Πατρινό Καρναβάλι ξανά: Η βασίλισσα με μεταπτυχιακό, το viral group & η κόντρα για τον ύμνο

Πατούλια Κατερίνα
Πατρινό Καρναβάλι ξανά: Η βασίλισσα με μεταπτυχιακό, το viral group & η κόντρα για τον ύμνο

Intime

INTIME NEWS

Η Πάτρα γιορτάζει ξανά και ετοιμάζεται να υποδεχτεί πλήθος επισκεπτών, σε ένα καρναβάλι που αναμένεται να θυμίσει τις παλιές ένδοξες εποχές της αχαϊκής πρωτεύουσας.

«Αποφασίζουμε τη ματαίωση των εκδηλώσεων για το καρναβάλι σε όλη την Ελλάδα όπως κάνουν και άλλες ευρωπαϊκές χώρες». Μερικά μόνο εικοσιτετράωρα πριν την παρέλαση του Πατρινού Καρναβαλιού 2020 και με βάση τα κρούσματα και την επέλαση του covid19 στην Ευρώπη, ο τότε Υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας ανακοίνωσε την ακύρωση όλων των καρναβαλικών εκδηλώσεων στη χώρα.

Ανοίγει το τριώδιο

https://www.instagram.com/p/CYy0Do9t_Ge

Το τριώδιο ανοίγει επίσημα σήμερα στην υπόλοιπη Ελλάδα αλλά η έναρξη του πατρινού καρναβαλιού έχει ήδη γίνει από το τέλος Ιανουαρίου. Η πόλη κινείται ξανά σε καρναβαλικούς ρυθμούς και η γιορτή που κάνει μικρούς και μεγάλους να χορεύουν από το βράδυ μέχρι το άλλο πρωί, έχει ήδη ξεκινήσει. Με ενθουσιασμό και με έναν μικρό φόβο, τον φόβο αυτό που ξεκίνησε πριν τρία χρόνια κι αφορά την πανδημία.

Οι δράσεις του Καρναβαλιού ξεκινούν με τη λαμπερή έναρξή του. Ο Καρναβαλικός Οργανισμός της Πάτρας συντονίζει τις δράσεις, τα καρναβαλικά πληρώματα παρουσιάζουν τις στολές τους και ξεκινούν εγγραφές, η πόλη βάζει τα γιορτινά- καρναβαλικά της, τα ηχεία παίζουν ήδη τις αγαπημένες μας καρναβαλικές επιτυχίες και το καρναβαλικό εργαστήρι ετοιμάζει πυρετωδώς τα καρναβαλικά άρματα όσο προχωράει το παιχνίδι του κρυμμένου θησαυρού που φέτος έχει δεκάδες συμμετοχές.

«Ξεκινάμε και πάλι. Με τη ζωντάνια και τη χαρά να πλημμυρίζει όλους μας. Χωρίς θλίψη και με ψυχική ανάταση που όλοι έχουμε ανάγκη για να αντιμετωπίσουμε όλες τις δυσκολίες και όσα γίνονται γύρω μας. Προσκαλούμε όλη την Ελλάδα στην πόλη μας για να χαρούμε όλοι μαζί. Η πόλη μας άλλωστε είναι μια από τις φιλόξενες πόλεις», είχε τονίσει άλλωστε στην έναρξη του Καρναβαλιού ο Δήμαρχος Πατρέων Κωνσταντίνος Πελετίδης.

Πόσο έτοιμος είναι ο κόσμος και τα πληρώματα για το φετινό καρναβάλι;

Πολύ, μας τονίζει η δημοσιογράφος Κωνσταντίνα Τσεγγενέ και ανταποκρίτρια του Star Channel στην Πάτρα.

«Η Πάτρα μετά από τρία ολόκληρα χρόνια είναι έτοιμη να κρατήσει και πάλι τα "σκήπτρα" του καρναβαλιού. Το σήμα δόθηκε στην τελετή έναρξης, όπου το κέφι και οι χοροί κράτησαν ως τις πρωϊνές ώρες!

Πρόκειται για την μεγάλη γιορτή της αχαϊκής πρωτεύουσας η οποία θεωρώ ότι είχε λείψει τόσο στους ίδιους τους πατρινούς όσο φυσικά και σε εκείνους που θέλουν να ζήσουν την μοναδική εμπειρία του πατρινού καρναβαλιού.

