Η αντίδραση διάσημων Ελλήνων για τις φωτιές και η -όχι απίθανη- πρόβλεψη της Σταματίνας Τσιμτσιλή

Γεωργία Βλαχοπούλου
Η αντίδραση διάσημων Ελλήνων για τις φωτιές και η -όχι απίθανη- πρόβλεψη της Σταματίνας Τσιμτσιλή

Η Ελλάδα καίγεται ξανά απ' άκρη σ' άκρη και όλοι στα social media εκφράζουν την απογοήτευση και τη λύπη τους γι' αυτό το σκηνικό που τείνει να γίνει δυστυχώς συνήθεια.

H χώρα εδώ και πέντε μέρες βρίσκεται ξανά αντιμέτωπη γι' αυτό το καλοκαίρι με τις φωτιές, οι οποίες αυτή τη φορά ξεκίνησαν από την Αλεξανδρούπολη και τον Έβρο και «επεκτάθηκαν» και στη Βοιωτία, την Εύβοια, την Αττική, την Κύθνο.

https://www.instagram.com/p/CwPweFksoKd/

Σε συνδυασμό με τους έντονους ανέμους αυτών των ημερών η κατάσταση για την αντιμετώπισή τους γίνεται ακόμα πιο δύσκολη, με περιοχές να εκκενώνονται και τους πυροσβέστες μαζί με τους εθελοντές να προσπαθούν να κάνουν ό,τι είναι ανθρωπίνως δυνατό για να σταματήσουν την καταστροφή αυτή.

Όπως είναι φυσικό, όλοι στη χώρα είναι σοκαρισμένοι και κύριο θέμα στα social media είναι οι τραγικές εικόνες από τις φωτιές μαζί με πληροφορίες που κοινοποιούνται για βοήθεια.

Πώς θα βοηθήσεις κι εσύ όσους παλεύουν με τις φλόγες ή έχουν πληγεί από τις φωτιές

Η αντίδραση των Ελλήνων celebs στις φωτιές

Παράλληλα, οι επώνυμοι για ακόμα μια φορά φαίνεται πως παίρνουν θέση απέναντι σε αυτή την καταστροφή που υφίσταται η χώρα μας, γράφοντας τις σκέψεις και τα συναισθήματά τους.

Άλλοι δημοσιεύουν εικόνες από τις φωτιές, όπως η Μαίρη Συνατσάκη, η Γιάννα Τερζή, ο Αντώνης Λουδάρος και ο Μελέτης Ηλίας, οι οποίοι από τα σπίτια τους μπορούσαν να δουν τις φωτιές να καίνε ολοσχερώς την Πάρνηθα κι άλλοι δημοσίευσαν ό,τι απέμεινε από αυτές όπως έκανε η Ελένη Χατζίδου με την εικόνα από το εκκλησάκι του Αη Γιώργη στα Λουτρά του Έβρου.

H Mαρία Σολωμού δημοσίευσε κάποιες εικόνες από τις φωτιές και την κατάσταση στον Πολύγυρο Χαλκιδικής, όπως κι ένα βίντεο με ένα πυροσβεστικό όχημα στην περιοχή των Αχαρνών γράφοντας σε κάποια φίλη της που ενδεχομένως μένει εκεί να προσέχει.

H Κατερίνα Καινούργιου δημοσίευσε μια φωτογραφία από το καμμένο τοπίο στην Αλεξανδρούπολη γράφοντας στη λεζάντα: «Δεν είναι σκηνή από ταινία τρόμου …είναι στην Αλεξανδρούπολη… Εικόνες που μας έχουν στοιχειώσει! Εφιάλτης …Δύναμη και κουράγιο σε όλους».

https://www.instagram.com/p/CwRgTfqIXdI/

Η Δανάη Μπάρκα, από την άλλη, εύλογα απορεί στο προφίλ της στα social media «Τι ζούμε; Τι ζούνε; Τι θα ζήσουμε και τι δεν θα ζήσουμε έτσι όπως πάμε;».

367548308_963519751593425_4582309429735478568_n.jpg

Η Σταματίνα Τσιμτσιλή με ένα μακροσκελές κείμενο που δημοσίευσε εξέφρασε την οργή της για τα όσα συμβαίνουν γράφοντας χαρακτηριστικά: «Πονάει η ψυχή μας…
Η χώρα μας καίγεται από άκρη σε άκρη κι εμείς βρισκόμαστε στο ίδιο έργο θεατές για ακόμα μια φορά. Το μόνο που αλλάζει είναι ο αριθμός των νεκρών, τα ονόματα των περιοχών που παραδόθηκαν στις φλόγες και ο συνολικός αριθμός των καμμένων στρεμμάτων γης. Δυστυχώς ο απολογισμός είναι πάντα τραγικός. Πότε θα καταλάβουν οι ιθύνοντες ότι πρέπει να αλλάξουν στρατηγική; Δαπανούμε τεράστια ποσά του εθνικού προϋπολογισμού για τα πιο σύγχρονα οπλικά συστήματα αντί να εξοπλίσουμε και την πυροσβεστική μας με περισσότερα και πιο σύγχρονα μέσα. Ζητάμε διεθνή βοήθεια όταν έχει ήδη επέλθει η καταστροφή..Το χειρότερο όλων είναι ότι κάθε χρόνο η κατάσταση επιδεινώνεται. Πότε θα γίνει μία ουσιαστική συζήτηση και θα βρεθούν αποτελεσματικές λύσεις; Όταν δεν θα έχει μείνει ούτε ένα δέντρο όρθιο στην Ελλάδα;
Χάνονται ψυχές, καίγονται περιουσίες, καταστρέφεται ολοσχερώς η φύση. Φτάνει πια..
Στο τέλος θα αναπνέουμε μόνο διοξείδιο του άνθρακα σ’ αυτή τη χώρα!».

