναι κακούργημα 4ου βαθμού που τιμωρείται με φυλάκιση έως και 18 μήνες και πρόστιμο 5.000 δολάρια. Εφόσον, μάλιστα, εμπλέκεται πυροβόλο όπλο, η τιμωρία είναι υποχρεωτική φυλάκιση 5 ετών.

Το χρονικό της δολοφονίας της Hutchins στα γυρίσματα του Rust και η επόμενη μέρα

Η 42χρονη διευθύντρια φωτογραφίας του Rust, Halyna Hutchins, πυροβολήθηκε και σκοτώθηκε στις 21 Οκτωβρίου 2021, μετά από εκτόξευση αληθινής σφαίρας- όπως αποδείχθηκε- από prop gun που κρατούσε ο Alec Baldwin. Ο σκηνοθέτης Souza επίσης τραυματίστηκε στο συμβάν, ενώ ο Baldwin υποστηρίζει ότι δεν πάτησε τη σκανδάλη.

Τον Οκτώβριο του 2022, ο Baldwin και άλλοι παραγωγοί του Rust προχώρησαν σε συμβιβασμό μετά από αγωγή που είχε καταθέσει ο χήρος της Hutchins, Matthew. Μαζί με τον συμβιβασμό, η ομάδα συμφώνησε να ολοκληρώσει την ταινία με τον Matthew να είναι πλέον executive producer κι έτσι η παραγωγή του Rust λέγεται ότι θα ξαναρχίσει τον Ιανουάριο του 2023.

Ο Matthew, ο οποίος έχει αποκτήσει έναν γιο, τον Andros, με τη Hutchins είπε σε μια δήλωση εκείνη την εποχή που είχε γίνει το τραγικό συμβάν: «Δεν έχω κανένα ενδιαφέρον να εμπλακώ σε κατηγορίες ή να καταλογίσω ευθύνες (στους παραγωγούς ή τον κ. Baldwin). Όλοι πιστεύουμε ότι ο θάνατος της Halyna ήταν ένα τρομερό ατύχημα. Είμαι ευγνώμων που οι παραγωγοί και η ψυχαγωγική κοινότητα συγκεντρώθηκαν για να αποτίσουν φόρο τιμής στην τελευταία δουλειά της Halyna».

2022 American Museum of Natural History Gala

Ο Alec Baldwin με τη σύζυγό του, Hilaria Baldwin

Photo by Evan Agostini/Invision/AP

©2022 Evan Agostini

Τον περασμένο Δεκέμβριο, η σύζυγος του Baldwin, Hilaria Baldwin, δήλωσε στο Extra ότι το περιστατικό του Οκτωβρίου 2021 βαραίνει την οικογένειά τους. «Ανησυχώ για αυτόν... Θέλω να πω, το φαντάζεσαι; Κανείς δεν μπορεί να φανταστεί ότι έγινε κάτι τέτοιο. Υπήρχε τόση σύγχυση για να καταλάβω τι είχε συμβεί», ανέφερε χαρακτηριστικά η Hilaria.

Και συμπλήρωσε: «Όταν περνάς κάτι δύσκολο, ξέρεις ότι δεν θα είναι κάθε μέρα η ίδια. Έχεις στιγμές μέσα στη μέρα που είναι πολύ δύσκολες. Οι νύχτες είναι δύσκολες. Οι εφιάλτες είναι δύσκολοι. Είμαι απλώς εκεί και λέω, "Είμαι εδώ και θα σε φροντίσω" και το είπα αυτό από τη στιγμή που καταλάβαμε τι είχε συμβεί… Δεν είμαστε καλά. Δεν μπορούμε να είμαστε καλά. Κανείς δεν είναι καλά. Ήταν και είναι μια τραγωδία που κανείς δεν μπορούσε ποτέ να φανταστεί. Θέλω να πω, η απώλεια της Halyna. Ο γιος της, ένα μικρό παιδί, η οικογένειά της, οι συνάδελφοί της, οι άνθρωποι που την αγαπούσαν, οι θαυμαστές της. Θέλω να πω, ήταν μια απίστευτη, απίστευτη γυναίκα με τόσους διαφορετικούς τρόπους».