Τα πρώτα δείγματα σε ότι αφορά την επισκεψιμότητα κατά την διάρκεια του τριημέρου είναι ότι θα σπάσει κάθε ρεκόρ. Η πληρότητα στα ξενοδοχεία της Πάτρας, αλλά κι όμορων πόλεων αγγίζει το 90%, ίδια εικόνα κι στα Airbnb.

Είμαστε πανέτοιμοι για την μεγάλη γιορτή που μας στέρησε ο κορονοϊός. Πρωταγωνιστές και φέτος θα είναι σίγουρα το αστείρευτο κέφι και ο χορός μέχρι το ξημέρωμα.

Τα καρναβαλικά πληρώματα έχουν εμπνευστεί τις στολές τους τόσο από την επικαιρότητα, όσο και από τα social media! Η σάτυρα και τα χρώματα πρωταγωνιστούν αλλά, όπως πάντα έτσι και φέτος την διαφορά θα την κάνει ο ενθουσιασμός των καρναβαλιστών. Εκείνο το πολύχρωμο ποτάμι που θα ξεχυθεί στους δρόμους στέλνοντας μήνυμα χαράς και αισιοδοξίας. Καρναλικα πάρτι ήδη διοργανώνονται σε κάθε γωνια της Πάτρας και όλοι μετρούν αντίστροφα για να φωνάξουν: Πατρινό καρναβάλι για πάντα», τονίζει η έμπειρη δημοσιογράφος.

ÅÍÁÑÎÇ ÄÑÁÓÅÙÍ ÊÁÉ ÅÊÄÇËÙÓÅÙÍ ÔÏÕ ÐÁÔÑÉÍÏÕ ÊÁÑÍÁÂÁËÉÏÕ

Στις φωτογραφίες από την έναρξη του Πατρινού Καρναβαλιού του φωτογράφου Γιάννη Πεφάνη, φάνηκε ξεκάθαρα ο ενθουσιασμός του κόσμου αλλά και η μεγάλη προετοιμασία του Δήμου για ένα καρναβάλι αναγέννησης, αυτό ήταν άλλωστε και το σύνθημα της φετινής έναρξης του καρναβαλιού.

327106571_972388370571113_4833953796454255396_n.jpg

Από τη Δευτέρα 6 Φεβρουαρίου στις 7 το βράδυ, ανάβει στην πλατεία Γεωργίου Α΄, ο καρναβαλικός διάκοσμος. Οι εργαζόμενοι στο Τμήμα Ηλεκτροφωτισμού του Δήμου εργάστηκαν και φέτος πυρετωδώς για την τοποθέτηση των στοιχείων που δημιουργήθηκαν στο Καρναβαλικό Εργαστήρι του Δήμου Πατρέων και θα προσφέρουν σε πολλά σημεία σε όλη την πόλη νότα χαράς και καρναβαλικού κλίματος τις επόμενες νύχτες μέχρι και τη λήξη του Πατρινού Καρναβαλιού 2023.

1675591575741-466930112-327106571_972388370571113_4833953796454255396_n.jpg

Αναγέννηση και στην επιλογή βασίλισσας:

Η φετινή βασίλισσα του Πατρινού Καρναβαλιού, η Κατερίνα Βενέρη - Σιούλη από την Πάτρα επιλέχτηκε όχι μόνο για την ξεχωριστή ομορφιά της αλλά για τον χαρακτήρα και το πρότυπο ποΥ δίνει σε όλα τα κορίτσια ως αθλήτρια στίβου της Παναχαϊκής Γ.Ε., Απόφοιτος Σχολής Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού (Σ.Ε.Φ.Α.Α.), Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας (Τρίκαλα), Μεταπτυχιακή Φοιτήτρια Ιατρικής στο Μεταπτυχιακό πρόγραμμα « Άσκηση, Εργοσπιρομετρία και Αποκατάσταση, Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας (Τμήμα Ιατρικής Λάρισας)», με σημαντικές τιμητικές διακρίσεις και βραβεία σε αθλητικούς αγώνες.

https://www.instagram.com/p/CoIorH_rvuv

Εν μέσω καρναβαλιού, η Κατερίνα παραδίδει τις ημέρες αυτές τη διπλωματική της εργασία και μας μίλησε για τον λόγο που την ώθησε να κάνει αίτηση για να είναι βασίλισσα του πατρινού καρναβαλιού.

