Ο Σωτήρης Τσαφούλιας είπε αυτό που όλοι σκεφτόμαστε για τα Τέμπη

Ο Σωτήρης Τσαφούλιας είπε αυτό που όλοι σκεφτόμαστε για τα Τέμπη

Ο γνωστός σκηνοθέτης και σεναριογράφος μίλησε στην εκπομπή «Επίλογος» στο ΕΡΤ News για το σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη εκφράζοντας- για ακόμη μια φορά- με ειλικρίνεια την άποψή του.

Δεν μασάει τα λόγια του, δεν του αρέσει να κρύβεται πίσω από το δάχτυλό του και απαντά πάντα ευθέως και χωρίς περιστροφές σε κάθε ερώτηση των δημοσιογράφων. Ο Σωτήρης Τσαφούλιας, εκτός από σκηνοθέτης και σεναριογράφος, είναι κι ένας πολίτης με αντίληψη και άποψη για όσα συμβαίνουν γύρω του και μιλώντας για την εθνική τραγωδία των Τεμπών εξέφρασε- για ακόμη μια φορά- όσα όλοι σκεφτόμαστε αυτές τις μέρες.

Σωτήρης Τσαφούλιας: «Από τη στιγμή που το #ΜeToo έγινε hashtag και κίνημα ήταν καταδικασμένο»

«Η τραγωδία στα Τέμπη είναι έγκλημα συλλογικής ευθύνης»

«Το δυστύχημα στα Τέμπη, κατά τη γνώμη μου, δεν ανέδειξε τίποτα άλλο από την παθογένεια και την ανικανότητα της ελληνικής Πολιτείας τα τελευταία 23 χρόνια. Το έγκλημα αυτό είναι συλλογικής ευθύνης. Και δεν είναι συλλογικής ευθύνης της πολιτικής εξουσίας, αν θέλετε. Είναι για μένα ένα δυστύχημα που έχει νεκρούς. Το μόνο χειρότερο από αυτό είναι να έχεις νέους νεκρούς. Αυτό είναι κάτι που ξεπερνιέται πολύ δύσκολα. Οι νέοι άνθρωποι, από 15 χρόνων, 20, 25… Εγώ πιστεύω ότι πλήρωσαν τις παθογένειες αυτού του κράτους και όλων μας. Δηλαδή, είναι μια στιγμή που για μένα χρειάζεται να κάνουμε όλοι την αυτοκριτική μας», δήλωσε ο Σωτήρης Τσαφούλιας στην εκπομπή «Επίλογος» στο ΕΡΤ News και τον δημοσιογράφο Απόστολο Μαγγηριάδη.

«Όποιος χρησιμοποίησε ποτέ γνωστό για να σβήσει κλήση, για να βάλει το παιδί του κάπου καλά στον στρατό, για να πάρει μία θέση, έχει ευθύνη. Οι δημοσιογραφικές εκπομπές που ανέδειξαν το θέμα – και τους ευχαριστούμε για αυτό– έχουν ευθύνη, διότι το 1/10 να αφιέρωναν στα πράγματα που δεν γίνονται και αφορούν την ασφάλειά μας σε σχέση με τον χρόνο που αφιερώνουν στους παίκτες των reality ή σε άλλα πράγματα που δεν έχουν καμία αξία, κάτι άλλο θα είχε φτιάξει. Για τους πολιτικούς δεν το συζητάμε, γιατί ζούμε σε μία χώρα που δυστυχώς τη λέξη φιλότιμο – ενώ την καμαρώνουμε ότι είμαστε οι μόνοι που την έχουμε – την κρατάμε μόνο στα λεξικά μας. Δεν τη βάζουμε καθόλου στην πολιτική ζωή. Ο όρος πολιτική ευθύνη ή ευθιξία απέχει κατά πολύ. Αυτό που βλέπω τώρα εγώ είναι ότι μου κάνει πάρα πολύ μεγάλη εντύπωση πόσο γρήγορα μπήκαν στο παιχνίδι ''εσύ φταις, εγώ φταίω''. Περίμενα ότι θα το άφηναν λίγο παραπάνω, δηλαδή η ταχύτητα που μπήκαν σε αυτήν τη στιχομυθία ήταν εντυπωσιακή», πρόσθεσε ο Σωτήρης Τσαφούλιας.

tsafoulias1.jpg

Σε άλλο σημείο της συνέντευξής του ο δημιουργός του Έτερος Εγώ είπε: «Ο κόσμος είναι εξαιρετικά πιεσμένος και πιέζεται ακόμα παραπάνω όταν του υποτιμούν τη νοημοσύνη. Και το τελευταίο διάστημα και σε επίπεδο πληροφορίας και σε επίπεδο πολιτικής βλέπουμε μια προσπάθεια λες και μιλάνε σε ανθρώπους που δεν σκέφτονται».