https://www.instagram.com/p/CwQ8RmeL2SA/

Η Ελένη Τσολάκη επίσης, δημοσίευσε μια αποκαρδιωτική εικόνα γράφοντας στη λεζάντα: «Καπνός κ στάχτη!!!Έτσι ξημέρωσε ακόμα ένα πρωινό στη χώρα μας που δεν σταματάει να έρχεται αντιμέτωπη με την ανεπάρκεια της!Στις φλόγες παραδίνονται χιλιάδες στρέμματα δάσους,πνεύμονες ζωής,σε μια χώρα που τους έχει ανάγκη περισσότερο απο ποτέ!!Χάνονται ζώα,περιουσίες,άνθρωποι σ´έναν εφιάλτη που δεν έχει τέλος!Κάθε καλοκαίρι η ίδια ιστορία!!! Μια προσευχή,ένα κερί,μια ευχή…
Για όλους εσάς που βρίσκεστε στη πρώτη γραμμή της μάχης με αυτοθυσία!
Για όλους εσάς που ζείτε μέσα σ' αυτή την ανείπωτη τραγωδία. Η απόλυτη θλίψη!!!!»

https://www.instagram.com/p/CwRiXFHILE0/

Η Μελίνα Ασλανίδου δημοσίευσε ένα σκίτσο με ένα καμμένο δέντρο και η Πέννυ Μπαλτατζή έγραψε σε story της: «Καίγεται ο τόπος...Καίγεται η ελπίδα...Καίγονται σπίτια, ζώα, δέντρα, άνθρωποι. Τίποτα δε θα μείνει από αυτόν τον τόπο. Μόνο από φωτογραφίες θα τον θυμόμαστε πια».

Η Βίκυ Χατζηβασιλείου επίσης έκανε μια ανάρτηση στην οποία περιέγραφε όλα αυτά τα συναισθήματα που έχουμε όλοι αντικρίζοντας τις εικόνες από τα σημεία της Ελλάδας που καίγονται. Η παρουσιάστρια στο κείμενό της έγραψε: «Η Ελλάδα καίγεται απ' άκρου εις άκρον. Στάχτη έχει μαυρίσει τις ψυχές μας. Καπνός έχει θολώσει το μυαλό μας. Οργή έχει γεμίσει το θυμικό μας (για τους όποιους δράστες). Πόσα συναισθήματα χωράει αλήθεια ταυτόχρονα η ψυχή? Αγωνία για την εξέλιξη, θλίψη για τις απώλειες, ευγνωμοσύνη για την αυτοθυσία, απογοήτευση για την κατάληξη, θυμός για την όποια ανεπάρκεια,, και στο τέλος μια παράκληση να υψώνεται προς το θολό ουρανό, να στροβιλίζεται μέσα από τα αποκαϊδια και να απευθύνεται στη μόνη πια ελπίδα: Θεέ μου, λυπήσου τη μικρή μας χώρα!».

https://www.instagram.com/p/CwRrMx5sDay/

Το μοντέλο Σοφία Χατζηπαντελή, που γνωρίσαμε καλύτερα και μέσα από τη συμμετοχή της ως κριτής στο GNTM δημοσίευσε επίσης μια εικόνα από τις φωτιές γράφοντας στην ανάρτησή της τη λέξη «τρομερό».

366768563_5931136113652788_1677466701839778195_n.jpg

Η ηθοποιός Σοφία Κουρτίδου δημοσίευσε επίσης ένα συνταρακτικό βίντεο από την περιοχή της Αλεξανδρούπολης και το σπίτι που μεγάλωσε αυτή και οι γονείς της - το οποίο αναγκάστηκαν και να εκκενώσουν - δείχνοντας την περιοχή τριγύρω, η οποία κάηκε ολοσχερώς και γράφοντας στην λεζάντα: «Σήμερα καίγεται το αύριο».

https://www.instagram.com/reel/CwPhoEZI0ai/

Kαι κάποιοι από τους survivors, όμως δημοσίευσαν πέρα από πληροφορίες για το πώς μπορούμε να βοηθήσουμε και εικόνες από τις φωτιές εκφράζοντας τη λύπη, την ανησυχία τους και την απογοήτευσή τους, όπως η Ασημίνα Χατζηανδρέου, ο Άρης Σοϊλέδης, ο Σάκης Κατσούλης, η Σταυρούλα Χρυσαειδή, ο Σπύρος Μαρτίκας και η Βρισηίδα Ανδριώτου.

Πηγή κεντρικής: @lefteris_partsalis