«Ο λόγος που έκανα αίτηση φέτος ήταν για να καταρρίψω αυτό το στερεότυπο, δεν θεωρώ πως η επιτροπή θέλει μια κοπέλα απλά όμορφη αλλά μια κοπέλα που έχει ζήσει το καρναβάλι, να αγαπάει τον θεσμό και να είναι μια ολοκληρωμένη προσωπικότητα.

Θέλω να αποδείξω πως η βασίλισσα δεν είναι απλά όμορφη, μου αρέσει το καρναβάλι, εκπληρώνω ένα παιδικό όνειρο και ταυτόχρονα κάνω και τη δουλειά μου. Πιο πολύ απ' όλα ξέρω πως υπηρετώ έναν θεσμό στην πόλη που γεννήθηκα και μεγάλωσα. Αγαπώ το καρναβάλι και συμμετέχω σε αυτό από νεαρή ηλικία και χαίρομαι για την τιμή που μου έγινε», τονίζει η Κατερίνα.

https://www.instagram.com/p/CnyqHWuM31H

Πατρινό Καρναβάλι μετά από 3 χρόνια; Νιώθεις τον ενθουσιασμό της πόλης; Θεωρείς πως μιλάμε για ένα διαφορετικό καρναβάλι; Είσαι fan του θεσμού γενικά;

«Το Πατρινό Καρναβάλι επιστρέφει δυναμικά, φέτος είναι η χρονιά μας, η χρονιά της πόλης μας, ο κόσμος έχει βγει στους δρόμους από την τελετή έναρξης. Ολοι θέλουν να βγουν από τη ρουτίνα και τα τελευταία δύσκολα χρόνια που περάσαμε. Κι εγώ περίμενα το καρναβάλι με ανυπομονησία και δεν πίστευα πως φέτος θα έχω μια ακόμα αποστολή. Θα ήμουν σίγουρα καρναβαλίστρια αλλά ο ρόλος μου είναι διπλός και ευχαριστώ όλον τον κόσμο για τη μεγάλη αγάπη που μου δείχνει.

Θυμάμαι τον εαυτό μου από μικρή να συμμετέχω στο καρναβάλι και ήμουν λάτρης του καρναβαλιού μας και παραμένω και θα είμαι μέχρι να μεγαλώσω γιατί το Πατρινό Καρναβάλι κυλάει στο αίμα μας».

Υπάρχουν κάποιοι που μπορεί να θεωρούν κιτς τις Απόκριες και την παρέλαση. Τι έχεις να απαντήσεις;

«Κάποιοι αγαπούν το καρναβάλι και σίγουρα υπάρχουν άλλοι που μπορεί να μην τους αρέσει. Φέτος, όντας βασίλισσα του καρναβαλιού, εγώ απλά θέλω να έρθουν όλοι, από όλα τα μέρη της Ελλάδας να έρθουν και να περάσουν όλοι καλά, να ζήσουν τη μοναδική εμπειρία μετά από τρία χρόνια πανδημίας», τονίζει η βασίλισσα τραγουδώντας «Πατρινό Καρναβάλι για πάντα»!

Η κόντρα με τον ύμνο του Πατρινού Καρναβαλιού

Πριν μερικά εικοσιτετράωρα, η διαμάχη του Τάσου Μαραγκού με τον Καρναβαλικό Οργανισμό Πάτρας, είναι πιθανό να μην μας αφήσει να ακούσουμε τον ύπνο του Πατρινού Καρναβαλιού στους δρόμους της πόλης.

Εξώδικο προς την ΚΕΔΗΠ – Πατρινό Καρναβάλι, με το οποίο απαγορεύει τη χρήση και μετάδοση του τραγουδιού του «Πατρινό Καρναβάλι για πάντα» και όλων των υπολοίπων αποκριάτικων συνθέσεών του, απέστειλε ο Τάσος Μαραγκός.

Σύμφωνα με την εφημερίδα «Πελοπόννησος», ο καταξιωμένος πατρινός μουσικοσυνθέτης προέβη σε αυτό το μέτρο, ως ύστατο μέσο προκειμένου να προασπίσει όχι μόνο το πνευματικό του έργο, αλλά και την καλλιτεχνική του υπόσταση, αφού διαπίστωσε επανειλημμένες παραβιάσεις εκ μέρους του Καρναβαλικού Οργανισμού.

Η απάντηση από το carnivalpatras.gr τον επίσημο ιστότοπο του Πατρινού Καρναβαλιού ήταν άμεση:

«Οι εργαζόμενοι του Πατρινού Καρναβαλιού και του Δήμου είναι στο πόδι, από το ξεκίνημα των εκδηλώσεων και αφιερώνονται, από το πρωί ως αργά το βράδυ, στο να γίνουν όλα άψογα και το φετινό Πατρινό Καρναβάλι, το πρώτο μετά τα lock down, να είναι ό,τι καλύτερο.

Όλο αυτό το γιορτινό και αισιόδοξο κλίμα ορισμένοι δεν διστάζουν να το υπονομεύσουν, πηγαίνοντας ενάντια στο συμφέρον της Πάτρας, για να χτυπήσουν προεκλογικά τη Δημοτική Αρχή.

Έφθασαν στο σημείο να εκμεταλλευτούν και να δημιουργήσουν «ΜΕΓΑ ΘΕΜΑ» την αξίωση ενός δημιουργού, ο οποίος με εξώδικό του απαγορεύει σήμερα, μετά από 30 χρόνια, τη μετάδοση, από το Δήμο, του γνωστού του τραγουδιού, απαιτώντας καταβολή χρηματικού ποσού που φθάνει τα 186.000 ευρώ.

Σε αυτούς που δεν διστάζουν να παίζουν τα πολιτικά τους παιχνίδια στην πλάτη των Πατρινών και του Πατρινού Καρναβαλιού, τους λέμε ότι το Πατρινό Καρναβάλι θα συνεχίσει και φέτος και κάθε χρόνο την ιστορική του διαδρομή, ανανεωμένο με τα μοναδικά χαρακτηριστικά του, τη μαζική συμμετοχή, το κέφι, τον αυθορμητισμό, την ανατρεπτική σάτιρα», τόνισε η ανακοίνωση που εκδόθηκε.

Τι περιμένουν τα καρναβαλικά πληρώματα:

Τα πληρώματα του Καρναβαλιού στην Πάτρα έχουν τα περισσότερα από αυτά μακρά ιστορία στις συμμετοχές τους. Παιδιά που ξεκίνησαν από μαθητές να δημιουργούν καρναβαλικά groups, συνεχίζουν την παράδοση για την πιο πρωτότυπη ιδέα, την πιο φροντισμένη και ξεχωριστή στολή.

Μετά από τρία χρόνια απουσίας κι ενώ τα περισσότερα πληρώματα βρέθηκαν να έχουν υποστεί και οικονομική ζημιά από το καρναβάλι του 2020 που οι στολές είχαν ήδη ραφτεί και το καρναβάλι ακυρώθηκε, έχουν αφήσει το παρελθόν πίσω και ζουν το φετινό καρναβάλι σαν να είναι η πρώτη φορά.

Ο Κωνσταντίνος Κυρόσιμος, υπεύθυνος του group 7, στο οποίο παραδοσιακά συγκεντρώνεται μεγάλο μέρος των πατρινών καρναβαλιστών (το group έχει μείνει στην ιστορία για το ρεκόρ συμμετοχών το 2019 με το La Casa De Patrel) εξηγεί πως η κορύφωση των συμμετοχών αναμένεται να γίνει τις επόμενες δύο εβδομάδες.

Δημιουργός της ιδέας για τους TikTokers Πάτρας, με ένα βίντεο που έγινε viral με 100.000 views μέσα σε μια μέρα, ο Κωνσταντίνος εξηγεί χαρακτηριστικά πως κάθε χρόνο αυτό που ενδιαφέρει τα groups είναι η πρωτοτυπία, το να είναι μέσα στην επικαιρότητα και το να γίνουν viral:

«Ζητούμενο δεν είναι να πουληθούν στολές. Η ιδέα του επόμενου καρναβαλιού ξεκινά από το τέλος του προηγούμενου. Θέλουμε τα μέλη του πληρώματός μας να έχουν μια στολή φροντισμένη και ξεχωριστή και όλοι μαζί να συμμετέχουμε στην εμπειρία του καρναβαλιού με κέφι και ενθουσιασμό αφήνοντας πίσω τα χρόνια της αδράνειας λόγω πανδημίας».